Atractii turistice Volos impresii 20

Impresii Volos Grecia, atracții turistice și atuuri

Grecia Grecia continentală Volos

Volos, Capitala Magnesiei, este cel de-al treilea mare port al Greciei. ”Inițiații” în ”Grecia autentică” îl caută cu precădere pentru autenticitate. Are atmosfera relaxată a unui oraș elen mare, centru Universitar, dar este departe de forfota adusă de turismul de masă.  Bucătăria este absolut remarcabilă și aici poți să faci drumeții pe munte dimineața și plajă după-amiaza. Sau invers.

Însă majoritatea celor care pășesc în Volos doar tranzitează orașul, luând feriboturile spre insulele Sporade. Iata câteva motive pentru care să zăbovești mai mult în acest oraș încolăcit în jurul golfului Pagasitikos și aflat la poalele unuia dintre cei mai frumoși munți ai Greciei, muntele Pelion.

Dacă doriți să vă opriți numai pentru o noapte aici, vizitați atracțiile principale din Volos. Le menționez mai jos. Însă puteți avea o vacanță minunată, dacă decideți să vă concentrați o săptămână numai pe regiunea Volos. 

Mai mult, regiunea nefiind foarte turistică, prețurile sunt mai mici decât în alte părți, mâncarea mai bună, naturală. Plajele magnifice, muntele aproape. Aer curat, drumeții, plajă, istorie, Volos are de toate. Haideți să le luăm pe rând:

1. Muntele Pelion!

Puteți sta în Volos și face multe drumeții și excursii pe Muntele Pelion. Acesta este unul dintre cei mai frumoși munți ai Greciei. Desigur puteți să vă cazați și în sate dacă doriți o experiență mai autentică. Cele 25 de sate tradiționale de aici sunt un balsam pentru suflet. La fel natura, bucatele organice delicioase, totul de fapt. Citiți mai multe despre Muntele Pelion aici:

Muntele Pelion, satele Portaria și Vyzitsa

muntele pelion 6

Atractii turistice Volos impresii 22
Drumurile sunt frumoase!

2. Explorați Thessalia

Orașul Volos este capitala unității regionale Magnesia, din regiunea Thessalia a Greciei. În apropiere de Volos se află adevărate comori pentru pasionații de istorie, dar și pentru toți pasionații de frumos și de ”Grecia autentică”.

Nea Anchialos, Almyros, Amaliapolis, Pteleos, Velestino

Ați auzit de aceste așezări? Toate sunt la distanțe foarte scurte de Volos și dacă nu aveți mșină, să știți că puteți ajunge și cu transportul în comun peste tot. Pierdeți un pic din eficiență, dar câștigați prin faptul că veți fi mai aproape de oamenii din această regiune. Colegii de drum. Grecii sunt uneori foarte gălăgioși, dar și foarte simpatici și săritori.

Atractii turistice Volos impresii 12
Și da, infrastructura este foarte buna

Nea Anchialos

Nea Anchialos, oraș construit pe ruinele orașului antic Pyrasos, se află la doar 18 kilometri de Volos. Face de altfel parte din municipalitatea Volos. Homer a menționat orașul în Iliada, în lista de nave care aparțineau regatului lui Protesilaus. Totodată, Strabo a menționat că Pyrasos se afla la o scurtă distanță de Teba, ”Phthiotic Thebes”. Am auzit multe despre Teba, nu-i așa? Acest loc este legat de hercule, de Oedip, Dionysys.

În Nea Anchialos au fost găsite multe artefacte care datează din Neolitic (6000-5000 ÎC). Printre ele și o statuie veche a zeiței Demetra. Acest mic oraș-port cu o vegetație abundentă vă va încânta, la fel și vinul faimos care se produce aici, la cooperativa Dimitra.

Vizitați: Parcul Arheologic Nea Anchialos Fthiotides Thebes. Pe lângă vestigiile antice (multe dintre cele descoperite aici sunt totuși păstrate în Muzeul Arheologic din Volos și cel din Almyros), veți putea admira multe biserici din secolele 5,6 și 7 D.C.

Velestino

Orașul Velestino, aflat la 17 kilometri vest de Volos, a fost construit pe locul orașului antic Feres (Pherae), care a luat parte și el la războiul troian. Marele scriitor, revoluționar și martir grec Rigas Feraios s-a născut aici, în anul 1757. Tot aici a avut loc una dintre cele mai importante bătălii din războiul Greco-Turc din 1897, bătălia de la Velestino, desigur.

Orașul este azi un centru agricol important, un oraș frumos unde vin mulți greci pentru faimoasele ”grill houses”, localuri unde se prepară cele mai bune grătare din regiune, alături de cele din Agios Ferron. Cu carne de porc, miel, porc etc. De toate pe toate gusturile. Fiind atât de aproape de oraș, grecii se duc aici des, cum ne ducem noi la orice local aflat la jumătate de oră de casă, recunoscut pentru preparatele extraordinare.

Almyros

Almyros este situat la aproximativ 35 de kilometri de Volos, la umbra muntelui Olimp. Regiunea este foarte pitorească și roditoare, iar orașul are azi un foarte interesant Muzeu Arheologic. Aici sunt expuse multe vestigii escavate din Phtiotic Thebes (Teba), Pyrasos, Alos și alte situri din regiune. Ca de exemplu anticul oraș Alos, de exemplu, aflat la 10 kilometri de Almyros, iar ruinele pot fi vizitate.

La sud de Almyros se află Pteleos, cu al său castel medieval superb. Iar un pic mai la sud de Almyros, în golful Pagasitikos se află minunatul oraș Amaliapolis, sau Nea Mitzela.

Despre Volos

Volos este unul dintre cele mai noi orașe ale Greciei, fondat la mijlocul secolului 19. Însă pe un loc încărcat de istorie, cu așezări din perioada miceniană. În timpul ocupației turce, castelul străvechi Volos a avut puțină importanță. Volos a fost anexat la statul grec în 1881.

Volos construit pe ruinele orașelor mitologice Demetrias, Pagasae și Iolcos. Iolkos a fost casa eroului mitologic Jason, care a condus expediția argonauților. La vest de Volos, ruinele Dimni, cu cea mai veche acropolă din Grecia (6000 ÎC).

În perioada otomană, Volos purta numele de Quluz. Fortificațiile castelului au fost atunci întărite, împotriva atacurilor venețienilor. Aceștia au capturat de altfel pentru scurt timp orașul. În perioada ocupației otomane majoritatea populației creștine s-a mutat pe Muntele Pelion. Rebelii greci din satele de pe muntele Pelion au luptat în revoluție.

În momentul eliberării, orașul avea o populație de 4900 de locuitori. Însă a crescut rapid, atrăgând mulți meșteșugari, oameni de afaceri, navigatori, a înflorit. Iar în 1920, orașul a primit un mare număr de refugiați din Asia Minor (schimbul de populație cu otomanii). Au adus cu ei obiceiurile, cultura diversă, bucatele din regiunile de unde au venit.

Orașul avea o mare comunitate evreiască la începutul secolului 20. De altfel, era foarte multicultural. Unii au migrat ulterior spre Atena și Salonic. În timpul celui de-al doilea război mondial, atunci când Grecia a fost ocupată de Axa nazistă, acțiunile unite ale rabinului Moshe Pessach și a autorităților elene au salvat comunitatea rămasă de deportări.

Volos a participat la Olimpiada din 2004, când s-a dezvoltat infrastructura. De aceea, orașul găzduiește și azi diferite competiții sportive internaționale. În Volos a fost înființată primul Sindicat al Muncitorilor din Grecia, în 1908. Azi orașul are o populație de peste 145 000 de locuitori.

Atractii turistice Volos impresii 5
Sunt mult plaje în jurul orașului, localnicii lasă mașinile sus pe faleză
Atractii turistice Volos impresii 8
Cafenele trendy peste tot

Atractii turistice Volos impresii 10

Atractii turistice Volos impresii 11

Atractii turistice Volos impresii 12

Atractii turistice Volos impresii 18
”Street art”

3. TOP Volos atracții turistice într-o zi

3.1. Muzeul de arheologie din Volos

”Athanasakeion Archaeological Museum of Volos” – Muzeul de arheologie din Volos, adăpostește exponate din toată regiunea Thessalia. De la bijuterii, la unelte pentru agricultură, statuete și alte obiecte. Din Dimi, Sesko, sau obiecte care provin din perioada în care a avut loc dexpediția argonauților, sau al războiului troian. Totodată sunt multe obiecte din perioada helenistică, foarte bine conservate, din perioada creștinismului timpuriu și din perioada bizantină. Orice vizită în regiunea Thessalia trebuie să înceapă aici, dacă sunteți pasionați de istorie și de civilizațiile trecute.

Atractii turistice Volos impresii 3

3.2. Corabia argonauților a existat și are o replică, cu care a fost realizată legendara călătorie, în zilele noastre

Știm legenda lui Jason, cel care a recuperat lâna de aur din Colchis. Acesta a făcut o expediție, invitând toți bărbații bravi din zonă să i se alăture, iar Argos a construit nava. Călătoria s-a numit expediția argonauților și a avut loc înainte de războiul troian.

Și ce a făcut Municipalitatea din Volos? A sprijinit un proiect prin care a fost reconstruită corabia argonauților! Alături de specialiștii de la institutul ”Navdomos”, sub comanda Amiralului  Apostolos Kourtis, care se pensionase dar cum este un om extraordinar de activ, nu a putut să stea fără activitate. Am avut plăcerea de a-l cunoaște și de a afla detalii despre expediție, despre cum s-a construit nava și multe alte detalii direct de la el, la vizita efectuată la prefectură.

Atractii turistice Volos impresii 2
Corabia Argo Volos – pe promenada din Volos

Da, expediția argonauților nu este o fantezie imposibilă, putea fi realizată și a fost demonstrat printr-o expediție similară

Nava replică ”Argos”a fost construită în doi ani, între 2004-2006. Numai cu materiale naturale și frânghii. Lemnul s-a pregătit și s-a tăiat pentru a se îmbina perfect așa cum se crede că se făcea în trecut. A rezultat o corabie foarte puternică, care are o lungime de 28,50 metri și o viteză maximă de 9 noduri.

Ce au făcut cu nava? Au echipat-o cu de toate: jos au pus mâncare, apă alte provizii. Au adunat zeci de vâslași destoinici și au recreat expediția. Desigur se vâslea pe rând, adică unele rânduri de vâslași dormeau în timp ce alții ”lucrau”. Numai în caz de furtună toată lumea era pe baricade. Au plecat spre Corfu și ulterior au ajuns în Georgia (în Batumi și Ponti). Georgia este fostul Colchis.

Atractii turistice Volos impresii 4
Miniatura Argo

Se crede că oamenii din Colchis aveau un mod inedit de a colecta aurul. Puneau piei și blănuri de animale în râurile unde era aur și ulterior ardeau sau uscau blănurile și adunau aurul. Ce au dovedit cu expediția modernă?

Că o navă făcută numai cu tehnologii și materiale disponibile la vremea aceea plutește perfect. Și că o astfel de expediție este posibilă. Acum nava stă frumos în portul din Volos, dar este posibil ca în viitor să fie transformată în altă atracție turistică în Volos: expediții turistice cu Argos. Sunteți gata de vâslit?

Vedeți pe Youtube un video foarte drăguț în care se arată etapele construcției și detalii despre expediție de la ”bravii” din zilele noastre.

3.3. Plimbare pe promenadă

Promenada este superbă. Cu nave de tot felul, yachturi, catamarane aliniate pe o parte. Și cu terase lipite una de alta peste șosea. O mare parte din faleză este pietonală însă. Terasele sunt pline ochi la prânz și seara, în rest mai degrabă pustii. Grecii au orele lor în care sunt neapărat ”pe strasse”.

În orele de siestă, se mai adună în bărulețe mai izolate, în parcuri, sau între blocuri. Volos este un oraș leneș. În care totul decurge molcom.

Atractii turistice Volos impresii 8

Atractii turistice Volos impresii 19

Atractii turistice Volos impresii 7

Atractii turistice Volos impresii

Atractii turistice Volos impresii 7

Atractii turistice Volos impresii 6

3.4. Muzeul orașului Volos

Situat într-o clădire modernă, în stilul industrial atât de apreciat azi, acest muzeu nu este neapărat un ”must” de vizitat. Însă poate fi, dacă vă pasionează istoria orașului și doriți să înțelegeți mai bine regiunea. Veți afla despre aproape orice, este multă informație aici. Am și eu un album foarte gros cu istoria în detaliu, cu perioada venețiană, otomană, cu revoluția, cu construirea noului oraș și marea migrație din 1920, cu tot. Drept să spun l-am citit pe sărite, că este foarte, foarte multă informație, ca un tratat de istorie, dar va veni vremea când îl voi parcurge de-a fir a păr.

Atractii turistice Volos impresii 16

Atractii turistice Volos impresii 15

Atractii turistice Volos impresii 17
Migrația din ultimul secol

La plimbare prin Volos veți admira multe clădiri neoclasice –  Universitatea din Thessalia este de asemenea în Volos. 

3.5. Mai puteți vizita:

Castelul din Volos (1423-1881) – azi nu se mai poate vedea mare lucru din acest loc care a avut o istorie atât de zbuciumată. 

Centrul Folcloric Kitsos Makris, dacă vă interesează ei bine folclorul și obiceiurile, portul popular din regiune.

Atractii turistice Volos impresii 14

3.6. Cumpărături

În Volos sunt multe magazine, întrepătrunse de baruri și taverne, multe foarte moderne. Din Volos nu trebuie să pleci fără ulei de măsline și alte produse naturale realizate pe muntele Pelion, sau în alte părți din Thessalia.

Noi am cumpărat ulei de măsline de o calitate excepțională de la magazinul familiei, din satul Ano Lehonia, lângă Volos, într-o benzinărie. Da! Era un adevărat magazin chiar în spatele pompelor. Websiteul lor este aici.  Au ulei de măsline nefiltrat, organic, pentru prăjit, pentru salate, diferite tipuri.

impresii volos

3.6. Nu ratați bucătăria din Volos

Ei bine, la capitolul culinar, Volos a fost o adevărată revelație. Au multe preparate tipice, pregătite cu mult drag și unicitate. Umblu prin Grecia de mult, este mâncare bună, dar ca aici nu am mai găsit nicăieri. Revin cu detalii, un articol separat dedicat preparatelor din regiune.

Nu ocoliți Veggera Volos, un local absolut fabulos. Și nu doar din punct de vedere culinar, deși excelează la acest capitol. Însă cam peste tot o să găsiți lucruri bune, fără îndoială. Nu prea poți să dai greș în Volos.

Atractii turistice Volos impresii 13

Cazare Volos

Aveți de ales dintre multe hoteluri, însă există un website care listează cazările în pensiuni din toată regiunea Magnesia. Puteți închiria case, vile, sau doar camere. Îi puteți întâlni pe cei de la MagnesiaRooms și la târgul de turism din București, cel din primăvară. Municipalitatea îi sprijină, deoarce doresc să protejeze micii întreprinzători din zonă și totodată să creeze un cadru unde turiștii să aibă o experiență frumoasă.

Noi am stat într-un resort frumos, lângă plajă, dar cum regiunea m-a cucerit și o să mai trec pe aici, mă gândesc să încerc și alte experiențe.

Valis Resort 5 stele – cel mai bun hotel din Volos, ideal pentru evenimente corporate

Cum ajungeți în Volos

Cu mașina personală din România, este foarte convenabil. Sau cu un zbor charter București-Skiathos (Agenția erotravel, zbor operat de Tarom) și de acolo cu feribotul în Volos. Sau puteți zbura în Atena sau în Salonic și lua un autocar până în Volos (sunt multe, transport public). Există și cale ferată, dar trenurile sunt mai scumpe. Este și un aeroport în Volos, însă nu sunt zboruri directe din România.

Surse articol: broșuri și albume oficiale, tipărite de Oficiul Turistic regional. Nu am ajuns prin toate locurile menționate în articol, dar m-am informat pentru o vizită viitoare. Și poate v-am dat destule motive să mi-o luați înainte. Însă am primit informații direct de la surse.

Am ajuns în Magnesia la invitația EOT Bucharest, Organizaie Elenă pentru Turism, reprezentanța din România. Am avut și întâlniri cu Prefectul (este o Doamna) din Magnesia, cu vice-primarul, cu multe oficialități și am văzut cât de interesați sunt de a aduce turiști în regiune. Ei vin la Târgul de Turism din București în mod frecvent, dar și la alte târguri din toată Europa.

2 thoughts on “Impresii Volos Grecia, atracții turistice și atuuri

  1. L-am ratat în primăvara trecută din motive de… Cronos. Este deja pe traseul grec pentru primăvara lui 2020. Vorbind cu un grec stabilit temporar în Sinaia, recomandarea a fost să începem cu muzeul orașului pentru a înțelege mai bine restul.

    1. Da, este interesant, insa nu sunt multe exponate, dar foarte multa istorie, am actualizat un pic în articol, insistand un pic mai mult pe vizitare :). Au si multe materiale, brosuri, Muzeul de arheologie este la fel foarte interesant. Pentru mine mai interesant, antichitatea. Pentru istorie, pentru perioada moderna da, cel al orașului. Are uneori si expozitii diverse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *