Skaros Santorini biserica Theoskepasti

Drumetie la Skaros fortareata din Santorini: cel mai frumos balcon din Thira

drumetii Grecia Santorini

Sunt câteva drumeții care se pot face în Santorini, toate unice și fermecătoare. Nu numai pentru locul în sine, dar și pentru priveliști unice asupra faimoasei Calere.

Aceasta este atracția principală pentru care insula a devenit atât de faimoasă în întreaga lume. Vedem multe imagini cu balcoane de vis din Thira (numele grecesc al insulei), dar cel mai spectaculos nu este dintr-un hotel exorbitant de scump.

Dimpotrivă, poate fi vizitat de oricine, dar necesită un pic de efort. De aici, din capătul ”Skaros Rock” – cea mai impunătoare fortăreață venețiană în trecut, vezi cele mai spectaculoase imagini cu laguna uriașă din Santorini și insulițele care formează micuțul arhipelag din Ciclade cunoscut ca Santorini.


Încă o dată se dovedește că vorbele spuse de Coco Chanel sunt nemuritoare: ”Les meilleures choses de la vie sont gratuites. Les autres sont excessivement chères”cele mai bune lucruri în viață sunt gratuite, celelalte excesiv de scumpe. S-a perpetuat ca citat traducerea din limba engleză, unde ”celelalte” sunt ”second best” adică cele care urmează după cele mai scumpe.

Oricum, haideți să vă arăt în imagini de ce și această drumeție m-a convins încă o dată de veridicitatea celor spuse de Marea Doamnă a Modei, deoarece am văzut și cele mai scumpe hoteluri de pe aici. Despre ele, în alt articol, acum ne concentrăm la cele mai bune, nu la ”second best” :).

Drumeție la Skaros fortareața din Santorini: 

Există un traseu marcat spre Fortăreața Skaros. Acesta pornește din Imerovigli, unul dintre fermecătoarele sate cocoțate pe stâncile abrupte din Caldera insulei Santorini. În Imerovigli se ajunge foarte ușor din Fira, capitala insulei, tot pe un traseu pietonal absolut fermecător și foarte scurt: doar 30 de minute. Desigur, se poate merge și cu autobuzul, sau cu mașina, taxi, transfer privat.

În Imerovigli, la fel ca în Fira, Firostefani și Oia, sunt multe hoteluri spectaculoase, cu piscine și jacuzzi private, cu vedere la Caldera. Însă ce nu apare în pliante este că traseul acesta pietonal despre care vă povestesc trece fix printre aceste apartamente private (prin unele dintre ele) iar cei care le cumpără primesc ”la pachet” uneori mai mult decât au socotit.

Adică da, ”honeymoon suite-ul” lor arată perfect în poze, dar fără specificația că toți cei care fac traseul acesta trec pe lângă jacuzzi și că mulți chiar se ”răcoresc” în jacuzzy-ul privat. Ei bine, asta nu se întâmplă peste tot, desigur, dar sunt hoteluri unde camerele costă 800+ euro/noapte și așa este. Câteva, dar ce surpriză pe cei în căutare de intimitate cu vedere la Caldera. Poate de aceea apar în multe locuri tăblii cu: privat! Nu intrați în jacuzzi, piscină etc.

Fortăreața Skaros – o scurtă privire în trecut

Castelul Skaros era cel mai impunător dintre cele cinci fortărețe de apărare construite de venețieni în Santorini. Fortăreața era foarte populată, cu sute de case, prăvălii, un mic port, era cea mai mare așezare din Santorini și capitala insulei. Era ferită de raidurile piraților, care făceau ravagii prin Marea Mediterană.

Datorită poziției, Skaros a fost locul ideal de a construi un castel de apărare. Primele fortificații au fost realizate în secolul 13 de către bizantini și au fost definitivate de venețieni, care au păstrat controlul asupra insulei Santorini vreme de câteva secole, până ce insula a căzut sub stăpânirea otomană, la mijlocul secolului 16. În acest moment, insula nemaifiind amenințată de raidurile piraților musulmani și de nicio amenințare majoră, fiind sub controlul Înaltei Porți, și-a pierdut importanța, în favoarea Firei (devenită capitală a insulei) și a minunatului sat Oia.

Totuși, Skaros a rămas locuită, dar erupțiile vulcanice din secolele 17 și 18 au provocat distrugeri majore, culminând cu marea erupție din 1970, iar majoritatea locuitorilor castelului Skaros s-au mutat în Fira, sau în Imerovigli., iar azi nu mai vedem aproape nimic din ce a fost odată aici.

Skaros Santorini 17

Cum te pregătești pentru drumeția la fortăreața Skaros

Am mers în drumeția la fortăreața Skaros singură, în papuci, cu două sticle de apă, trepied, aparat foto și multă voie bună. Pe drum am întâlnit multe cupluri tinere, uneori el fiind fotograful de serviciu. Mi-ar prinde bine și mie un fotograf privat, nu spun nu. Dar chiar și așa, singură, m-am descurcat binișor. Încă majoritatea cuplurilor mergeau pentru priveliște, pentru drumeție. În afară de mine, pe traseu au fost numai cupluri, cu excepția a două fete.

Este de înțeles, Santorini fiind în special o destiație unde vin multe cupluri, iar cei care vin cu copii nu se aventurează pe cărări de drumeție. Doar cei în căutare de frumos, sau de frumos pentru poze. Eu sunt și una și alta. M-a bucurat enorm pentru suflet această drumeție, dar m-am bucurat și de oportunitatea de a face câteva fotografii într-un cadru spectaculos.

Am purtat bluza mea de surf cu factor de protecție 50 pentru că soarele este foarte puternic la amiază și o astfel de bluză este mult mai confortabilă, nu simți că te arde soarele, te protejează.

Skaros Santorini 2

Skaros Santorini traseu 11

Skaros Santorini traseu 12

Ekklisia Theoskepasti hiking trail – așa se numește traseul

Pornind din Imerovigli urmați traseul de drumeție, sau dacă nu îl găsiți, căutați pe Google Maps Skaros Rock și foarte ușor veți găsi drumul. Veți merge pe lângă Buddha Bar, veți ajunge la hotelul ”Pearl on the Cliff” și veți începe coborârea de acolo, între acest hotel și ”Spiliotica Cafe Bar”.

Veți coborâ inițial pe trepte, iar după ultimul hotel va începe aventura. Traseul este destul de ușor, majoritatea fetelor pe care le-am văzut pe acolo erau în sandale simpatice, fine, cu talpa plată și ținute lejere de vară. Sau numai bune de ”tras” în poze. Este un traseu ușor, așadar.

Nu veți merge mai mult de 20 de minute. Iar la întoarcere, am ajuns pe traseul numărul doi, cel mai dificil cică, dar mai scurt și până sus am ajuns în 12 minute. Da, am mers repede, am antrenament, dar chiar și așa, nu este ceva de speriat, se poate.

Adică atunci când am văzut de sus cum stau treburile m-am panicat un pic: oare o să pot, oare nu o să obosesc, oare o să îmi fie greu? Nici pomeneală, a fost mai ușor decât am crezut. Mult mai ușor.

Skaros Santorini 3

Skaros Santorini

Skaros Santorini traseu 1

Skaros Santorini 21

Skaros Santorini 19

Skaros Santorini 18

Skaros Santorini 22

Bisericuța Panagia Theoskepasti

Traseul de drumeție duce până la micuța biserică Panagia Theoskepasti, unul dintre simbolurile din Santorini. Albă, cu un Dom albastru și ascunsă privirii celor care sunt efectiv pe insulă, oferă una dintre cele mai frumoase priveliști din Santorini datorită poziționării. Este izolată, lipită practic pe stânca Skaros. Și poate fi vizitată (se spune, în Grecia multe sunt relative) până la ora 16: 00, dar cum eu am ajuns pe la 17: 30, era închisă. Nu-i bai, revin.

Skaros Santorini biserica Theoskepasti 7

Ajunsă la  Panagia Theoskepasti, am descoperit cu bucurie că sunt singură. Așa că imediat m-am schimbat: am îmbrăcat o rochiță pe care o aveam în rucsac, am scos trepiedul și am făcut o mini ședință foto improvizată. Nu a iești chiar ce doream, pentru că vântul era deosebit de puternic (în Santorini vântul bate cu putere în toate direcțiile aproape mereu) și nu am folosit aparatul DSLR, ci un mini aparat anti-shock subacvatic, care și acesta a căzut de pe trepied la un moment dat, așa că nu am făcut prea multe poze. Nicio poză nu merită să îmi stric aparatul. Iar m-am gândit la fetele cu fotograf la purtător, ce noroc pe capul lor!

M-am schimbat la loc și am luat-o înapoi.

Este o grotă mică la capătul cărării, o mică parte ce s-a păstrat din castelul original.

Traseul spre fortăreața Skaros Santorini în imagini:

Skaros Santorini traseu 3

Skaros Santorini traseu 4

Skaros Santorini traseu 5

Skaros Santorini traseu 6

Skaros Santorini traseu 7

Skaros Santorini biserica Theoskepasti 1

Skaros Santorini biserica Theoskepasti 2

Skaros Santorini biserica Theoskepasti 4

Skaros Santorini traseu 8

Skaros Santorini traseu 10

Skaros Santorini 10

Skaros Santorini 11

Skaros Santorini 12

Skaros Santorini 13

Skaros Santorini 14

Skaros Santorini 1

Skaros Santorini traseu

Skaros Santorini 15

Skaros Santorini 20

Skaros Santorini 20

Skaros Santorini 23

Skaros Santorini 24

Skaros Santorini 25

Skaros Santorini 26

Skaros Santorini 27

Skaros Santorini 28

Skaros Santorini 29

Skaros Santorini biserica Theoskepasti 7

Skaros Santorini 9

5 thoughts on “Drumetie la Skaros fortareata din Santorini: cel mai frumos balcon din Thira

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.