Vizita TilTott Csíki Sor

Vizită la Fabrica de bere artizanală TilTott Csíki Sör: poți bea bere pe săturate

Noutăți România Ținutul Conacelor

Am vizitat fabrica de bere artizanală TilTott Csíki Sör, unde vizitatorii pot bea bere pe săturate în timpul vizitei și am avut parte de o surpriză extraordinară. Totul este impecabil, organizat ireproșabil, berea delicioasă. Unde? În Sânsimion, județul Harghita. Când ne pregăteam să plecăm au apărut încă câteva grupuri de turiști, unii chiar din Constanța. Cum a fost experiența:

Vizita TilTott Csíki Sor
Fabrica de bere Vizita TilTott Csíki Sor – în Sânsimion, județul Harghita. Sunt multe locuri de parcare, chiar și pentru autocare

La  FabricaTilTott Csíki Sör, pe lângă bere se produce și ”distilat de bere”. În trei sortimente. Am gustat dar foarte puțin, era tare de tot și mă atrăgea mai mult berea. Și mai sunt și cipsuri: delicioase toate sortimentele degustate. Fiecare tip de cipsuri este recomandat să acompanieze o anumită bere!

Vizita TilTott Csíki Sor
Distilat de bere, trei sortimente – la magazinul de suveniruri si desigur bere, cipsuri si alte delicii
Distilat de bere la TilTott Csíki Sör

Fabrica TilTott Csíki Sör este impecabilă

Am fost impresionată de curățenia locului, de cât de modern/automatizat/organizat este. De la coridoare, la tancuri, baruri (da, sunt și două baruri în incintă) până la toalete, curte, magazinul cu suveniruri, totul este curat lacrimă. Și foarte modern: fabrica de bere Csíki Sör din Sânsimion este un obiectiv turistic captivant.

TilTott Csíki Sör
Fabrica TilTott Csíki Sor

Tur ghidat în fabrica de bere TilTott Csíki Sör

Turul ghidat de la fabrica TilTott Csíki Sör este foarte interesant, deoarece vizitatorii află informații despre întreg procesul de fabricare a berii, despre ingrediente, despre istoria locului și pot bea între timp bere pe săturate.

Istoria modernă a fabricii începe în 2013, când antreprenorul Andras Lenard a preluat fosta distilerie din Sânsimion şi a început să producă propria bere artizanală, la început 20 000 de sticle pe zi. Azi se produc peste 40 000 de litri/zi.

Berea TilTott Csíki Sör este naturală, fără aditivi și conservanți, calitatea este deosebită. Chiar mă pricep la bere și cum Doamna Pixi (care ne-a ghidat) ne-a spus că nu vom avea dureri de cap, stări de mahmureală chiar dacă consumăm mai multă bere TilTott Csíki Sör într-o zi, am dorit să verific. Și așa și este.

Ne-a întâmpinat doamna Margi Tofalvi, alias Pixi și am purces la drum, după ce am degustat puțină bere (sau mai multă) după setea fiecăruia

Primul ”draft” se oferă de către gazde, în restul vizitei fiecare își poate turna câtă bere dorește. Mi-au plăcut paharele în care se degustă berea TilTott Csíki Sör, elegante, pentru o bere deosebită.

Vizita TilTott Csíki Sor
Vizita TilTott Csíki Sor – la inceput
Vizita TilTott Csíki Sor w
Vizita la fabrica TilTott Csíki Sor

Am degustat și ingredientele din care se fabrică berea Csíki Sör – semințele – inclusiv hameiul: este cam amar, se recomandă de altfel să nu fie degustat, dar este destul de bun și cu ocazia aceasta am aflat și că extractul de hamei este un produs naturist foarte căutat, care se găsește sub formă de pastile, fiind un calmant și somnifer natural – mulți spun că cel mai bun, am căutat ulterior informația.

Csíki Sor
Ingrediente bere Csíki Sor

După ce am aflat ce ingrediente se folosesc și le-am și degustat (eu pe toate) – am continuat vizita aflând despre procesul de fabricație, despre cât timp stă la distilat fiecare tip de bere (de la 30 de zile în sus, depinde de sortiment) și ne-am oprit la Sky Bar-ul din mijlocul fabricii.

Sky Bar TilTott Csíki Sör

La Sky Bar am continuat degustarea de bere și mi-am ales și berile favorite (le menționez mai jos). La Sky Bar pot veni și angajații, bineînțeles după ce termină lucrul – ce loc de muncă interesant!

fabrica TilTott Csíki Sor
Sky Bar in fabrica TilTott Csíki Sör
Bar TilTott Csíki Sor
Sky Bar TilTott Csíki Sör
Vizita TilTott Csíki Sor 1
Vizita la fabrica TilTott Csíki Sor – Sky Bar

Gustare caldă pe terasă:

Am terminat vizita în curtea berăriei, la terasa cochetă unde am și luat prânzul: ciolan în crustă de pâine, cu sos de usturoi. Și bere pe săturate, bineînțeles.

Vizita TilTott Csíki Sor
Gustare calda: ciolan in crusta de paine, delicios

Magazinul cu suveniruri TilTott Csíki Sör

Înainte de a pleca, ne-am oprit la magazinul cu suveniruri, care are o selecție absolut impresionantă de produse: au până și prezervative TilTott Csíki Sör! Prețurile sunt foarte accesibile: un tricou costă 25 de lei și este realizat din bumbac gros de bună calitate, foarte plăcut la atingere. O lădiță cu o selecție de 6 beri costă 27 de lei. Sunt și multe sortimente de cipsuri TilTott Csíki Sör, inclusiv cele cu canabis!

Magazinul cu suveniruri: este deschis între orele 10:00 – 18:00.

Magazin Csíki Sor
Magazinul de suveniruri de la fabrica Vizita TilTott Csíki Sor
Magazin Csíki Sor
Magazin de suveniruri la fabrica Csíki Sor

Sortimente de bere TilTott Csíki Sör:

Favorita mea: berea la draft, nepasteurizată 6% alcool.

Prima bere: cea nepasteurizată, cu 6% alcool, obținută după 30 de zile. Are numai 2 ore termen de valabilitate după ce este turnată în pahar, iar în cutii/sticle două luni, motiv pentru care se comercializează doar două luni pe an: decembrie și ianuarie. De ce? Pentru că este 100% naturală și nefiltrată, se continuă practic procesul de distilare.

Berea cu afine: 4,2 % alcool: delicioasă. Ca un Aperol Spritz, răcoroasă, delicioasă, dar cred că mult mai sănătoasă.

Berea neagră: 7 % alcool, obținută după o distilare de 45 de zile.

Alte sortimente: bere cu miere (9% alcool, distilată 60 de zile), Bere cu zmeură, 2% alcool (sper că am ținut minte bine), bere ”Gold”,bere blondă și multe altele.

Berea TilTott Csíki Sör are o calitate premium, fiind realizată conform standardelor germane de calitate: se folosesc doar produse naturale: apă, malț și hamei! Berea a cucerit mai multe medalii la diferite festivaluri. Nu se folosesc enzimele atât de larg răspândite în industria berii,  fiind una dintre puținele fabrici artizanale din România.

Tiltott Csíki Krém Sör – o bere lager, cu 4,5% alcool.

Prețuri pentru tururile de vizitare la fabrica de bere TilTott Csíki Sör:

Înainte de pandemie, se putea vizita fără programare. O perioadă Fabrica a fost închisă pentru vizitare, acum s-a redeschis, însă deocamdată trebuie să faceți rezervare pentru a avea un tur, toate fiind ghidate. Nu este limită de persoane, pot veni și două persoane, se formează grupul de vizitare, de aceea este important să rezervați cât mai din timp. Tururile sunt în limba română, maghiară sau engleză. Puteți suna la numerele de contact, trimite un mail, sau contacta pe Facebook. 

Telefon: 0757 727 793

Facebook aici

Înainte de pandemie, 500 de turiști vizitau zilnic fabrica TilTott Csíki Sör 

Pentru rezervare, trebuie să știți că puteți opta pentru o vizită ghidată de bază (vizita + bere nelimitată pentru adulți), sau vizite plus gustări reci sau calde. Sunt trei tipuri de pachete:

Program de o oră:

– Vizită ghidată a fabricii și consum nelimitat de bere – 25 de lei pentru adulți, gratuit pentru copii, care nu au decât vizita, bineînțeles aceștia nu pot bea bere.

Programul de 2 ore:

Conţine vizitarea berăriei, prezentarea fabricării, degustare din specialităţi locale şi consumare nelimitată de bere.

– Vizită ghidată a fabricii și gustare rece: ţărănesc secuiesc și consum nelimitat de bere – 65 lei/persoană
– Vizitarea ghidată a fabricii și gustare caldă ciolan în crustă de pâine cu sos de hrean/usturoi și consum nelimitat de bere – 75 lei/persoană.

– Sunt reduceri de 25 de lei pentru copii și la variantele cu gustare inclusă.

De unde se mai poate cumpăra berea TilTott Csíki Sör?

Unele terase din regiune au bere draft TilTott Csíki Sör. Se comercializează și în magazine mari din țară, precum Auchan, unde face parte din sortimentul permanent. Nu este însă singurul lanț de magazine care comercializează produsele TilTott Csíki Sör.

Sunt și berării în diferite orașe, ca de exemplu în Sibiu. Sunt sub numele companiei, dar bănuiesc că sunt franciz, nu sunt însă sigură. Cert este că au bere proaspătă la draft, așa că o să le caut în drumurile prin țară.

La My Lake:aici este o berărie subacvatică, unică în țara noastră. Sub îndrumarea unui instructor puteți degusta sortimentul favorit de bere TilTott Csíki Sör.

My Lake Bar
Am dorit sa merg si la acest bar, insa era cam frig si m-am sucit, am promis ca revin, ceea ce imi si doresc, dar sa fie mai cald afara. In plus, ma astepta un drum lung, pana la Constanta si vremea era destul de neprietenoasa, asa ca am ratat Barul subacvatic!

Una peste alta, o vizită la fabrica TilTott Csíki Sör este o vizită interesantă, plăcută, o activitate relaxantă în drumurile prin Harghita sau Covasna. Noi am ajuns aici destul de repede de la My Lake Glamping din satul Dalnic.

A fost un mini Press Trip de vizitare a campingului My Lake, fiecare am ajuns cu transportul propriu, însă în vizita de la Fabrica de bere am lăsat mașina în parcare la My Lake (să nu credeți că m-am suit la volan după atâta degustare) și am mers cu Ana , care testa o mașină automată de la o companie care închiriază mașini din Brașov – Holiday cars. Ne-a spus că sunt foarte serioși, nu am testat personal serviciile lor, însă mașina cu care ne-am deplasat noi era nouă, impecabilă.

Bere Csíki Sor
Berea TilTott Csíki Sor este disponibila si la doza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.