Țepe în Himalaya: salvarea cu elicopterul este bănuită de fraudă de către companiile de asigurări

Nepal Noutăți

Credit foto: © Michel Royon / Wikimedia Commons aici

Auzim că doar la noi este așa și pe dincolo, că doar la noi se întâmplă unele lucruri. Cu cât călătoresc mai mult, cu cât mă informez mai mult despre călătorii cu atât mai mult realizez că sunt oameni care găsesc modalități să păcălească sistemul și să facă bani din înșelătorii peste tot. La fel ca oameni corecți, desigur.

În Nepal, de câțiva ani este în creștere numărul turiștilor ”salvați ” cu elicopterul, unii fiind determinați de ghizi să solicite transportul. Companile de asigurări se gândesc deja să limiteze compensațiile pentru această schemă, pentru că dacă acum câțiva ani era necesară o salvare cu elicopterul o dată la câteva zile, acum sunt 10 pe zi. Și noua industrie creștealarmant.

Țepe în Himalaya: salvarea cu elicopterul este bănuită de fraudă de către companiile de asigurări

Turiștii care fac drumeții în Himalaya sunt determinați de ghizi să să solicite salvarea cu elicopterul la cel mai mic semn că ar avea o problemă.

Practica a devenit atât de comună, că piloții elicopterelor au mărturisit că salveazaă uneori turiști care aparent au o stare de sănătate excelentă.

S-au găsit probe că ghizii chiar le pun unora praf de copt în mâncare. Acesta acționează ca un laxtiv, ceea ce duce la diaree, convingându-i ulterior să ceară salvarea cu elicopterul.

În unele cazuri, ghizii primesc comisioane dacă reușesc să convingă turiștii să solicite această salvare. Sau îi conving pe turiști să se întoarcă cu elicopterul, marcând însă călătoria ca salvare și trimițând factura către companiile de asigurări.

O turistă a mărturisit că a fost presată de ghid să solicite salvarea pentru ceea ce părea un început de răceală, deși nu îi era rău propriu-zis.

Atenție însă: companiile de asigurări au început să trateze aceste salvări cu scepticism, așa că fiți siguri că veți fi acoperiți de asigurare, în cazul în care treceți prin această experiență. 

Companiile care oferă excursii de trekking fac mai mulți bani dintr-o salvare cu elicopterul decâd din drumeția propriu-zisă, crescând în mod alarmant numărul de salvări cu elicopterul în Himalaya.

Operatorii obțin astfel venituri frauduloase mari de la companiile de asigurări, determinând turiștii să solicite salvări care nu sunt necesare, conform unei investigații.

Un manager de companie care oferă călătorii cu elicopterul a mărturisit că plătește 500 de dolari pentru fiecare salvare: ”Dacă nu plătim comisionul, nu putem să facem afacerea”, a mărturisit sub anonimat acesta.

Anul 2017 a fost cel mai scump din istorie pentru companiile de asigurări care acoperă costuri în Nepal din cauza salvărilor cu elicopterul. Iar anul 2018 se poate să îl depășească. Sunt bănuieli de fraudă.

Majoritatea salvărilor din munții din Nepal sunt cauzate de ”răul de înălțime” din pricina oxigenului rarefiat. SImptomele sunt vagi: dureri de cap, stări de rău, pierderea apetitului și se rezolvă imediat ce un pacient ajunge la o altitudine mai scăzută, de aceea este greu de detectat care salvări sunt reale și care nu.

Companiile internațioanle de asigurări au dat un ultimatum autorităților din Nepal să facă lumină în cazul salvărilor frauduloase, în caz contrar refuzând să mai acopere salvările cu elicopterul. Toate salvările vor trebui să fie aprobate în prealabil, pentru fiecare caz în parte și s nu depășească costul de 4000 de euro pe zbor.

Așa că fiți atenți cu ce tip de asigurare aveți și ce va fi acoperit, pentru drumețiile în munții Himalaya din Nepal.

Mai multe detalii în articolul sursă, de pe Daily Mail aici. 

Foto credit: © Michel Royon / Wikimedia Commons aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.