Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 10

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie

Grecia Thassos

Satul Theologos este diferit de toate celelalte sate din Thassos. Am petrecut mai mult de două luni în Thassos vara trecută așa că am vizitat de multe ori cam orice loc de pe insulă. Fosta capitală a insulei și cu câteva obiective interesante de vizitat, Theologos are un aer medieval pe alocuri, de sat cocoțat în altele.

Satul este plin de flori și de pomi roditori și deosebit de cosmopolit: este locul unde din ce în ce mai mulți englezi și nemți aleg să se multe, iar prețul proprietăților a crescut deja multișor în ultimii ani. Ce poți face aici, cum ajungi, unde asculți muzică de bouzuki, ce restaurante poți încerca și puțină istorie în articolul de mai jos. Plus multe fotografii.

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie: cum îți umpli timpul aici

Plimbare plimbare plimbare

Satul Theologos este frumos! Este plin de pomi fructiferi, de flori, de case cu arhitetura specifică a acestui loc. Și este construit în pantă, cu o rețea de străduțe înguste și șerpuite. Alocă măcar o oră plimbarii prin sat și gândește-te că o dată, pe străduțele sale întortocheate se foiau peste 1200 de oameni. Erau mai mult de 3000 de copii în sat, în perioada de maximă înflorire.

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 2

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 10

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 12

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 15
Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie un sat umbros
  

Vizitează Muzeul folcloric

Muzeul folcloric din satul Theologos este situat chiar pe strada principală, într-o casă cu două etaje, Hatzigiorgi. Aici poți vedea cum arătau casele din Theologos, costume populare și unelte. Este foarte frumos muzeul, îl poți explora virtual aici. 
Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 11

Cumpără câteva bunătăți de la brutărie

Brutăria din satul Theologos este renumită. Aici găsești pâine, desigur dar și plăcinte, sau cornuri. Nu sunt multe preparate, dar sunt foarte foarte bune, de calitate. Brutăria nu este deschisă tot timpul, doar câteva ore pe zi, dar dacă o găsești deschisă, nu o ocoli! Este situată pe strada principală, vis-a-vis de stația de autobuz.

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie brutarie
Brutaria din Theologos

Cumpărături: ulei, măsline, vin, suveniruri

În satul Theologos vei găsi multe magazine de producător, dar și de suveniruri de tot felul. Chiar pe strada principlă este și un chioșc care oferă spre degustare turiștilor o largă varietate de bunătăți specifice insulei Thassos.

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie degustare
Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie: degustare de produse tradiționale

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 26 suveniruri

Cascadele Kefalougournas

Cascadele Kefalogournas și cuptoarele vechi din calcar, aflate în vecinătate, te vor aduce în atmosfera vremurilor când nevoile zilnice erau asigurate cu ajutorul resurselor locale.

Poți vizita și moara veche de ulei, sau comanda o pereche de încălțăminte din piele de la atelierul situat pe strada principală. Sau să vizitezi casa autorului Vassilis Vassilikos Thasitis.

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 9

Vizitează bisericile

În Theologos poți vizita bisericile Agia Paraskevi și Agios Dimitrios ( 1803). sau micile capele Panagouda și Archangelor, în stil bizantin, din 1430, unice în Macedonia de Est și Tracia.

Iar dacă ești în insula Thassos în data de 15 august, poți vedea o nuntă thassiană în Theologos! Citește aici totul despre Nunta Thassiană!

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 7

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie biserica

Mănâncă carne de miel sau de ied

Mulți turiști sunt atrași în satul Theologos de faima ca și capitală culinară! Aici poți mânca miel sau ied rotisat, de o calitate excepțională. Plus alte preparate specifice. Unde?

Taverna Iatrou: cea mai bună tavernă din Thaologos unde puteți mânca miel sau ied rotisat, alături de Stelios după părerea mea, cea mai bună după părerea altora. Este discutabil, degustibus. Yatrou are o terasă cu o vedere foarte frumoasă.

Și tot aici puteți asculta în fiecare sâmbătă muzică de bouzouki, dar sunt seri în care puteți asculta aceiași muzicieni și la Stelios. Uneori, la Iatrou se organizează seară grecească. Aici atmosfera este mai animată, dar ambele locuri sunt frumoase și cu siguranță le puteți încerca și vedea care vi se potrivește mai mult.

Taverne de TOP în Thassos: IATROU Satul Theologos alegerea prietenilor ExTraViTa

Taverna Stelios: îmi place mult de tot acest loc și am mers de câteva ori aici la sfârșit de sezon. Îmi place ospitalitatea, calitatea preparatelor și atmosfera. Strămoșii proprietarului sunt vlahi și amenajarea interioară a tavernei reflectă acest fapt. Vara, majoritatea vizitatorilor preferă să ia masa în grădina cu blota umbroasă de viță de vie. Am scris și un articol despre ce preparate găsiți la Taverna Stelios și multe alte lucruri despre acest loc, ca de exemplu cum a ajuns să îmi placă atât de mult.

Locuri cu poveste: Miel rotisat la taverna Stelios Theologos Thassos

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 18
La Stelios

Taverna Skantzoulis Anastassios: vedere frumoasă, miel, ied rotisat de bună calitate. Nu am ajuns aici, dar am auzit lucruri bune, este un loc nu atât de faimos, dar merită încercat, mai ales dacă mergeți cu copii mici, fiind un loc liniștit, cu prețuri bune.

Alte taverne și restaurante în satul Theologos

Taverna Lampiris – priveliște frumoasă, tavernă cu mâncare de familie, de casă, prețuri bune și atmosferă caldă.

Augusto fantastico: aici este seară grecească aproape în fiecare seară. Este un local uriaș, gălăgios, în care grupurile se distrează uneori foarte bine. Sunt și hore și alte dansuri, un amalgam de tradiții și obiceiuri și tot felul de jocuri, unele cam de prost gust după părerea mea. Este foarte ieftin aici, așa că rabatul se face la calitatea preparatelor. Dacă vreți distracție cu chiote aici este locul, pentru mâncare bună nu.

Există și o pizzerie în Theologos, cu WiFi foarte foarte bun, un loc perfect dacă doriți o cafea, o bere sau preparate rapide. Bun pentru ”people watching”, terasa fiind chiar pe strada principală. Îmi place mult acest loc.

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie pizzarie
La pizza

Cazare în Theologos

În satul Theologos sunt multe case care se închiriază prin Airbnb. Mulți nemți și britanici stau aici și unii chiar permanent, deoarece și-au cumpărat case. Am stat și eu într-o căsuță superbă, a unei cunoștințe, dar nu se închiriază deocamdată.

Plaja: plaja este la 10 kilometri, în Potos! Potos este de fapt Skala Theologos, la fel ca și Golden Beach, s-a luat un nume comercial, dar atât locuitorii din Potos cât și cei din Theologos sunt cam nemulțumiți de denumirea de Potos. Pe hărți o să vezi și Theologos la multe proprietăți din Potos tocmai din acest motiv, așa cum este în Golden Beach Skala Panagia!

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 16 cazare

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie cazare

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie cazare 1
Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie: se lucrează bine la umbră

Cum ajungi în satul Theologos

Cu mașina sau cu transportul public. Cu mașina trebuie să ajungi în Potos întâi (stațiunea din sudul insulei) și de acolo ai un drum șerpuit până în Theologos, de 10 kilometri. Nu ai cum să te rătăcești, cu sau fără hartă, pentu că este un singur drum.

Cu transportul public: există autocare KTEL, așa numitele autobuze verzi care ajung până în Theologos. Din Potos este foarte ușor, deoarece în intersecție (este una singură) este stație de autobuz și oraul este expus. Biletele se pot cumpăra de la șofer.

Off road se poate ajunge din mai multe locuri, ca de exemplu din satele Maries sau Kastro -satul părăsit.

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie autobuz

Istoria satului Theologos

Theologos înseamnă Teologul, sau cuvântul lui Dumnezeu.

Prima relatare despre satul Theologos este din anul 1287 când Împăratul Bizantin Andronikos II Palaiologos a menționat că mănăstirea Philotheou de la Muntele Athos are o dependență acolo unde este satul astăzi. Dependența se numea Ion Teologul, fostul nume al orașului, care a devenit capitala administratiă a insulei Thassos pentru o perioadă lungă de timp, până în era otomană.

Otomanii s-au stabilit în Theologos între anii 1479-1538, perioadă în care satul s-a dezvoltat în orașul de sus și orașul de jos, cu două parohii și două școli. Locuitorii dețineau pământuri în Potos și Astirs.

În 30 martie 1813, zona a fost acordată guvernatorului  Mehmet Ali Pasha al Egiptului, care iubea insula Thassos. Datorită acestui fapt, Theologos s-a dezvoltat având o autonomie și fiind guvernat de un lider local.

Printre conducătorii renumiți, Hatzigeorgio este cel care a declarat revoluția și a respins navele turce din Psara. Însă eliberarea finală, după multe lupte sângeroase a fost în 18 octombrie 1912, când insula a revenit total în stăpânire greacă.

În 1979 satul Theologos a fost declarat calitală culturală a insulei Thassos, deoarece a rămas o așezare tradițională.

Sursă informații istorice Theologos –  siteul Go-Thassos aici, îmi pare rău că am pierdut hârtia realizată de Stelios, chiar în limba română. Însă dacă ajungeți în Theologos la taverna Stelios, puteți lua o foie, cu toate poveștile scrise în limba română! Este chiar posibil să îl întâlniți pe Stelios stând pe un scăunel în fața tavernei cu pliantele în mână, așa cum mi s-a întâmplat și mie.

Satul Theologos are ceva special. recomand să efectuați o vizită de jumătate de zi, care să inclusă și prânzul sau cina.

Este un sat frumos, frumos:

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie stelios

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 5

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 6

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 12

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 13

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 14

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 19

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 20
Kiwi, da!

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 21

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 22

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 23
Casă colorată Theologos

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 24

Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie 25

2 thoughts on “Satul Theologos Thassos Ghid de călătorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *