Gânduri despre reconstrucția Notre-Dame de Paris și implicarea Air-France- KLM

Paris

Toți specialiștii implicați în reconstrucția catedralei Notre-Dame de Paris vor avea transport gratuit la bordul aeronavelor Air France-KLM. Mai mult, grupul va constitui un fond de donații pentru toți pasagerii care vor dori să contribuie la reconstrucția acestui simbol al istoriei mondiale. Mă bucur să văd această mobilizare în folosul nostru, al tuturor. Și îi admir pe toți cei care au rezonat cu această catastrofă. Sunt secole de istorie, a noastră, a Umanității. Uneori însângerată, dar nu trebuie să uităm nimic. Trecutul se repetă, atunci când devine mult prea îndepărtat, o legendă, fără repere palpabile. Un gest frumos Air France Klm și gândurile mele referitoare la tragedie și la cum ”ar trebui să ne implicăm” în tot felul de acte de binefacere în articol.

Sunt una dintre persoanele norocoase să fi văzut Catedrala Notre-Dame. Să stau să ascult concerte înăuntru. Să îmi regăsesc acolo, palpabil, visurile copilăriei, romanele citite, să prindă viață personajele. Cu bune și rele. Este cutremurătoare orice vizită într-un astfel de lăcaș. De aceea este important să vedem că pierderea unui astfel de edificiu, pentru clădirea căruia au lucrat oameni timp de secole, cu speranță și credință, dar cu ceritudinea că nu o vor devea finalizată, este luată în considerare. Că există speranță. Că ne mobilizăm și că arătăm că putem dacă dorim. Că putem să ne ridicăm un pic la nivelul înaintașilor noștri. Că nu îi dezamăgim, lăsând să se piardă ceva pentru care atâția și-au dedicat toată viața.

Gânduri despre reconstrucția Notre-Dame de Paris și implicarea Air-France- KLM

Nu vreau să cad în patetic, dar totuși încă nu pot procesa ceea ce s-a întâmplat. De aceea nici nu am reacționat la atâtea știri pro și contra, la atâtea păreri, la atâta opinii. Opinii și atât. Am citit statusuri ale unor persoane despre care știu că nu fac absolut nimic decât pentru ei, indignați de generozitatea unora pentru Notre-Dame. De durerea lor de a vedea ceva atât de frumos distrus. Indignați de faptul că mulți pun poe cu Catedrala, sau cu ei și Catedrala. La fel, nu am reacționat. Este dreptul lor să se exprime în spațiul public numit Social Media. Așa cum doresc.

Numai că nu trebuie să divagăm. Fiecare lucru trebuie rezolvat pe rând. Da, se întâmplă lucruri tragice în lume. La noi, lângă noi. Însă nu pot să nu fiu afectată atunci când văd că oameni care își abuzează angajații, care fac rău, iau șpăgi, sau foloase nemeritate etc se erijează în purtători ai adevărului absolut și îi acuză pe alții că nu fac nimic pentru România, de parcă faptul că își exprimă public indignarea îi exonerează de orice responsabilitate. Și sunt buni.

Personal, cred în donarea a cel puțin 10% din ceea ce câștigi pentru beneficiul altora. Aceștia alții îi poți alege cum dorești tu, în funcție de ceea ce simți. Și mai cred că în primul rând trebuie să fii om cu cei din jurul tău. Ai o persoană care are nevoie de ajutor în preajmă? Oferă-i ajutorul, fie că acest ajutor înseamnă o pâine sau doar o vorbă bună.

Nu, nu cad în extrema cealaltă, de a crede orbește în orice. Pentru că sunt pățită. Am avut o experiență foarte urâtă când lucram în Multinațioanlă. Un tătic escroc al unei fetițe bolnave de cancer, Loredana, a adunat bani pentru tratarea fetiței. A reușit să adune tot ce trebuia. Copila a fost salvată. Noi aveam urne puse la toate casele de marcat, în 25 de supermarketuri. Însă a apărut bomba: tăticul a adunat ce trebuia, copila a primit toate tratamentele, a fost bine, dar a simțit el că putea mai mult. Și-a cumpărat câteva mașini și multe alte bunuri continua să exploateze ”cazul”. Am aflat de la un jurnalist (un ziar loacal) care ne acuza că susținem o escrocherie. După ce am îndepărtat urnele (Și s-a luat decizia la nivel de grup să nu se mai doneze decât prin fundații controlate, nu prin persoane particulare din cauza acestui domn), colega care se ocupa de comunicarea cu tăticul primea mesaje multe, personale, cu ”Loredana are nevoie de ajutor” etc.

Era efectiv hăituită. Iar acum sunt eu hăituită pe toate canalele de un domn care nu este nici tătic, nici nimic. El trimite poza unui copil, al cărui nume nu îl știe nimeni, cu o poveste, fără acte, fără nimic, fără dovezi, spusă de cineva care știe pe cineva. Și tot felul de chestii, cum că fundațiile nu îi ajută. Nu este adevărat, fundațiile ajută toate cazurile. Numai că unii nu se opresc. Doresc mai mult. Escroci. Sau dacă nu au ajutor de la fundații, au acte, sunt recomandați de cineva cunoscut. Au ceva, un nume măcar, al celui care are nevoie de ajutor. De aceea este important să îi ajutăm pe cei din jur, pe cei pe care îi cunoaștem, nu să cădem în capcana întânsă de unii care nu știu decât să profite pentru folosul personal de suferința altora. Să căscăm bine ochii. Pentru că dacă suntem înșelați o dată, avem tendința de a ne usca. De a nu mai rezona. Și nu trebuie să se întâmple asta. Știm câți sunt înșelați cu bani care trebuie trimiși să ajute o rudă pentru un accident și altele. Se întâmplă și cu tragediile. Unii profită după orice. Și nu, nu trebuie să ne oprim din a ajuta. Dar trebuie să o facem conștient, nu sub impulsul de moment. Pentru că dacă o facem și hrănim escrocheria, îi vom lăsa pe alții care au nevoie de ajutor de izbeliște. Vom da bani șemcherilor.

Trebuie să rămânem sensibili atunci când este nevoie de ajutor și să îl acordăm atât cât putem. Dar să ne informăm, să căutăm, să filtrăm.

Cu siguranță și cu mâna pe inimă pot spune că toți banii donați pentru reconstrucția catedralei Notre-Dame de Paris se vor duce unde trebuie. Și mă bucur să văd câtă mobilizare există în această direcție. Pentu că se poate, pentru că putem. Împreună. Este motivul pentru care am preluat acest comunicat: este un ajutor concret, nu prelegeri și lamentări. Este acțiune. Fără divagări, fără justificări. Așa că să vedem cum sună comunicatul celor de la Air France-KLM:

În urma tragicului incendiu care a devastat catedrala Notre-Dame din Paris, un simbol al istoriei franceze cunoscut în întreaga lume, toate echipele Air France și Air France-KLM din întreaga lume au fost profund afectate și întristate. Grupul Air France – KLM și-a comunicat sprijinul pentru reconstrucția catedralei prin oferirea transportului gratuit la bordul aeronavelor sale tuturor specialiștilor implicați înrefacerea catedralei.

Transport gratuit pentru partenerii implicați în reconstrucția catedralei

Acesta este motivul pentru care Benjamin Smith, CEO al Air France-KLM, împreună cu Anne-Marie Couderc, președintele Air France-KLM și Anne Rigail, CEO al Air France, au decis că Air France va oferi transport gratuit pentru toți partenerii oficiali implicați în reconstrucția catedralei Notre-Dame din Paris.

Fond de donații

În plus, în zilele următoare, grupul Air France-KLM va înființa un fond de donații voluntare pentru clienții săi pentru a contribui la finanțarea lucrărilor de reconstrucție.

Și câteva fotografii personale cu NotreDame de Paris

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.