atractii satul Panagia insula Thassos 18

8 Motive grozave să vizitezi satul Panagia insula Thassos

Grecia Thassos

Să ajungi în Thassos și să nu vezi fotogenicul sat de munte Panagia, cu străduțele sale abrupte și pline de verdeață și de flori ar fi ca și cum ai ajunge în București și nu ai vedea Casa Poporului. Greșesc: trebuie să vezi și Theologos și încă unul dintre satele cocoțate mai sălbatice, de fapt toate satele din Thassos sunt foarte frumoase. Mult mai frumoase decât stațiunile, cu siguranță. Deci ce anume face satul Panagia de neratat și ce o să te farmece aici în asemenea măsură încât să dorești să stai mai mult?

Panagia este un sat foarte turistic și cu toate acestea își păstrează farmecul grecesc autentic nealterat. Este animat dimineața, leneș la orele siestei, are case înconjurate cu culturi de orice fel, case inundate cu flori, taverne plăcute unde proprietarii transmit trdiția din generație în generație. De la an la an, știi că între anumite ore o anumită gașcă va fi la o anume masă de la o anume terasă.

Situat la aproximativ 10 kilometri de Limenas (sau Thassos, orașul capitală al insulei), în nord-estul insulei. Satul Panagia este situal la 4 kilometri de Golden Beach și la alți 3 su 4 de Potamia și este un sat de munte care a fost prima capitală a insulei Thassos după Revoluția din 1821. A fost întemeiat acum 300 de ani și este unul dintre punctele cele mai renumite de atracție ale insulei de smarald.

Așa că uite câteva motive grozave pentru a da o raită prin Panagia în vacanța din Thassos:

1. Satul Panagia este absolut superb

Acesta este primul motiv. Fără niciun obiectiv, fără nicio legendă, o plimbare prin Panagia te va umple de bucurie și îți va hrăni nevoia de frumos. Vei remarca cu ușurință multe acoperişuri din şist, verande frumoase, balcoanele micuțe și sutele de pisici.

Nu uita să ieși un pic de pe traseul ”tradițional” și să dai o raită și prin zona unde sunt casele celor mai gospodari locatari. Acestea se află în pantă și vei avea impresia că te afli undeva la țară, numai priveliștile minunate asupra golfului Golden Beach și Skala Potamia făcându-te să realizezi că ești totuși într-una dintre cele mai faimoase locuri din insula de smarald.

Panagia este un sat foarte pitoresc, cu străduțe curate și cochete și multe multe flori

atractii satul Panagia insula Thassos 14

atractii satul Panagia insula Thassos 19

atractii satul Panagia insula Thassos 2

atractii satul Panagia insula Thassos

1 Biserica Maicii Domnului – Panagia

Satul Panagia are numele după Biserica dedicată Fecioarei Maria – Panagia, construită în anul 1831 de către rezidenții din Kastouria, fiind finalizată în anul. A fost construită cu materiale adunate de la templele antice și fonduri proprii ale locuitorilor din Kastouria și din donațiile mănăstirii Vatopedi.

În biserică se află o icoană a Fecioarei Maria – Panagia Pantovlepusa- care datează din anul 1814, fiind expuse și monede vechi din satul Panagia: ”bakires”. Atenție la program: biserica este închisă la orele siestei. Biserica este deschisă între orele 9:30 – 14:30 și 18:00-20:00.

Dacă ajungi în Panagia de hramul bisericii, pe 15 august, vei găsi tot satul în sărbătoare. Atenție unde lași mașina că foarte greu vei ieși de aici când este o sărbătoare, străduțele înguste find neîncăpătoare pentru numărul vizitatorilor. Îți recomand să lași mașina cu mult înainte de orice parte, sau chiar în Golden Beach și să vii pe jos, cu autobuzul verde sau cu taxiul.

Alte sărbători importante: Lunea curată, prima zi de post din an și ultima zi de carnaval – 19 februarie în 2018.

panagia

2 Vizitezi Fabrica de ulei de măsline Sotirelis

Cu o tradiție de peste 100 de ani, fabrica actuală Sotirelis se află în Limenas, capitala insulei Thassos. Cu toate acestea, în satul Panagia se află un magazin de desfacere cu produse de fabrică și tot aici, la Muzeu, poți vedea primele două fabrici de ulei: cea care funcționa cu o moară cu apă și a doua, cu o pompă hidraulică. Și totodată poți învăța despre procesul de fabricație, am scris în articolul dedicat Fabricii de ulei de măsline Sotirelis mai multe detalii.

3 Tavernele cu carne de miel și alte preparate bune bune de tot

Satul Theologos este renumit pentru preparatele din miel rotisat. Dar și în satul Panagia sunt două taverne una în fața celeilalte, care servesc miel rotisat. Și multe alte preparate, iar totul este foarte foarte bun! Nu ai cum să ratezi cele două taverne pentru că sunt pe drumul principal, chiar în centru în intersecție.

atractii satul Panagia insula Thassos 17

4 Apa de nu mă uita

În satul Panagia sunt mai multe pârâiașe și izvoare cu apă proaspătă și foarte foarte bună. Totuși: nu te aventura să bei, pentru că băutul acestei ape are consecințe inimaginabile! Conform legendei:

  • Dacă  ești cu jumătatea: trebuie să beți apă împreună uitându-vă unul în ochii celuilalt și veți rămâne împreună toată viața.
  • Dacă ești cu jumătatea și fiecare bea apă separat: vă veți găsi fiecare pe altcineva.
  • Dacă ești singur/ă: bea apă și îți vei găsi perechea pe insulă, te vei mărita cu un localnic/ă. Cred că este ceva cu apa asta însă dacă nu îți place insula, nici măcar să nu te stropești! Nu este de glumit cu lucrurile acestea! Ai grijă să ai la tine apă de la supermarket.

Nu arunca bani în izvoare, am văzut cum erau culeși de niște copii ghidați de bunici și nu erau greci! Să nu îi împingem în păcat zic.

atractii satul Panagia insula Thassos 10

5 Vederea asupra Golden beach și Skala Potamia

De vis! Tot drumul din Golden Beach către Panagia este fantastic. Sunt multe serpentine, din orice parte ai ajunge în Panagia, dar curbele dintre Panagia și Goden Beach (Sau Hristi Amoudia pe unele panouri) sunt foarte strânse. Mare atenție mai bine nu sta aproape de cineva că se mai întâmplă să le moară unora motorul, sau să derapeze destul de mult dacă sunt luați prin surprindere de drum. Așa că păstrează distanța și condu cu prudență.

Acum că am lăsat partea practică, poți să te oprești în câteva locuri să admiri peisajul și să faci poze! Din această parte ai o vedere superbă asupra satului cocoțat Panagia. Iar din Panagina, asupra golfului. Este foarte foarte frumos!

atractii satul Panagia insula Thassos 7

atractii satul Panagia insula Thassos 6

atractii satul Panagia insula Thassos 5

6 Cumpărărturi, cumpărături, cumpărături! 

În satul Panagia poți cumpăra ulei de măsline, multe feluri de gemuri și dulcețuri locale, miere, suveniruri. Multe suveniruri și produse alimentare se găsesc și în Limenas, Limenaria sau Potos, localitățile cu cele mai multe magazine.

Dar totuși sunt și câteva excepții și pe lângă suveniruri este un magazin cu tot felul de obiecte din ceramică pictată. Sunt frumoase și sunt realizate chiar în magazin de către maestrul olar. Destul de scumpe, dar nu sunt de duzină de prin Asia (este plină Grecia de astfel de suveniruri), ci într-adevăr sunt obiecte de artizanat. Mai găsești și mileuri și alte obiecte autentice un pic prăfuite unele dar adevărate comori.

Însă dacă găsești ceva frumos care îți place, nu sta pe gânduri, pentru că este posibil să nu mai găsești în altă parte și să regreți.

atractii satul Panagia insula Thassos 19

atractii satul Panagia insula Thassos 13

atractii satul Panagia insula Thassos 12

atractii satul Panagia insula Thassos 3

atractii satul Panagia insula Thassos 4

7 Prăjituri bune de tot 

Tot în intersecția principală, este un mic magazin cu dulciuri și prăjituri de tot felul, foarte proaspete și delicioase. Arată toate și atât de apetisant acolo în drum că toată lumea se împiedică de ele. Cofetării bune sunt și în Limenas și în Limenaria, dar și acest loc este de verificat dacă îți plac dulciurile.

8 Cafeaua de la terasa To Pedro

To Pedro este o afacere de familie din multe generații. Locul parcă nu se schimbă deloc de la an la an! O să îl vezi pe patron chemându-te înainte, în timp ce el stă la palavre cu prietenii, zi de zi, în același loc, după orele siestei.

Vizitat versus a sta în Panagia

Satul Panagia este un paradis dacă îl vizitezi. Dacă dorești să stai aici, trebuie să te intresezi să fii sigur că îți place locul, sau că unitata de cazare este bună. Este mai liniștit, mai rustic, prețurile mai mari decât în alte părți etc.

Cum ajungi în satul Panagia:

Cu mașina: pe drumul principal, între Limenas și Potamia, cu multe serpentine în ambele direcții. Se ajunge și din Golden Beach, drumul fiind foarte abrupt și șerpuit, dar șoseaua destul de lată, mai lată ca în alte părți din Thassos.

Cu Autobuzul Vrde: sunt autobuze verzi, Ktel care merg în jurul insulei și conectează localitățile. În Panagia se ajunge direct cu autobuzul din Thassos (Limenas) sau din Potos. Din celelalte părți – coasta de vest, iei un autobuz verde până în Potos sau Limenas, în funcție de care ești mai aproape și acolo schimbi spre Panagia; prețul unui bilet variază, dar este maxim 5 euro unul. Sau iei autobuzul care face turul insulei – 10 euro. Biletele se ot cumpăra de la șofer iar orarul se schimbă, dar se poate consulta pe siteul Ktel sau de aici, thassos-view, de unde am luat și datele istorice din articol.

Călătorii frumoase!

atractii satul Panagia insula Thassos 18

2 thoughts on “8 Motive grozave să vizitezi satul Panagia insula Thassos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *