fabrica de ulei de masline Sotirelis satul Panagia Thassos vizita 2

Cum ajungi și ce vezi la fabrica de ulei de masline Sotirelis satul Panagia Thassos

Grecia Thassos

Orice vizită într-o insulă din Grecia trebuie să includă și o oprire la o fabrică de ulei de măsline. Iar dacă alături de produse de o foarte bună calitate înveți și multe lucruri interesante despre procesul de obținere a aurului lichid, te poți considera norocos. Acum despre cum ajungi și ce vezi la fabrica de ulei de măsline Sotirelis din satul Panagia insula Thassos.

Știai că:

Uleiul de măsline este cel mai contrafăcut aliment din lume? Avantajul de a alege o vacanță pe an în Grecia este dat și de faptul că ne putem face plinul la ulei de măsline de cea mai bună calitate.

Însă nu vă înșelați: și în Grecia au fost multe cazuri în care producătorii au fost prinși cu ulei de măsline contrafăcut (adică cu un mare procent de ulei de porumb, alături de ulei de măsline și agenți de tot felul pentru a da culoarea și mirosul). Cum putem fi siguri că alegem un ulei de calitate? O idee bună este să mergem direct la sursă!

Azi despre o sursă ultra mega cunoscută la noi:

Fabrica de ulei Sotirelis din satul Panagia, Thassos

De ce să vizitezi o fabrică de ulei de măsline? Pentru că înveți cum să alegi uleiul de măsline de calitate, pentru că poți achiziționa multe alte produse foarte foarte bune, pentru că poți cumpăra ulei direct de la sursă.

Dacă ajungi în insula Thassos, probabil că la o căutare online o să găsești informații despre satul Panagia, considerat unul dintre cele mai frumoase de pe insulă. Și despre fabrica de ulei Sotirelis, aflată în mijlocul satului, pe strada principală. Satul e mic, micuț, dacă ajungi aici și cu ochii închiși găsești fabrica. Deci cum ajungem în Panagia:

Satul Panaghia

Situat pe coasta de nord-est a insulei Thassos, la 8 kilometri distanță de capitale insulei, Limenas sau Thassos pitorescul sat de munte se află la o altitudine de 300 de metri. De aici ai o vedere superbă asupra stațiunii Golden Beach (care este de fapt Skala Panagia, Golden beach fiind numele comercial actual cine știe cunoaște) și Skala Potamia.

Cum ajungi cu mașina, cu transportul public sau pe jos am scris la sfârșitul articolului.

fabrica de ulei de masline Sotirelis satul Panagia Thassos vizita
Vedere Golden Beach is Skala Potamia din Panagia

Fabrica de ulei de masline Sotirelis

În Panagia vei găsi un magazin de desfacere, unde se poate vedea și un film (chiar tradus  în limba română) cu istoria fabricii și cu procesul de fabricație. Aici vei afla că în prezent fabrica familiei Sotirelis, una dintre cele mai renumite din nordul Greciei se află în Limenas și este ultra modernă, cu toate certificările posibile. Și vei vedea cum se obține acum uleiul de măsline, în reportajul amintit. Fabria nouă ste a treia fabrică Sotirelis.

Totodată aici poți vedea prima fabrică, care funcționa cu o moară cu apă și a doua fabrică, cu electricitate. Poți admira presele și vedea efectiv cum funcționează, pentru căeste o telecomandă la magazin și se poate porni moara și restul utilajelor în mai puțin de un minut. Este fascinant! Roțile de granit au câte două tone fiecare!

Prima fabrică a fost deschisă de către străbunicul actulului proprietar, în 1915, fabrica Sotirelis fiind o afacere de familie, ca în Grecia, desigur.

fabrica de ulei de masline Sotirelis satul Panagia Thassos vizita 1

Pe scurt procesul de fabricare în trecut:

Măslinele se pun în presă și sunt tocate. Pasta de măsline se pune între covorașele rotunde în presă și așa iese uleiul. După, se separeă apa de ulei cu ajutorul unei alte ustensile. Vedeți totul cum funcționează acolo.

fabrica de ulei de masline Sotirelis satul Panagia Thassos vizita 2
Prima Fabrica de ulei de masline Sotirelis
fabrica de ulei de masline Sotirelis satul Panagia Thassos vizita 4
A doua Fabrica de ulei de masline Sotirelis
fabrica de ulei de masline Sotirelis satul Panagia Thassos vizita 3
Despre procesul de fabricare

Ce poți cumpăra din magazin:

Ulei de măsline în diferite forme de prezentare, cu o aciditate de 0,4. Pentru ca un ulei de măsline să fie considerat extravirgin trebuie să aibă o aciditate de sub 0,8%. Aciditatea este determinată de mai mulți factori, precum metoda de prelucrare dar și tipul de măsline folosit, pentru că unele măsline sunt natural mai acide decât altele.

În Thassos se cultivă măslinele Throuba, recunoscute pentru calitățile lor nutritive și pentru aciditatea scăzută. Astfel uleiul de măsline are o cantitate bogată de antioxidanți și este delicios. Dar mai mult decât uleiul, mă dau în vânt după măsline!

Măslinele uscate Throuba sunt excelente, iar cele de la Sotirelis mi-au plăcut tare de tot. Costă în jur de 5 euro kilogramul de măsline uscate, în diferite gramaje: borcane de 2 kg, de 1 kg, de 250 de grame. Cum măslinele rezistă și un an fără să fie puse la frigider, fiind uscate, stafidite, poți cumpăra cu nădejde pentru a avea acasă o perioadă mai lungă. Sigur le vei mânca ca pe bomboane.

Creme, săpunuri, spunuri lichide. Toate cu ulei de măsline și/sau miere de albine.Sunt foarte bune, am cumpărat câteva și se absorb excelent în piele, au proprietăți cicatrizante și un preț derizoriu pentru calitatea lor. Nu le rata dacă tot ajungi aici!

Cum ajungi la fabrica de ulei Sotirelis din satul Panagia

Dacă stai în Golden Beach am o veste bună: sunt doar 4 kilometri până în Panagia, așa că poți face o plimbare frumoasă la deal spre Panagia, sau la vale la întors. Taxiul costă 5 euro, există și autobuz verde, biletul fiind 1 euro și un pic până în Panagia și se poate cumpăra de la șofer. Dacă ești cu gașca, luați taxiul la dus și faceți o plimbare la întoarcere.

Dacă stai în alte locuri: ia autobuzele verzi, Ktel. Există autobuze (care arată ca niște autocare și merg în jurul insulei). Pe site vezi orarul, care este expus și în stații. Prețul biletului variază în funcție de distanță, dar pentru jumătate de insulă este 5 euro. Dacă stai în Limenas, sau Potos, este direct. Dacă în partea cealaltă, trebuie să schimbi în Limenas sau în Potos. Sau să iei pentru o zi biletul în jurul insulei, care costă 10 euro și să te oprești în mai multe locuri.

Cu mașina personală: urmează drumul principal, atenție a parcare! Înainte sau după sat, pe șosea, cel mai bine.

Într-un tur de insulă: agențiile care fac turul insulei includ și o vizită la fabrica de ulei de măsline.

Vacante minunate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *