Palea Perithia sat Corfu

Satul parasit Vechea Perithia Corfu – o adevărată comoară

Corfu Grecia

Satul vechi Perithia a fost construit cu piatră locală în inima munților în secolul 14. Insula era sub stăpânire bizantină la acea dată. Satul este localizat la 400 de metri deasupra nivelului mării, pe partea de nord a muntelui Pantokrator. Până nu demult era un sat fantomă, părăsit. Însă în ultimii ani își revine la viață, dar 100% turistic. Iată de ce trebuie musai să îl vizitezi, dacă te afli prin Corfu și mai ales ai o mașină, pentru că nu există transport public până aici.

Satul Vechea Perithia este foarte foarte frumos și pitoresc

Auzisem multe lucruri despre acest sat. Localnicii îmi spuneau că este unul dintre puținele obiective turistice din TOP 10 din Corfu care chiar merită să fie acolo. De ce spun asta: pentru că insula Corfu are multe frumuseți ascunse, uneori cu mult mai spectaculoase decât cele promovate pe scară largă.

Vechea Perithia Corfu 1

Vechea Perithia Corfu 4

Vechea Perithia Corfu 7

În Vechea Perithia se mănâncă foarte bine și atmosfera este minunată

Însă în momentul de față satul este aflat și în topul preferințelor localnicilor. Care sunt foarte atașați de el. Și care vin aici, la una dintre taverne, pentru a sărbători momente deosebite. Nu este singurul loc de acest fel, dar este unul dintre ele. Pentru că așa cum mi s-a spus, toate tavernele de aici sunt excepționale. Mâncarea este excelentă peste tot pentru că și concurența este mare, așa că oriunde vei ajunge aici, va fi o alegere bună.

Vechea Perithia Corfu 2
Taverne fermecatoare in Vechea Perithia Corfu
Vechea Perithia Corfu 3
Totul este simplu, frumos

130 de case, 8 biserici și 5 taverne

Deși în Vechea Perithia a fost o așezare încă din secolul 7 Î.C., satul așa cum îl vedem a fost întemeiat în perioada bizantină. Și a înflorit în perioada venețiană.

Satul Vechea Perithia a fost părăsit în anii 60, secolul 20, pe măsură ce locuitorii s-au mutat în zona de coastă. Corfu a fost una dintre primele insule devenite turistice, așa că sătenii din Vechea Perithia au plecat în căutarea locurilor de muncă. În trecut, satul avea 1200 de locuitori.

Și iată că un cuplu format dintr-un britanic și o olandeză, Mark Hendriksen și Saskia, soția sa, s-au îndrăgostit de sat în 2009. După un an de renovări, în 2010, au deschis prima pensiune (și singura în momentul de față). Casa negustorilor,” The Merchants House” a luat viață din renovarea a 3 case aflate în ruină.

Vechea Perithia Corfu 5
Casa Negustorilor, Vechea Perithia Corfu

Din 2011, de la 15% din case, acum 33% sunt restaurate, celelalte fiind în diferite stadii de paragină

Deci avem aici o pensiune, câteva taverne și mult calm. În special aici stau cei care doresc să ajungă pe Pantokrator în drumeție, sau cei în căutarea liniștii. Se ajunge într-o oră din Vechea Perithia în vârf.

Recomand combinarea vizitei în Vechea Perithia cu vizita la Pantokrator. Eventual să ajungeți pe Pantokrator dimineața și să luați prânzul aici. Sau cina.

O plimbare pe străduțele pietruite din Vechea Perithia vă va umple sufletul de bucurie. Aici nu are cum să nu te cuprindă nostalgia pentru un trecut pe care nici măcar nu îl cunoști. Dar te atrage. Mi-a plăcut aici, dar personal aș prefera să stau în satul Pataleia, de exemplu.

Palea Perithia sat Corfu
La plimbare prin vechea Peritia, un sat fabulos parasit, dar foarte turistic

Nu știu de ce, dar mă atrage mai mult, poate și pentru că acolo ești în mijlocul corfioților, iar aici doar alături de alți turiști, ceea ce nu este rău, dar prefer satele locuite. Satul Vechea Perithia este frumos, dar pentru a lua masa, pentru o plimbare, cam atât în momentul de față, din punctul meu de vedere.

Însă sunt convinsă că datorită publicității făcute de proprietarii casei Negustorilor și a frumuseții acestui loc, în timp toate casele vor fi cumpărate, renovate, transformate în pensiuni și taverne. Mi-a plăcea să vizitez acest loc și peste câțiva ani, să văd cum s-a transformat.

Citește și:

Satele Pataleia și Strinillas Corfu: două bijuterii în vecinătatea Pantokratorului

Cum ajungi pe Pantokrator, cel mai înalt vârf din insula Corfu

Închiriere mașină insula Corfu: ponturi și idei

Bagajul pentru vacanța în Grecia: ce să lași acasă și ce să nu uiți să aduci

Vechea Perithia Corfu

1 thought on “Satul parasit Vechea Perithia Corfu – o adevărată comoară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *