Oia Santorini obiective 26

Top 8 lucruri de făcut în Oia, Santorini

Grecia Santorini

Nu te poți gândi la Santorini, una dintre cele mai cunoscute insule din lume fără să te gândești la Oia. Am văzut de-a lungul timpului zeci de imagini din acest sat, toate fermecătoare. Cârcotașa de mine se gândea: ei, e frumos dar cât de frumos poate să fie, nu este mai mult marketing? Și da și nu. Este indubitabil și mult marketing, dar totuși… stând seara în castel, după ce mulțimile au plecat, sau într-un loc pitit din apropiere de Domurile Albastre, nu puteam să mă dezlipesc. Efectiv este mult prea frumos. Asta nu înseamnă că locul nu are și ”downsides”, dar în pofida tuturor, satul Oia este spectaculos de frumos, pe lista acelor locuri pe care este păcat să nu le vezi o dată în viață.

Atracții Oia Santorini:

1.Plimbă-te prin castel și prin zona denumită  ”Sunset Serenade point” înainte sau după apus

În zonele publice, poți admira apusul de soare din Castelul Agios Nikolaos, în ruinele lui de fapt. Castelul datează din secolul 15 și este unul dintre cele mai aglomerate locuri la apus. Dar înainte sau după… este fantastic. Vederile asupra Calderei sunt minunate și dacă stai acolo după căderea serii îți vine să te freci încontinuu la ochi, efectiv nu poți crede că există o asemenea frumusețe creată de om, cu ajutorul naturii.

”Serenade Sunset Point” este tocmai bună de explorat, pentru că da, este frumos oriunde te uiți. Morile de vânt cocoțate pe faleză te vor fascina, de fapt imaginile cu ele, la fel ca toate străduțele adiacente.

Oia Santorini obiective 6

2. Admiră apusul de soare în tihnă

Apusul este mirific în Oia, însă locurile publice sunt îngrozitor de aglomerate în acest timp. Iar imediat după, străzile sunt atât de inundate de vizitatori încât ai impresia că ieși de la un meci Streaua-Dinamo, dar cu ținute care mai de care mai frumoase. Mai ales în plin sezon. Revin la cele mai cunoscute locuri unde poți vedea apusul, mai jos.

Oia Santorini obiective 10

Oia Santorini obiective 9
Etse nebunie efectiv pe strazi

Desigur, poți avea acea poză superbă cu cel mai frumos apus din locurile publice, dar experiența este… departe de a fi un balsam pentru suflet, cu atâta îmbulzeală. Poți să mergi în aceste locuri imediat după ce au trecut mulțimile, când încă este lumină și cerul roșiatic, iar apusul de soare să îl vezi…

Oia Santorini obiective 7
Imediat dupa apus inca sunt multi oameni inclusiv in castel, dar pe timpul zilei nu

Ca peste tot, cele mai bune lucruri sunt gratuite, ”the second best” îngrozitor de scumpe

Deasupra satului Oia se află o mică capelă, de unde vezi cel mai frumos și mai privat apus de soare. Oia se așterne la picioarele tale, ca un strat de zăpadă. Desigur, trebuie să depui un pic efort. Poți să ajungi la această biserică Panagia aici pe google maps fie din Oia, urcând aproximativ 20 de minute, fie să faci traseul de drumeție Fira-Oia (3 ore) și să te oprești aici să vezi apusul, cum am făcut eu.

Mai există o bisericuță pe traseu, Profitis Ilias, foarte aproape de Oia, cumva între Oia și Panagia, dar aici deja vine multă lume și nu este atât de frumos precum acolo, sus.

Totodată, poți merge în micuțul sat Finikies și să vezi acolo apusul. În locurile publice din Amoudi Bay nu se vede bine apusul, doar de la restaurantele (foarte scumpe).

Fira-Oia – cel mai spectaculos traseu de drumeție din Santorini

Oia Santorini obiective 32

Există și varianta ”luxury”

Aceasta implică să fii cazat la un loc cu vedere la apus (foarte scumpe) sau să iei masa la un restaurant cu vedere la apus, din Oia sau din Amoudi Bay – iar scump. Mare atenție: multe hoteluri de 5 stele, foarte faimoase, nu au vedere la apusul de soare, pentru că în Oia s-a construit în formă de U de-a lungul coastei.

Numai o parte din locurile din Oia cu vedere la Calderă au vedere la apus, spre deosebire de toate construcțiile din Fira, Imerovigli și Firostefani. Nici toate restaurantele din Oia, unele foarte faimoase nu au vedere la apus. Totuși, în pozele de promoționale acesta apare. Cum așa?

La sfârșit de septembrie și în luna noiembrie acestea au vedere la apus, soarele se scufundă în mare în dreptul insulei Thirassia și se vede din toate locurile cu vedere la Caldera din Oia. Și în lunile de iarnă. Dar nu în iunie, iulie, august, prima parte a lunii septembrie.

Așa că dacă dați un ban, asigurați-vă că face. Cereți informații înainte pe mail, că în perioada în care vizitați locul veți vedea apusul de soare de la jacuzzy-ul sau balconul acela privat pe care ați plătit atâția bani, dacă motivul principal pentru care ați ajuns acolo este să vedeți apusul de soare în liniște. Hotelurile din zona ”Sunset Serenade, în principal cele dintre morile de vânt și castel, au vedere la apusul de soare.

Oia Santorini obiective 28

Varianta cea mai nefericită

În afară de aceste variante (aglomerat frumos, privat gratuit și privat scump), mai există una între: restaurant sau terasă cu vedere și prețuri cât de cât ok. Însă acestea sunt cu vedere la apus și la aleile pietonale, pline ochi de trecători care se suie pe ce găsesc să facă poze cât mai frumoase. Nu este chiar plăcut, ești în aglomerație dar un pic izolat iar vederea îți este obstrucționată constant.

Nu este relaxarea aceea… și mai și dai bani și te și enervezi că este imposibil, văzând nesimțirea unora, efectiv se cațără pe tine aproape. Este cred mai stresant decât în locurile publice, acolo măcar știi că nu ai plătit nimic, visând la un apus de vis, te îmbulzești gratuit. Mai bine mergi în aceste locuri oricând în afară de apus. Poți lua prânzul, sau un mic dejun târziu în aceste locuri, este foarte foarte frumos.

Oia Santorini obiective 8
Dupa apus, la apus nu poti sa treci pe aici

Oia Santorini obiective 13

3. Plimbă-te prin portul Amoudi

Micuțul port Amoudi, aflat jos sub Oia este o bijuterie. Puteți să înotați, să stai la terase (scumpe și uneori cu țepe, să nu comandați ceva fără să vedeți meniul), sau să luați o barcă spre insula Thirassia. Sau să porniți într-o croazieră cu catamaranul în Calderă de aici. Puteți ajunge în Golful Amoudi pe jos, coborând și urcând scările, sau cu taxiul. Apropos, zona cea mai bună de văzut apusul este cea deasupra Amoudi Bay, celelalte zone din Oia, nu au vedere la apus mereu.

Feribot Pireus SAntorini 22
Oia vazuta din feribot, Amoudi este acolo jos si sus Sunset Serenade

…sau prin Portul Armeni

În afară de Amoudi, mai există un port în Oia, Armeni, se coboară din cealaltă parte a satului, cea mai apropiată de parcarea principală. Și în portul Armeni sunt terase și restaurante drăguțe, este mai cochet și mai intim decât Amoudi.

4. Vizitează o librărie de vis: Atlantis

În această librărie, aflată chiar pe strada principală din Oia puteți găsi cam orice carte doriți, unele romane pe care nu le găsiți nicăieri altundeva. Și nu, nu trebuie să știți limba greacă: de fapt foarte puține volume sunt în greacă, majoritatea în diferite limbi de circulație internațională, dar și în alte limbi. Posibil să găsiți și cărți în limba română.

5. Cumpărături

În Oia sunt câteva magazine cu produse ale marilor case de modă, dar și diferite prăvălii cu suveniruri, toate foarte cochete. În general prețurile sunt mari, dar găsiți și destule oferte. Dacă doriți însă ceva cu adevărat special și aveți un buget mare alocat, puteți cumpăra bijuterii din aur, eventual cu pietre prețioase de la Bijuteria Alexandros, sunt de foarte, foarte bună calitate.

Oia Santorini obiective 17

6. Mergi la Domurile albastre

Una dintre cele mai cunoscute imagini din Santorini este cea cu cele trei Domuri Albastre. Domuri Albastre sunt peste tot prin Oia, dar acestea trei au ceva aparte. Găsiți locul (o străduță de lângă bijuteria Alexandros) și  bucurați-vă de vedere!

Oia Santorini obiective 34

7. Plimbă-te fără țintă pe alei și pe străduțe

Aproape tot satul Oia este pietonal. Puteți să rătăciți la nesfârșit pe alei, dar nu chiar peste tot. Sunt multe zone private, multe alei închise. Dar foarte multe sunt deschise tuturor. Și toate locurile sunt minunate, peste tot vezi ceva frumos.

Oia Santorini obiective 16

8. Relaxează-te la o terasă cu vedere

Sunt multe taverne și restaurante simpatice, cu prețuri accesibile în Oia, unele chiar cu vedere minunată și intimitate (Catch de exemplu, sau altele pe faleză, dar apropiate de locul unde începe traseul spre Fira, mai departe de centru, însă la 10 minute). Veți vedea prețurile afișate pe meniurile din fața restaurantelor, alegeți ce vi se potrivește. Sunt taverne cu mâncare tradițională chiar în spatele străzii principale pietonale.

În zona Sunset Serenade sunt foarte mult mici restaurante și terase cochete, dar cum vă spuneam, de evitat pe înserat, când toată lumea vine să admire apusul de soare aici.

Sunt și multe retaurante foarte scumpe în Oia, niciunul cu stele Michelin, mâncarea este bună, dar nu exquisite, raportul calitate/preț nejustificat decât de faptul că sunt în Oia. Ceea ce contează, într-adevăr, mereu prețul este reglat de cerere și de ofertă.  Dar față de anii trecuți bate vântul, chiar la orele de vârf. Localnicii se plâng că vin din ce în ce mai mulți turiști, dar din ce în ce mai puțini turiști ”buni”.

Sunt în Oia și mai multe mini marketuri, cu prețuri mai mari decât în alte părți, dar oricum, mici față de baruri și terase, de aceea sunt mereu pline de turiștii în trecere.

Oia Santorini obiective 20

Cum ajungi în Oia:

Sunt autobuze publice care fac legătura între Fira, capitala insulei Santorini și Oia, există câte unul la fiecare 15-20 de minute în sezon. Prețul unei călătorii este de 1,80 euro de persoană.

Sunt parcări publice (aglomerate la apus) unde puteți lăsa mașina dacă ați închiriat una pe insulă. Mai puteți merge cu taxiul sau cu un transfer privat.

Satul Oia este fantastic de frumos pe fiecare străduță, pe fiecare alee, zi și noapte. Iar imediat după apus, apare magia, care ține până ce soarele este sus pe cer!

Oia Santorini obiective 22

Oia Santorini obiective 30

Oia Santorini obiective 26

Oia Santorini obiective 5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *