port athinos santorini feribot

Feriboturi Santorini: din Pireus Atena sau alte insule și Portul Athinos

Grecia Santorini

Athinos este numele portului în care sosesc toate feriboturile în insula Santorini. În sezon vin zilnic foarte multe feriboturi: feriboturi uriașe, care opresc în mai multe insule, feriboturi rapide, feriboturi mici. De toate pentru toți. Dacă dorești să ajungi cu mașina din România în Santorini, probabil că cea mai bună alegere este să mergi cu feribotul Blue Star Delos, cu care am mers și eu din Santorini până în Atena. Sau cu altul foarte mare. Despre feriboturi de toate felurile, prețuri și ponturi în articolul de față.

Feriboturi Santorini

În fiecare regiune a Greciei sunt anumite companii care operează feriboturi. În Santorini sunt multe feriboturi care circulă zilnic și care fac legătura între Piraeus sau Heraklion (Creta) dar și cu multe alte insule din Grecia.

Cele mai multe curse din Santorini sunt spre: Pireus (Atena), Creta (trei porturi Heraklion cu cele mai multe curse), Mykonos, Milos, Naxos, Paros, Symi, Ios.

Sunt și feriboturi spre insule mai îndepărtate, sau mai puțin cunoscute, precum: Rodos, Kos, Serifos, Tinos, Thirassia, Syros, Sikinos, Sifnos, Kythnos, Koufonissi, Kea, Kimolos, Kasos, Karpathos, Halki, Folegandros (superbă insula, cu sate cocoțate pe stânci ca Santorini, canioane, munți), Diafani, Andros, Amorgos, Anafi (la o aruncătură de băț de Santorini, minunată).

Mulți turiști fac tururi de insule cu feribotul, așa numitul ”island hoping”. Puteți să alegeți să vizitați două sau trei insule sau de ce nu, dacă prindeți vreo promoție, puteți face un tur care să includă și 8 insule! A fost acum un an o promoție de acest fel, doar 200 de euro toate biletele!

Feribot Santorini 1

Cel mai mare feribot este Blue Star 1, urmat de Tera Jet și Blue Star Delos la egalitate

Majoritatea feriboturilor care ajung în Santorini opresc în mai multe insule. Navele fac curse zilnice dus-întors din Creta sau Piraeus în principal. Mai sunt feriboturi operate de alte companii care nu au rute foarte dese: Sunt și feriboturi ”locale” care merg în cerc în insulișele din jurul insulei Santorini.

Sunt aproximativ 12 feriboturi care ajung în Santorini din Creta sau Pireus și care merg prin insulele cele mai populare (Milos, Mykonoos, Paros etc) operate de câteva companii:

Sea Jets: Caldera Vista, Champion Jet 2, SeaJet 2, Sifnos Jet, Tera Jet,

Golden Star Ferries: Superferry, Supercat, Superrunner

Minoan Lines: Santorini Palace

Blue Star Ferries: Blue Star 1, Blue Star Patmos, Blue Star Delos.

Zante Ferries: Dionisios Solomos

Diferența dintre ele: unele sunt mai luxoase, altele, precum Blue Star Delos au și saloane luxoase și economy și cabine private și de toate. În unele intră camioane, autocare, zeci de mașini. Altele sunt numai pentru pasageri, cele mici precum Super Cat. Unele sunt rapide, dar opresc în mai multe insule, altele sunt lente și opresc în multe insule. Alegeți varianta potrivită pentru voi, dar vestea bună în Santorini este că veți găsi cu siguranță  o variantă bună!

Feribot Santorini

Cum rezervi biletul de feribot spre Santorini

Ori direct de pe siteul companiei (pentru fiecare în parte) ori printr-un portal online, unde vezi toate cursele. Cel mai bun și mai de încredere este Ferries.gr. Motorul de căutare este foarte prietenos, alegi traseul și ziua și ai toate opțiunile: dacă pui cursorul pe numele navei vezi și poza cu nava și caracteristicile ei. Totodată poți vedea prețul pentru toate navele, orele, opțiunile (une au paturi, saloane VIP și multe alte facilități.

Acest portal include toate rutele din-spre Santorini, fie cu companii mari sau mici. Și de altfel cam toate rutele, dacă nu toate din Grecia.

Dacă rezervi online, înainte de a te urca pe feribot trebuie să îți ridici tichetul de îmbarcare de la biroul companiei care operează feriboturile. Este gratuit. Fiecare companie are biroul ei în fiecare port. Poți contra-cost să optezi pentru a primi biletele prin poștă. Veți primi toate detaliile atunci când rezervați biletul.

Biletele se pot cumpăra direct și de la birourile companiilor care operează cursele. Însă dacă nu este ușor să ajungeți în port este inutil să pierdeți o zi de vacanță, sau jumătate: rezervați online!

Atenție:

Dacă mergeți pe cont propriu, verificați cu o zi înainte din nou programul feribotului, se întâmplă uneori (destul de des) ca anumite companii să schimbe nava cu care operează, sau programul. Dacă se întâmplă asta de obicei puteți să vă îmbarcați cu biletul deja cumpărat, dacă nu este emis se va face schimbarea pe loc atunci când îl ridicați din port.

Totodată, uneori feriboturile întârzie (aproape mereu mai puțin Blue Star Delos care foarte rar are întârzieri dar mici). Puteți să le urmăriți pe myshiptracking, care este flyradar24 al navigației pe mare.

feribot santorini7
Cand ajunge un feribot mare in portul Athinos este nebunie!

Prețuri feribot Santorini

Santorini – Piraeus Atena: În jur de 40 de euro feribotul lent (39, 4,1, 42 în general biletul economic) și 60-90 de euro celelalte, depinde de tipul de bilet. Dacă aveți mașini sunt alte prețuri, iar în funcție de feribot. Verificați opțiunile pe ferries.gr, este foarte ușor.

Prețurile se mențin indiferent de destinație. În prețul biletului cele mai mari procente se duc către taxele portuale. Așa că fie că mergi în Creta (2 ore) sau în Piraeus, Mykonos sau mai știu eu unde tot aceleleași tarife sunt.

Singurele excepții sunt feriboturile spre insulele micuțe dimprejur. Și rutele sunt operate de alte companii decât cele menționate de mine anterior. Spre insula Anafi sau Ios sunt și prețuri de 13 euro. Sau 10. Sunt prețuri mici și spre insula Folegandros, nu o ratați dacă aveți timp!

Cât timp faci cu feribotul din Santorini în Piraeus, Mykonos, Creta sau alte insule

Sanotini-Pireus: 4,5 sau 8 ore. 4 sau 5 cu feriboturile rapide și 8 cu cele lente, evident.

Santorini-Creta: 2 sau 3 ore, majoritatea feriboturilor fac 2 ore.

Santorini-Mykonos: 2 ore. La fel spre Paros, Milos, Naxos, insule superbe și care devin din ce în ce mai turistice, dar nu atât de populare în România.

Feribot Santorini
Supercat in Naxos: iubesc feribotul acesta, este micut si rapid, eu eram pe Blue Star Delos, de 3 ori mai mare la propriu: Supercat are 45 de metri lungime, Blue Star Delos 145!

Portul Athinos

În Santorini este un pic stresant să ajungi cu feribotul. Sau să pleci cu feribotul. Asta pentru că spre deosebire de alte destinații, unde accesul la port este facil, aici trebuie să coborâți un fel de Transfăgărășean local, săpat în stânca vulcanică. Se ajunge de sus, de la 250 de metri deasupra nivelului mării până jos, pe un drum ticsit de autocare, microbuze, camioane de toate.

Sunt autobuze locale care ajung în port, sau poți rezerva un transfer privat. Ai grijă să pleci cu mult timp înainte  de la unitatea de cazare! Plănuiește să ajungi cu cel puțin o oră înainte în port și ia-ți o mare marjă de timp pentru a ajunge jos. Se formează blocaje pentru că parcarea de jos este mică și deseori am văzut turiști care alergau cu bagajele pe stradă, printre mașini și autobasculante. Mai cad și pietre uneori, așa că nu vă hazardați! Sunt terase, restaurante jos, vă puteți relaxa acolo înainte.

Dar nu prea mult! Este deosebit de aglomerat acest port. Terminalele sunt mici și pline ochi, nu este aer condiționat iar vara aici jos este o căldură… Și multă lume, însă hei, trece! Este cel mai aglomerat port din Grecia pe care l-am văzut și asta pentru că este foarte mic, iar accesul este dificil.

feribot santorini 6
Portul Athinos Santorini: pe aici e drumul!
port athinos santorini feribot
Portul de feriboturi din Santorini: Athinos
Feribot Santorini 2
Cand ajunge Blue Star Delos in SAntorini

Feribot Santorini 3

Feribot Santorini 5
Trafic

Alte articole despre Santorini în categoria dedicată de pe blog: Santorini

Călătorii plăcute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *