jeep desert safari doha 2

Jeep desert safari în Doha: o experiență de neuitat

Doha QATAR

Când ești în Qatar, chiar și în tranzit, poți să mergi în cea mai tare excursie, jeep desert safari. Deșertul ne fascinează oriunde,iar în Doha, admirăm dune înalte, plajă, mare, lacuri, cămile, ponei. O multitudine de experiențe în numai câteva ore. Legate foarte frumos, de altfel. Iar la final? Masa la un camping superb, pe malul Golfului Persic. Despre experiența noastră, prețuri și ponturi în cazul în care vreți să folosiți escala spre o altă destinație ca prilej de aventură, în articol.

Jeep Desert Safari Doha – de la hotel sau de la aeroport

Fie că stați câteva zile în Doha, sau doar aveții o escală mai lungă, puteți face o călătorie cu mașini de teren în deșert. Excursia Jeep Desert Safari în Qatar este de jumătate de zi (patru sau cinci ore) sau de o zi întreagă (opt ore).

Noi am fost în călătoria de jumătate de zi, a fost suficient, însă nu neg, mi-ar fi plăcut să stau mai mult la plajă, sau să zbor încă un pic pe dune. Asta deoarece ador efectiv deșertul. Însă față de alte călătorii de acest fel, turul de jumătate de zi a fost ei bine, foarte echilibrat și cu multă plimbare, țipete (să fi fost de plăcere, de frică sau adrenalină?) efectiv perfect.

Dacă doriți să faceți excursia în tranzit, să știți că există posibilitatea de a face duș la camp-ul unde se ia masa.

Veți fi preluați de la hotelul unde stați, sau din Hamad International Airport. Transferul este deci asigurat tot cu mașinile cu care se merge pe dune. Ce am remarcat față de alte regiuni unde am făcut desert safari este calitatea mașinilor de teren. Curate, impecabile, sunt spălate în fiecare zi. În interior au folie jos, dar nu deranjează deloc, este foarte bine ”montată”, nu ceva improvizat.

desert safari doha 2
Desert Safari Doha: am fost luati de la hotel

În drum spre deșert, nu te plictisești deloc! Mai ales când ai un șofer/ghid atât de bine pregătit precum Bassam, care ne-a povestit despre autostrada cu șapte benzi, despre stadioanele în construcție, despre localitățile pe lângă care treceam, despre metrou, reguli de circulație, amenzi

Despre gaz și petrol, despre cum au găsit petrol în Qatar. Și despre ”petrolul” trecutului, perlele, negoț care a încetat odată ce Japonia a introdus perlele de cultură. Și oamenii din Qatar au intrat o perioadă în mare sărăcie.

Drept să spun nu a apucat el să vorbească foarte mult, că vorbeam noi încontinuu. Eram patru fete în mașină! Și cum făcea una o pauză cât de mică, se pornea și aproape fără suflare ne mai dădea informații. Când pierdea suflul începeam noi iar trăncăneala. Dar la un moment dat am stat să îl ascultăm, că ne era milă de el, parcă suferea că nu se exprimă. Și mai ales, ne spunea lucruri foarte, foarte interesante.

Când am intrat în deșert (dar tot pe șosea) am văzut multe tabere în imediata apropiere, pe nisip. Rulote și corturi, construite. Mulți locuitori ai Qatar-ului au câte o mini tabără, unde vin în weekend. Le place deșertul și aici stau la povești, la narghilea, fac grătar, copii se joacă. Viață. Am văzut și sondele de petrol și de gaz, dar și antenele de telefonie. Am înțeles de ce aveam internet atât de bun peste tot chiar și pe dune. Wifi gratuit, pe fiecare mașină și foarte rapid!

Evident, șoferii vorbesc foarte bine limba engleză, un mare plus!

desert safari doha 3
Autostrada cu șapte benzi, în Qatar

Popas la sealine winter camp – ceai, cămile, poze, se pregătesc cauciucurile de plimbarea prin deșert, adică se dezumflă  

Indiferent de unde ești preluat, călătoria durează între 45 de minute și o oră, până ce ajungi la ”Sealine Winter Camp”, unde se dezumflă cauciucurile. Pentru orice călătorie în deșert, este necesar ca pneurile să aibă o anume presiune, mai scăzută decât cea cu care se rulează pe asfalt. În timp ce șoferii se ocupă de roți, ai timp să te relaxezi.

Cine dorește, poate face fotografii cu cămilele (gratuit) sau chiar o plimbare de 20 de minute. Plimbarea cu cămilele costă 20 de QR. Sunt și toalete, care se folosesc gratuit. Am văzut și doi ponei aici, mici micuți. Nu m-a tentat plimbarea cu cămilele, nici pozele cu șoimii, am stat la cafea și ceaiuri. Am luat desigur karak: ceai cu lapte condensat, zahăr, cardamom și scorțișoară.

Ceaiurile și cafeaua sunt și ele oferite gratuit. Să nu se plictisească turiștii. Însă acest loc de popas este atât de colorat încât aproape toți turiștii nu prididesc cu făcutul pozelor. Până să te mai și relaxezi un pic, să te duci la toaletă, gata pauza.

jeep desert safari doha 10

jeep desert safari doha 1

Desert safari Doha, zburând pe dune

Ne-am plimbat pe dune o oră efectiv! Jos, sus, pe coamă, lateral, în toate modurile. Mai lin sau mai cu adrenalină. Însă nu am fost zdruncinate, nu a avut nimeni rău de mașină. Am și putut să fac multe filmări, vă așteaptă un video, sper eu drăguț cu experiența.

Am și coborât câteva dune înalte, dar aceste coborâri au fost foarte line. Bassam, șoferul nostru este foarte experimentat, face lucrul acesta de vreo 20 de ani. Însă a simțit o plăcere un pic diabolică să ne audă țipând.

Ne-a și păcălit de câteva ori, făcându-ne să ne uităm în altă direcție în timp ce o lua iar pe câte o dună buclucașă. Însă a mers mereu numai prin locurile unde se vedeau multe alte urme de roți. Nu a luat-o chiar off-road, probabil că tururile mai aventuroase le fac numai când sunt singuri. Sau cu pasageri mai dornici de adrenalină.

jeep desert safari doha 9

jeep desert safari doha 5

desert safari doha 5
Poza de la Imperator Travel, Cezar, care era în mașina din spate

”Dune bashing” se numește experiența, adică a pocni, a izbi dunele

Frică nu mi-a fost deloc, nu am avut nici măcar gol în stomac, mi-a plăcut enorm! Am stat în față și eram preocupată și să nu scap aparatul, că abia l-am reparat și nu are nici măcar un an. Dar nu ne-am dat cu capul de plafon, de nimic. Nu ne-am accidentat. Desigur, putea să ne pună mai mult la încercare nervii, dar a văzut că nu era cazul. Așa că puteți avea o călătorie mai zbuciumată, sau mai liniștită.

Dune, lacuri și plajă la Khor Al Adaid

Trecând pe dune, am văzut câteva ochiuri de apă. Ne-am oprit pentru fotografii la un lac între dune. Și ulterior la ”Inland Sea Beach”, o plajă cu vedere la munții din Arabia Saudită. Această mare interioară se numește Khor Al Adaid, sau Khawr al Udayd. Cum soarele se pregătea să apună, cerul era pictat în toate culorile. Apa foarte caldă. Puteam face și o baie scurtă, păcat că nu am luat costumele de baie la noi! Iar apa era atât de limpede!

jeep desert safari doha 4

jeep desert safari doha 7

jeep desert safari doha 8

jeep desert safari doha 6

jeep desert safari doha 3

desert safari doha 4

jeep desert safari doha 16

desert safari doha 9

desert safari doha 8
Antene de telefonie

Apus de soare în deșertul din Qatar 

Credeam că nu vom mai vedea apusul, deoarece erau nori. Însă aceștia s-au risipit taman la timp. Așa că am văzut un apus minunat în deșert, care ne-a încărcat de energie. Ulterior, am pornit spre cină, într-un camp din deșert, unde am ajuns în 10 minute.

jeep desert safari doha 15

v 6

jeep desert safari doha 2

Cină la Al Majles Resort 

Al Majles Resort este un camp luxos, însă deocamdată camerele nu sunt date în folosință. Doar spațiile comune, care arată excepțional. Plaja și ea este amenajată cu umbrele, șezlonguri, are de toate. Dacă doriți să faceți baie în mare, vi se vor da și prosoape.

Noi doar ne-am relaxat până ce cina noastră a fost gata. La acest camp nu se servește (în acest moment, nu știu pe viitor) alcool. Doar ceaiuri, cafele, sucuri. Cina a fost delicioasă, cu salate, antreuri, pui, pește, grătar, garnituri și dulciuri. Tip bufet, cu trei opțiuni pentru fiecare fel de preparate (salate, antreuri, măsline etc). Mi-a plăcut că aveau și lipii din grâu integral, foarte, foarte bune.

jeep desert safari doha 13

jeep desert safari doha 12

jeep desert safari doha 14

jeep desert safari doha 11

Ce mai puteți face: sandboarding, să vă plimbați cu quad-urile, plajă, nu doar o baie. Asta dacă alegeți un tur mai lung un pic. Se poate și în regim privat, desigur, iar dacă sunteți mai mulți cu atât mai bine, aveți prețuri mai bune

După cină am mai mers prin deșert aproximativ un sfert de oră, dar mai lejer, fără ”bashing”. Și ne-am oprit lângă resortul ”Sealine Beach, A Murwab Resort”. Aici s-au umflat cauciucurile la loc și am pornit spre hotel. Întreaga experiență a durat cinci ore și un pic. La întoarcere, am admirat stâlpii fluorescenți, care au verseturi din Coran și își schimbă culoarea la câteva secunde.

Prețuri

Noi am mers cu ‘‘Discover Qatar”, așa se numește agenția deținută de Qatar Airways. Puteți rezerva tururi care încep de la hotel, la ”Tours&Excursions‘. Dar și tururi care pornesc din aeroportul Hamad International Doha, din secțiunea ”Tranzit Tours”. Veți regăsi de altfel în fiecare categorie menționată diferite alte tururi și experiențe.

Călătoria de jumătate de zi în deșert are prețuri începând de la 358 QR de persoană, adică aproximativ 89 de euro. Aceasta include transferul, cina sau prânzul, tot ce am menționat în articol.

Ce înseamnă că prețul pornește de la: că dacă sunteți una sau două persoane, prețul va fi mai mare, în jur de 450 de QR/persoană. Sunt și alte companii care fac tipul acesta de tur, însă unele pun în mașini numărul maxim de persoane. Discover Qatar nu pune mai mulți de cinci pasageri/mașină, deși se poate și șapte.

Totodată, există mai multe campuri în deșert, unele excelente (cum este cel în care am fost noi) dar și unele mai ieftine, dar desigur calitatea diferă. Însă cele mai frumoase lucruri sunt: deșertul, marea, dunele, apusul de soare. După urmează confortul și celelalte.

Dacă aveți un buget mai mic, dar doriți să vedeți deșertul, sunt excursii ”Monster Bus Desert”. Este un autobuz monstru, l-am văzut, roțile erau cât mine! Prețurile pornesc aici de la 163 QR (40 euro) de persoană. Cu transfer inclus de la și până la hotel. Pentru turul cu preluare de la aeroport, prețul este mai mare.

Atenție la pașapoarte temporare

Deși puteți să tranzitați aeroportul din Doha dacă aveți zbor cu escală, nu puteți intra în Qatar cu pașaport temporar. Deci nu este nicio problemă să stați în aeroport cât doriți (puteți să și dormiți în hotelul din aeroport) dacă aveți pașaport temporar, dar nu puteți ieși din aeroport. Și implicit nu puteți merge în tururi. Nu rezervați în acest caz.

Am ajuns în Doha de această dată la invitația Qatar Airways și a Oficiului de Turism al Qatar-ului.

2 thoughts on “Jeep desert safari în Doha: o experiență de neuitat

  1. Ajung și eu pe acolo la finele lunii pentru vreo 4 nopți/5zile (escală luată prin programul Discover Qatar, adică hotelul a fost chiar ieftin și zborul e parte din Bangkok – București). Dar cred că pentru dune bashing n-am să-i aleg pe ei, merg singură și-mi par scumpi pentru o singură persoană. Am văzut că sunt opțiuni de tour sharing pe klook.com și ayna tickets, 4 persoane în mașină. Nu știu, evident, despre calitate, dar vorba ta, întâi e vorba de deșert, mare, apus/răsărit, așa că apoi vedem și confortul.
    Mă bucur că nu v-a fost rău în mașină, eu nu-s chiar prietenă cu mirosul de benzină, sper să nu-mi fie rău. Am mai făcut dune bashing cu ATV-ul în Vietnam în Mui Ne, dar asta în Qatar e cu totul e altă mâncare de pește 🙂

    1. Mă bucur să aud cu escala folosită la maxim! Da, cum se spune cele mai bune lucruri în viață sunt cele gratuite (sau mă rog în acest caz). Dar oricum, în Qatar calitatea este ridicată, nu am văzut mașini vechi, ca în alte părți, nu cred să fie pe undeva probleme cu mirosul de benzină. Adică la ei dacă nu se țin de ce trebuie să facă, este belea. Nu merge nici cu taximetriștii țepari (dacă cineva este reclamat este băgat la pușcărie sau trimis acasă cu interdicție), nici cu altele. Așa că nu cred ca vreo companie care face tururi să nu ofere o experiență frumoasă, care să merite! Distracție plăcută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *