muntele pelion vyzitsa fabrica esperides 6

Muntele Pelion, satele Portaria și Vyzitsa

Grecia Grecia continentală Volos

Muntele Pelion, numit și muntele centaurului, ales de către cei 12 zei olimpieni ca loc de vacanță estivală este unul dintre cei mai frumoși munți ai Greciei. Orașul Volos stă și el cuminte, la poalele lui. Pelion este un munte grădină, protejat, unde natura înflorește, cu 24 de sate tradiționale, unde nu poți construi nimic nou, ci doar renova, cu reguli stricte, casele străvechi.

Destinație ideală de vacanță pentru cei care iubesc natura. Aici sunt zeci de trasee de drumeții, care șerpuiesc printre pârâuri, cascade, izvoare, canioane, sau spre golfurile de la poalele sale, cu plaje izolate. Multe legende sunt legate de acest loc. Aici a fost aruncat și mărul discordiei, de unde a pornit războiul troian. Tot ce se produce aici este organic, orice oprire la o tavernă din regiune fiind un adevărat regal culinar. Despre satele de pe muntele Pelion, legende și natură în articolul de față.

Muntele Pelion în mitologia greacă

În mitologia greacă, muntele Pelion era casa centaurului Chiron, învățătorul eroilor Ahile, Theseus, Hercule. Practic toți nobilii vremii își trimiteau odraslele să fie instruite de Chiron. Tot aici a avut loc căsătoria lui Tethis, una dintre cele 50 de nereide, fiicele zeului mării, Nereus cu Peleus. Tethis este cea mai faimoasă nereidă, fiind mama eroului Ahile.

Supărată că nu a primit invitație la nuntă, zeița Eris a adus un măr de aur, mărul discordiei, cu inscripția ”pentru cea mai frumoasă”. Zeițele Hera, Afrodita și Atena, toate doreau mărul. Știm că Paris (cel desemnat de Zeus să jurizeze competiția) a ales-o pe Afrodita. Aceasta  îi promosese că cea mai frumoasă femeie din lume se va îndrăgosti de el. Elena era căsătorită cu Menelau al Spartei, dar a fugit în Troia cu Paris, de aici pornind războiul troian.

Multe alte legende sunt legate de acest munte, ales de cei 12 zei olimpieni ca loc preferat de relaxare. Și dacă zeii au considerat acest loc un adevărat paradis, vizitându-l, nu pot decât să le dau dreptate.

muntele pelion volos 3
Volos văzut de pe muntele Pelion
muntele pelion 1
Sus cerul era senin, am ajuns deasupra norilor pe muntele Pelion, asta pentru că norii erau foarte jos în această zi

muntele pelion 6

Pe muntele Pelion sunt 24 de sate tradiționale cocoțate pe culmi

Pelion nu este un munte înalt, cel mai înalt vârf fiind Pourianos Stavros, la 1624 de metri deasupra nivelului mării. Ca diviziune teritorială, Pelion este integrat în unitatea regională Magnesia, cu capitala în Volos, parte din Thessalia. Din Volos se ajunge în jumătate de oră în diferite sate frumoase de pe Pelion, fiind două drumuri foarte bune care conectează orașul, cu localități din părți diferite ale muntelui.

Așa cum vă spuneam, sunt 24 de sate pe muntele Pelion, iar acum s-au unit într-o prefectură, pentru a putea accesa mai multe proiecte europene și a dezvolta regiunea. A o dezvolta la modul de a o îmbunătăți, de a o conserva, a păstra ceea ce este, nu de a o industrializa.

Se dorește ca acest loc să rămână la fel de minunat, nu să se defrișeze, sau să se construiască hoteluri mari sau mai știu eu ce. De altfel sunt și reguli foarte stricte în legătură cu modul în care se poate renova o casă, păstrând materialele și stilul specific pelian.

muntele pelion 5

muntele pelion 11

Arhitectură ”peliană”

Toate construcțiile din cele 24 de sate de pe muntele Pelion păstrează arhitectura tradițională. Clădiri din piatră, din ardezie gri, albastră sau verde și argilă roșie. Multe sunt ornamentate bogat și au ferestre largi, cu vedere spre mare.

Desigur, sunt construite în pantă, de obicei cu cu mai multe etaje, în tradiția peliană. Case cu trei niveluri, parterul pentru muncă: bucătării, țesut, depozitare, spălat. Etajul de mijloc pentru socializare (camere comune) și cel de sus dormitoare. În interior mult lemn și șemineuri.

Totodată, pe munte sunt și multe mănăstiri străvechi, locui de pelerinaj.

Eco-turism pe muntele Pelion

Însă este un loc turistic, dar nu turism de masă, de consum, de stricat. Ci un turism aproape de natură. Multe case străvechi au fost transformate în hoteluri boutique sau pensiuni. Este o adevărată plăcere să stai într-un loc atât de frumos, să respiri aerul proaspăt și înmiresmat și să te uiți la mare.

Să ai un mic dejun delicios, cu o cafea aburindă și să pleci în drumeții. Sau să te duci la schi, sau snowboarding. iarna. Pentru că da, sunt pârtii frumoase și zăpadă din abundență de la sfârșitul lunii decembrie până în luna aprilie.

Vizitatorii sunt atrași de pădurile de stejar, arțar, castan, fag, de livezile cu măslini, măr și păr. Și de multitudinea de strâmtori, chei, pârâuri și izvoare către care se poate ajunge ușor, datorită aleilor pavate. Sunt multe trasee de drumeție, nu foarte dificile, unele chiar ușoare.

În drumeții puteți admira regiunea Magnesia, orașul Volos, care este încolăcit de-a lungul a câtorva golfulețe, muntele Olimp, Thessalia și insulele Sporade de nord

În weekenduri funcționează încă (nu iarna) un tren Sâmbăta este un tren istoric, calea ferată fiind construită între anii 1892 și 1903. Traseul începe în localitatea Ano Lechonia și continuă până în Milies, pe un drum minunat de frumos, cu multă istorie. Pentru că aici, în Milies, se crede că a fost locul unde a avut loc nunta dintre nereida Tethis și Pileas.

Însă muntele Pelion este o destinație pentru toate anotimpurile, fiecare având ceva unic de dăruit. Toamna și primăvara sunt ideale pentru a te conecta cu localnicii, cu sărbătorile recoltei. Și pentru drumeții, chiar dacă uneori mai plouă. Vara este minunată pentru drumeții și plajă, iarna pentru schi și relaxare.

Satul Portaria

Satul Portaria este un colt de rai, la o altitudine de 700 de metri deasupra nivelului marii. Este considerat și cel mai cosmopolit sat de pe muntele Pelion. Din Volos se ajunge imediat, în jumătate de oră. Deși ploua mărunt când am ajuns, nu a putut decât să sporească farmecul locului. Datorită miresmelor din aer, a prospețimii aduse de ploaie, care de altfel s-a oprit la scurt timp de când am ajuns.

Ne-am plimbat pe aleile pietruite, am admirat casele, micile prăvălii cu produse organice, dulcețuri, plante, miere și tot felul de alte minunății. Și cafenelele foarte ”fancy”, alături de câteva taverne și restaurante care mai de care mai îmbietoare.

Ne-am oprit la Kritsa, cel mai bun local din sat, care este totodată și mini hotel de trei stele. Aici puteți gusta numai preparate care sunt 100% parte din gastronomia tradițională peliană, realizată cu produse din zonă. Clădirea cu trei etaje este una istorică, din anul 1900, construită în stil neoclasic. Gastronomy Hotel Kritsa are un ”rating” de 9.3 pe booking, însă în satul Portaria sunt multe alte opțiuni, pe gustul fiecăruia. 

Tot ei au o școală de gătit, unde participanții pot merge să culeagă diferite plante și ingrediente. Ulterior vor învăța cum să gătească un meniu complet. Aflați aici mai multe detalii. 

portaria muntele pelion

muntele pelion 2

Prânz la Kritsa Gastronomy

muntele pelion portaria taverna kritsa 5
Spetzofai – cârnați cu ardei, roșii și cepe mici

 

muntele pelion portaria taverna kritsa 9
Liniște

muntele pelion portaria taverna kritsa 3

muntele pelion portaria taverna kritsa 4

muntele pelion portaria taverna kritsa 12
Nu mai zic nu în a degusta dulciuri, am ajuns la concluzia că dacă mă abțin mai rău fac, uneori scap tare. Așa că acum, dacă îmi este poftă, iau o linguriță, două dintr-un produs. Atâta timp cât știu că nu îmi interzic, efectiv nu am nevoie de mai mult, pentru că de când nu mai mănânc zahăr nu prea mă atrag multe dulciuri

Satul Vyzitsa

Satul Vyzitsa este un etalon pentru stilul arhitectural de pe muntele Pelion, la 28 de kilometri de Volos. Are o poziție centrală perfectă pentru explorarea muntelui. Este probabil cel în care s-au păstrat cele mai multe clădiri seculare, toate într-o stare foarte bună. A primit de altfel premiul ”Mărul de aur” care se acordă celor mai bine conservate sate tradiționale din Grecia.

Situat la o altitudine de 419 metri pe muntele Pelion, satul Vyzitsa este foarte aproape de localitatea Milies. Puteți ajunge de exemplu cu trenul istoric în Milies și face o drumeție scurtă de doi kilometri până în Vyzitsa.

Străzi pietruite, case romantice, turnuri semețe. Satul a fost întemeiat în secolul 16 de grecii care s-au refugiat aici din Egipt. Ei au adus și un soi de măr egiptean, mic, firiki, foarte savuros, oval și din care se prepară dulcețuri și compoturi divine. Multe dintre ele cu migdale în mijlocul scobit de semințe.

Renovarea locuințelor străvechi a început în 1976, sub patronajul GNTO (Oficiul Național de Turism al Greciei). De atunci satul a devenit o atracție turistică deosebit de apreciată. În piața centrală a satului veți găsi o cafenea și două taverne, unde umbra este asigurată de copaci falnici. Vederea: la mare, desigur și la vegetația abundentă de pe muntele Pelion.

Tot în piața centrală este și biserica Izvorului dătător de viață. Are o arhitectură rară, cu două încăperi, una din lemn, prima, unse sunt fresce vechi de sute de ani și cea de-a doua, unde este și altarul. M-a impresionat prima încăpere, de fapt frescele și ce reprezentau ele. Adică izvorul vieții, judecata de apoi, un zodiac, diferite simboluri și scenete pe care nu le-am văzut în prea multe locuri.

Cascada Katafidi se află la o aruncătură de băț de sat, dar trebuie să faceți o mini drumeție pentru a o vizita.

muntele pelion vyzitsa

muntele pelion vyzitsa 1

muntele pelion vyzitsa 2

Am luat cina aici, în piața centrală, la taverna Το Μπαλκονάκι, uitați mai multe detalii pe pagina lor de Facebook. Ei vorbesc limba engleză, dar nu știu din ce motiv nu găsesc acum traducerea.

muntele pelion vyzitsa taverna 1
Totul este delicios

muntele pelion vyzitsa taverna

muntele pelion vyzitsa taverna 1
Spetzofai

muntele pelion vyzitsa taverna 2

Ce cumpărăm din satele de pe muntele Pelion?

Măsline, ulei de măsline! Și dulcețuri, gemuri, siropuri, sosuri pentru salate, suveniruri, ceaiuri, plante aromatice!

Fabrica Esperides Agroturism Vyzitsa

Am vizitat această fabrică, unde lucrează șapte femei din sat, toate înrudite. Una dintre ele le-a convins pe celelalte să își unească talentele de maestre în prepararea dulcețurilor și a magiunurilor. Toate produsele sunt naturale: dulcețuri și gemuri de smochine, nuci, mere, gutui etc. Dar revelația pentru mine a fost un sos de mere și rodii, delicios în salate. Efectiv m-am îndrăgostit de acest sirop gros, sunt și altele, realizate toate numai din fructe fierte, fără adaos de zahăr. Au dulceața și savoarea naturale.

Ce ne-a mai plăcut? O salată din plante, unică, produs înregistrat și pe care l-am degustat și la restaurantul Kritsa din Portaria. Le puteți găsi pe doamne la Târgul de Turism din luna februarie, de la București și puteți degusta și cumpăra produsele lor.

Ador dulcețurile și gemurile fără zahăr, au mai multă savoare

Am pledat călduros pentru realizarea dulcețurilor fără adaos de zahăr. Dânsele au spus că trebuie să pună zahăr pentru conservare, că nu folosesc alți conservanți, nimic sintetic. Am argumentat că se fac dulcețuri și gemuri și fără zahăr, sunt mult mai bune. Iar acum multe persoane elimină zahărul din dietă, la fel glutenul, așa că nu ar avea decât de câștigat dacă ar aborda și această nișă.

Le-am spus că se fac și în casă, mama mea mi-a făcut într-un an, după ce am impulsionat-o lăudând până la cer dulceața fără zahăr mâncată la o mătușă. S-a  ambiționat să facă și mai bine, mi-a făcut vreo trei feluri. Mama suferă dacă apreciez ceva mai mult decât ceea ce face ea, dacă vreau ceva trebuie să laud ce a făcut altcineva să îi spun că îmi place mai mult decât ale ei. Dar de atunci nu am mai pupat.

Am insistat destul de mult (sunt încăpățânată atunci când cred într-o idee) și am văzut că le-am pus pe gânduri. Adevărul este că grecii miros de la o poștă orice oportunitate de a face business, mi-au mărturisit că au diferite cereri de acest tip.

Vâzându-le la treabă am realizat ce înseamnă să ai o viață frumoasă, împlinită: să face ceva care îți place, alături de oameni la care ții. În casa ta, unde te simți bine și de altfel este și un loc de unde oricum te desprinzi greu. Să mai și călătorești (doamnele merg la multe târguri prin Europa și numai) și să câștigi bani din asta, suficienți cât să ai tot ceea ce ai nevoie. Un vis!

Dacă doriți să le faceți doamnelor o vizită, vedeți pe pagina lor de Facebook detaliile de contact și locația pe Google Maps.

muntele pelion vyzitsa fabrica esperides 5

muntele pelion vyzitsa fabrica esperides 4
Doamnele pregătesc și alte delicii, nu numai galvane cu dulcețuri

muntele pelion vyzitsa fabrica esperides 3

muntele pelion vyzitsa fabrica esperides 2

muntele pelion vyzitsa fabrica esperides 1
prețuri la Esperides
muntele pelion vyzitsa fabrica esperides
Salata de nu mai
țin minte ce plantă, scuze, mi-am promis să învăț mai multă botanică
muntele pelion vyzitsa fabrica esperides 6
La mini fabrica Esperides din Vyzitsa

Am ajuns în Magnesia la invitația EOT Bucharest, Organizaie Elenă pentru Turism, reprezentanța din România, cu un charter Tarom operat de agenția Aerotravel, București-Skiathos. De acolo ne-am deplasat în insula Alonissos, dar și în Volos, cu feriboturile Hellenic Seaways. Am mers atât cu cele rapide, numai pentru pasageri, cât și cu cele mari, mai lente, pentru pasageri și mașini. Acestea din urmă sunt favoritele mele, de altfel le-am ales și când am călătorit independent prin Grecia.

1 thought on “Muntele Pelion, satele Portaria și Vyzitsa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *