Cu toții am trecut prin aceste momente: ajungem într-o nouă destinație și în primele zile, poate chiar o săptămână, suntem constipați. Pățeam lucrul acesta des în trecut, indiferent de destinație. Este foarte inconfortabil și chiar inestetic (încearcă să mergi la plajă sau să pui o rochie strâmtă după câteva zile în care efectiv te-ai blocat). Constipația nu este decât un semnal pe care îl dă organismul că ceva nu merge bine. Iar dacă ceva nu merge bine, pot apărea și alte probleme, nu atât de vizibile pe moment. Trebuie evitată sau tratată repede pentru a evita ca organismul să fie intoxicat, așa cum se spune: intestine curate, organism sănătos.
În timp am învățat cum să evit constipația în călătorii, dar uneori, când îmi ies din ritm, iar o pățesc. De ce se întâmplă lucrul acesta și cum putem evita, sau rezolva problema, în articol.
Nu am probleme cu tractul intenstinal, dimpotrivă. Chiar cred că starea bună de sănătate pe care o am se datorează în mare parte și acestui fapt. Însă nu când porneam la drum: de fiecare dată când mergeam într-o nouă destinație, în țară sau în străinătate, o pățeam. Nu înțelegeam, cum să mi se întâmple mie asta. Însă problemele sunt acum de domeniul trecutului. Am făcut multe schimbări în ultimii ani și în primul rând aceea de a bea multă apă și de a încerca cât de cât să am o alimentație similară cu cea de acasă. Alături de alte mici schimbări, m-am adaptat deci la viața pe drum. Este apropiată de cea de acasă.
Ce cauzează constipația călătorului?
Schimbarea în primul rând. Orice schimbare în rutina zilnică, sau o combinație de mai multe elemente:
Stresul călătoriei.
Diferențele de fus orar, ceasul nostru intern o ia razna uneori.
Deshidratarea.
Mediul nou: schimbarea climei.
Schimbarea alimentației.
Schimbarea dietei. Acasă mâncâm anumite alimente, într-o anumită succesiune, la anumite ore. Totul se dă peste cap în vacanță. Personal, dacă atunci când sunt acasă mănânc multe fructe, salate etc, iar în unele destinații trec la burgheri, paste, pizza. Evident că apar probleme. organismul are nevoie de fibre, mai ales dacă este învățat să funcționeze așa.
Schimbarea rutinei zilnice.
Toaleta străină.
Toate acestea fac ca organismul să aibă nevoie de câteva zile să se adapteze. Fiecare organism este diferit, așa că și cauzele pot să fie altele, de la persoană la persoană. Am trecut peste ”toalete străine” că mai toate sunt străine și peste diferențe de fus orar, deoarece mereu schimb fusul orar, m-am obișnuit. Însă probabil că atunci când nu călătoream atât de des, pe fond psihic și acestea agravau situația.
Cum să evitați constipația în călătorii: cauze și 9 sfaturi
1. Beți foarte multă apă
Totul pornește de la apă. Poate nu realizăm, dar chiar dacă bem la fel de multă apă ca de obicei, atunci când călătorim avem nevoie de mai multă.
Mergem cu avionul: cabinele au un grad foarte foarte mic de umiditate, organismul are nevoie de mai multă apă. De multă, un pahar mare la fiecare oră, minim. Cumpărați apă din zona de Duty-Free, nu beți numai apa pe care o oferă însoțitorii de zbor. Sau cereți mai multă, este perfect acceptabil și în conformitate cu normele.
Ajungem în destinații toride, unde transpirăm mult, efectiv trebuie să compensăm cu apă. Multă. Și 3-4 litri pe zi. Sau mai mult, dacă avem nevoie.
Bem mai mult alcool, mai multe cafele: acestea deshidratează organismul. Așa că trebuie să compensăm cu mai multă apă, supe clare, sucuri naturale de fructe.
Mergem oriunde: multă lume nu bea apă din cauză că nu vrea să meargă des la toaletă. Este total greșit. Nu mai insist aici: deshidratarea favorizează apariția trombozei, cauzează atâtea alte neplăceri majore organismului, afectează atât de tare starea de sănătate încât constipația este cea mai mică problemă. Dar și un semnal, pe care îl dă organismul: dă-mi apă, îmi este sete!
Apa nu poate mereu rezolva o problemă deja instalată, dar o poate preveni. Așa că:
Pentru a evita constipația în călătorii, primul pas este să bem cât mai multă apă!
2. Mâncați suficiente fibre insolubile

Fibrele solubile sunt cele care te ajută să te simți ”sătul” mai repede, să ai mai mult senzația de sațietate, sunt bune pentru dietă. Însă fibrele insolubile sunt cele care ajută tranzitul intestinal și la prevenirea constipației. Cele mai bogate alimente în fibre insolubile sunt fructele și în special merele, dar și smochinele, prunele, fructele de pădure, caisele, cerealele integrale (nu cele expandate), legumele, salatele cu frunze verzi, varza, morcovii, conopida, mazărea, fasolea, sparanghelul etc.
Atenție însă: fructele agravează răul de mișcare, sau îl produc. Nu este recomandat atunci când călătorim cu autocarul, sau mergem pe mare etc, să mâncăm alimente care fermentează în stomac. cele mai ”periculoase” sunt merele, roșiile, portocalele. Pentru că le-am evitat am avut probleme uneori cu constipația, fugi de una și dai în alta. Dar apa nu strică în nicio situație. Nici chefirul, salatele cu frunze verzi, varza etc.
3. Mâncați alimente bogate în enzime digestive și probiotice
Enzimele digestive ajută la prevenirea constipației. Cele mai bogate alimente în enzime digestive sunt: ananasul și kiwi (care spre deosebire de majoritatea fructelor pot fi mâncate și după masă, ajută digestia și nu balonează), papaya, mango, pepenele și bananele (atenție, bananele și pepenele, mai ales cel roșu, se mănâncă pe stomacul gol), avocado, afinele, smochinele, sirulina, ghimbirul, ceapa, usturoiul, castraveții. Nu uitați probioticele: chefirul, iaurtul.
4. Evitați să mâncați numai alimente care ”constipă” sau compensați
În vacanță avem tendința să uităm de salate și să trecem la pizza, burgheri, cipsuri, înghețată. Să alegem croissante și plăcinte la micul dejun, în loc de un bol cu cereale și fructe de pădure. Pentru a evita constipația, trebuie să compensăm. Să mâncăm și fibre insolubile și alimente bogate în enzime digestive, menționate mai sus.
În Italia sunt pastele și pizza cele care ne tentează mult. În Germania trecem la wursti, cartofi și salate cu maioneză. În Asia se mănâncă foarte mult orez. Care ”strânge” stomacul. Însă tot acolo, mâncarea este foarte picantă, conține mult chilly și alte mirodenii. Dar mulți turiști nu pot mânca atât de picant. Și se constipă. Personal, ador mâncarea cât mai picantă, așa că în Asia nu am avut probleme, dar am întâlnit mulți turiști care se plângeau de acest lucru. Cei care nu suportau mâncarea picantă. Ce putem face? Bem și sucuri naturale, proaspăt stoarse, mai multe verdețuri. Bem mai multă apă.
5. Faceți mișcare
Lipsa de mișcare favorizează apariția constipației călătorului. În pauze faceți mișcare, mai mulți pași. Faceți plimbări lungi, înotați, mergeți cu bicileta. Sau faceți stretching, mai ales atunci când călătoriți cu avionul. Pe scurt, țineți corpul în mișcare, pentru ca sistemul digestiv să fie și el alert.
6. Ascultați-vă corpul
Dacă simțiți nevoia să mergeți la toaletă, faceți acest lucru, chiar dacă nu vă place toaleta dintr-un anume loc. Este foarte posibil ca dacă ignorați semnalele, dacă amânați mersul la toaletă până când veți avea o toaletă privată, în camera de hotel, să vă constipați. Puteți avea la voi șervețele umede, hârtie igienică umedă, multe șervețele, să acoperiți scaunul de toaletă etc.
7. Încercați să păstrați o rutină
Adică să mâncați la orele obișnuite, să vă odihniți suficient, să aveți un ritm cât mai asemănător cu cel de acasă. Fiecare corp are propriul bioritm și funcționăm cel mai bine atunci când păstrăm rutina cu care suntem obișnuiți. Știu că acest lucru nu este posibil în vacanțe, mai ales atunci când schimbăm fusul orar.
Dar: o greșeală pe care o fac mulți călători atunci când ajung în Asia de Sud-Est este să doarmă imediat, chiar dacă acolo este zi. Pentru că sunt obosiți. Problema este mare aici, spre est, spre Caraibe de exemplu, nu resimțim la fel de greu schimbarea fusului orar. Mulți călători care ajung în Asia dorm imediat așa cum spuneam și după toată vacanța sunt ”pe invers”. Sau o mare parte din vacanță.
Soluția este să bem o cafea (și să bem multă apă), să stăm treji până când se face acolo seara, chiar dacă suntem mai obosiți în prima zi și nu putem face multe lucruri. Nu planificați multe lucruri în prima zi. Dacă nu sacrificăm parțial prima zi, vom suferi toată vacanța. Așa că intrați în ritmul zi/noapte de la destinație cât mai repede. Și o să fie mai bine, din toate punctele de vedere.
8. Relaxați-vă
Stresul face ravagii în organism, aduce atâtea probleme și sunt atât de cunoscute, încât nu avem nevoie să ni se mai spună să îl evităm. Dacă am face acest lucru. Ușor de spus, greu de făcut, dar dacă avem o problemă cu stresul, poate este cazul chiar să mergem la un moment dat într-o vacanță de wellness, unde să învățăm să respirăm corect, să medităm, să lăsăm stresul deoparte. Dar indiferent de destinație, putem face eforturi (da, eforturi asumate și cu țintă) să stăm departe de stres. Măcar în vacanțe. Să îi dăm creierului o pauză, să ne dăm nouă o pauză.
Toată lumea merge în vacanțe pentru a vedea locuri noi, dar mai ales pentru o pauză, pentru a se relaxa. Vacanța este un premiu pe care ni-l oferim, pentru a compensa toate momentele stresante de la serviciu, sau din viața de zi cu zi. Așa că să fie o vacanță. Nu aduceți stresul de la serviciu în vacanțe. Încercați să lăsați problemele deoparte (le veți găsi pe toate acasă intacte, garantat) și mai ales nu faceți o tragedie din cel mai mic inconvenient.
Plecați în vacanță cu promisiunea că totul o să fie minunat. Dacă vă stresați pentru orice lucru care nu merge conform planului, vă stricați vacanța, sunteți mereu într-o stare de stres și da, posibil să ”luați” și constipația călătorului.
9. Administrați un laxativ ușor
Dacă nimic nu funcționează și dacă v-ați constipat, cel mai bine este să scăpați de problemă cât mai repede. Să nu lăsați toxinele să se acumuleze în organism. Fac ravagii. Mie îmi ieșeau coșuri de exemplu, semnalul că organismul este intoxicat. Așa că lăsând de o parte toate problemele estetice, pentru a ne păstra starea de sănătate, constipația trebuie tratată cât mai repede, dacă nu poate fi evitată.
Așa că luați un laxativ care ajută la restabilirea bioritmului, sără să afecteze digestia. Și fără să cauzeze alte probleme, să afecteze flora intestinală de exemplu. Puteți pune în trusa de călătorie și un laxativ pentru care nu este nevoie de prescripție medicală. Atenție: nu din cele pe care le puteți lua de la farmacie, deși nu aveți prescripție medicală, dar ”ați convins farmacista”.
Un laxativ OTC (bisacodil, picosulfat de sodiu), trebuie să aibă efect în 12 ore și nu trebuie utilizat mai mult de două săptămâni, zilnic, fără a consulta un doctor. Dacă constipația este gravă, trebuie ca un cadru medical avizat să investigheze cauza problemei.
Atenție la diaree: dacă cumva exagerați cu laxativele, puteți da din una în alta. Nu așteptați ca situația să fie foarte gravă, iar ulterior să luați pastilă după pastilă odată la câteva ore. Am întâlnit călători care așa au făcut și la un moment dat au dat în extrema cealaltă. Luați mereu medicamentele, OTC sau cu prescripție, conform indicațiilor de pe prospect sau a doctorilor.
Iar dacă doriți să aflați mai multe lucruri despre cum să evitați și să tratați constipația în vacanțe accesați pagina aceasta, unde veți afla mai multe informații despre constipația călătorului dar și cum să vă faceți vacanța mai frumoasă.
Călătorii minunate!

După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.