bagaj de mana ryanair

Noua politică de bagaje de mână Ryanair explicată: de la 1 noiembrie, doar un bagaj mic gratuit

ryanair

Ryanair schimbă din nou politica bagajelor de mână, după schimbarea din 15 ianuarie, cu scopul declarat de a îmbunătăți punctualitatea. Începând cu data de 1 noiembrie și pentru toate zborurile rezervate de la 1 septembrie 2018, numai clienții priority vor putea aduce la bord gratuit două bagaje de mână. Iar pentru a avea îmbarcare prioritară, trebuie plătită o taxă de 6 euro în momentul rezervării, sau de 8 euro dacă opțiunea se adaugă ulterior.

În același timp, a fost mărită dimensiunea admisă a bagajului mic de mână, iar pasagerii care doresc să aibă un al doilea bagaj de 10 kilograme, la cală, o pot face contra unei taxe de 8 euro în momentul rezervării sau 10 euro după rezervare, până când se face chech in-ul. La poarta de îmbarcare, taxa va fi de 25 de euro pentru cei care nu se conformează.

Problemele de punctualitate cauzate de bagajele de mână au apărut acum doi, trei ani, în momentul în care compania a introdus al doilea bagaj de mână gratuit. Problema a fost politica de indulgență cu privire la dimensiunile bagajelor. Adică se închideau ochii dacă pasagerii săreau calul.

Practic se ajunsese ca mulți pasageri să vină la bord cu bagaje uriașe, cu mult peste dimensiunile admise. Mai mult, primii intrați în avioane își puneau ambele bagaje sus 9regula fiind bagajul mare sus, cel mic sub scaunul din față, regulă nerespectată), ba uneori și alte accesorii, nu mai era loc pentru toate bagajele și se întârzia până ce unele erau puse gratuit la cală.

La 15 ianuarie a.c. s-a introdus politica de a avea bagajul doi în cală numai cu îmbarcarea prioritară. Doar pasagerii care cumpăraseră  îmbarcare prioritară (contra cost) puteau lua al doilea bagaj de mână gratuit la bord, ceilalți predându-l la poarta de îmbarcare, acesta fiind pus gratuit la cală. Însă iar era balamuc pentru că mulți clienți scoteau etichetele ”fără prioritate” și urcau la bord cu două bagaje. La fel era pierdut timp cu aranjatul bagajelor. Am și scris despre experiența cu prioritatea:

Îmbarcare prioritară Ryanair: merită sau nu?

Bănuiesc că va trebui să actualizez articolul, după ce voi zbura din nou cu îmbarcare prioritară, în noua formulă. 

Nu știu acum cu va fi. Sunt curioasă cum vor fi delimitați cei cu îmbarcare prioritară, pentru că aici este problema: regulile erau, dar nu se respectau. Deci ideea este cum vor aplica politica. Dacă nu va fi strict procesul de îmbarcare, nu se va rezolva nimic. Țin minte vremurile când la Ryanair era militărie, în sesnul în care politica de bagaje era aplicată strict. Nu era loc de întors și am ajuns la concluzia că așa era cel mai bine. Efectiv este deranjant să iei îmbarcare prioritară și să vezi că bagajul tău este dus la cală când alții fără îl au la bord, uneori pe locul tău.

Deci părera mea este că ”indulgența” a fost buba, nu politica per se. De aceea sunt foarte curiasă cum va fi acum.

Politica nouă de bagaje Ryanair

Toți clienții pot aduce la bord un bagaj mic de mână cu dimensiunile de 40 x 20 x 25cm.

Clienții care achiziționează Îmbarcare prioritară, pot aduce gratuit și un troller, cu greutatea de maxim 10 kg.

Bagajul mic gratuit trebuie să încapă sub scaunul din față.

În cabină încap 100 de trollere (bagaj mare de mână) spațiu considerat suficient pentru pasagerii care achiziționează îmbarcare prioritară.

Totuși, numărul de îmbarcări prioritare la fi limitat la 95, din cele 189 de locuri din fiecare aeronavă.

Dacă un pasager nu a achitat îmbarcare prioritară și dorește să aibă un al doilea bagaj, poate opta pentru unul mare de cală, normal, sau pentru a pune la cală un bagaj de 10 kilograme contra unei taxe de 10 euro.

Avantajul de a plăti 8 euro este că poți pune bagajul la cală, deci nu se mai aplică restricțiile   pe care le au bagajele de mână (politica de lichide în mare parte).

