De 8 martie, un zbor Air France Paris-București a avut un echipaj 100% feminin

Noutăți

Azi, de 8 martie, a avut loc o premieră pentru un zbor din sau spre România, dedicat Zilei Internaționale a Femeii: un echipaj 100% feminin. Deși sunt multe femei în aviație, echipajele sunt mereu mixte și este bine să fie așa, altfel ar fi discriminare. Însă de Ziua Femeii și aleatoriu în rest, este frumos să avem astfel de exemple care ajută la eliminarea unor stereotipuri și atrag atenția necesității egalității șanselor. Zborul AF 1888 Paris – București a avut-o la manșă pe căpitanul Isabelle de Bove, iar întregul echipaj a fost feminin.

Mă bucură această știre, țin minte cât de amoționată am fost când am citit despre un zbor al unei companii asiatice, cu echipaj 100% feminin, care a aterizat în Arabia Saudită, o țară unde femeile nici măcar nu aveau dreptul să conducă mașina. Orice pas este important și mă gândesc cât de departe suntem de vremurile în care femeile erau portretizate în filme (care reflectau realitatea) numai ca însoțitoare de bord, nu căpitani. Însă situația este departe de a fi roz în lume, de curând o companie britanică a intrat în gura presei, pentru că le dădea fetițelor insigne cu viitoare însoțitoare de bord iar băieților cu ”viitor căpitan”. Așa că mă bucur să văd și reversul medaliei.

Air France dorește să sprijine drepturile femeilor pe întreg mapamondul. Echipajul care operează zborul Paris-București este parte dintr-o serie de 7 echipaje ale companiei Air France care au călătorit pe zboruri scurt sau mediu curier.

Mai mult, Air France este o companie care de mult timp nu mai transportă trofee de vânătoare

Majoritatea companiilor aeriene serioase nu mai transportă trofee de vânătoare, unele de mult timp (precum Air France, care a fost printre pionierii acestei mișcări) iar altele după incidentul internațional cu uciderea prin braconaj și șiretlic al superbului lei Cecil. Aici vedeți lista celor 42 de companii care nu transportă trofee. Nu este cazul să vă spun că am ocolit companiile care încă fac acest lucru.

Revenind la femei, Air France este o companie unde femeile sunt foarte bine reprezentate

Air France este una dintre puținele companii conduse de două femei, în funcțiile de Președinte a Consiliului de Administrație și o femeie – CEO. Poate de aceea și această implicare. Compania face eforturi în ceea ce privește diversitatea de gen și egalitatea profesională între bărbați și femei, dând publicității câteva statistici:

● 45.1% dintre toți angajații Air France sunt femei și 54.9% sunt bărbați
● 35% din totalul personalului de la sol sunt femei
● 55% din boardul Air France este format din femei
● 28.6% din comitetul executiv este format din femei

Din 31 martie a.c. vor fi 3 zboruri pe zi Paris – București

Începând cu 31 martie 2019 Air France va opera trei zboruri pe zi spre Paris, celor două zboruri din
programul de iarnă, cu decolare spre Paris la ora 06:05 și 14:30 li se vor adaugă un zbor de seară, cu decolare la ora 19:30. Mai multe detalii pe websiteul companiei, aici. 

La Multi Ani doamnelor!

Foto: Petru Ivu
Foto: Petru Ivu
Foto: Petru Ivu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *