interviu cezar dumitru imperator 2

Profil de călător #2: interviu indiscret cu Cezar Dumitru Imperator Travel, 32 de țări în 2017

Interviuri

Azi un interviu indiscret, cu întrebări ”în premieră” dar nu exclusive, cu Cezar Dumitru, aka Imperator Travel. Înainte de a trimite întrebările, am citit câteva interviuri acordate, deoarece am dorit să vin cu ceva nou despre omul din spatele celui mai citit blog de travel din România. Cu altceva decât scrie în secțiunea ‘’despre mine’’ din blog, unde putea afla parcursul lui de la Softpedia până la cele peste 3000 de articole și jurnale de călătorie cu inspirație pentru călătorii pe toate meridianele. Așa că am vorbit despre oportunități, stil de călătorie, joburi, destinații sigure și desigur, următoarea călătorie.

Cezar este probabil și bloggerul cel mai călătorit din punct de vedere al numărului de țări și de destinații în care a ajuns: până acum în 116 tari (și promite că nu se va opri la acest număr) și are și un record de zbor, demn de un angajat al liniilor aeriene – 1009 zboruri și aproape 1,7 milioane km zburați. Adică a fost “în aer” timp de 104 zile și 8 ore. În 2017, are la activ “doar” 59 zboruri și 135,000 km zburați (am fost pe același zbor la 4 dintre acestea). Mi-a fost foarte greu să aleg câteva fotografii pentru articol, dar sper că m-am descurcat bine.

interviu Cezar Dumitru, Imperator Travel 1
Krabi, Thailanda

Așa cum am aflat mai jos și cum știam, Cezar preferă călătoriile țintite, scurte, dese și cât mai pline de experiențe și de obiective, experiențele lui inspirând mulți călători care își doresc să vadă cât mai mult din lumea aceasta, dar au și alte priorități.

1. ExTraViTa: Cât de des călătorești?
Cezar Dumitru, Imperator Travel: Sincer nu stiu… acum vreo 3 ani, cineva m-a pus să calculez câte zile sunt acasa și câte plecat (n.r – oare oi fi fost tot eu?), a fost relativ greu pentru că în general, plec des și perioade scurte – nu sunt tipul de călător să mă pierd prin lume luni sau ani în șir. Cred că cel mai mult am fost plecat 2 luni în șir (prin Asia de Sud Est, of course). Dar poate, pus cap la cap, nu știu, vreo 2-3 luni pe an nu dorm în patul de acasa 😊.

interviu Cezar Dumitru, Imperator Travel 9

2.E: Care este stilul de a călători preferat?
C.D.: Stilul Cezar 😊 Adică unul activ, dar nu vreau să bifez cât mai multe locuri … prefer să tai unele și să mă bucur în liniște de mai puține. Prefer pensiunile care au o poveste, un stil neobișnuit, un patron cu care ai ce discuta hotelurilor impersonale (chiar dacă luxoase), nu îmi place să conduc (și evit cât pot de mult), dar asta nu înseamnă că nu îmi place să călătoresc cu mașina / autobuzul / camionul, etc. Îmi place de asemenea variația de experiențe într-o călătorie.

interviu cezar dumitru imperator 2

3. E: În câte țări ai zburat, ai ajuns în 2017? 
C.D.:Stai să mă uit pe https:// openflights.org/user /imperator1972 . Zice 26 de țări și 83,582 de mile. Mile doar zburate, dar am mai fost și cu trenul și destul de mult cu autobuzul (Varșovia – Tallinn sau Panajachel, Guatemala – San Jose, Costa Rica). Nici cifra de 26 de țări nu este corectă decât ca numar de țări în care am zburat. Am mai vizitat pe uscat în 2017 și Lituania, Letonia, Estonia, am fost și colea, la bulgari într-o duminică de vara, să mai adaug și Honduras și Nicaragua în care am fost tot cu autobuzul. Deci, probabil 32 de țări.

32 dintr-o lovitură, adică într-un an!

interviu cezar dumitru imperator 3

4. E: Câte meserii ai de fapt și câte joburi? (realizator TV, marketing, blogger, tour leader etc).
C.D.:Toate 😊. Le mai variez, uneori de la o oră la alta. One job per day keeps boredom away 😊.

5. E: Ce îți place cel mai mult la meseria de blogger?
C.D.: Nu știu, faptul că îmi combin hobby-urile (călătoriile, istoria) cu latura creativă de a scrie, că mă întâlnesc cu mulți oameni interesanti și că există ceva flexibilitate de program.

interviu Cezar Dumitru, Imperator Travel 8

6. E: Care a fost călătoria cea mai neașteptată, invitația care te-a surprins cel mai mult?
C.D.: În general, eu sunt cel care își cam caută destinațiile și decide ce și cum. Probabil invitația cea mai neașteptată a fost când cu ani în urmă, cei de la Happy Tour m-au invitat într-un infotrip în … Mauritius ! Și era și relativ din scurt, adică în 2 săptămâni !

