Croaziera cu catamaranul in Santorini 8

Croaziere în Santorini: de jumătate de zi sau de o zi întreagă

Grecia Santorini

Atracția principală din Santorini este uriașa lagună circulară, Caldera. Thira (numele oficial al insulei Santorini) este un arhipelag de 5 insule, creat de marea erupție minoană, una dintre cele mai mari erupții vulcanice ale antichității. Thira este și numele insulei principale și a capitalei și a municipalității, a la greque. Ups Hellas. Este lesne de înțeles că pentru a te bucura de toată frumusețea arhipelagului, trebuie să faci o plimbare pe mare. Sau mai multe. Thira fiind o Municipalitate foarte foarte turistică, aici sunt nenumărate oportunități de relaxare pe mare. Dar care sunt cele mai plăcute croaziere care se pot face în Santorini?

Deci avem un arhipelag cu 5 insule: insula Thira (Santorini) și în Calderă, Thirassia – micul Santorini, Nea Kameni – insula vulcan, cu nouă vulcani submarini activi, Palea Kameni – insula cu ape termale, un vulcan adormit și Aspronisi – insula albă. Pentru a vă bucura de Caldera, trebuie să faceți o croazieră, sau mai multe. Cele mai iubite excursii în lagună sunt:

Croaziere Santorini:

Croaziere cu nave tradiționale, kayki:

Top atractii turistice Santorini 1

Croaziera la vulcan, apele termale și insula Thirassia 

Croaziera cu catamaranul in Santorini 23
Palea Kameni, insula cu ape termale

Da, puteți de a vă cățăra pe vulcan (aveți grijă să purtați încălțăminte sport, nu papuci, solul este cald), să înotați în izvoarele termale și să vizitați și Thirassia. Sunt multe excursii, majoritatea au inclus și transferul de la și până la hotel. Se pleacă din Portul Athinos, în plin sezon este aglomerat, dar sunt locuri pentru fiecare, însă merită experiența. De la 39/40 euro de persoană, reducere 50% pentru copii până la 12 ani, gratuit până la 2 ani, dar nu vă recomand să veniți cu copii atât de mici în această excursie, de la 4,5 ani în sus.

Dacă mergeți cu agenție, cel mai bine este să luați de la reprezentant, că au și ghidaj în limba română și aveți ghidul mereu cu voi, nu doar ghidajul de pe vapor. Prețul este cam același, așa că lăsați o mică atenție și ghidului dacă vă lasă inima :).

Croazieră la apus, cu sau fără cină

Tot pe același itinerariu, dar cu mici modificări (nu se urcă pe vulcan), sunt croaziere pe înserat, să admirați apusul de soare pe mare. Cu sau fără cină la bord. Croaziera cu cină la bord este foarte solicitată, trebuie să rezervați din timp, cea fără nu neapărat. Cred că cea mai frumoasă dintre acestea trei este croaziera cu vizita la vulcan, pentru că apusul de soare pe mare îl puteți admira și în alte croaziere, printre care cea în Insula IOS:

Insula IOS într-o zi

Ios este insula unde s-a născut Homer! Iar azi, este considerată o insulă cu două fețe: ziua este un paradis tipic din Ciclade, cu case albe și cupole albastre, foarte liniștită, iar seara… un pol al distracției.

IOS este una dintre cele mai relaxate insule din Grecia, cu prețuri foarte mici și localități grecești autentice. Și cu multă distracție. Este un fel de Mykonos, dar fără cluburile exorbitant de scumpe. Mai mult, are plaje minunate, cu nisip fin alb sau auriu. După plajele negre din Santorini, plajele din Ios o să vi se pară de vis. De fapt sunt, unele au fost incluse în cele mai frumoase plaje din Europa.

Plajele cele mai spectaculoase, Mylopotas și Koumbara sunt aproape de port, puteți să vă bucurați de ambele dar și să luați prânzul și să vă relaxați în satul capitală, Chora, unde este și portul unde vă lasă feribotul, deoarece veți sta 9 ore sau mai mult pe insulă!

Fiind foarte aproape de Santorini, vei ajunge în insula IOS în doar o oră și veți pleca de acolo cu o oră înainte de apus, pentru a vedea apusul de soare pe mare, în apropiere de Oia. În prețul croazierei este inclus desigur transferul de la hotel până în port și un abonament de autobuz local pe insula Ios. Există și ghid, dar cel mai bine este să explorați insula singuri, mai ales că cele mai importante atracții sunt la o aruncătură de băț de port.

Puteți să rezervați de la agențiile din Santorini, sau puteți face o aroganță: să luați feribotul (faceți numai 40 de minute) și eventual să petreceți o noapte în IOS. Să vă bucurați de ambele fețe ale insulei, mai ales că viața de noapte din Santorini cam lipsește cu desăvârșire!

Iar Santorini este o insulă mică, 73 de kilometri pătrați, în două zile la o adică o vedeți, hai patru dacă doriți să insistați bine.

Croaziere cu catamaranul 

Croaziera cu catamaranul in Santorini 17

Aproape toți turiștii care vin în Santorini iau această excursie. Mai ales cei care vin pentru trei nopți, majoritatea adică. Transfer inclus. Se pleacă din micul port Vlychada, din sudul insulei, sau din Amoudi (sub Oia). Se fac diferite opriri de snorkelling și înot la Plaja Roșie, la Plaja Albă (accesibilă numai dinspre mare), se trece pe lângă Farul Veneția, Stânca Indian, se navighează în Caldera și se face oprire de înot și snorkelling și la Izvoarele Termale.

Excursiile durează în jur de 5 ore (vă amintiți că spuneam că Santorini este o insulă mică, gourmet) și pot fi de dimineață sau de după amiază, să vedeți apusul pe mare. Sunt multe companii care organizează aceste excursii și puteți să mergeți în cele obișnuite (cu 44-50 de persoane, Catamaranul Roșu), în cele semi-private (maxim 18 persoane) sau în excursii private.

În funcție de opțiunea aleasă veți avea gustări, apă/sucuri la bord sau bar deschis cu băuturi alcoolice, sucuri, apă fără limită de consumație, gustări, prânz sau cină la bord și chiar șampanie. Se oferă echipament de snorkelling, veste, iar în cele semi-private și private primiți și prosoape.

Prețurile pornesc de la 90 de euro în sus, până la 170 de euro pentru excursiile semi-private și de la 1000 de euro în sus private (depinde de sezon, în plin sezon nu vor fi mai ieftine de 1300/1400 de euro). Acum depinde și calitatea, diferența este mereu în preț, m-am convins de lucrul acesta și în Santorini. Oricum, în toate excursiile cu catamaranul sau yachtul vedeți aceleași peisaje. 

Citiți aici despre experiența mea, o croazieră semi-privată cu catamaranul:

Croaziera cu catamaranul in Santorini, la apus

 

Croaziera cu catamaranul in Santorini 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *