viza azerbaijan

Viza Azerbaijan: Cat costă de repede o obții, cât costă, formalități intrare

Azerbaijan

Am anunțat pe Facebook fericită că am obținut viza pentru Azerbaijan mai repede decât mă așteptam, prin sistemul online e-visa. Și îmi scriu niște prieteni care vor veni aici pentru a urmări finala UEFA Champions League: ai nevoie de viză pentru Azerbaijan? Da! Se obține ușor, deși înainte de aplicare vezi atâtea averitzări online că te sperii! Însă este destul de simplu trebuie numai să urmezi câțiva pași și gata! Bine te-am găsit, Azerbaijan!

Viza Azerbaijan: unde o obții

Turiștii din România au nevoie de viză obținută înainte de călătoria în Azerbaijan. Sunt două modalități de a obține viza: la Ambasada Azerbaijanului, sau direct, online, prin sistemul e-visa: https://evisa.gov.az/en/.

Cel mai simplu este să aplicați online! Din teama că pot să nu primesc viza online, am luat în considerare să mă duc la Ambasadă. Însă am sunat, nimeni nu a răspuns, pe site este specificat că sunt necesare foarte multe documente. Așa că am aplicat online și mi-am spus: Dumnezeu cu mila!

De ce aveam rezerve: văzusem online multe articole ale unora cărora le fusese refuzată viza, chiar de câteva ori. Mai mult, atunci când aplici este scris atât de clar că dacă ți se refuză viza nu primești banii înapoi (cel mai mic rău), dar MAI ALES nu poți solicita decât după un anume timp iar viza, așa că aveam rezerve. Nejustificate.

Probabil că cei care au avut probleme aveau ceva ”tinichele”. Nu am auzit însă de cineva din România care să aibă probleme, numai cetățeni ai altor țări.

Așa că mi-am făcut asigurare, am cumpărat biletul de avion dus-întors, am făcut rezervare la hotel și după am aplicat.

E-visa Azerbaijan

Bine pregătită, am compleat formularul acela online. Și desigur, am plătit online taxa de 20 de dolari + taxă de 3 dolari. Nu am avut nevoie de asigurare, nici de rezervarea la hotel, nici de numărul de zbor. Poate acestea sunt necesare doar la aplicarea la Ambasadă.

A fost nevoie doar să spun data de la care aveam nevoie de viză, de adresa la care voi sta în Azerbaijan (cea de pe rezervare) și de o copie a Pașaportului clară.

Trei zile?

În formular scrie că viza se acordă în trei zile lucrătoare. Însă am obținut-o în mai puțin de 24 de ore. Am primit un mail: your e-visa etc. Aceasta trebuie printată și prezentată în aeroport la sosire. Și totodată la hotelul unde veți sta, așa că mai bine aveți o copie de rezervă. Nu se oprește copia în aeroport, dar poate o șifonați etc, este bine să ai o copie de rezervă, deși o puteți printa și în alte părți, sau poate chiar arăta pe telefonul mobil. Însă oficial scrie că trebuie printată, așa că am procedat întocmai.

Atenție: dacă ați vizitat înainte regiunea Nagorno-Karabah nu veți obține viza. Totodată, dacă sunteți reprezentanți media, trebuie să obțineți înainte permis de la Oficiul de Turism al Azerbaijanului. Adică dacă dați acolo în formularul e-visa click că sunteți reprezentant media.

La intrare în Azerbaijan

Intrarea în Azerbaijan a fost una dintre cele mai plăcute experiențe de acest tip. Nu mi s-au pus întrebări, deși văzusem câțiva călători din alte țări (cred că am fost singura româncă pe acolo în perioada aceasta) reținuți, nu aveau viză sau ceva de genul, că le cereau viza. Nu aplicaseră probabil. Dar totuși ofițerii căutau soluții pentru ei.

Am fost primită de o Doamnă Ofițer frumoasă, caldă, simpatică. Când a văzut ploaia de vize din pașaportul meu a ridicat ochii și mi-a zâmbit. Nu m-a întrebat nimic, mi-a făcut poza obligatorie și gata, mi-a urat bun venit în Azerbaijan și să am o ședere plăcută. Un minut sau câteva minute am stat acolo, a fost foarte rapid.

Azerbaijan este o experiență plăcută, abia aștept să mă întorc aici, deși încă sunt aici când scriu aceste rânduri. M-am oprit să scriu deoarece știu că mă voi întoarce, vreau să descopăr țara pe îndelete.

2 thoughts on “Viza Azerbaijan: Cat costă de repede o obții, cât costă, formalități intrare

  1. Super experiență! Știi ce cred eu? Toate belelele li se întâmplă celor care pur și simplu nu respectă procedurile, nu se supun regulilor și nu sunt atenți cu cerințele. Când ești atent și citești(și înțelegi….clar!) tot ce ți se cere, ești OK și pozitiv, toate merg unse. Aștept curioasă și restul poveștilor despre Azerbaijan. Până acum….e super fain!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.