impresii insula alonissos 10

Impresii Insula Alonissos: atracții principale, ponturi, motive să o vizitezi

Alonissos Grecia

Insula Alonissos face parte din grupul insular Sporadele de Nord. Stă de mult timp în umbra suratelor sale mult mai faimoase, precum Skiathos și Skopellos. Dar stă bine, Alonissos este o insulă ideală pentru cei care caută acel farmec pur grecesc. Este  o insulă verde, cu păduri întinse de pini și de stejari, cu plaje izolate, plină de comori și de frumusețe. Și este o insulă micuță: doar 64 de kilometri pătrați. 20 de kilometri pe lungime și 4,5 pe lățime. Situată în cel mai mare Parc Marin din Europa, puteți explora cu ușurință insulițele din jur, în timpul croazierelor de o zi.

Insulei Alonissos i se mai spune și insula eco. Nu doar pentru că a devenit prima insulă din Grecia care a interzis folosirea pungilor de plastic. Dar și grijii deosebite pentru natură, pentru natural a locuitorilor. Aici dacă nu este sezon, nu veți găsi anumite produse în meniu. Tot ce este servit în taverne este produs pe insulă, sau pescuit. Desigur, în supermarketuri veți găsi apă din alte regiuni, ulei, ciocolate, napolitane, iaurt etc.

Se poate vizita tot timpul anului: primăvara și toamna este ideal să vii aici pentru natură și pentru plajă, cu mențiunea că apa este mai caldă în septembrie decât în mai, ca peste tot. Dar plajă se poate face. Vara pentru plajă și pentru orice ne place într-o insulă grecească tradițională. Iar în restul timpului pentru oameni, festivaluri, pentru mâncarea delicioasă și mai ales pentru relaxare.

Impresii insula Alonissos Grecia

impresii insula alonissos 17

Locul acesta are o energie specială. Nu este atunci deloc de mirare că aici este o Academie Internațională de Homeopatie. Înființată în anul 1995 de Giorgos Vithoulkas, este una dintre cele mai renumite instituții de acest fel din lume. Aici vin profesori și doctori din toată lumea, pentru specializare, pentru a învăța. Practicanți ai homeopatiei din India, Statele Unite, Canada, Germania, Thailanda, România, Rusia etc se bat pentru un loc la clasele celebrului homeopat.

Produsele principale ale insulei sunt migdalele, strugurii (și vinul), smochinele, măslinele. Acestea în cantități măricele, însă pentru consumul propriu se cultivă cam tot ce este nevoie, în grădini. Locuitorii au o mare pasiune pentru carnea de capră, iar plăcintele de aici sunt deosebite, au un gust divin. Iubim plăcintele din Grecia, dar aici chiar excelează, nu am mâncat nicăieri altundeva ceva asemănător.

Vegetarienii se vor bucura să afle că nu vor duce lipsă de nimic. Există nenumărate aperitive vegetariene delicioase, salate și tot felul de preparate. Nu ratați salata de alge produsă pe insulă, dacă este sezon, nu veți găsi produsul mereu.

Ideal de explorat: cu mașina sau în drumeții

impresii insula alonissos 15

Cel mai comod este să explorați insula cu o mașină închiriată, dacă nu ați venit cu mașina personală. Deși există transport public, veți pierde mult timp așteptând prin stații pentru distanțe relativ scurte. Nu prea merită. Dacă sunteți mai activi, puteți închiria biciclete, sau chiar puteți parcurge distanțe mari pe jos, zi de zi. Până la urmă, poți lejer să străbați insula de la un capăt la altul, la picior, într-o zi, cu toate că relieful este destul de dantelat.

Orașul port Patitiri

impresii insula alonissos 10

impresii insula alonissos 11

Ador acest mic oraș-port. Sunt destule taverne, magazine, cafenele, patiserii cu lucruri bune bune de tot, este ideal ca baza pentru o ședere în Alonissos. Tot de aici se pot închiria biciclete, bărcuțe, sau se pleacă în excursii de o zi în parcul marin. Tot aici este și locul unde vă lasă feribotul.

Orașul Patitiri este plin de flori, de plante luxuriante, de străduțe în pantă. Este minunat de explorat. Tavernele se înșiră una după alta pe faleză, este un cadru foarte relaxat. În orășel este și Muzeul de Istorie și Folclor din Alonissos.

Vechea capitală, Chora

impresii insula alonissos 19

impresii insula alonissos 20

impresii insula alonissos 21

impresii insula alonissos 23

impresii insula alonissos 22

impresii insula alonissos 1

Vechiul sat Alonissos, Chora, este de vis. Cocoțat sus pe munte, oferă imagini fabuloase asupra insulei. A fost aproape abandonat de locuitori după marele cutremur din 1965, dar în ultimii ani a prins din nou viață. Chora este un adevărat muzeu în aer liber.

Puteți ajunge aici cu autobuzul din Patitiri. Sau cu mașina. Sunt multe pensiuni, apartamente sau case întregi de închiriat și cu siguranță și aici este un loc ideal de ședere. Norocul insulei Alonissos este că e mică și oriunde ai sta ajungi relativ ușor în orice altă parte.

Pășiți în labirintul de străduțe pavate, pline de vegetație și de flori și bucurați-vă de preparatele delicioase de la taverne și patiserii. Fie că alegeți o terasă cu vedere, sau o străduță îngustă pietruită pentru micul dejun, va fi cu siguranță o încântare aici. Sunt și multe galerii cu tot felul de obiecte realizate de artizani locali.

Muzeul din Chora: explorați lumea subacvatică în realitatea virtuală

impresii insula alonissos

În Chora este un muzeu foarte interesant, dedicat Parcului Marin din care face parte și Alonissos. Tot aici puteți să experimentați o scufundare și să explorați cu ajutorul realității virtuale muzeul subacvatic ce se va deschide anul viitor, în 2020. Ne-a fascinat experiența pe toți și având în vedere că fac scufundări, mă învârteam de colo-colo și aveam tendința să mă mișc la fel ca în apă. Chiar să dau din mâini să mă deplasez sau să îmi controlez plutirea. Este foarte interesant.

Scufundări și Muzeul subacvatic

Dacă sunteți pasionați de scufundări, Alonissos este un loc pe care nu trebuie să îl ratați! Am văzut mulți delfini în croaziera de o zi, în zonă sunt și sute de foci iar fauna marină este una dintre cele mai uimitoare din Grecia. Iar de anul viitor veți putea explora, numai în cadrul unor tururi ghidate, Muzeul subteran Peristera. Aici s-a găsit în 1985 încărcătura unei fregate grecești care s-a scufundat în jurul anilor 425-400 ÎC. Nava transporta amfore cu vin.

Mărimea încărcăturii (sunt sute de amfore care s-au păstrat aproape intacte) le-a demonstrat oamenilor de știință că grecii construiau nave de căteva ori mai mari decât se credea până la această descoperire. Mi-a plăcut să explorez acest muzeu subacvatic în realitatea virtuală. Abia aștept să o fac și ”pe viu” odată ce Muzeul Subacvatic va fi deschis publicului.

În Alonissos sunt câteva centre de scufundări renumite, găsiți informații aici. 

Plajele din Alonissos

impresii insula alonissos 5
Megalos Mourtias
impresii insula alonissos 2
Cu Ioana, gazda noastră, la Megalos Mourtias
impresii insula alonissos 28
Chrissi Milia: m-am retras un pic solo

impresii insula alonissos 9

În insula Alonissos sunt puține plaje cu nisip fin, sau foarte întinse. Majoritatea sunt în golfuri izolate, între mare și munte. Sunt peste 30 de plaje superbe, apa este incredibil de limpede și veți găsi plaje pentru orice gust.

Cele mai faimoase sunt Agios Dimitrios, Chrissi Milia (ideală pentru familiile cu copii mici, deoarece apa este mică pe o distanță uriașă și foarte calmă), Glyfa, Tzortzi Gialo, Leftos Gialo, Votsi, Megalos Mourtias (cu taverna Meltemi, numai bunătățuri acolo), sau Megali Ammos (îmi place mult acest loc). Peste tot veți găsi cel puțin o tavernă, cu produse excelente, majoritatea tradiționale, făcute în casă.

Dacă vă place snorkelling-ul, nu ratați Tsoukalia, un mini sit arheologic. În apă sunt multe obiecte din ceramică, rămase din timpurile când locuitorii se îndeletniceau cu olăritul. Se pot admira ușir pe fundul mării.

Evadare în natură

impresii insula alonissos 16

Pe insula Alonissos sunt 14 trasee de drumeție, cu diferite niveluri de dificultate. Puteți face deci multe expediții, întrerupte de o oprire pentru o gustare ici-colo, sau pentru a face baie în mare.

În Alonissos se pot închiria bărci și caiace, pentru a explora pe cont propriu împrejurimile insulei. Mulți turiști fac trasee cu bicicleta, de la un capăt al altuia al insulei. În Alonissos nu sunt decât un pic peste 2000 de locuitori, 12 familii extinse, toată lumea se conoaște. Este un loc foarte sigur pentru călătorii singuri, pentru familiile cu copii, pentru oricine.

Parcul Național Marin din Alonissos

impresii insula alonissos 8

impresii insula alonissos 7

Parcul Național Marin din Alonissos și insulele Sporade de Nord este cea mai mare zonă protejată marină din Europa. Din parc fac parte insulele Alonissos, Peristera, Kira Panagia, Gioura, Psathoura, Piperi și Skantzoura. Alonissos este cea mai mare și singura locuită. Pe insula Kira Panagia există o mănăstire mare, dedicată nașterii Fecioarei Maria.

Insula Piperi este total protejată: pe o mare suprafață din jurul insulei este interzisă navigația. Se dau amenzi uriașe celor pe care îi tentează să încalce interdicția. Iar oamenii țin mult la protejarea acestui loc, așa că raportează imediat abaterile. De ce aceste măsuri? Pentru că insula Piperi este locul cu cea mai mare populație din Mediterană de ”Monachus monachus”, foca-călugăr. Grotele din jurul insulei sunt un magnet pentru aceste mamifere solitare. Și tot aici, pe stâncile care înconjoară insula trăiesc și se reproduc multe alte specii rare de păsări, printre care șoimi, inclusiv șoimul Eleonora, pescăruși, în total 33 de sprecii de păsări. Pe insulă sunt și capre sălbatice, rasa Gioura.

Foca-călugăr este în pericol de extincție, nu mai sunt decât aproximativ 700 de exemplare în lume, 400 în insulele Sporade de Nord, un adevărat sanctuar.

Se pot vizita multe locuri minunate din Parcul Național (mai puțin insula Piperi) în croaziere de o zi. Se vizitează și o grotă albastră. Am mers și noi într-o croazieră, revin cu un articol dedicat.

Bill: foca rezidentă din Alonissos

Știți fotografiile acelea cu o focă întinsă pe șezlong, cu burta în sus? Este Bill sau Billy. Bill este un mascul ”Monachus monachus” care de doi ani de zile își face apariția pe plajele din Alonissos. Fusese găsit în 2016 pe o plajă din Halkidiki, plângea singur de câteva zile, fiind abandonat la naștere. Era un pui mic de tot și într-o stare foarte precară, suferind major de subnutriție, deshidratat, infectat cu paraziți. După ce a fost pus pe picioare și după ce a învățat să se hrănească și singur de către voluntarii de la Asociația ”MOm society”, a fost dus în Parcul Natural, în insula Piperi de fapt și eliberat.

Dar nu prea i-a plăcut pe acolo, sau poate că îi lipseau îngrijitorii săi. Așa că acum înoată pe lângă Alonissos și foarte des este văzut dormind pe câte o plajă. Însă nu apreciază să fie deranjat. Unii turiști s-au dus să îl trezească, în căutare de fotografii și au rămas surprinși că au fost mușcați. Este totuși un animal sălbatic, nu atacă, ba chiar poate înota pe lângă cineva, dar nu suportă să fie trezit din somn. Și acum cui îi place?

Cu îngrijitorii săi interacționa foarte bine, era foarte atașat de ei și în apă interacționează bine și cu oamenii. Înoată cu ei, se lasă și mângâiat, am văzut multe clipuri pe youtube. Este foarte foarte simpatic. Cu toate că mulți turiști au luat contact cu el, se recomandă să păstrați distanța de 10 metri, să nu îl deranjați și mai ales să nu îl hrăniți.

Se crede că atunci când va deveni adult și își va găsi perechea, o să se retragă în ape mai izolate. Acum nu este nici măcar adolescent. Asociația MOm, din Atena, care se ocupă de salvarea puilor de focă abandonați și răniți, au un centru de reabilitare chiar pe insulă, în micul port Steni Valla. Puteți face voluntariat aici, sau ajuta asociația devenind membru (25 euro/an), cumpărând obiecte promoționale sau adoptând o focă. Detalii pe siteul lor, aici. 

Povestea lui Bill:

Mâncarea

Așa cum am povestit deja, mâncarea este delicioasă în Alonissos. Nu cred că la ora actuală poți găsi un loc unde să mănânci prost. Peste tot se folosește numai ulei de măsline de casă, tsipuro este senzațional, totul foarte proaspăt. Am luat mereu aperitive diverse, din care aproape te saturi. Și după vin felurile principale. Pâinea este bună de tot, rar găsești locuri unde absolut orice să fie de la excelent în sus.

impresii insula alonissos 18
Plăcintă cu carne: cea mai bună pe care am gustat-o vreodată!
impresii insula alonissos 3
Tsipuro după tsipuro este o plăcere. Cu sau fără anason

Cazare Alonissos

impresii insula alonissos 25
Paradise hotel Patitiri
impresii insula alonissos 26
Camera mea de la hotelul Paradis
impresii insula alonissos 12
Hotelul Liadromia

Dacă vă așteptați la resorturi uriașe, cu camere în care să te poți plimba cu bicicleta și terase nesfârșite, Alonissos nu este locul acela. Sau cel puțin nu unitățile de cazare din orașe și stațiuni. Sunt multe hoteluri, pensiuni și case de închiriat la particulari. Camerele sunt micuțe în general, dar este multă curățenie și totul are o căldură aparte. Este liniște, oamenii foarte binevoitori. Există și câteva resorturi, în locuri mai izolate, acestea pot avea camere mai mari, dar nu vă așteptați la ceva uriaș. Posibil să fie câteva vile de vacanță luxoase.

Noi am stat în Patitiri, am avut trei camere la Hotelul Paradise și două la Hotelul Liadromia. Paradise are piscină cu vedere la mare și un mic dejun bufet, care se servește la terasa superbă. La Liadromia se pregătea micul dejun a la carte pentru fiecare și era servit pe terasă, în cameră. Da, aici nu este piscină, dar camerele au balcon cu vedere la port. Dacă vă plac locurile cu poveste, cu fotografii vechi și mobilier cu personalitate, acesta este locul vostru. Nu sunt două camere la fel. Unele camere sunt renovate recent.

Un hotel foarte bun este și Gorgona. Priveliște spectaculoasă, camere măricele, Wifi excelent, aproape de plajă și la 800 de metri de Patitiri. Dar era rezervat complet atunci când am ajuns. Ne-a plăcut mult și cazarea noastră, mai ales că în câteva minute ajungeam în port pe jos!

Cum ajungi în Alonissos

feribot alonissos

impresii insula alonissos 27
Blue Star Naxos
impresii insula alonissos 4
Flyingcat Cat 5, Hellenic Seaways

Cu feribotul! Sau cu delfinii zburători. Vara sunt zboruri charter săptămânale cu Tarom, ale agenției Aerotravel în Skiathos și de acolo luați feribotul pentru Alonissos sau Skopelos. Din Atena (sunt multe zboruri tot timpul anului) puteți lua un autobuz până în portul Aghios Konstantinos și de acolo un feribot spre Sporade.

Varianta trei este să veniți cu mașina până în Volos (886 kilometri de București) și de acolo să luați un feribot spre Alonissos. Noi am mers cu avionul în Skiathos. De acolo am luat un feribot mare, Blue Star Naxos spre Alonissos. Aceste feriboturi, în care intră și camioane și mașini și pasageri sunt preferatele mele. Am mai mers cu acest tip de ferry între Santorini și Pireus, cu Blue Star Delos, o navă de două ori cât Blue Star Naxos. Nu sunt cele mai rapide, dar sunt cele mai confortabile. Puteți sta pe punte, afară, admira peisajul, este ca și cum ai fi într-o croazieră, nu simți că ești pe drum.

Din Alonissos am mers cu un ferry rapid în Volos, numai pentru pasageri. Nu se putea ieși afară. Era confortabil, avea bar, toalete curate, TV, dar te simțeai ca în autobuz, sau avion. Cu excepția că este mai mult spațiu, scaunele nu sunt îngrămădite. Aceste nave sunt însă mai rapide.

Prețurile sunt în jur de 30 de euro pe sens din Volos, sau mai puțin din Skiathos. Depinde și de sezon și de tipul de navă. Hellenic Seaways este compania prin care puteți rezerva călătorii atât cu navele rapide numai de pasageri cât și cu cele Blue Star, pentru pasageri și mașini. Și au foarte multe promoții și oferte la ei pe site.

Mulțumiri Organizației Naționale de Turism a Greciei 

Mulțumesc cu această ocazie Organizației Naționale de Turism a Greciei pentru invitație. Am fost foarte entuziasmată atunci când am primit invitația, deoarece îmi doresc desigur să văd toate locurile minunate din Grecia. Am fost un grup mic de 6 persoane și ne-am înțeles de minune, nici nu am simțit că este Info, a fost multă relaxare și am avut mult timp fiecare pentru noi. La cât am călătorit singură anul acesta, s-a nimerit la fix să pot participa la această excursie, să îmi amintesc cum este să călătorești cu un grup de prieteni. Foarte frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *