pescari sri lanka picioroange 1

Plaje, Fortul Galle Sri Lanka ziua a șasea

Sri Lanka

Îmi este dor de Sri Lanka… atât de dor. În cea de-a șasea zi petrecută în acest tărâm minunat am plecat iar la drum, de data aceasta spre…plajă! Ultimele două nopți pline din acest circuit deosebit le-am petrecut la Hotelul All Inclussive RIU Ahungalla. Plecând de lângă Parcul Național Yalla am traversat tot sudul insulei Sri Lanka și ne-am oprit ici-colo pentru câte o cafea, suc sau gustare și desigur pentru a admira câteva plaje superbe, pescuitul pe picioroange, Monumentul Tsunami și totodată frumosul Fort Galle, aflat în patrimoniul UNESCO. Însă cel mai mult la acest drum mi-a plăcut… compania! Am fost un grup superb, a fost veselie, entuziasm, glume, multă exuberanță.

Plaje, o nouă autostradă și mulți palmieri

Coasta de sud a Sri Lankăi este plină de plaje spectaculoase. Cu nisip fin, alb. Și mulți palmieri. O lume idilică, motiv pentru care au fost construite atâtea resorturi și stațiuni de vacanță în această regiune. Dacă mergeți din Yalla spre Colombo, neapărat mergeți pe malul mării. Există un drum mai rapid, însă pierdeți aceste imagini care sunt toate cartea poștală perfectă. Tuk-tuk-uri, multă vegetație, apă azurie, plaje nesfârșite, sate plinde de culoare, un adevărat paradis.

Traversând Hambantota, am admirat o parte din noua autostradă și investițiile majore realizate în această regiune, după tsunamiul din 2004.  S-a construit un mare port, un aeroport, case, se dorește ca regiunea să atragă din ce în ce mai mulți locuitori, să devină un centru în această zonă. Pământul din jur nu este foarte roditor, motiv pentru care nu este foarte populată, dar se dau subvenții, practic se încearcă să se redirecționeze  o mare parte din populație și să se rezolve problemele din alte zone. Inclusiv să se stopeze dezvoltarea în jurul Parcurilor Naționale, a zonelor unde creșterea masivă a populației afectează viața sălbatică. Am oprit și lângă Tangalle, Matara, am aflat atât de multe lucruri despre Sri Lanka de la ghidul nostru!

plaje Sri Lanka 7

Fortul Galle Sri Lanka 28

plaje Sri Lanka 6

plaje Sri Lanka 5

plaje Sri Lanka 4

plaje Sri Lanka 3

plaje Sri Lanka 2

plaje Sri Lanka 1

plaje Sri Lanka

plaje Sri Lanka 8

Pescuitul pe picioroange din Sri Lanka

În Sri Lanka se practcă încă un meșteșug străvechi. Pescuitul pe picioroange. Și azi se pescuiește așa, însă mai mult pentru încântarea turiștilor. Localnicii câștigă mai mult din ceea ce primesc de la turiști pentru fotografii, decât ce primesc din peștele prins propriu-zis. Am citit de multe ori că imaginile idilice cu apusul de soare și pescari pe picioroange, în prim plan, sunt false. Că nu este Sri Lanka. Că este o păcăleală. Nici vorbă despre așa ceva.

Ajungem în orașe emblematice din lumea aceasta, facem o poză la un monument și îl asociem cu țara respectivă. Imaginea cu pescarii pe picioroange este la fel de reală. La fel faptul că încă se pescuiește așa. Oamenii aceștia mai și mănâncă, mai câștigă bani și din peștele prins. Da, iau bani și de la turiști. Aceștia (turiștii) pot chiar să se suie și ei pe picioroange și să își facă o poză frumoasă, o amintire de vacanță. Cu ce este această poză diferită față de pozele cu Turnul Eiffel, sau cu Sfinxul, sau cu nu știu ce vârf de munte sau lac, sau plajă? Cu nimic, este tot o amintire frumoasă.

Ba chiar este o amintire mult mai frumoasă. Pentru că plătești o sumă din care oamenii aceștia trăiesc. Ei și familiile lor. Contribui direct la bunăstraea localnicilor. Este frumos. De lăudat, nu de hulit. Problema apare din faptul că pentru a fotografia pescarii trebuie să plătești o taxă. La grupuri este și mai și: taxa se plătește pe autocar, în funcție de câți oameni au coborât. Nu de câți au făcut poze. Ghidul nostru a plătit pentru toți și pentru cei care au fotografiat și pentru cei care nu, noi i-am returnat banii. De ce? Pentru că și ei, localnicii înțeleg că oamenii aceștia au nevoie de acești bani.

De ce se consideră unii îndreptățiți să fotografieze localnicii din anumite locuri, să posteze ulterior rezultatul pe Rețelele Sociale și să nu dea nimic, să nu contribuie cu nimic? Din experiența mea, numai cei care au fost supărați de faptul că nu au putut face poze fără să plătească ceva (acesta este adevăratul motiv, acest ”entitlement” că ți se cuvine să iei, fără să dai nimic) îi blamează pe cei care fac aceste fotografii, cu pretextul că ”nu este experiență reală”.

Ba da, iar cei care plătesc câțiva bănuți (că în banii noștri taxa este ceva gen doi lei) ajută la păstrarea acestui meșteșug și astfel putem cu toții vedea o tradiție străveche, care prinde viață. Până la urmă, în diferite Muzee ale Satului, plătim bani să vedem meșteșugurile străvechi. La fel și aici, numai că este un Muzeu mai sălbatic și care încă se susține singur, fără intervenția statului. Tradiția se păstrează.

pescari sri lanka picioroange 5

pescari sri lanka picioroange

pescari sri lanka picioroange 1

pescari sri lanka picioroange 4

pescari sri lanka picioroange 2

pescari sri lanka picioroange 3
Viz a viz de pescari, am fotografiat pe stradă o familie ”model”, adică avea și copilul cască!

Fructul pâine, bucuria elefanților

Acest fruct este un deliciu pentru elefanți! Fructul pâine a fost adus de olandezi în Sri Lanka, iar cel mai vârstnic copac se poate încă vedea în Fortul Galle, lângă Bastionul Akersloot.

Fructul a fost adus aici cu speranța că fie va îmbolnăvi, fie va ucide populația locală, însă singhalezii au găsit un mijloc de a-l altoi cu cocosul, rezultatul fiin dun fruct dens nutritiv, o delicatesă, care crește acum pe tot teritoriul Sri Lankăi și este îndeosebi iubit de elefanți. Dar și de oameni, desigur!

fructul paine
Fructul pâine, un deliciu

Fructe peste tot!

fructe sri lanka

Fortul Galle – Fortul olandez

Fortul Galle a fost construit în anul 1588 de către portughezi și fortificat puternic de către olandezi începând cu anul 1649. Deși afectat de tsunamiul din anul 2004, Fortul Galle a fost restaurat excepțional de către autoritățile din Sri Lanka. Este înscris în patrimoniul UNESCO.

Orașul Galle, aflat pe malul Oceanului Indian, în Golful cu același nume este un oraș vesel, cosmopolit și foarte luminos. Este și foarte romantic, cu sute de bărcuțe pescărești, plaje, o promenadă frumoasă, palmieri la tot pasul și multă culoare.

Poziția privilegiată a acestui loc a făcut ca invadatorii care doreau să pună mâna pe bogățiile țării, dar și să își asigure o bază pentru operațiuni spre restul Asiei de Sud-Est să debarce aici. Primii veniți au fost portughezii. Aceștia au construit o așezare și au făcut primele fortificații, dar din pământ și butuci de lemn.

Au venit olandezii, ccare au făcut și euun tratat (pe care l-au respectat) cu ultimul mare Regat Budist din Sri Lanka, capitală fiind Kandy, eradicat după ce au venit britanicii. A fost măcel: au omorât toți nobilii, au luat toate proprietățile, au redus fermierii la stadiul de muncitori pe plantațiile de ceai, pe care le-au realizat după ce au defrișat masiv pădurile.

Au făcut și drumuri, iar acum, Sri Lanka, această țară micuță, este al doilea exportator mondial de ceai. Însă au omorât și zeci de mii de elefanți, pentru plăcerea de a ucide. Am observat că toate popoarele care au războiul în sânge, atunci când nu mai au lupte de dat se apucă de vânătoare și de altele, nu degeaba sunt atâția pedofili printre locuitorii unor țări care în trecut aveau colonii. Părerea mea este că aceștia sunt cei care în trecut făceau măcel cu sabia sau pușca în mână, că și în anumite țări, majoritatea populației este calmă. Ei sunt cei care în trecut erau asupriți, cei mai mulți, știm prea bine ce a însemnat feudalismul și în țările care acum sunt dezvoltate. Din păcate, ne întoarcem acolo, pentru că iar se acumulează averile în mâna câtorva, țările micuțe dar care au bogății sunt distruse din lăcomie cu diferite pretexte și clasa de mijloc din țările dezvoltate devine din ce în ce mai slabă.

Revenind la olandezi, aceștia au fost cei care au construit fortificațiile pe care le vedem și azi în Fortul Galle. Și vreau să vă spun că deși tsunamiul a făcut atât de multe victime în orașul Galle (a fost unul dintre cele mai afectate orașe, au murit mii, zeci de mii de oameni în Galle și împrejur), cei care erau în Fort au supraviețuit. Valurile au afectat zidurile, însă apele au trecut pe lângă acestea. Îmi imaginez numai ce era în sufletul celor aflați sus, pe faleza Forului, care priveau neputincioși cu orașul Galle este efectiv spulberat de valuri. Mai ales dacă aveau oameni dragi care erau acolo, în oraș.

Voi mai vorbi despre tsunami, însă pentru că această tragedie face parte din sitoria Sri Lankăi. Una din care s-a ridicat mai unită (uman, toți oamenii, indiferent de religie și naționalitate au fost uniți, s-au ajutat) și mai frumoasă decât înainte. Ca o pasăre Phoenix. Este o poveste a renașterii, s-au luat măsurile necesare pentru ca o astfel de catastrofă să fie evitată pe viitor. S-a reconstruit, dacă nu știi ce a fost aici nici nu vezi urmele. Totul a renăscut. Numai că nu s-a uitat. 

Deci olandezii au făcut treabă bună în construcții acum sute de ani. Au construit 14 bastioane și ziduri, din granit și corali. Tot Fortul Galle menține arhitectura olandeză, este frumos frumos! Mulți olandezi încă dețin proprietăți în Fort. Acesta este o adevărată bijuterie în zilele noastre. Străduțe luminoase, palmieri, curățenie, prăvălii diverse, mulți artiști, muzee. Este un loc în care lejer poți petrece câteva zile frumoase. Foarte boem, deoarece mulți fotografi, artiști, scriitori, designeri și poeți străini locuiesc aici.

Muzee care se pot vizita: Biserica Reformată Olandeză, Muzeul Național Maritim, Vechiul Spital Olandez, Biserica Anglicană ”Toți Sfinții”, Turnul cu ceas, Farul din Galle și New Oriental Hotel, construit în anul 1694, pentru Guvernatorul Olandez și transformat în hotel în anul 1865. A fost, desigur, refăcut, iar din 2005 poartă numele de Amangalla, făcând parte din franciza Aman Hotels, îl puteți vedea aici. 

Fortul Galle Sri Lanka 30

Fortul Galle Sri Lanka 29

Fortul Galle Sri Lanka 28

Fortul Galle Sri Lanka 27

Fortul Galle Sri Lanka 26

Fortul Galle Sri Lanka 25

Fortul Galle Sri Lanka 24

Fortul Galle Sri Lanka 23

Fortul Galle Sri Lanka 20

Fortul Galle Sri Lanka 31

Fortul Galle Sri Lanka 22

Fortul Galle Sri Lanka 21

Fortul Galle Sri Lanka 32

Fortul Galle Sri Lanka 19

Fortul Galle Sri Lanka 18

Fortul Galle Sri Lanka 17

Fortul Galle Sri Lanka 16

Fortul Galle Sri Lanka 15


Fortul Galle Sri Lanka 12

Fortul Galle Sri Lanka 11

Fortul Galle Sri Lanka 10

Fortul Galle Sri Lanka 9

Fortul Galle Sri Lanka 8

Fortul Galle Sri Lanka 7

Fortul Galle Sri Lanka 6

Fortul Galle Sri Lanka 5

Fortul Galle Sri Lanka 4

Fortul Galle Sri Lanka 3

Fortul Galle Sri Lanka 2

Fortul Galle Sri Lanka 1

Fortul Galle Sri Lanka

Fortul Galle Sri Lanka 14

Memorialul Tsunami Peraliya din Thelwatte

Printre alte tragedii, una a rămas puternic în memoria colectivă. Trenul turistic ”Queen of the Sea”, care avea 1700 de pasageri la bord și care mergea din Colombo spre Galle, a fost efectiv spulberat de valul ucigaș. Motorul a fost găsit la mare depărtare de tren, care a fost efectiv purtat ca o jucărie de val. Au murit aproape toți pasagerii. În satul Thelwatte, în dreptul căruia s-a întâmplat tragedia, a fost ridicat un monument în memoria victimleor tsunamiului din 2004. Viz-a-viz de monument este și o statuie uriașă a lui Buddha. Periodic sunt ceremonii de comemorare a victimelor, vedem aici una dintre ele. 

În ziua de azi s-a implementat un sistem de monitorizare, de prevenire, pentru ca în viitor să nu se mai întâmple astfel de tragedii. În zona aceasta nu este obișnuit un astfel de fenomen, oamenii au fost luați pe nepregătite.

Am ajuns la relaxare

După vizita în Galle și oprirea la Monumentul Tsunami am ajuns la hotel, unde ne-am relaxat toată ziua. Am făcut baie în mare, ne-am delectat cu cocktailuri, am mâncat (cam prea mult). Trai pe vătrai. Însă despre RIU Ahunghalla voi povesti în episodul viitor!

Citește tot serialul Sri Lanka, în categoria dedicată din blog, aici.

2 thoughts on “Plaje, Fortul Galle Sri Lanka ziua a șasea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.