Deci cu 8 euro poți pune la cală un bagaj de 10 kilograme.

Vezi aici mai multe bagaje cu dimensiunile acceptate de Ryanair

Infanții (copii sub 2 ani) vor avea dreptul la un bagaj de 5 kilograme, care poate fi adus gratuit la bord de părinți. 

Echipamentul medical poate fi adus gratuit la bord, fiind aprobat de echipa Ryanair.

Cine ia îmbarcare prioritară poate aduce bagajul numărul 2 la bord, nu la cală, compania argumentând că dacă s-ar aduce la cală, ar muta problema aglomerării de la poarta de îmbarcare la check in, ceea ce ar crea disconfort pentru cliențiic are doresc să aibă bagaje la cală.

Pentru cală există și opțiunea de a avea un bagaj de 20 de kilograme cu 25 de euro, sau altele mai mari, mai scumpe. Vedeți aici care sunt taxele pentru bagajele de cală.

bagaje de mana ryanair

Ce înseamnă added after booking:

Practic, atunci când faci rezervarea, poți opta pentru un anumit serviciu (bagaj la cală de 10 kg de exemplu) cu un preț. Dacă peste câteva zile te răzgândești, poți adăuga opțiunea, serviciul, dar cu o taxă mai mare.

Totuși, ai o limită pentru lucrul acesta: mmentul în care faci check in-ul online. Adică nu poți ajunge la poarta de îmbarcare și acolo să vrei schimbarea. Dacă ajungi la poarta de îmbarcare cu două bagaje de mână și nu ai Îmbarcare Prioritară, vei plăti 25 de euro pentru bagajul mare de mână (nu mai greu de 10 kg) în loc de 8 în momentul rezervării, sau 10 euro după rezervare (booking).     

Politica va fi aplicată de la 1 noiembrie pentru toate zborurile și pentru toate rezervările făcute după 1 septembrie

Înainte, toți clienții, cu prioritate sau nu, puteau avea două bagaje de mână gratuite. Diferența consta în faptul că cei care aveau prioritate aduceau bagajul la bord, iar ceilalți îl aveau pus la cală gratuit.

Acum numai cei care au cumpărat îmbarcare prioritară pot avea două bagaje de mână gratuite.

Clienții care au cumpărat zboruri înainte de 1 septembrie, pentru călătorii după 1 noiembrie, pot fie să adauge îmbarcarea prioritară (plătind 8 euro) sau să achiziționeze cu 10 euro bagajul de 10 kg., ori să anuleze zborul și să primească banii înapoi. Sau să călătorească doar cu bagajul permis a fi adus gratuit la bord. 

Noile dimensiuni ale bagajului de mână mic Ryanair (gratuit pentru toți pasagerii)

Dimensiunea bagajului mic a crescut de la 35 x 20 x 20cm la  40 x 20 x 25cm.

Permitted bag sizer: dimensiunea suportului unde se verifică bagajul. Practic, dacă bagajul este cu un centimetru, doi mai mare nu este o problemă. Teoretic. Practic, dacă ai un bagaj dintr-un material dur mai bine să fie pe dimensiune, dacă este un rucsac sau geantă care se poate plia, nu stă nimeni cu centimetrul să o măsoare, trebuie să intre în respectivul suport.

bagaj de mana ryanair

Dacă la îmbarcare bagajul mic de mână este mai mare decât dimensiunile acceptate, adică nu va intra în suport, acesta va fi pus la cală, fiind percepută o taxă de 25 de euro. 

Ryanair argumentează că având un preț mediu de 40 de euro/zbor, bagajul mai mare trebuie să fie contra-cost.

Compania insistă că nu va face mai mulți bani, pentru că mulți clienți care optează pentru a pune la cală un bagaj de 20 de kilograme, plătind o taxă de 25 de euro, vor opta pentru cel de 10 kg cu prețul de 8 euro. În timp ce mulți alții vor călători doar cu bagajul gratuit, acum mai mare. Dar că va fi îmbunătățită punctualitatea și confortul pasagerilor.

Personal, voi opta pentru Îmbarcare Prioritară, sau pentru a pune bagajul la cală, dacă nu vreau să am btăi de cap cu limita de lichide și mai ales dacă am timp să stau să aștept bagajul.

Mai multe detalii în comunicatul de presă al companiei, aici. 

2 thoughts on “Noua politică de bagaje de mână Ryanair explicată: de la 1 noiembrie, doar un bagaj mic gratuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.