7. E: Ai vreun regret legat de călătorii, oportunități pierdute? 
C.D.: Nu există oportunități pierdute în călătorii. Oportunitatea pierdută este dacă nu călătorești (n.r.- asta așteptam să aud, așa simt și eu). Da, era să ajung acum mulți ani în Afghanistan … dar nu este timpul pierdut 😊. În schimb, mă bucur că am fost în Siria înainte de a începe dezastrul, era o țară așa de frumoasă și de liniștită. Și îmi e frică că am pierdut mult din Yemenul istoric – se pare că o bună parte din acei “zgarie nori ai Antichitătii” din capitala San’a au fost bombardați de aviația Arabiei Saudite. Sper ca informațiile venite din Yemen să nu se confirme.

interviu Cezar Dumitru, Imperator Travel 2

8. E: Îți pare rău de ce ai făcut sau de ce nu ai făcut? Sau nu este cazul?
C.D.: Uită-te înainte și încearcă să faci mai bine bazat pe ce s-a întâmplat și din ce ai învățat.

9. E: Cum poți să fii atât de consecvent în tot ceea ce faci, atât de eficient? Ne dai câteva ponturi? Știu că mi-ai spus o dată de regula one touch și de fiecare dată când închid un mail în ideea că răspund mai târziu, mă gândesc la one touch.
C.D.: Da, cred în one touch și în a fi prompt – răspund cât se poate de repede și concret la ce trebuie. Sunt absolut convins că pot să fiu mai eficient. Internetul este o distragere când scriu… mai apare un mesaj, mai apare un mail. Cred că ar trebui ca atunci când scriu să închid netul și gata. De altfel, cel mai prolific sunt pe avion – nu am net, deschid laptopul și scriu 😊.

10. E: Care este cea mai mare bucurie adusă de blog? Sau cele mai mari trei 🙂
C.D.: Am cunoscut multă lume interesantă, am călătorit mai mult, m-am dedicat unui lucru care îmi place și mă reprezintă.

interviu cezar dumitru imperator 4

11. E: Știu că pe lângă a inspira oamenii să călătorească mai mult cu blogul, îi și ghidezi/inspiri offline, prin călătorii de grup. Câți oameni ai insoțit în călătorii? În ce destinații?
C.D.: Sincer, nu am făcut o statistica, dar în mod cert peste 100, poate peste 200 ținând cont că am mai fost impreuna cu oameni și în afara tururilor organizate. Destinații ? Diverse, din Mongolia în Turkmenistan, din Vietnam în Bhutan, din Iran și Turcia până în Kenya. Anul acesta, sper să merg împreună cu pasionați de călătorii inedite în Georgia, într-o Indonezie mai puțin bătuta (Sumatra, Flores, Komodo), în Namibia & cascada Victoria și prin Asia Centrală.

interviu Cezar Dumitru, Imperator Travel 3

12. E: Nu te întreb despre destinația favorită, de suflet etc, ci de cea sau cele care te-au surprins cel mai mult, în sensul în care ai găsit la fața locului cu totul altceva decât te așteptai după cum este portretizată țara respectivă.
C.D.: Oricat ai pregăti pe cineva pentru impactul cu Iranul, este greu să scape de preconcepții. Pe de o parte, este de departe cea mai ospitalieră țară din lume (sau cel puțin din cele 116 țări în care am fost), pe de altă parte este neașteptat de modernă.

13. E: Este un loc unde nu ai ajuns și îți dorești mult?
C.D.: Desigur. Am o listă ”A” a locurilor în care vreau mult să ajung: Namibia, Yemen, cascada Iguazu, Papua Noua Guinee, insula Paștelui, depresiunea Danakil din Etiopia și să vad Aurora Boreală!

14. E: Ai un ritual legat de călătorii, ceva ce faci de fiecare dată? Dar superstiții?
C.D.: Sincer, nu. Făcutul bagajelor nu este exact un ritual și nici stabilirea traseului, ce e de făcut, logistica de transport. Aș prefera ca ritualul să includă zboruri la business class și stat în hoteluri de 5 stele, dar nu se întâmplă tot timpul. Și de fapt, variația e distractivă!

interviu cezar dumitru imperator

interviu Cezar Dumitru, Imperator Travel
O fotografie din călătoria din Krabi, Thailanda, insula Yao Noi. Uitându-mă pe pozele acestea, îmi dau seama că totuși Cezar are un ritual: ia pe care o ia în multe călătorii și face cel puțin o poză cu ea.
interviu Cezar Dumitru, Imperator Travel
În spatele nostru era acuest peisaj

15. E: Nu pleci la drum fără: ce te ajuta sa fii fresh pe drum?
C.D.: Somnul 😊 Trebuie să dorm bine pentru a fi fresh. Uneori, când sunt obosit, beau Cola deși stiu ca nu e bună.

