pentozali taverna santorini 7

Pentozali, o tavernă grecească 100% tradițională in Santorini

Grecia Santorini

Știți tavernele acelea grecești fermecătoare, din sate, cu măsuțe și scăunele din lemn, în mijlocul copacilor, cu muzică grecească veche, necunoscută dar atât de plăcută urechii noastre? Santorini este o insulă minunată în multe locuri, dar 100% turistică. În tavernele grecești de oriunde, dar mai ales din satele cele mai promovate turistic, meniul, atmosfera, totul este adaptat turismului de masă. Asta nu înseamnă că nu găsim aici mâncare bună, mult pitoresc, imagini tocmai bune de pus pe Instagram etc. Este plăcut să mergi în ele, multe au propriretari foarte simpatici, dar Pentozali este altceva. Te simți aici ca la bunica în curte. Mâncarea este delicioasă, primești multe lucruri din partea casei (cam rar prin Santorini) și mai ales este liniște, pace, calm. Aaaa și wifi foarte bun, iar rar pe insulă.

Taverna tradițională Santorini: Pentozali

Doi prieteni din Creta au deschis această tavernă lângă școala din Messaria. Între copaci de eucalipt și ficuși uriași, plus doi coniferi bogați.

Am descoperit taverna din întâmplare, mergând cu Google Maps spre un bancomat ”National Bank of Greece”. Nu am găsit bancomatul, era mutat de mult acest sediu, dar am găsit taverna aceasta. A fost să fie, vreau să vă spun că nici mulți greci de pe insulă nu știu de ea. Mi-am adus cu mândrie prietena grecoaică (care este ghid, are și tururi autentice) aici și a fost super încântată.

pentozali taverna santorini 19
Ziua este calm, puți ă lume, cu excepția orei mesei

Unde este taverna Pentozali?

În satul Messaria, aflat aproape în mijlocul insulei. Însă nu în centrul satului, unde este mai multă gălăgie și sunt mai multe taverne și terase. Ci a cote, lângă magazinul alimentar cu același nume. Aici pe google maps.

taverna santorini

Atmosfera

De familie. Aici vin greci, dar nu numai. Sunt și turiști în căutare de tradițional, dar nu știam de unde aflau de acest loc, până ce nu am căutat taverna pe google, să găsesc ceva pentru a o localiza. Și am găsit descrierea în revista GREECE IS cu focus Santorini. Am primit-o când am vizitat un Muzeu al Vinului, o să povestesc și despre acest loc.

Ospătărițele de la tavernă sunt foarte simpatice, știu limba engleză, sunt studente (grecii lucreaza vara pe insule de foarte tineri), dar tot timpul sunt și cei doi patroni, care se împrăștie printre oaspeți. Nu mereu, însă, dar des. Foarte mulți greci, veniți uneori cu copii. Este frumos, calm, mă regăsesc aici, am liniște să scriu, inspirație, de toate. Ba chiar am reușit aici să termin și să trimit (de nenumărate ori) raportul pentru ANAF, declarația aceea unică care îți scoate peri albi pe net. Nu mai amân vreodată acest lucru, o să mă duc din timp la sediu, să depun fizic, efectiv am fost exasperată.

pentozali taverna santorini 4

pentozali taverna santorini 10

pentozali taverna santorini 16
Viz-a-vis este o cladire superba, aflată cam în paragină

pentozali taverna santorini 15

pentozali taverna santorini 20
M-am mutat înăuntru când am completat declarația că rămăsesem fără baterie la laptop 🙂 tot încărcând!

Meniu

Meniul este mic, cu puține preparate, doar câteva aperitive și câteva feluri principale. Tot felul de brânzeturi bune, cârnați de porc sau de pui, pancetta (dacă nu știți ce este întrebați, grecii se dau în vânt după acest preparat de porc) și alte lucruri bune de tot. În principal, totul este bun și natural.

În plus, în fiecare zi la prânz și la cină sunt disponibile trei sau patru feluri principale, care nu sunt trecute în meniu. Delicioase toate. Tot ce este cu carne și legume, sau paste costă 7 euro, ce este numai cu vegetale 5 euro.

pentozali taverna santorini 2

Am mâncat porc cu tulpini de țelină și alte legume (delicios), pui cu paste (uimitor), porc cu lămâie (erau și cartofi la cuptor, sos, ardei). Aveau și melci odată, insistau că sunt buni, (am întrebat ce îmi recomandă) dar nu m-am încumetat încă.

pentozali taverna santorini 14
Pui cu paste și brânză delicioasă maturată, un fel de parmezan

pentozali taverna santorini 13

pentozali taverna santorini 11
Porc cu tulpini de țelină și alte legume

pentozali taverna santorini 9

pentozali taverna santorini 8

pentozali taverna santorini 7
Porc cu lămâie

pentozali taverna santorini 6

pentozali taverna santorini 5

pentozali taverna santorini 17

În plus, din partea casei se aduce apă, pâine uscată cu măsline, măsline, salată de varză. Și fructe la sfârșit.

Trebuie să încercați Cretan Dakos, un aperitiv cu pâine la cuptor uscată cu brânză, roșii (delicioase) ulei de măsline, oregano și cimbru

pentozali taverna santorini 18
Cretan Dakos

Nici meniul de băuturi nu este foarte vast: ouzo, rachiu, vin de casă, câteva sortimente de bere, dintre care câteva locale artizanale, apă, frappe, sucuri. Atât.

Rachiu – 5 euro 220 ml, papadia (rachiu pe geață), vinul casei la carafă (250 ml 3 euro, 500 ml 5,50 euro), carafă de tsipuro (200 ml) doar 7,5 euro, bere de la 2,50 euro. Sucuri 2 euro, ceai, fresh de portocale doar 3 euro. Aproape prețuri de supermarket, în unele locuri, adică am dat pe un pachet de caramele Halls prin Imerovigli la un mini market 2,20 euro! În alte zone de pe insulă nu sunt prețurile atât de mari, dar în zona Calderei da!

Telefon: +302286037383

Puteți ajunge aici ușor cu mașina, sau cu propriile picioare, mai ales dacă vizitați și Muzeul Vinului, alfat cam la 15 minute de mers pe jos de acest loc.

Aș vrea să aud impresii, acum, poate că nu toată lumea caută tradiționalul în Santorini, dar pentru mine este ca un balsam pentru suflet acest loc <3

pentozali taverna santorini 1

pentozali taverna santorini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *