Înainte de pandemie, multe destinații se plângeau că au mult prea mulți turiști. În timpul pandemiei multe state au reevaluat modul de a face turism și de la zi la zi se tot anunță restricții și prețuri mărite. Chiar prohibitive în anumite locuri speciale – motivul fiind acela de a avea mai puțini turiști, care să cheltuiască mai mulți bani pentru a proteja natura, fauna, biodiversitatea, sau viața localnicilor.
Bhutan – de la 65 la 200 USD taxă turistică* pe noapte
Taxa este diferită și încorporată în acel pachet de activități pe care trebuie să îl acceseze în avans orice turist care dorește să viziteze Bhutanul. Autoritățile au anunțat că va fi mai multă flexibilitate în alegerea companiei și a ghizilor, în schimb a crescut prețul pe zi cu aproape 150 USD.
Consiliul de Turism al Bhutanului (TCB) a anunțat că superbul stat va primi vizitatori începând cu data de 23 septembrie 2022.
Turiștilor li se va percepe o taxă de dezvoltare durabilă de 200 USD per turist pe noapte, în creștere față de taxa de 65 USD percepută timp de trei decenii. Oficialii au spus că noua taxă va compensa impactul de carbon al turiștilor.
„COVID-19 ne-a permis să resetăm – să regândim modul în care sectorul poate fi cel mai bine structurat și operat… menținând în același timp amprenta de carbon la un nivel scăzut”, a declarat Tandi Dorji, președintele TCB și ministrul de externe al țării, într-un comunicat.
Autoritățile au spus că Bhutan a revizuit standardele pentru furnizorii de servicii, cum ar fi hoteluri, ghizi, operatori de turism și șoferi.
Sangay Phuntso, directorul companiei Always Bhutan Travel din capitala Thimphu, a spus că taxele îi pot descuraja pe unii, dar nu și pe vizitatorii mai bogați. „Cei care pot cheltui sunt bineveniți”, a spus Phuntso. „Suntem încântați”.
Taxa de intrare în de la Parcul Național Komodo din Indonezia va ajunge la 250$
Taxa pentru accesul la două dintre principalele insule din parcul național Komodo a crescut de 18 ori peste noapte, începând cu data de 1 august 2022. În urma grevei lucrătorilor din turism, Guvernul a decis să aplice măsura începând cu anul 2023.
Indonezia găzduiește aproximativ 3.300 de dragoni Komodo, care pot crește până la 3 metri în lungime.
Guvernul Indoneziei a luptat împotriva exporturilor ilegale de dragoni de Komodo, președintele Joko „Jokowi” Widodo susținând că trebuie să se găsească un echilibru între conservarea ecologică și turism.
Insulele paradisiace din provincia Nusa Tenggara de Est din Indonezia fac parte din patrimoniul UNESCO și au atras aproape 222.000 de vizitatori în 2019. În anii următori numărul vizitatorilor a scăzut la o pătrime, ceea ce a pus în pericol multe afaceri locale.
Totodată, se dorește mărirea taxei de intrare la Templul Borobudur. Prețul actual pentru străini este de 25 USD, autoritățile îl vor crește la 100 USD, nu se știe exact când.
Marsilia – limitează numărul de vizitatori la Calanque de Sugiton – o mininată rezervație naturală
Marsilia a introdus un sistem de cotă turistică și de rezervare pentru a vizita celebra Calanque de Sugiton. Doar 500 de persoane vor primi permisiunea de a vizita locul într-o zi. De obicei, peste 2500 de turiști ajung aici în fiecare zi în lunile de vârf.
Biroul de turism din oraș a anunțat că: „De la succesul său răsunător din vara anului 2020, Calanques au fost victimele supraaglomerării în lunile iulie și august. Acest lucru dăunează florei și faunei parcului. Pentru a lupta împotriva acestui fapt. fenomen, PNN lansează o acțiune fără precedent pentru un spațiu natural: un sistem de rezervări zilnice.”