16. E: Care este cartea preferată de călătorie?
C.D.: Multe, multe. Mai demult am scris un articol pe tema asta, iată aici. Dar am mai cumparat multe de atunci…
Ar mai trebui să scriu un articol nou, actualizat 😊

17. E: Ai un citat de călătorie preferat?
C.D.: Nu.

18. E: Ce destinații recomanzi pentru anul acesta pentru familii și pentru femeile care călătoresc singure? Dpdv siguranță și inedit.
C.D.: Pentru fiecare, inedit înseamnă altceva. Pentru unii, inedit este să iasă din țară, pentru alții să meargă pe un alt continent, pentru un veteran să viziteze Antarctica sau Coreea de Nord. Aș zice că atât pentru familii și femei care călătoresc singure, Asia de Sud Est este o destinație atât inedită, cât și foarte sigură. De asemenea, extrem de diversă, cu foarte multe tipuri de experiențe.
Mai aproape, aș zice Georgia și Iran. Extrem de sigure, dar și mari iubitoare de copii.

interviu Cezar Dumitru, Imperator Travel 5

19. E: Ai avut vreo vacanță cu detox digital? Te tentează?
C.D.: De cand au apărut telefoanele mobile și blogul, nu prea. Și nici nu mă tentează, de mic copil am dorit să fiu la curent cu tot ce se întâmplă în domeniile care mă interesau.

20. E: Cum preferi să îți petreci timpul în aeroport?
C.D.: Depinde de dispoziție, oră și dacă sosești după vreun zbor lung sau mai scurt. De obicei, citesc, eventual mănânc ceva, fac poze la avioane, frec netul, iar maxima aroganță, un masaj 😊

21. E: Aduci cadouri acasă din fiecare călătorie?
C.D.: Da, pentru mama. În general, ceva de mâncare, să guste destinația respectivă. Și pentru colegii de la birou. Mi-am umplut casa de suveniruri, așa că nu mai cumpăr de ani de zile.

22.E: Ce sfat ai pentru alti călători?
C.D.: Sunt o tonă. Dar aș zice să călătorească cu ochii deschiși, să înțeleagă cultura zonelor vizitate și să se inspire în a fi mai buni și mai toleranți.

interviu Cezar Dumitru, Imperator Travel 4

23. E: Dar pentru bloggerii de călătorii aflați la început de drum?
C.D.: Să scrie fix ce le place și cum le place. Blogul lor să reflecte personalitatea și stilul lor de călătorie. Nu trebuie să copiezi pe altii, mai devreme sau mai târziu, cititorii se vor prinde.

24. E: Ce ai învățat călătorind?
C.D.:Toleranța. Și că lumea este extrem de diversă și merită descoperită.

25. E: Care este locul preferat din România?
C.D.: Ludisor, zona Fagaras. Satul bunicii mele materne.

26. E: Care e stedestinatia urmatoare ?
C.D.: Georgia. Este atat de aproape (de fapt, doar Marea Neagra ne desparte, practic suntem vecini), dar este așa de necunoscută. Voi pleca în primul charter direct dintre Bucuresti și Tbilisi și voi ajunge pentru a treia oara în Georgia.

Este o țară cu peisaje de basm (și am vazut multe locuri pitorești la viața mea), o gastronomie de te lingi pe deste, un vin unic in lume (Georgia se laudă că este locul unde s-a produs pentru prima oară vin în lume, iar 95% din vinurile lor sunt locale) și o capitală care ușor intră în cele mai faine 10 capitale ale Europei.

Mulțumesc, Cezar! 

Mai multe despre cum a ajuns Cezar Dumitru să călătorească în atâtea țări și cele mai memorabile experiențe puteți citi aici, pe Imperator Travel la despre mine.

În categoria ”Profil de călător” intenționez să intervievez cât mai multe tipuri de călători. Cititori, bloggeri, oameni din industrie, legați de pasiunea enormă a călătoriilor, în jurul căeia se învârte soarele pentru noi.

4 thoughts on “Profil de călător #2: interviu indiscret cu Cezar Dumitru Imperator Travel, 32 de țări în 2017

  1. Mă așteptam la interviu să fie indiscret, dar e ok. Felicitări! Nu cred să fi ratat vreun articol al lui Cezar, de când l-am descoperit cu vreo 3-4 ani în urmă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *