Croazia Tasso vaporas Zeus Golden Beach Hrisi Ammoudia 14

Coraziere in Thassos: Blue Sky I, Agios Sostis, Zeus din Limenaria, Potos, Golden Beach

Grecia Thassos

Orice vacanță pe o insulă trebuie să includă neapărat și o plimbare pe mare, o croazieră organizată fiind prima opțiune. În vara aceasta (2017) am mers în câteva croaziere in insula Thassos, cu trei nave: Blue Sky I din Potos, Agios Sostis din Limenaria și Zeus din Golden Beach și uitați cum a fost experiența, cu fiecare dintre ele. Și o mică comparație cu excursiile din alte destinații populare.

Croazieră cu Blue Sky I din Potos, Thassos

Blue Sky I este cel mai mare vaporaș cu care am mers în croazieră în Thassos, cu căpitanul Xristoss și echipajul format din alți cinci membri, printre care Nikky, cea mai simpatică barmaniță și una dintre cele mai frumoase grecoaice pe care le-am întâlnit.

Am mers de două ori cu ei în croazieră, o dată în programul obișnuit, spre Peninsula Aliki și o dată spre Skala Maries, pentru că erau valuri mari în partea de sud-est a insulei. Traseul este hotărât de către căpitan în fiecare dimineață și uneori schimbat pe parcurs.

Imediat după plecare, se servește micul dejun: ceai, cafea, pâine, unt și dulceață. Toate foarte bune, nu este pâine din aceea gumată, ci consistentă, bună, proaspătă.

Ulterior, se oprește pentru baie de câteva ori, în diferite golfulețe și pentru pescuit o dată.

Spre Aliki: se vede mănăstirea Arhanghelului Mihail, Aliki, Giola – uneori se oprește aici, alteori nu. De obicei există și o oprire lungă, unde cei care doresc sunt transferați cu bărcuța la mal pe câte o plajă. Excursia este relaxantă și de loc plictisitoare, pentru că nu se stă mult pe mare, navigând, mereu există diferite opriri, în golfulețe frumoase, cu apă de culoare turcoaz – smarald.

Prânzul se pregătește la bord și se servește de către echipaj chiar pe navă și este format din souflaki – frigărui adică, salată grecească, paste, pâine și un pahar de suc sau de vin.

La bord există și un bar, aprovizionat bine cu tot felul de dulciuri, sucuri, bere, apă, cipsuri, crănțănele, biscuiți, vin, cafea. Soare cât cuprinde, veselie, ape curate, golfulețe încântătoare.

Blue Sky Potos Coraziere in Thassos Zeus Golden Beach 11 4 15
Blue Sky I
Blue Sky Potos Coraziere in Thassos Zeus Golden Beach 11 4
Croazieră, vedere Mănăstirea Sf Arhanghel Mihail
Blue Sky Potos Coraziere in Thassos Zeus Golden Beach 11 4 22
Cand vezi ce curaj au copii, cata bucurie de viata si nicio frica!
Blue Sky Potos Coraziere in Thassos Zeus Golden Beach 11 4 19
Limenaria, vazuta de pe ape

Croazieră cu Agios Sostis din Limenaria Thassos

Nava Agios Sostis a fost prima cu care am mers în croazieră în șederea de anul acesta din Thassos și ce m-a impresionat de la început a fost căldura echipajului. Și nava este micuță, legantă, o adevărată Lady, deși are nume de sfânt (Agios în limba greacă înseamnă sfân, deci nava se numește Sfântul Sostis). Cei de aici au un fel de a fi de te fac să te simți binevenit, sunt veseli, primitori. Mai ales Amalia, soția căpitanului, este foarte simpatică și ospitalieră.

Imediat după plecare, se servește micul dejun, care constă în cafea, ceai sau suc și câte un tsoureki, un fel de cozonac grecesc, dar aici sub forma unei gogoși răsucite.

După micul dejun, este timpul pentru sesiunea de înot de bună dimineața, după care o mini sesiune de pescuit, orpirea mare, cu transferul pe mal și ulterior prânzul la bord și încă o sesiune de înot. Prânzul constă tot în souflaki, salată grecească, tzatziki, brânză și pâine. Plus cola, fanta, apă sau vin, la alegere.

Traseul este la fel cu cel pe care îl realizează Blue Sky I, adică spre Skala Maries sau spre Aliki.

Agios Sostis Limenaria Potos Coraziere in Thassos 20 37
Agios Sostis
Agios Sostis Limenaria Potos Coraziere in Thassos 20 33
La balaceala pe langa Agios Sostis
Agios Sostis Limenaria Potos Coraziere in Thassos 2028
Coraziere in Thassos: Agios Sostis Limenaria, pranz la bord
Agios Sostis Limenaria Potos Coraziere in Thassos 20 24
Croaziera in Thassos: peisaje minunate

Croazieră cu Zeus din Golden Beach, Thassos

Nava Zeus îl are la cârmă pe căpitanul Manolis, un experimentat lup de mare, care este un fost comandant de nave mari. După ce a umblat în toată lumea, ca orice grec veritabil a aspirat să aibă afacerea sa, așa că și-a achiziționat o navă și face bucuria turiștilor din partea de nord-est a insulei Thassos.

Nava în sine este micuță, nu atât de elegantă precum Agios Sostis, nici mare și frumoasă ca Blue Sky I, dar încăpătoare și confortabilă. Chiar foarte confortabilă. Are două ajutoare de nădejde, cred că sunt fii săi, sau nepoți, pentru că nu-i așa, în Grecia afacerile se fac în familie. O să îl întreb dacă îi mai văd, nu știu de ce dar am o rezervă în a fi invazivă în viața lor, deși curiozitatea este profesională, să înțeleg Grecia mai bine. Nu că ei ar avea vreo jenă: toată lumea m-a întrebat dacă sunt măritată, dacă am copii, dacă am iubit, unde stau în restul timpului și tot așa.

De la Golful Pescarilor spre plaja de marmură

Locul de îmbarcare pe nava Zeus este micul golfuleț al pescarilor din Golden Beach și se pleacă la ora 10:00. De la îmbarcare chiar, poți servi o cafea sau un ceai și atât.

Însă curând ajungem în câteva locuri efectiv de vis. Stâncile din partea aceasta a insulei sunt chiar dramatice, se prăvălesc periculos în mare, au multă vegetație și în câteva crevase sunt căprițe care nici nu știm cum au ajuns așa izolate, în grotele din piatră. Ce mai, este frumos, foarte frumos!

Ne-am oprit într-un golfuleț pentru înot și pentru pescuit ulterior, se prinde un fel de biban mic, pește care ulterior a fost pus pe grătar, după ce a fost curățat în timp record de către căpitan.

Ajungem și la plaja Vathi, sălbatică și una dintre cele mai frumoase plaje de pe insulă. Aici cine dorește este dus la mal cu bărcuța, am stat aici destul de mult.

De la plaja Vathi se merge la plaja Porto Vathy, adică cea de-a doua plajă de marmură, cea creată acum câțiva ani, nu cea inițială, Saliara. La Porto Vathy pot ancora nave măricele și mari, la Saliara nu. Stâm aici și tot aici se servește și prânzul, pregătit între timp de echipaj: la alegere dintre friptură sau souflaki, cu salată, cartofi fierți, paste, pâine. Și suc sau un pahar de vin.

De la plaja Porto Vathy vaporașul Zeus trece pe la Saliara și ulterior ne întoarcem, navigând spre Kinira, unde este cea mai curată apă din insulă.

Este chiar o apă de smarald, o culoare pură, profundă, incredibil de frumoasă, cea mai specială văzută pe insulă. Este ultima oprire de baie. Ulterior, mai avem o imagine frumoasă a plajei de aur, Golden Beach, vedem Panaghia, Potamia și ne întoarcem în golfulețul pescarilor.

Croazia Tasso vaporas Zeus Golden Beach Hrisi Ammoudia 6
Coraziere in Thassos Zeus Golden Beach: am plecat din port
Croazia Tasso vaporas Zeus Golden Beach Hrisi Ammoudia
Bisericuta Agios Daniel
Croazia Tasso vaporas Zeus Golden Beach Hrisi Ammoudia 14
La bordul vaporașului Zeus Thassos
Croazia Tasso vaporas Zeus Golden Beach Hrisi Ammoudia 11
Bărcuța cu care sutn transportați pasagerii la mal, Zeus, Thassos

Mi-au plăcut toate croazierele, fiecare are ceva special și cred că dacă este pe alese, cel mai bun criteriu este proximitatea.

Comun tuturor croazierelor din insula Thassos:

Toate croazierele durează în general de la ora 9:00 – 9:30 – 10:00 la 16:00. Există și croaziere de seară, de la 16:00 la 21:00, în plin sezon, sau pentru gupuri mari.

Se navighează aproape de țărmul insulei, ceea ce este un mare avantaj, putând admira solul stâncos, apele de smarald pentru care insula Thassos este faimoasă și așezările de pe țărm.

Nu există petrecere la bord, în genul celei din croaziera către insula Skiathos, cu căpitanul Kostas și Elisabet Cruises. Dar este muzică și o atmosferă plăcută, care depinde, desigur mult și de cei aflați la bord.

Se servește prânzul care se pregătește la bord, proaspăt și este consistent, o cafea sau suc de dimineață și la unele și o gustare de dimineață, spre deosebire de aceeași croazieră către insula Skiathos menționată anterior, unde nu se servește nimic, decât Metaxa, cu măsură, la dansuri și nu tuturor.

De ce insist – pentru că fiecare loc are specificul lui. Am auzit turiști care comparau, fără să ia în considerare faptul că pentru Skiathos se merge două ore dus și două ore întors cu atutocarul din Paralia Katerini, deci excursia este cu mult mai obositoare și nici nu include nicio masă, deși există o frumoasă oprire în orașul Skiathos. Mai mult, nu este sesiune de înot de pe vas, în golfulețe accesibile numai cu barca, însă asta nu înseamnă că nu este o croazieră pe cinste. Fiecare loc are altceva și dacă dorim să luăm maximum din fiecare experiență, trebuie să nu ne gândim la comparații.

La excursiile din Thassos, cel puțin în cele în care am fost, nu se povestește mult despre locuri, despre mitologie etc, cum se face în excursiile din Corfu, de exemplu către Paxos, Antipaxos și Grotele Albastre. De altfel nici în excursia cu Elisabet Cruises nu se vorbește despre istorie, mitologie, geografie etc. Și este normal: în excursiile din Thassos se navighează așa cum spuneam, aproape de țărm: ai mereu ceva frumos de văzut, sunt multe opriri, este cu totul altceva decât în locurile unde se navighează mult departe de țărm și oamenii se plictisesc, golul fiind umplut de diferite activități. Cum ar fi să fie toate excursiile la fel, peste tot?

Am fost în anumite excursii de mai multe ori: atmosfera la bord a fost uneori fantastică, alteori mai tristă și asta a depins numai de energia de pe navă, care cumva se perpetuează, îi cuprinde pe toți. Personal, îmi place când sunt oameni optimiști la bord, de orice vârstă și atunci când sunt mulți copii, este veselie pur și simplu!

Vacanțe frumoase și vesele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.