taverne alonissos mancare 13

Taverne Alonissos: trei recomandări plus specialitățile casei

Alonissos Grecia

Spuneam în articolul despre insula Alonissos că bucătăria este (încă) un argument solid pentru care o să adori acest loc. Și cum altfel? Preparate de casă, organice, aici găsești tot ceea ce îți place într-o insulă grecească. Și mai mult: multe rețete au fost adaptate, se gătesc cu ce se cultivă pe insulă în principal, așa că multe preparate sunt diferite decât în alte părți.

Credeți-mă, nu ați mai mâncat plăcinte la fel de bune. Fiecare loc a dezvoltat anumite particularități, utilizând de altfel ce aveau pe insulă. Vă recomand trei locuri testate, unde totul a fost la superlativ (mai puțin prețurile, care sunt la fel ca oriunde pe insulă). Cu mențiunea că nu prea ai cum să greșești orice loc ai alege în Alonissos, uitați câteva recomandări de preparate pe care să nu le ratați, dacă ajungeți în Alonissos.

Din păcate sau din fericire, în Alonissos m-a furat foarte tare peisajul. Și calmul insulei. Efectiv m-am lenevit, nu am făcut decât foarte puține fotografii, mai ales la masă. La asta s-a adăugat și faptul că am avut activități iar când am ajuns la masă eram mereu hămesiți. Ce să mai pozez! Până venea berea rece, până ne hotăram ce să luăm, ne moleșeam, admiram peisajul, începeau discuțiile și iată poza nu e poza! Dar ceva, ceva tot am surprins.

Taverne Alonissis: trei recomandări

Chora, vechiul sat Alonissos: Panselinos

taverne alonissos mancare 13

taverne alonissos mancare 12

taverne alonissos mancare 11

taverne alonissos mancare 10
Plăcintă cu carne, specifică în Alonissos, specialitatea casei la taverna Panselinos
taverne alonissos mancare 9
Taverna are și o grădină plină cu flori în spate și mese pe pridvor, pentru cei care doresc intimitate

v 8

taverne alonissos mancare 7
Vedere de poveste

Chora, vechiul sat Alonissos este un muzeu în aer liber. Străduțe înguste pietruite, case tradiționale, priveliști de vis asupra insulei. Fie că alegi o tavernă pe o străduță pitorească sau într-un loc cu vedere, liniștea de aici adaugă un farmec în plus oricărui regal culinar. Noi am luat un prânz ”lejer” la o terasă cu vedere minunată, pe terasă, la umbra pinilor uriași.

Meniul este foarte cuprinzător, atât în ceea ce privește aperitivele, felurile cu carne, salatele, peștele și fructele de mare. Am luat aparitive clasice precum salată de vinete, fava, brânză iute, salate, ulei de măsline, brânză feta. Au adus și ton și pești mici la aperitive, dar precum vă spuneam mai demult, nu mai mănânc pește de ceva timp. Dar totul a fost delicios, dacă nu am gustat eu, ceilalți erau foarte încântați.

La felul doi am avut cartofi prăjiți, musaca (bună de tot), carne cu paste și sos, pește. Iar cireașa de pe tort a fost plăcinta cu carne. Nu că celelalte lucruri nu au fost excelente, dar plăcintele acestea sunt altceva decât știam. În Alonissos se fac plăcinte uriașe, rotunde și se taie bucăți. Umplutura domină, nu aluatul. Efectiv sunt delicioase!

Pagina de Facebook Panselinos – cea mai bună tavernă din Chora, apreciată pentru atmosferă, mâncare, ospitalitate.

Megalos Mourtias: Meltemi

taverne alonissos mancare 2
Frumos la apus
taverne alonissos mancare 4
Aperitive vegetariene: fava, chiftele cu dovlecel, salată de vinete cu ardei iute
taverne alonissos mancare 1
Plăcintă cu spanac și plăcintă cu brânză feta
taverne alonissos mancare
Plăcintă cu brânză dulce, nucă și miere

Dacă vă plac tavernele în apropiere de plajă, să auziți zgomotul valurilor, Meltemi este un loc perfect. Mai ales că fiind și o pădure de pini în apropiere, aerul este proaspăt, amestecat de mare și de munte. Sunt multe alte locuri asemănătoare în Alonissos, dar noi am venit la această tavernă de familie, recomandată ca una de neratat pe insulă. Gazda noastră, Ioana, care se ocupă de promovarea insulei, ne-a dus în cele mai reușite locuri.

Pe lângă aperitive de tot felul, caracatiță, felul doi, tsipuro și alte bunătăți, aici am fost impresionați de plăcintele cu brânză sărată și dulce (aceasta avea și miere) și de cele cu spanac. Făcute de casă, proaspete, desigur.

La fel ca în orice tavernă grecească, puteți încerca o listă generoasă de preparate. Toți oaspeții apreciază atmosfera, cadrul natural, service-ul. Iar dacă sunteți gurmanzi și aruncați o privire pe pagina lor de Facebook o să înnebuniți când veți vedea ce preparate au. Mulți clienți declară Meltemi cea mai bună tavernă de pe insula Alonissos. Inclusiv pe Tripadvisor., este pe locul 1 în Alonissos.

Patitiri: restaurantul Archipelagos

taverne alonissos mancare 6
Masa noastra ne astepta
taverne alonissos mancare 5
Fava, tzatziki, taramosalata (salata de icre) au fost primele preparate aduse
impresii insula alonissos 3
Tsipuro după tsipuro este o plăcere. Cu sau fără anason
taverne alonissos mancare 3
Una dintre specialitățile casei, carne de capră, cu sos de rosii. Se aduce cu paste sau cu cartofi prajiti

Restaurantul Archipelagos, considerat cel mai bun din Pattiri (cea mai mare localitate din Alonissos) este unul dintre cele înșiruite de-a lungul mării. Aici pe promenadă este mereu animație, sunt mulți turiști și localnici, tavernele și restaurantele sunt pline. Se încinge un dans la dreapta, o discuție la stânga. Din port se vede terasa înaltă din Patitiri, plină de flori. Iar navele stau cuminți ancorate de-a lungul cheiului.

Foarte apreciat și cu un meniu uriaș, cel mai bine este să luați preparatele zilei. Și dacă mâncați pește și fructe de mare, recomandarea ospătarilor. Pe lângă aperitive de tot felul, majoritatea vegetariene, ni s-a adus un platou cu tot felul de pește și fructe de mare. Eu am luat un fel: carne de capră cu sos și cartofi prăjiți. De altfel, au fost două porții, una pentru ceilalți, la comun că le-am spus să își țină platoul cu pește, eu nu împart ce comand.

Aperitivele au fost excelente, servite cu tsipuro din belșug. Aproape ne-am săturat numai cu ele! Este o mare provocare când vine felul principal! Drept să spun, prefer să mănânc un singur fel de mâncare, să nu amestec prea mult. Dar când vezi totul în față abține-te dacă poți!

Pagina de Facebook a restaurantului Archipelagos

Am fost în Alonissos într-un Press Trip restrâns, la invitația EOT Bucureși – Organizația Natională de Turism a Greciei, reprezentanța din România. La fața locului am avut gazde minunate, au pagina de Facebook Visit Alonissos. Frumoasă insulă, am aruncat o privire, cât să doresc să aprofundez. Și știți că atunci când este vorba despre Grecia, trec la fapte serioase fără prea multe planuri.

Citește și:

Impresii Insula Alonissos: atracții principale, ponturi, motive să o vizitezi

taverne alonissos mancare 14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *