Mi-a plăcut să zbor cu Azerbaijan Airlines. Precum vă spuneam, am călătorit între Tbilisi (Georgia) și Baku (Azerbaijan) pe calea aerului. Și consider că este cea mai bună opțiune din toate punctele de vedere, atunci când călătorești singură între cele două țări. Azerbaijan Airlines are și alte rute foarte, foarte interesante, cu prețuri foarte bune către destinații îndepărtate. Ca de exemplu zboruri dus-întors spre China cu puțin peste 100 de euro. De unde putem zbura cu Azerbaijan Airlines, cum a fost zborul meu și alte detalii în articol.
Rezervare / Check In / Îmbarcare Azerbaijan Airlines
Am rezervat zborul direct pe websiteul Azerbaijan Airlines. Am primit imediat mail de confirmare cu traseul și tot ce aveam inclus/neinclus, inclusiv informația referitoare la returnarea banilor în cazul în care anulam zborul înainte, sau după efectuarea călătoriei. Asta pentru că la Azerbaijan Airlines nu pierzi toți banii, dar sunt penalități de 50 de dolari, de exemplu. Mai multe detalii despre planurile tarifare și costuri anulare rezervare aici.
Am plătit în total 156 de euro pentru un zbor dus-întors Tbilisi-Baku, rezervat cu două săptămâni înainte de efectuarea călătoriei. Însă zborul dus a fost cu Buta Airways, iar cel de întoarcere cu Azerbaijan Airlines. Ambele zboruri le-am rezervat de pe websiteul Azerbaijan Airlines.
Formalitățile de check in au fost foarte rapide, am primit loc la geam fără să solicit sau să plătesc suplimentar. Îmbarcarea rapidă, fără îmbulzeală, înghesuială etc. Totul foarte, foarte civilizat. Și rapid.
Aeroportul Heydar Aliyev este un aéroport frumos, modern, extraordinar de curat. Sunt case de schimb valutar (curs bun, exact ca în oraș), autobuze de transfer în centrul orașului cu orar fix și foarte curate și ieftine, birouri de unde poți cumpăra cartele telefonice (dar sunt mai scumpe decât în oraș), cafenele, de toate pe scurt. Wifi-ul merge excelent, te conectezi imediat. Ce mai, raiul călătorului, totul la superlativ, fiind un aeroport de 5 stele Skytrax.
Bagaje
Azerbaijan Airlines este o companie de linie, iar în funcție de destinație sunt mai multe sau mai puține bagaje incluse, indiferent de clasa tarifară. Pentru clasa economică, cel mai puțin ai dreptul la următoarele bagaje:
Bagaj de mână: 1 bagaj cu dimensiunea maximă de 55х40х23 cm și maxim 10 kilograme.
Bagaj de cală: 1 bagaj de 23 de kilograme.
Însă pentru zborurile spre New York și înapoi, fiecare pasager de la clasa economică are dreptul de a pune la cală 2 bagaje de 23 de kilograme. Și așa mai departe. Desigur, la clasele tarifare superioare, sunt mai multe bagaje incluse.
Mesele la bord
Indiferent de ora și de durata zborului, există catering. Pentru zboruri scurte, așa cum am avut eu, se oferă câte un sandwich, apă și sucuri. Contra-cost, sunt disponibile și alte băuturi și gustări. Însă pe destinațiile lungi, sunt desigur și mese calde, cu multe preparate incluse. Și multe opțiuni de meniu, în funcție de restricții de dietă sau religioase.
Zbor Baku-Tbilisi Azerbaijan Airlines cu Airbus A-319
Zborul Baku Tbilisi a fost foarte scurt, orarul excelent (plecare la 9:30, aterizare la 10:40). Totul a fost calm, pasageri foarte civilizați, personalul de bord foarte simpatic. A fost un zbor deosebit de plăcut.
Spațiul pentru fiecare pasager este generos, locurile nu sunt înghesuite după noua configurație care face ravagii prin Europa, de nu mai știi dacă zbori cu low-cost sau companie de linie că sunt aproape toate la fel de înghesuite.
Destinații Azerbaijan Airlines
Câțiva turiști chinezi întâlniți într-un tur prin Georgia mi-au spus că au venit cu Azerbaijan Airlines în Baku cu 120 de dolari dus-întors, din Beijing. Cred că a fost vorba de o ofertă specială, dar am văzut multe oferte bune din Baku spre diferite destinații. Însă puteți folosi compania și pentru diferite zboruri și atunci când faceți o excursie de tip circuit, între mai multe destinații, în special din fostul spațiu sovietic. În momentul de față, sunt zboruri către următoarele destinații:
Azerbaijan: Baku, Gabala, Gandja, Lankaran, Nakhchivan
Turcia: Alanya, Ankara, Antalya, Bodrum, Dalaman, Istanbul, Izmir
Rusia: Astrakhan, Ekaterinburg, Kazan, Mineralnye Vody, Moscova, Novosibirsk, Saint Petersburg, Ufa
Europa:
Belarus: Minsk
Bulgaria: Sofia
Cehia: Praga
Franța: Paris Charles De Gaule
Elveția: Geneva
Georgia: Batumi, Tbilisi
Germania: Berlin Tegel, Frankfurt/Maine
Italia: Milano Malpensa
Latvia: Riga
Marea Britanie: Londra
Muntenegru: Tivat
Ucraina: Kiev, Kharkiv, Lviv, Odessa
Asia
Arabia Saudită: Al-Qassim, Jeddah
China: Beijing
Iran: Teheran
Israel: Tel Aviv Ben Gurion
Kazakhstan: Aktau, Almaty, Atyrau
Kuwait: Kuwait city
Qatar: Doha
UAE: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah
Uzbekistan: Tashkent
SUA: New York
Africa: Egipt, Sharm El Sheikh
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
Waw, pai daca e asa ieftin de ce nu vin si la noi. Iti dai seama ca ar lua piata celor de la Wizzair si Ryanair. Eu nu ma plang de aceste companii, tinand cont ca pretul biletelor sunt mai ieftine, insa daca ar fi lasat putin mai mult loc in avioane pentru pasageri cred ca era mai bine.
Felicitari pentru reclama, pardon articol.
Asta cu felicitari pentru reclama este o rautate gratuita. Si neavizata. Nicio companie nu acorda beneficii, dar mai ales bani, pentru promovare intr-o tara in care nu are afaceri. AA nu are sediu si nici curse in Romania. Mi-am platit singura biletul de avion, ca de altfel toata excursia. Nu vor toate companiile sa vina in Romania. Insa info este interesanta pentru cine este turist de nisa pe destinatie, asa, ca mine.