Dahab este un paradis boem, un altfel de Egipt, raiul scufundătorilor și cea mai relaxată stațiune de la malul Mării Roșii. Aici toată lumea indiferent de sex se plimbă pe stradă cu haine foarte sumare sau în costume de baie, sunt mulți nomazi digitali, multe cafenele cu produse delicioase de patiserie unde poți socializa într-o atmosferă foarte relaxată, deloc pretențioasă.
Dahab mi-a amintit de Ubud, Bali, dar fără verdeață și cu multe scufundări. Deh, fiecare loc cu specificul lui, dar au ceva în comun. Baruri construite cu trestie și lemn și cu șezlonguri, WiFi bun, prețuri mici și foarte multe atracții împrejur. Despre ce poți face în Dahab și de ce probabil o să stai mai mult aici decât ai planificat (majoritatea vizitatorilor așa pățesc, inclusiv eu) în articolul de față.
Într-un cadru natural de vis, Dahab are de toate pentru toți. Centrul stațiunii este foarte boem, cu baruri și restaurante care nu zgârie retina, toate îndemnând la lâncezeală, la socializare, dar lipsită de factorul ”glam”. Aici este un loc unde nu ai de ce să ieși din papuci, zi sau noapte, iar șalvarii aceia colorați sunt alegerea ideală pentru orice cafenea, restaurant sau club, zi și noapte.
Atracții Dahab:
1. Relaxează-te în cafenele, baruri, lounge-uri
În Dahab sunt multe supermarketuri, magazine care vând alcool, lounge-uri cu cocktailuri și alcool pe care toată lumea îl savurază ziua în amiaza mare la vedere. Fiind un loc iubit de nomazii digitali, cam în orice local poți opta pentru smoothie-uri delicioase, sucuri naturale, limonade și cafea bună, bună de tot aproape peste tot. Și într-o varietate și calitate demnă de cele mai bune cafenele din orice capitală europeană. Da, poți să bei cafeaua aici cu lapte de soia, de migdale și alte obsesii moderne (personal sunt obsedată de laptele de cocos, îl ador în cafea și cam în orice). Sunt și multe opțiuni pentru vegani, găsim matcha, vafe delicioase cu orice fel de compoziție, pancakes și câte și mai câte.
Preferatele mele sunt: Every Day (sunt două localuri apropiate, îmi plac amândouă, cafea bună de tot) și Coffee Wheel, la 10 minute de mers pe jos de centrul stațiunii, pe faleza pietonală – cafea și vafe excepționale.




2. Bucură-te de bucătăria locală și internațională
În Dahab vei găsi o varietate uriașă de restaurante. Prețurile sunt medii și mici, calitatea excepțională. Pizza și paste nu am încercat, dar păreau bune. În schimb am mâncat des preparate din bucătăria tradițională egipteană și multe lucruri ”sănătoase”.
3. Fă scufundări sau cursuri de scufundări sau… freediving
Avantajul Egiptului este că fiind o țară accesibilă din punct de vedere al prețurilor, evident și pentru cursurile de scuba diving este mai avantajos aici decât în alte locuri. Mai mult, Marea Roșie este un rai pentru scufundări, unul dintre cele mai căutate și mai încântătoare locuri din lume pentru această activitate. Sunt zeci de cluburi de scufundări, poți avea impresia că în Dahab totul se învârte în jurul scufundărilor.
În Dahab poți face orice fel de curs de scufundări, de la cele de bază până la cele mai avansate cursuri tehnice. Mai mult, poți face cursuri de freediving! Ceea ce am și eu de gând, atunci când voi sta mai mult în Dahab. Aveam de gând însă să stau aici trei nopți, am prelungit la șase și abia aștept să revin!
Ras Mohamed este una dintre cele mai fabuloase rezervații naturale marine din lume. Poți să mergi pentru o noapte sau două aici, să stai într-un cort beduin și să faci scufundări. Poți vizita rezervația și în excursii de o zi cu barca, cu plecare din Dahab!
4. Fă snorkelling
Nu te tentează scufundările? Nu este nicio problemă. Recifurile de corali sunt absolut uimitoare și foarte aproape de țărm. Poți să admiri în voie viața marină. Nu ai nevoie decât de o mască de snorkelling (cu tub cu tot) și gata! Iar dacă stai la un hotel sau hostel din apropierea falezei pietonale, poți să ieși la înot în costum de baie, cu masca de snorkelling la purtător!
În ultimul timp folosesc bluze ”rashguard” cu factor de protecție 50. Sunt foarte confortabile în apă și te apără de efectele negative ale razelor solare.
Multe cluburi oferă tot felul de excursii de o zi sau de jumătate de zi, cu mult snorkelling în locuri spectaculoase dimprejurul stațiunii Dahab. Peninsula Sinai este un vis pentru scufundări, cu multe rezervații naturale și locuri unice, multe dintre ele aflate la o distanță foarte mică de Dahab.
Vedeți cât de minunat este reciful de corali ”Farul” aflat chiar în mijlocul stațiunii Dahab, două filmulețe pe Facebook aici și aici.
5. Mergi într-o excursie la Mănăstirea Sfânta Caterina și la Muntele Sinai
Sunt zeci de excursii la Mănăstirea Sfânta Ecaterina și la Muntele Sinai, cu plecare din Dahab. Poți lua o excursie de la hotelul sau hostelul unde stai, sau de la unele agenții de pe stradă. Totuși, nu recomand varianta din urmă, decât dacă aveți recomandări bune. Sunt mulți șarlatani, trebuie să plecați în această excursie cu persoane de încredere, cu mașini bune, ghid bun etc. Puteți rezerva o excursie și online, dinainte, aici, de la parteneri verificați.
6. Admiră apusul în Laguna Albastră
Laguna Albastră din Dahab este un loc unde te deconectezi total. Cel mai plăcut este să vii să admiri apusul aici, la capătul lagunei, acolo unde este o fășie îngustă de nisip între lac și mare, cu vedere la munți. Cadrul natural este spectaculos, lacul oglindă.
Laguna Albastră este destul de întinsă. Sunt locuri unde poți face și snorkelling, scufundări, dar și un club de windsurfing. Poți petrece o zi la plajă aici, la unul dintre cluburile de plajă, face tot felul de activități.
Poți merge și pe jos din Dahab aici, dacă îți plac drumețiile, dar sunt câțiva kilometri. Poți închiria o mașină, un scuter sau lua taxiul. Eu am mers cu un grup de diveri de la centrul de scufundări, aveam același instructor și am mers cu el cu tot. De fapt el ne tot organiza pe toți în fiecare seară.



7. Mergi la o cină pregătită de beduini, în deșert sau cu vedere la Dahab
Ce poate fi mai frumos decât să stai în liniștea deșertului, sau în munți, cu vedere la litoral? Și să te bucuri de o cină organică delicioasă la lumina felinarelor, pe pături groase și perne pufoase? A fost incredibil de frumoasă seara beduină! Am avut în meniu: cuș-cuș, legume la grătar, humus, salată, turtițe, grătar de miel și de pui, cartofi, orez. Totul extraordinar de bun.
Mâncarea a fost în parte preparată pe loc de gazdele noastre, care au mâncat alături de noi, dar numai preparatele vegetariene. Nu sunt vegetarieni, dar nu mănâncă carne decât două zile pe săptămână, așa cum o făceau și bunicii noștri. S-a încins o discuție pe tema alimentației beduine (a celor care păstrează tradiția desigur) și am aflat că sunt cei mai sănătoși egipteni. La fel copii lor. Și nu vezi persoane suprapoderale printre ei. Și bătrânii au o vitalitate! Mănâncă atât cât le trebuie, ei trăiesc pentru deșert, pentru a contemple și a bea ceai beduin toată ziua. Cu mult zahăr, zahărul este slăbiciunea lor!
Deci dacă stați în Dahab câteva zile, nu ratați această experiență, este magică! Mai ales că prețurile sunt mai mult decât accesibile, vedeți aici.

8. Bucură-te de nenumăratele lucruri pe care le poți face în Dahab
Dahab este o stațiune plină de viață. Aici găsești de toate pentru toți. Cursuri de yoga, lecții de salsa sau de dans oriental (unele oferit gratuit de diferite hoteluri sau restaurante o dată pe săptămână), retreaturi de wellness, masaje. Toate la prețuri avantajoase.
Poți merge să fumezi sisha, să îți faci tatuaje cu henna, să mergi la karaoke sau să lucrezi la unul dintre co-work space-urile amenajate în diferite baruri. V-am spus că este un loc unde stau cu lunile mulți nomazi digitali, așa că nu te vei plictisi aici.
Dahab, un loc atât de relaxat!

9. Safari-uri, cățărări, excursii cu bicicleta în munți
Împrejurul Dahab-ului sunt multe canioane, munți, deșertul este aproape. Sunt și oaze minunate precum cea din Wadi Gnai, Ain Khudra, dar sunt și multe altele, unele cu izvoare termale.
Poți face tot felul de drumeții și safariuri către minunatele canioane: Canionul Alb, Canionul Curcubeu, Canionul Colorat și multe altele. Mulți turiști merg cu bicicletele în munți, vei găsi cele mai noi modele de biciclete montane de închiriat în Dahab, la prețuri foarte bune!
Inspiră-te din multitudinea de oferte de tururi și activități pe care le poți face într-un sejur în Dahab, lasă loc și pentru improvizație, dar interesează-te din timp ce poți face la fața locului, să vii pregătăt!
10. Vizitează siturile antice din apropiere
În sud-vestul peninsulei Sinai se află situl Serabit El-Khadem, unde a fost descoperită o mină de turcoaz, care exploatat aici de vechii egipteni. Tot aici se mai află Templul Zeiței Hathor. Există o ipoteză potrivită căreia Serabit El-Khadem este locul unde Moise a primit cele 10 porunci! Citește mai multe despre acest sit pe Wikipedia aici.
11. Scufundări sau snorkelling la Gaura Albastră
Gaura Albastră este unul dintre cele mai renumite locuri de scufundări din lume. Și-a câștigat o reputație nedreaptă de ”cimitirul scafandrilor” dar asta pentru că mulți vin aici și fac scufundări la 100 de metri sau vor să înoate în tunelul submarin aflat la zeci de metri adâncime fără să aibă echipamentul necesar, sau pregătirea adecvată. Însă locul este 100% sigur pentru snorkelling. Acum este foarte aglomerat, așa că autoritățile discută impunerea mai multor restricții, care să limiteze numărul de vizitatori pe zi. Așa că dacă doriți să ajungeți la Gaura Albastră, interesați-vă din timp, eventual să cereți permisul/să faceți înscrierea din timp!
Citește aici mai multe despre Gaura Albastră din Dahab Egipt și experiența mea de scufundare acolo.
12. Mergi într-o excursie de o zi în Sharm-el-Sheikh
Nu contează dacă ai venit cu buget mic, mediu sau mare! În Sharm-el-Sheikh poți ajunge și cu autocarele locale, sunt multe curse zilnice între Dahab și Sharm. Terminalul de autobuz este aproape de centrul stațiunii așa că poți să te duci dimineața și să te întorci seara. Poți merge și cu mașina, dar nu recomand deplasările pe cont propriu prin Peninsula Sinai, sunt și filtre de armată, mai bine cu autocarul.
Cumpărături
Este amuzant să menționez acest aspect, având în vedere că nu am cumpărat nimic din Dahab, nici din Egipt. Am cheltuit banii numai pe experiențe și pe bacșișuri. Nu mai cumpăr de mult timp nimic dacă nu sunt sigură că voi folosi sau voi purta lucrul respectiv mult timp. Că am într-adevăr nevoie de el. Deocamdată nu am nevoie de nimic, mai am șalvari din Thailanda, lucruri multe din trecut, nu țin să adun cârpe cu nemiluita, de aceea mi-am luat și bagaj mult, să elimin tentația de a cumpăra lucruri inutile. Nu am luat nici tobițe, bibelouri etc.
Însă dacă aveți nevoie de anumite lucruri, de șalvari, de tot felul de bluzițe frumoase, mărgele etc în Dahab găsiți un sortiment foarte foarte variat, iar prețurile sunt foarte mici.
Însă am fost tentată de ceaiuri și de ierburile medicinale tradiționale beduine. Beduinii tratează aproape orice cu plante și rășini. Mai sunt și cosmetice locale naturale. Lucruri de acest fel cumpăr de obicei, dar tot așa, numai dacă știu că le voi folosi sau că vor fi folosite în cazul în care le iau pentru altcineva.
Risipa distruge Planeta, în timp ce ne face gaură în buzunar și ne umple casele cu lucruri inutile, care ne distrag, ne distrug zen-ul, concentrarea.
Mai bine cheltuim banii pe experiențe, mâncare bună, masaje, tratamente faciale, care într-adevăr ne îmbunătățesc calitatea viații și ne păstrează frumusețea.

Plaja din Dahab
Chiar în stațiune nu sunt plaje fenomenale. Sunt câteva mici bucăți de nisip, unele amenajate și cam atât. Tocmai de aceea, maul mării este ticsit de lounge-uri și de baruri, lipite unele de altele. Unele au șezlonguri pe stânci. Ce este frumos aici este să faci snorkelling sau să te relaxezi la un bar, să faci baie, să te distrezi cu prietenii.
În afara stațiunii însă sunt multe plaje cu nisip, majoritatea neamenajate. În zona lagunei albastre sunt și câteva cluburi superbe, pe plaja cu nisip fin. Tot în zona aceasta sunt și multe hoteluri și resorturi cu plajă privată frumoasă.
Cum ajungi în Dahab
Cazare în Dahab
În centrul stațiunii sunt nenumărate hoteluri și hosteluri cu prețuri convenabile. Mai departe de stațiune sunt însă și hoteluri luxoase, de 5 stele, precum Le Meridien Dahab Resort, Swiss Inn Resort, Jaz Dabaheya etc. Și multe altele de 4 stele. Pentru toate însă există un foarte bun raport calitate/preț. Foarte bine cotate sunt:, din punct de vedere calitate/preț Lagona Village Hotel, Ecotel Dahab Bay View Resort sau Nesima Resort and Dive Center, sau Seven Heaven Hotel.
Eu am stat la Divers Dream, hotel și centru de scufundări, care aparține celor de la Dahab Divers.
Mai multe articole despre Dahab și despre Egipt:
Cazare Dahab: Hotelul Divers Dream
BlueBus: Cairo-Sharm el-Sheikh-Dahab: cum a fost drumul spre Pensinula Sinai
Impresii Egipt singură: siguranta, ponturi utile
Egipt: Taxi, UBER sau Careem, care este cea mai bună alegere?
Vizitează Piramidele singur si independent: ghid complet
Tepe la Piramide: cum le eviți, cu sau fără ghid
Bacsisul in Egipt: ce cum si cui ii dai
Viza Egipt la sosire: cu plată și gratuită
Zbor Bucuresti Cairo Tarom: impresii
Cazare Giza: Pyramids Loft Guesthouse, cu vedere la Piramide

După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.