croaziera alonissos kira panagia 5

Croazieră Alonissos în Parcul Marin cu nava tradițională Gorgona

Alonissos Grecia

Când ești într-o insulă, trebuie să faci și o plimbare pe mare. Mai ales atunci când insula face parte din cel mai mare parc marin din Europa, alături de multe alte insulițe micuțe, aflate la scurtă distanță una de alta. Asta înseamnă că nu mergi cu orele pentru a vedea ceva, ci că te oprești des pentru baie, sau vizite pe mal. Croazierele din insula Alonissos durează în general între opt și nouă ore, suficient încât să nu te plictisești și să ajungi la timp să faci un duș și să te relaxezi un pic până la cină. Am mers în excursia cu nava ”Gorgona” condusă de căpitanul Pakis, care ne-a fascinat pe toți.

Ne-am îmbarcat la 10 dimineața în portul Patitiri. Norocul nostru că stăteam la nici 10 minute de mers pe jos de port! Am luat micul dejun în liniște și ne-am bucurat de foarte scurta, dar foarte frumoasa plimbare până jos, în port. Drumul este plin de flori, de plante, aerul foarte proaspăt, ziua a început bine! Și a fost o zi încântătoare cu totul. Relaxare maximă!

Croazieră Alonissos în Parcul Marin cu nava tradițională Gorgona

Am navigat de-a lungul coastei estice a insulei Alonissos și nu ne-am plictisit deloc. Căpitanul Pakis a dat cârma ajutorului său odată ce am ieșit din port. Ne-a adunat pe toți pe punte și ne-a fascinat preț de vreo 20 de minute. Are carismă. Ne-a povestit despre mitologie, religie, arheologie, tradiții. Despre cum au aruncat zeii pietrele în mare, pietre care reprezintă de fapt insulele Sporade.

Despre numele antic al insulei Alonissos, care este Ikos și despre rolul său în antichitate. Despre geografie, despre epavele din Parcul marin, despre faună, ne-a spus glume, ce mai, ne-a vrăjit pe toți. Stăteam cu toții numai ochi și urechi. Am aflat o mulțime de lucruri interesante. Și clar am fost cu toții de acord că Domnul căpitan a fost mare cuceritor la vremea sa, fapt recunoscut de altfel și de el. Și acum, la 73 de ani se bucură de viață. croaziera alonissos parc marin 7

Prima oprire: plaja Agios Dimitrios, înot de dimineață

Apa era extrem de plăcută, deloc rece. Tocmai de aceea, toată lumea aproape a intrat în mare aproape imediat ce ne-am oprit. Am făcut snorkelling, am înotat și până la mal (era foarte aproape) și am stat un pic pe nisipul fin. Relaxare totală.

Știți că după scufundări, am devenit intresată și de freediving! Și să vedeți belea: singurul băiat din grupul nostru, Traian, este Instructor de freediving la Apnea Academy International și împreună cu prietena lui Cristina Cioran sunt pasionați de Dahab (ce coincidență). Și de Grecia! Nu știu cum se face, dar mereu când mă gândesc la ceva, apare și inspirația. Logic că mi-am cumpărat o mască profesionistă de scuba și snorkel, că nu mai îmi plăceau ale mele. Inspirație, ce mai. Bine că nu am găsit costum și labe de freediving că rămâneam în Sporade să spăl vase :D. Mi-au zgândărit bine interesul în creștere pentru freediving.

croaziera alonissos parc marin 2

croaziera alonissos parc marin 3

croaziera alonissos parc marin 4

croaziera alonissos parc marin 5

croaziera alonissos parc marin 6

croaziera alonissos parc marin

croaziera alonissos parc marin 1

Grota albastră: oprire pentru fotografii

Și pentru a asculta povestirile din vremurile în care coastele insulei erau atacate de pirați. Barbarosa a făcut ravagii în Mediterană. Marea Egee este parte din Marea Mediterană, alături de Marea Ionică, grecii au suferit mult în trecut din cauza năvălitorilor, din acest motiv toate localitățile se construiau sus pe deal, pe munte, undeva cât de cât ferit.

impresii insula alonissos 8

croaziera alonissos parc marin 8

Navigare în Parcul Marin

Am văzut mulți delfini! Erau mulți, înotau în perechi alături de barca noastră, voioși. Ne-au însoțit o bună bucată de drum. A fost minunat, soarele blând, aerul cald și proaspăt.

impresii insula alonissos 7

Oprire pe insula Kyra Panagia

După ce nava a oprit la mal, am urcat cu mic cu mare treptele până la mănăstire. Nu a fost un traseu dificil, ba chiar prea ușor după părerea mea. Mai ales că ne-am tot oprit, deoarece ghidul nostru, căpitanul, ne-a povestit despre mănăstire, despre viața călugărilor de aici, despre steagul ortodox al mănăstirii.

Mănăstirea Kyra Panagia, dedicată Fecioarei, are o poziționare magnifică, pe un deal, cu vedere la mare. Construită în secolul 16, a fost renovată recent, dar sunt multe vestigii străvechi, unele din secolul 6 și 7. Pe 15 august aici are loc o mare sărbătoare, dedicată desigur Adormirii Maicii Domnului. Oricine poate participa.

Dacă nu vă tentează vizita la mănăstire, puteți să stați să înotați în golf, însă a fost foarte frumos sus. Am vizitat bisericuța, muzeu mănăstirii, am văzut o presă străveche pentru producerea uleiului de măsline. Am și cumpărat ulei de măsline făcut la mănăstire, sau alte produse: pe lângă obiecte bisericești era tsipuro, vin, dulcețuri, miere. Toate naturale, toate deosebit de bune. Am și degustat de altfel tsipuro și câteva produse delicioase.

croaziera alonissos kira panagia 5

croaziera alonissos kira panagia 4

croaziera alonissos kira panagia 3

croaziera alonissos kira panagia 2

croaziera alonissos kira panagia 1

croaziera alonissos kira panagia 6

croaziera alonissos kira panagia

Oprire pentru înot și prânz în Parcul Natural

Prânzul vegetarian a fost delicios, efectiv delicios, la fel vinul alb. La prânz sa oferit și apă și limonadă. Totul a fost mai mult decât suficient. Nu prea am fotografiat, v-am mai spus că în Alonissos m-am lenevit total, efectiv insula acesta te îndeamnă la contemplare, uiți de tot. Am și dormit după prânz, până am ajuns la următoarea oprire, la insula Peristera, unde am văzut și o epavă, o navă care s-a scufundat în a doua jumătate a secolului trecut. În Peristera mai este o navă antică, un muzeu subacvatic care se va deschide anul viitor.

Insula Peristera

Înainte de a ne întoarce în Alonissos, ne-am oprit într-un port din frumoasa insulă Peristera, pentru înot și relaxare. Ne-am întors fericiți în portul din Patitiri, cu multe amintiri frumoase și total relaxați.

croaziera alonissos parc marin 9

croaziera alonissos parc marin 10
Din nou în Patitiri

Preț croazieră Alonissos

40 de euro. Fără transfer în portul Patitiri. Prețul include croaziera, prânzul vegetarian cu vin și apă. Plus limonadă, cafea și suc pe tot parcursul zilei, disponibile la bord de când am sosit.

Ce să aduceți:

Costum de baie (lenjerie de schimb), cremă de protecție solară, ochelari de soare.

Mască de snorkelling și alte echipamente dacă aveți. Nu de scufundări, dar de free diving da.

Colac dacă nu știți să înotați. La bord erau veste de salvare, dar nu se folosesc decât în caz de pericol, nu se dau pentru înot. Însă apa Mării Egee are o salinitate mare, mai mult decât dublă decât cea a Mării Negre, așa că este ușor să vă mențineți la suprafață.

Prosop. Sau prosoape.

Apă. Era apă la bord, dar dacă beți foarte multă apă, așa ca mine, este bine să aveți o rezervă. Nu de alta, dar mi-ar fi fost jenă să beau o sticlă mare numai eu, ceilalți erau mai moderați. Nu la vinul de la prânz, la vin toată lumea a făcut ”refill” de câteva ori până ce s-a terminat. Pahar după pahar, mai ales britanicii și francezii.

Un șal mai gros, sau un hanorac – pentru cazul în care vă ia somnul și vreți să vă întindeți un pic la umbră. Unii nu au nevoie, dar în general, pe mare este bine mereu să ai ceva mai gros la tine.

Aparat foto. Subacvatic dacă aveți și mai bine!

Mai multe articole despre Alonissos:

Impresii Insula Alonissos: atracții principale, ponturi, motive să o vizitezi

Taverne Alonissos: trei recomandări plus specialitățile casei

Am fost în Alonissos într-un Info Trip la invitația EOT Bucharest – Organizația Elenă de Turism, biroul din România.

2 thoughts on “Croazieră Alonissos în Parcul Marin cu nava tradițională Gorgona

  1. Ma bucur sa citesc faptul ca ai vazut delfinii si pacat ca nu ai vazut si focile daca tot ai ajuns in Alonissos 🙂 Kyra Panagia si Peristera sunt doua insulite unde ne bucuram din plin de fiecare clipa de relax de cate ori mergem cu velierul si stam la ancora peste noapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *