Zbor Tbilisi Baku cu Buta Airways 11

Zbor Tbilisi Baku cu Buta Airways: ieftin și foarte bun!

Azerbaijan Baku Georgia

Am zburat spre Baku, din Tbilisi, cu Buta Airways. Nu știam despre această companie. Căutând online cea mai bună soluție de a ajunge din Tbilisi în Baku și înapoi, am găsit Ajerbaijan AIrlines și din websiteul lor am rezervat acest zbor, fiind specificat că este operat de Buta Airways. A fost un zbor superb, din toate punctele de vedere și foarte scurt, de doar o oră, așa că haideți să vă povestesc despre această companie și pe ce rute mai puteți zbura cu ei. Spoiler alert: nu am mai zburat de câțiva ani de zile la clasa economică atât de confortabil. Iar prețul a fost de doar 150 de euro dus-întors! De fapt, întoarcerea va fi cu Azerbaijan Airlines, așa că voi zbura cu două companii dintr-un foc!

Zbor Tbilisi Baku cu Buta Airways

Tbilisi-Baku tren sau avion?

Aveam de ales dintre a lua trenul spre Baku, din Tbilisi, sau a merge pe calea aerului. Am dorit, drept să vă spun să zbor cu avionul și să mă întorc cu trenul. Chiar doream să văd cum va fi această experiență. Însă… nu am putut rezerva online bilet de tren, trebuia să o fac din Tbilisi, din stația feroviară. Sau să plătesc online o taxă de 24% peste biletul de tren. Care era… ei bine, destul de scump. Adică: un loc la calsa I costa 70 de dolari, iar cabina era de două locuri. Cum nu îmi surâdea ideea de a împărți cabina cu cineva necunoscut, 14 ore, călătorie de noapte, am hotărât că voi merge cu avionul. Pentru că… ei bine, zborul era cu mult mai ieftin decât rezervarea de două bilete la clasa 1, să am cabina numai pentru mine. Dor dus, darmite dus-întors?

Atenție: mă voi întoarce cu Azerbaijan Airlines, deci este posibil ca zborul rezervat numai cu Buta, de pe siteul lor, să fie mult mai ieftin!

De ce am ales avionul, nu călătoria cu trenul

Așa că atunci când am văzut că o călătoria dus-întors Tbilisi-Baku- Tbilisi costă numai 160 de euro, nu am mai stat pe gânduri. Și aveți în vedere că am cumpărat biletele cu numai două săptămâni înainte de efectuarea călătoiei. Dacă rezervam cu mai mult timp în avans, puteam plăti chiar un tarif mai mic.

Dacă sunteți două persoane, sau dacă doriți să stați într-o cușetă de patru persoane (mult mai ieftină, 35 dolari biletul o direcție) sau chiar la comun, puteți alege trenul. Însă este obositoare clătoria cu trenul, poți dormi, da, dar nu atât de confortabil ca într-un pat, dacă nu este tren de lux. Mai mult, oameni din Georgia mi-au spus că este o problemă cu încălzirea în aceste trenuri, că urăsc călătoria aceasta, că este obositoare. Asta am aflat, desigur, ulterior, când zarurile erau aruncate, dar mi-au întărit convingerea că am făcut alegerea corectă.

14 ore în tren nu este de ici-colea. Da, se poate scuti o noapte de cazare, așa că dacă aveți buget limitat, poate fi o opțiune bună. Sau dacă sunteți super pasionați de călătoriile cu trenul. În rest nu.

Mai mult, credeam că voi avea nevoie de biletul de călătorie pentru a aplica în avans pentru viza de Azerbaijan (nu aveam) așa că am luat biletul de avion.

Dintre toți georgienii cu care am discutat, numai cei care doresc să călătorească foarte ieftin aleg trenul, în rest nu. Mai sunt străini, bloggeri care doresc să relateze experiența. Ca și mine, doream să scriu despre experiența cu trenul dar dezavantajele au fost mai mari decât avantajele. prefer să zbor. Sau sunt călători cu buget foarte redus, care aleg cea mai ieftină variantă. Dar dacă nu sunteți super limitați cu bugetul, vă recomand să alegeți avionul. În 50 de minute sunteți la destinație.

Bilet de avion Buta Airays și alte rute

Am cumpărat un bilet Buta Airways prin websiteul Azerbaijan Airlines. Însă puteam rezerva și direct pe siteul Buta Airways. Dar nu știam că pot face asta când am rezervat. Am ajuns pe websiteul Azerbaijan Airlines și de acolo am rezervat zbor dus-întorsc Tbilisi-Baku-Tbilisi. Și dus am zburat cu Buta Airways, de întors o să mă întorc cu Azerbaijan Airlines. Superb!

Și doar 156 de euro dus-întors, cu check in în aeroport, gustare și bagaj de 23 de kilograme la cală, pe lângă cele două bagaje de mână gratuite!

Zbor Tbilisi Baku cu Buta Airways 4

Check-in și îmbarcare Buta Airways

Procedurile de check in și de îmbarcare au fost foarte simple. Oameni simpatici, calmi, fără cozi, fără îmbulzeală, totul foarte foarte civilizat. Se pare că aici nu se grăbesc oamenii cu îmbarcarea. Avionul a fost cam jumătate plin. Am înțeles însă că este o rută nouă, așa că nu este foarte cunoscută. Adică m-am împrietenit cu niște georgieni care călătoresc des în Baku și nu știau despre această rută. Le-am spus eu și erau super încântați că pot scăpa de tren. Nu le place trenul. Au mers de multe ori, dar au spus că vor lua avionul data viitoare.

Zbor Tbilisi Baku cu Buta Airways 10
Avionul nostru minunat

Zbor Tbilisi Baku cu Buta Airways 14

Zbor Tbilisi Baku cu Buta Airways 5

Avion Buta Airways: Embraer 190

Buta Airways are o flotă de șapte avioane braziliene Embrarer 190. Toate foarte confortabile, cu mult spațiu. Avionul este extraordinar de confortabil, mă repet, dar a fost o surpriză. O configurație pe care nu am mai văzut-o de mult pe zborurile scurte, unde nu mai știi dacă zbori cu low cost sau cu companie de linie, că scaunele și spațiul este la fel. Acestea fiind spuse, am avut un confort extraordinar! Avion foarte curat, cu spațiu mare și ne-au dat locuri disparate, adică în așa fel încât să nu înghesuie toți pasagerii într-un loc, deși ar fi fost multe locuri libere în avion. Nu este problemă, eu mă mut când văd că s-a terinat îmbarcarea și sunt locuri libere, dar nu a fost nevoie aici!

Din revista de bord am aflat multe lucruri interesante despre Baku, despre evenimentele de aici și despre alte regiuni fascinante din Azerbaijan.

Zbor Tbilisi Baku cu Buta Airways 7

Catering Buta Airways

Pe zborul acesta scurt am avut gratuit un snack și apă. Puteam precomanda o masă caldă, erau mai multe opțiuni. Și după însoțitoarele de bord care au trecut cu gustările, era un domn cu un cărucior plin cu tot felul de dulciuri, cipsuri, băuturi de tot felul, atât alcoolice cât și non alcoolice. Însă este un zbor de o oră și 10 minute…

Visavi de mine erau patru tinere musulmane, judecând după faptul că aveau capul acoperit. În rest, erau îmbrăcate modern, dar aveau multe, multe bagaje. Le văzusem la îmbarcare. Toate patru au cumpărat câte o coca-cola, pringles și câte un baton de ciocolată. Pringles diferit și ciocolate la fel: Mars, Snickers, Twix și Bounty. Le-au împărțit între ele, gustat pe toate. Adevărul este că erau destul de rubensiene.

Tinere, foarte aranjate, machiate cu mare artă, unghiile impecabile, deși degustibus, erau destul de ”stand out”. Complicat însă, desigur mi-am dat seama că dădeau importanță îngrijirii. Tenuri impecabile. Foarte vesele și vorbărețe, dar nu deranjante, deloc. Chiar dacă la un moment dat au pus și muzică pe mobil. Dar a fost un zbor scurt, în mijlocul zilei. S-au uitat la mine întrebător, am zâmbit și au fost încântate. Foarte simpatice! Cum spuneam, niște doamne care se bucurau de viață, ce poate fi rău? M-am bucurat și eu de efervescența lor. Mai ales că au fost mai gălăgioase după masă, până atunci foarte tăcute. Și după masă nu am mai avut decât vreo 20 de minute până ce am ajuns.

Zbor Tbilisi Baku cu Buta Airways 2

Zborul a fost foarte plăcut!

A fost ceață mare la aterizare. Am văzut pământul doar atunci când am fost probabil la vreo două, trei sute de metri deasupra solului. Însă avantajul când alegi o companie locală este că piloții cunosc foarte bine aeroportul și condițiile. Au experiență pe aceste rute. Așa că am aterizat la țintă, fără zgâlțâieli, fără să ne învărtim deasupra aeroportului și surprinzător de lin. Am observat asta și în Grecia în insule: când alte avioane stăteau la sol, cele de la Aegeean Airlines sau alte companii grecești zburat fără probleme.

Zbor Tbilisi Baku cu Buta Airways 3
La revere Tbilisi

Zbor Tbilisi Baku cu Buta Airways 1

Zbor Tbilisi Baku cu Buta Airways 13

Zbor Tbilisi Baku cu Buta Airways 8

Zbor Tbilisi Baku cu Buta Airways 12
Bine te-am găsit, Baku!

Formalitățile vamale

Foarte, foarte simple. Am arătat viza printată, am primit ștapila într-un minut, după ce mi s-a făcut poză. Cu zâmbet și urarea de ”Bine Ați Venit în Azerbaijan” dar spusă cu suflet. Fără priviri suspecte, fără întrebări. Restul experienței în Baku a fost la fel. În aeroport la casele de schimb este același curs ca în oraș*. Aeroportul arată fenomenal. Totul la superlativ. Am luat autobuzul express din fața aeroportului, care este foarte curat și oamenii super simpatici Ce mai, Azerbaijan a fost dragoste la prima vedere. Și a confirmat, ulterior. Să vedem cum va fi ieșirea, dar nu am emoții după ce am trăit aici în ultimele zile.

*nr.r – verificați când ajungeți, lucrurile se pot schimba.

Unde mai puteți să zburați cu Buta Airways?

Buta Airways este o companie subsidiară a Azerbaijan Airways. Nu are foarte multe zboruri dar dacă aveți călătorii combinate, din mai multe destinații, puteți alege compania. Zboară din Turcia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Iran, Georgia. Multiple destinații în anumite țări, așa că puteți ajunge din diferite orașe din țările menționate în regiuni îndepărtate de exemplu în Rusia, sau Iran, să mergeți în Baku și de acolo în țară. Sau diferite combinații. Vedeți pe siteul lor în limba engleză ce destinații și ce servicii au.

Ce mi-a plăcut cel mai mult? Au multe reduceri de tot felul iar dacă nu efectuezi călătoria, primești 50% înapoi. În anumite condiții, chiar dacă ai rezervat un zbor economic. Au aplicație mobilă, tot.

Buta Airways a fast o surpriză foarte foarte plăcută!

1 thought on “Zbor Tbilisi Baku cu Buta Airways: ieftin și foarte bun!

  1. Interesant! Nici eu n-am auzit de compania asta. Bine ai facut ca ai ales avionul si nu trenul. Ceva peste 14 ore am mers si eu cu trenul de la Cairo la Aswan… Obositor, eu nu pot sa dorm nicaieri, decat in pat. Dar interesant!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.