tanc scufundat aqaba iordania 2

Am facut cursul de scufundări PADI Open Waters Diver în Aqaba Iordania, iată de ce

Iordania Scufundari

Am ales Aqaba pentru a face cursul de scufundări PADI Open Waters Diver din mai multe motive. Vă voi povesti în acest articol despre curs, despre facilitățile de aici, despre prețuri și despre instructorul meu, care este excepțional. La clubul de scufundări poți face și cursuri avansate, toate cursurile PADI, iar recifurile de corali sunt spectaculoase. Mai mult, am văzut și un tanc scufundat la 6 metri și am intrat în avionul Hercules C-130 care se află la 12 metri adâncime. Acestea au fost scufundate pentru a face apele Aqabei mai atractive, nu au ajuns sub ape ca urmare a vreunui accident, ci au fost cumpărate și scufundate în cadrul unor evenimente la care a participat și Regele.

Totodată Sindbad Dive Club este un club PADi de cinci stele, parte din Berenice Club Aqaba, iar prețurile sunt avantajoase.  Poți face cursurile în orice perioadă a anului, aici apa mării fiind mereu potrivită pentru această activitate. Am făcut cursurile la mijocul lunii februarie și apa avea 22 de grade, afară fiind între 24-26 de grade.

Iar dacă vrei să călătorești cu familia, sau cu prietenii, poți face cursurile în timp ce și ceilalți au ceva de făcut, chiar lângă tine, astfel încât îi vezi în pauze. Clubul unde am fost are o plajă frumoasă, piscine, locuri de joacă, terase, magazin, se pot face excursii cu barca cu fundul de sticlă, snorkelling, de toate adică.

Astfel încât poți vizita Iordania și încorpora și cursul de SCUBA în excursie, deoarece ai nevoie în medie de 3 zile pentru a-l finaliza. Și poți învăța online teoria, dacă vrei să fii mai eficient și să nu stai să înveți acolo, ci să te bucuri de sejurul în Aqaba alături de prieteni sau de familie.

Scufundări în Aqaba, restul pozelor din adânc sunt la finalul articolului

avion scufundat aqaba iordania 4

cursuri scufundari iordania 5

club scufundari aqaba 5

avion scufundat aqaba iordania

club scufundari aqaba 1


scufundari aqaba iordania

corali aqaba iordania

Am facut cursul de scufundări PADI Open Waters Diver în Aqaba Iordania, iată de ce

Îmi doream de foarte mult timp să fac cursurile PADI Open Waters Diver. Ba nu aveam timp, ba interveneau diferite alte lucruri și amânam, știți cum este. Însă tot învârtindu-mă prin Iordania, mi-a venit ideea: de ce nu aș face cursul de scufundări aici? Am găsit o fereastră liberă în luna februarie și am aruncat zarurile. Am avut o teamă privind temperatura apei, însă nu mi-a fost deloc frig, așa cum mă așteptam. Evident, am avut costum de neopren, cu grosimea de 5,5 mm.

Am ales Sindbad Divind Club deoarece mi-am dat seama că este un loc ideal pentru a face cursurile de scufundări, din toate motivele de mai jos:

– Se pot face scufundări și implicit cursurile pe tot parcursul anului.

– Ioradnia este aproape de noi, la două ore și jumătate de zbor cu avionul.

– Sunt zboruri multe și avantajoase ca preț.

– În Aqaba este mereu vreme frumoasă, se face plajă tot timpul anului. Sunt multe hoteluri, resorturi, magazine.

– Nu ești limitat. Adică o familie se poate simți bine aici chiar dacă un membru dorește să facă scuba. Pot fi vacanțe în familie reușite: unul face scuba, altul poate merge în croaziere, sau face snorkelling, sau plajă etc. La fel cu grupurile de prieteni: nimeni nu se plictisește.

– Iordania este probabil cea mai sigură țară arabă.

Instructorul

Bonus: am avut un instructor fenomenal: Mohamed Abd El-Latif Ali, din Dahab, Egipt (unde este și Marea Gaură Albastră din Marea Roșie, o să fac scufundări și acolo, dar mai am nevoie de câteva calificări înainte).

Știu că toți instructorii de la Sindbad sunt foarte buni, clubul fiind un club PADI de cinci stele, recrutând numai oameni foarte bine pregătiți. Însă Mohamed este unul dintre cei mai buni instructori pe care îi poți avea. Are zeci de calificări, face cursuri și pentru profesori, pentru scafandri tehnici (tech divers) pentru cei care folosesc NITROX, sau costume uscate și multe altele. Are și foarte multe certificări de asistență a celor care au probleme la scufundări. Mi-a dat încredere în mine, este serios, cald și amuzant în același timp. Categoric voi face și celelalte cursuri tot cu el și asta cât mai repede, voi reveni pe parcurs cu alte articole după fiecare experiență.

Deși Mohamed face cursuri pentru instructori și pentru scufundări tehnice, îi ghidează cu mare plăcere pe începători, îi plac noii scafandri. Și-a ales meseria aceasta după ce începuse o altă carieră pentru că și-a dorit să facă ceva care să îi facă pe oameni fericiți. Și are un lipici la copii…

Fără supărare, știu că sunt mulți instructori excelenți. Știu. Însă ce pot spune, cred că fiecare învățăcel se atașează de instructorul lui și îl vede ca pe cel mai bun. Instructorul te învață să trăiești într-o altă lume, sub ape, să respiri și să te simți confortabil acoloo, așa că normal că îl vezi ca pe cel mai bun când te ajută să reușești să te relaxezi, să te bucuri de experiență, să fii foarte prudent și cum să procedezi pentru a evita neplăcerile.

cursuri scufundari iordania 7
Instructorul meu, Mohamed Abd El-Latif Ali
certificat scufundari PADI
Si gata, am luat certificatul PADI Open Waters Diver, mă pot scufunda la 18 metri adâncime
scufundari Aqaba Iordania 15
Instructorul meu face ce vreau sa fac si eu: sa curat apele de gunoaie aruncate
scufundari Aqaba Iordania 14
Prichindei curioais, se tineau scai de instructorul meu cand il prindeau pe mal

Clubul Berenice 

Berenice este un ”beach club” situat chiar în parcul marin din Aqaba. Are câteva piscine, plajă privată, magazin, bar, restaurant, loc de joacă pentru copii și o navă cu fundul de sticlă care face croaziere în parcul marin. Se pot vedea coralii, tancul scufundat, avionul Hercules C-130 scufundat și desigur face snorkelling și scufundări la SINDBAD DIVE CLUB, care este parte din club. Revin cu un articol despre club.

scufundari Aqaba Iordania 12
Salata foarte buna cu multe fructe de mare proaspete, la bordul unei nave a clubului

SINDBAD DIVE CLUB

Clubul are o piscină separată, specială pentru scuba. Asta pentru că este un club de cinci stele și trebuie să aibă această dotare, pentru perioaele în care apele mării nu pot fi considerate ”ape protejate”, să spunem în eventualitatea în care marea ar fi mai agitată.

Primele lecții de scuba trebuie să fie în ape protejate. În general Marea Roșie este foarte liniștită, așa că în cele mai multe cazuri veți face primii pași în scufundări chiar în apa mării, aproape de țărm, așa cum am făcut eu. 

club scufundari aqaba 10
Îmi fac de cap, în spatele meu este piscina pentru scufundari care apartine clubului

Cursul de scufundări PADI Open Waters Diver în Aqaba Iordania, la SINDBAD Dive Club

Teoria: online, e-PADI

Am făcut partea de teorie online. Sunt multe avantaje aici și vă sfătuiesc să alegeți această variantă. Să învățați bine înainte, în tihnă, teoria. Am mai studiat online diferite lucruri despre care citeam în curs, deși îl puteam oricând întreba pe instructorul meu, deoarece țineam legătura pe Whats Up și pe mail. Nu puteți opta pentru limba română, dar cursul este disponibil în mai multe limbi de circulație înternațională. Am optat pentru limba engleză, cred că este cea mai bună variantă pe termen mediu și lung!

Citisem înainte despre cât timp este nevoie pentru a finaliza cele 5 module de curs. Și în general toți spuneau 12 ore, două zile. Însă asta este valabil dacă ești vorbitor nativ de limba engleză. Dacă nu, ai nevoie de mai mult timp. Eu nu am putut parcurge prea mult într-o zi. Alocam câteva ore pe zi, 3-4 pentru un modul. Primele două sunt mai grele, restul mult mai ușoare.

Menționez că nu prea sunt o persoană tehnică așa că am avut nevoie de mai mult timp pentru a înțelege ce este cu presiunea, cu ”bar” lucruri de genul acesta. Mai mult, am avut nevoie să caut pe google mulți termeni. Însă deși ar fi mai comod de făcut cursul în limba maternă, vă încurajez cu încredere să îl faceți în limba engleză. De ce?

Oriunde în lume ne vom scufunda, dacă învățăm în limba engleză totul va fi mult mai simplu

Evident, face cursul pentru a ne scufunda oriunde în lume. Învățând termenii specifici direct în limba engleză vă va fi mai ușor să comunicați cu oamenii de peste tot. Altfel este posibil să vă loviți de o barieră. Limba engleză este universală mai ales în scufundări.

Este normal să ai rezerve înainte de a face un curs de scufundări, este teama de necunoscut!

Înainte de fiecare sesiune, instructorul meu îmi explica ce vom face. Îmi spunea Mohamed: vom face x, y,z eu mă gândeam: de ce, de ce trebuie să fac eu asta, ce mi-a trebuit mie cursul acesta. De ce eu? Lasă că scap de aici și diseară o să beau o bere, la o terasă frumoasă.

Iar acum nu mă pot opri din a mă gândi la scuba. La plăcerea de a fi acolo, sub apă, efectiv abia aștept să mă scufund iar și iar și totodată să fac cursurile următoare. Temeri există, însă dacă vă doriți, faceți, nu veți regreta cu siguranță.

Toate rezervele mele dispăreau în momentul în care apăsam butonul de eliberare al aerului și mă scufundam. Efectiv totul dispărea și exista numai plăcerea de a fi acolo.

Prima zi a cursului de scufundări

Am primit instructajul cu costumul BCD*, am asamblat singură toate lucrurile, am dat de înțeles că știu cum trebuie să funcționeze, după care a urmat echiparea. Și desigur mi-am asamblat singură tot echipamentul, cu supraveghere și control. Am făcut check buddy (verificarea echipamentului partenerului de scufundări, buddy) de fiecare dată.

*BCD – Buoyancy Control Device

BCD este echipamentul de scufundare. Arată ca o vestă cu tot felul de tuburi. Tuburile fac parte din regulator, care se asamblează pe acest costum, alături de tubul de oxigen. Sau tuburile, asta în cazul celor care fac scufundări la un nivel mai avansat. Vesta se umflă sau se scoate aerul din ea, pentru a controla plutirea în apă. În curs sunt explicate foarte bine toate funcționalitățile fiecărei componente iar instructorul vă va explica și el totul, alături de cum se asamblează. Și cum se folosește pentru a elibera aer, a-l umfla la suprafață dacă rămâneți fără aer și trebuie să plutiți, sursa de aer, sursa alternativă de aer și aparatele unde vezi cât aer mai ai, sau la ce adâncime ești. Este cu mult mai simplu decât pare din explicații și având în vedere că la fiecare scufundare asamblezi totul, verifici și verifici și echipamentul partenerului de scufundare (obligatoriu) până la finalizarea cursului vei face toate aceste lucruri din instinct.

Privește totul ca și cum ai învăța să conduci: totul este format de obișnuință. Tocmai de aceea este important ca mereu să facem lucrurile ca la carte. Într-o situație de criză (puțin probabilă dacă urmăm pașii din manual) faci ceea ce faci din obișnuință. Însă asta este valabil când te aventurezi nu când faci alte scufundări cu ghid, cum am eu de gând să fac o perioadă de acum încolo. Însă este important ca obișnuința să fie corectă.

Și gata, trecem la atac!

După ce am primit pe mal toate explicațiile referitare la ce vom face în sesiune (pentru fiecare sesiune în parte) am trecut la acțiune. Ca de obicei, apa Mării Roții era calmă, așa că am făcut toate ședințele în apa mării, nu în piscină. Însă la apă mică, până la piept. Te simți confortabil când știi că indiferent ce se întâmplă sub apă, poți ieși oricând la suprafață.

Toate exercițiile, în fiecare zi și sesiune, au fost întâi explicate la mal, după făcute în apă mică după în apă mai adâncă

Progresiv, se fac anumite aptitudini. În prima zi am învățat despre costumul de scufundare și am făcut primele exerciții în apă. Am învățat cum să îmi pregătesc masca, cum să procedez dacă am apă în mască, am înotat sub apă fără mască. Este important să vezi că poți sta fără mască în apă. Am respirat prin sursa principală, am schimbat sursa, am respiat prin cea a partenerului de scuba (veți învăța că mereu te scufunzi cu un partener care are o sursă alternativă). Și altele.

Și am făcut prima scufundare, chiar după prima sesiune de aptitudini, deoarece le-am prins repede. Din prima, adică. Am făcut și multe exerciții de plutire sub apă, să îmi mențin nivelul din respirație și multe altele. Pe acestea le-am tot repetat la fiecare sesiune, din diferite poziții, durează ceva până ce nu consumi prea mult aer și reușești să te scufunzi sau să te ridici fără să pui sau să scoți aer, ci controlând cu respirația. În timp devii din ce în ce mai priceput.

Au urmat alte sesiuni, cu pauză între ele, iar la sfârșit am învâțat cum să clătesc cu apă dulce costumul, inclusiv BCD-ul. Și cum să asigur și dezasamblez totul.

A doua zi a cursului de scufundare

Cum am ajuns la club, am primit costumul de neopren, același pe care l-am avut în prima zi. Costumul era ud. Nu era chiar caniculă afară, deși era cald (peste 20 de grade în februarie). Era cald, însă nu te coceai. Când am primit costumul acela ud, îmi doream să fac orice altceva decât să îl pun pe mine. M-am resemnat și m-am dus la vestiare. Am avut o surpriză să constat că de fapt este cu mult mai confortabil și îmi este mai cald cu el pe mine decât fără. Nu avea de ce să mă tem. Am depășit primul hop.

Însă să vezi belea: costumul îmi era mai lejer decât în prima zi. Asta deoarece mâncasem normal și cu toate caloriile consumate slăbisem destul de mult! Am avut mai multă apă în costum decât în prima zi. Costumul ud (wet suit) trebuie să fie destul de strâns. Intră apă prin el, dar corpul eliberează energie și încălzește apa, iar stratul de neopren păstrează căldura. Dacă costumul este larg, ei nu este ideal. Cu toate acestea, nu mi-a fost frig nici în cea de-a doua zi. Însă am mâncat ciocolată, biscuiți, banane între sesiuni.

În cea de-a doua zi am avut exerciții mai dificile credeam eu. La fel ca în prima zi, înainte de a intra efectiv în apă Mohamed mi-a explicat exact ce vom face. Adică voi schimba greutățile sub apă, voi scoate BCD-ul și îl voi pune la loc, voi înota spre suprafață fără să respir aer (aveam sursa însă inspecta el să nu trag aer, era lângă mine). Totdată, înveți să schimbi sub apă sursa de aer după ce ți se oprește aprovizionarea cu oxigen. Este cu mult mai simplu decât sună. Iar când ai instructorul lângă tine știi că nu ți se poate întâmpla nimic rău. Dacă nu reușești ceva din prima, încerci până ce reușești să te relaxezi și atunci totul este uțor.

Chiar dacă atunci când îmi erau explicate toate lucrurile mi se părea aproape imposibil, a fost foarte ușor. Neașteptat de ușor. Iar după ce am făcut trei sesiuni (în prima zi tot la fel) am făcut și testul de înot. Am învățat și cum să ajut un partener de scufundare, cum să îl țin și să îl trag la mal și tot felul de alte lucruri.

cursuri scufundari iordania 3
Am învățat să îmi mențin starea de plutire dorită

A treia zi

Deja totul era frumos, adoram să fiu în apă. Am învățat despre orientare, navigare și am făcut câteva scufundări. Ultima scufundare a fost deosebită: am văzut tancul scufundat din Aqaba și am intrat în avionul Hercules C-130. Iar a fost mai frumos și mai ușor decât credeam. A fost magnific!

Între timp, la fiecare scufundare am văzut țestoase, pești de toate culorile și dimensiunile, țipari, corali superbi!

Fiecare este unic, așa că normal la curs se va insista pe anumite aspecte  

A doua zi am avut voie să îmi iau și aparatul foto. Însă am consumat mai repede aerul și am stat în apă până la piept vreo 5 minute care au părut o veșnicie cu un sac mare cu gunoaie adunate de Mohamed de pe fundul apei. Cred că m-a supus unui test, că a insistat să nu ies, să stau acolo să aștept un pic, De ce? Cred că era pe aproape și mă monitoriza să vadă dacă am răbdare. Sunt cam independentă și cum sunt obișnuită să călătoresc singură aveam tedința să mă depărtez, să nu mă uit pe unde este partenerul, sunt cam rebelă. Dar de două ori m-a pus să aștept în apă mică și după am fost mai atentă, am stat pe lângă el sub apă, nu am mai plecat de capul meu după pești sau țestoase fără ceilalți.

Aptitudinile le-am făcut numai eu cu instructorul, însă de câteva ori ne-am scufundat cu alți doi turiști și eu trebuia să învăț să stau cu trupa. Îmi amintesc că atunci când am făcut scufundări de agrement în Grecia m-am dus după un pește și m-am pierdut de grup, nu că observasem asta, îmi plăcea acolo. Au venit doi scufundători să mă caute. În apă trebuie mereu să stai cu partenerii de scufundări. Am învățat asta!

Deci cursul este adaptat pentru a te ghida în funcție de cum ești tu, să devii un bun scufundător. Unele lucruri trebuie corectate. Am avut voie să iau aparatul după ce am arătat că mă descurc cu plutitul și am început să stau lângă ceilalți. Când am responsabilitatea cuiva este una, însă când nu, am tedința de a fi mai rebelă. Însă sub ape lucrul acesta nu este recomandat. Am învățat să fac lucruile bine și am înțeles de ce trebuie să fac asta. Este și mult mai plăcut să împărtșești cu ceilalți ce vezi, să te atenționezi. Pentru că sunt multe moduri în care poți comunica sub apă, le înveți și pe acstea la curs!

Concluzia:

A fost o experiență fantastică: mi-a fost foarte ușor și pentru că mai făcusem scuba, de agrement. În Grecia, nu am văzut mare lucru acolo unde am mers, dar tot mi s-a părut frumos totul. Și am respirat ușor sub apă. Mai mult, sunt de la mare, din Eforie Nord. Am fost un băiețoi. Toată vara înotam cu ceilalți copii și mă scufundam (habar nu aveam atunci că se numește free diving) cât este vara de lungă.

Ne scufundam sub stabilopozi făceam întreceri cine rezistă mai mult sub ape. Deci am evoluat repede și cred că am o înclinație nativă. Nu știu de ce nu am făcut lucrul acesta mai repede. Aveam o tragere de inimă, dar o ignoram. Am greșit. Acum cred că sunt făcută pentru scufundări. Îmi voi lua și celelalte certificate, voi deveni instructor și am planuri mari de tot pentru a ajuta la conservarea lumii subacvatice. Vă țin la curent!

Iar dacă vă doriți lucrul acesta, nu mai ezitați. Oriunde decideți să faceți cursurile încercați, cu siguranță nu veți regreta, numai alegeți un loc cu instructori și echipamente bune, să nu prindeți aversiune de adânc de la început, ci să iubiți experiența de la prima scufundare!

Ce mâncăm când facem scufundări

Între ședințe este ideal să mâncăm lucruri sănătoase, dar cu destule calorii. Vom consuma multe, 8 calorii pe minut adică aproape 500 de calorii pe oră! Precum spuneam mai sus, mâncând normal, am pierdut cred că două kilograme după prima zi, în care am făcut trei scufundări. A doua zi am trecut la ciocolată și biscuiți. M-am menținut.

Liber la ciocolată!

Dar asta numai ca tratație, ciolcolata dă energie rapidă, nu pe termen lung. Însă am mâncat câte un baton de Snickers sau Twix în fiecare zi. Plus banane, biscuiți cu ovăz, fructe uscate și semințe.

Ideal este să mâncăm carbohidrați complecși, gustările ideale între ședințele de scufundări fiind bananele, nucile, fructele uscate. Iar înainte de scufundări? Orezul brun, somon, legume, ouă, jerky de vită sau biltong.

Pont: de mult timp cumpăr Biltong de la MyProtein. Este delicios, o gustare ideală. Și Beef Jerky. Sunt bucăți de carne de vită uscată, cu mirodenii, cu o concentrație mare de proteină și foarte sănătoase.

Și beți foarte multă apă! Cred că m-am simțit atât de bine și deoarece am băut peste trei litri de apă pe zi când am făcut cursurile. Oricum, corpul îți cere mâncăruri sănătose: doream pește sau fructe de mare cu legume seara, iar în Aqaba sunt multe restaurante bune care au aceste preparate!

Clubul Sindbad Dive Club

Clubul la care am făcut cursurile este situat chiar în Rezervația Marină din Aqaba, astfel încât ai ce vedea la fiecare scufundare! Este situat în cadrul Clubului Berenice, la aproximativ 14 kilometri de Aqaba. Sunt transferuri gratuite de la hotelurile din Aqaba sau din tala Bay pentru cei care merg la club, sau care fac scufundări.

scufundari aqaba
Primul selfie la o adancime de 18 metri

club scufundari iordania

corali aqaba iordania

club scufundari aqaba 12

cursuri scufundari iordania 8

club scufundari aqaba 5

club scufundari aqaba 3

avion scufundat aqaba iordania

club scufundari aqaba 1

scufundari Aqaba Iordania 21

scufundari Aqaba Iordania 20

scufundari Aqaba Iordania 17

scufundari Aqaba Iordania 18
Mohamed adunand gunoaie, eu pe langa el mereu, ca asa trebuia

scufundari Aqaba Iordania 19 cursuri

scufundari Aqaba Iordania 13

tanc scufundat aqaba iordania 1
Salutare tanc cu tun anti-aerian scufundat

cursuri scufundari iordania 6

cursuri scufundari iordania 5

avion scufundat aqaba iordania 4

avion scufundat aqaba iordania 2

avion scufundat aqaba iordania 3

cursuri scufundari iordania 1
În avionul scufundat Hercules C-130

cursuri scufundari iordania

cursul de scufundări PADI Open Waters Diver în Aqaba 2
Am ieșit din avionul Hercules scufundat în Aqaba cu aparatul foto în mână

1 thought on “Am facut cursul de scufundări PADI Open Waters Diver în Aqaba Iordania, iată de ce

  1. Super interesant! Bravo Mirela! 🙂 De când așteptam articolul tău…Iată-l, complex, lung și plin cu sfaturi utile. Sunt rebăbdătoare să încep și eu cursul, o să-l fac la Hurghada. N-ai menționat nimic de costuri, probabil că sunt mulți interesați. Încă o curiozitate: ce aparat de fotografiat subacvatic ai folosit? Multă baftă și la cât mai multe scufundări și certificări! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.