Ce înseamnă Calanques?
Un tip unic de formațiune geologică, din calcar. Sunt golfuri stâncoase mari care formează o vale abruptă și îngustă în interior și se găsesc mai ales în jurul mării Mediterane. În Parcul Național Calanques, care se întinde pe 20 km de la Marsilia până la Cassis, sunt 26 de calanques de diferite dimensiuni (25 în Marsilia și 1 în Cassis). Unele sunt ușor accesibile, iar altele mai dificil. Fauna și flora sunt excepționale.
Mai multe detalii despre această atracție aici.
Pentru a vă rezerva un loc în lunile de vârf, trebuie să accesați platforma realizată de municipalitate. Înscrierea este gratuită.
Sunt și multe tururi pentru care puteți opta, cu barca, drumeții ghidate, sunt foarte multe opțiuni, vedeți aici.
Corsica – a plafonat numărul de turiști în sezonul de vârf pentru unele regiuni
Insula Corsica a plafonat numărul de turiști și a adoptat metoda cotelor zilnice pentru a proteja mediul. Pentru a vizita Insulele Lavezzi, Valea Restonica și Bavella Needles (Aiguilles de Bavella)din Corsica, vizitatorii trebuie să facă o rezervare prealabilă. Localnicii vor avea prioritate.
Insulele Lavezzi va avea cele mai mari restricții: doar 2000 de vizitatori pe zi, excluzând grupurile școlar și organizațiile de protecție a mediului.
Nu se găsesc informații online despre cum se fac rezervările, am căutat pe siteul oficial de turism, probabil că la fața locului se pot afla mai multe. Tururile ghidate sunt scumpe – cu barca de exemplu și nici măcar nu au incluse băuturi și mâncare pentru 10 ore! Probabil că se pot cumpăra pe vas, sau se pot aduce produse.
În viitor autoritățile din Corsica doresc să impună limite și pentru cei care fac trasee de drumeție pe faimosul traseu GR20.
Veneția: taxe între 3 – 10 euro începând cu 2023 pentru turiștii de o zi
După ce a interzis accesul navelor mari de croazieră în centrul Veneției pentru a proteja laguna, oficialitățile iau măsuri suplimentare pentru a gestiona fluxul mare de vizitatori.
Începând cu anul 2023, vizitatorii de o zi din Veneția vor trebui să plătească o taxă de 3-10 euro, în funcție de sezon. Vor primi un cod QR, în aplicația care va fi lansată în toamna aceasta. Taxa se va putea plăti și în mijloacele de transport oficiale și online, vom afla detalii până la finalul anului. Cei care ajung în oraș fără să plătească această taxă vor plăti amenzi între 50-300 de euro.
Turiștii care înnoptează în oraș deja plătesc taxa turistică, aceasta fiind inclusă în prețul cazării.
Autoritățile doresc să limiteze accesul turiștilor care nu cheltuiesc prea mulți bani în oraș dar îl supra aglomerează, declarând acest lucru în repetate rânduri. La un moment dat era în discuție aplicarea unei taxe la fel ca în Bhutan, foarte mare. Cu siguranță taxa de 10 euro se va majora în anii următori.
Mai multe informații aici, localnicii, cei care au cardul Venezia Unica nu plătesc
Multe țări au introdus în timp taxe turistice, care se plătesc de obicei în prețul camerei de hotel, la înnoptări. Uniunea Europeană aplică și o taxă de 7 euro pentru orice vizitator care nu este cetățean UE/Schengen vor aplica online începând cu anul viitor. Tinerii cu vârsta de până la 18 ani și cei cu vârsta peste 70 de ani nu vor achita această taxă.
În altă ordine de idei, Bali a implementat un sistem pentru a scana turiștii pentru a depista variola maimuței și altul pentru a limita răspândirea bolii mână-picior-gură, în aeroport și probabil și în porturi în curând.
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.