Este clar că multe se vor schimba în turism. Cum exact, o să trăim și o să vedem, dar clar este că vor fi schimbări pe termen lung. Nu ne este de niciun folos să rezistăm la schimbare. Dacă am putea-o opri așa, ar fi minunat, dar nu se poate. Schimbările vor fi și numai de noi depinde cât de repede și de bine ne vom adapta la ele. Așa că sugerez câteva schimbări pe care mi le-am propus și care cred că implementate, ne vor ajuta să ne bucurăm mai mult de călătorii.
1 Să eliminăm cheltuielile inutile
Călătoriile se vor scumpi. Dacă nu pe termen scurt, pe termen mediu clar. Și chiar dacă nu se vor scumpi (ceea ce eu nu cred), nu este deloc rău să avem mai mult capital. Așa că: ar fi bine să renunțăm la tot ceea ce este inutil, tot ceea ce cumpărăm ”să ne premiem” etc. Am văzut cu toții deja că aceste lucruri reprezintă doar o distragere de moment, că nu rezolvă de fapt absolut nimic. Un stil mai minimalist nu ne este decât de ajutor, pentru că ne vom concentra pe ceea ce contează, pe dezvoltarea personală, pe savurarea a ceea ce avem.
O cafea se poate savura excelent și fără să îți redecorezi balconul cu mobilier ”stas” de mass market. Poți pune o pernă sau o cergă pe jos și la fel de bine poți să te bucuri de cafea, sau de ceai. Ba mai bine, că te concentrezi pe ascultatul trilului păsărelelor, pe viață. Pe căldura razelor de soare. Și cumpără din călătorii câte un obiect realizat de un artizan local, propune-ți să îți decorezi casa într-un mod unic, înconjurat de amintiri frumoase, nu să arate ca o pagină dintr-un catalog de mobilă.
Ni s-a tot împins în față peste tot că trebuie să avem casa stas. Să avem impresia că ne plimbăm printr-un showroom de mobilă. Nu, casa noastră trebuie să fie funcțională. Și potrivită personalității noastre. Mai creativă, mai boemă, mai minimalistă, cum vrem. Dar nu stas, după un model hotărât și stabilit. Mixăm, de colo, de colo, dar amenajarea locuinței nu este scopul suprem în viață. Ci amenajarea vieții.
La fel cu absolut orice. Ce nevoie avem acum de papucei cu blăniță, de nu știu ce pijama etc? Ne fac lucrurile acestea fericiți, ne este mai bine în casă cu ele? Dacă avem o bucată de material, de ce nu facem un saree (aproximativ), cred că ne simțim mai bine cu el, sau cu o rochie frumoasă pe care deja o avem. Câte lucruri frumoase nu avem, pe care nu le purtăm? Să fim creativi cu ce avem și să strângem bani. Pentru călătorii, pentru liniștea noastră viitoare, pentru noi.
Avem atâtea rochițe vaporoase pe care le ținem în dulap. De ce nu le purtăm acum, în carantină? În casă? Am rochii de 10 ani de zile și nu le-am stricat că le-am purtat des. Sau foarte des. Nu vreau să le ”salvez” pentru ce? Să le dau noi și să tot cumpăr alte lucruri și să tot cumpăr și să tot cumpăr? Nu văd sensul lucrurilor ”de stat în casă”. În casă putem sta cu orice este confortabil, frumos.
Nu contează ce am făcut în trecut, cu toții am făcut multe excese (eu cu siguranță) și vă spun că nu m-au ajutat cu nimic să fiu mai aproape de fericire. Depinde de fiecare dintre noi să ne regândim prioritățile și să nu mai contribuim la consumul inutil, care pe lângă că nu ne aduce nimic bun și ne lasă și cu buzunarele goale, mai distruge și Planeta, contribuie la poluare, ne îmbolnăvește încet și sigur.
Vom avea nevoie de mai mult capital pentru călătorii viitoare. Posibil să putem călători fără să ne facem planuri pe termen lung, ci la modul: acum se poate, hai. Așa că ne va fi de ajutor să avem bani strânși. Nu să plătim un avans, să mai strângem etc. Ci să avem bani la îndemână. Acum depinde ce este mai important pentru fiecare, decidem singuri. Dar dacă așteptăm să vină vremurile acelea cu zboruri super ieftine și vacanțe early booking și altele, posibil să regretăm la un moment dat, că în loc să călătorim undeva, avem încă 30 de rochii similare în garderobă. Sau orice altceva inutil, tot felul de instrumente pentru bucătărie de exemplu, de care ne putem lipsi. Cuțite asortate și mai știu eu ce.
2. Să lucrăm la starea noastră de sănătate fizică și psihică
Cu siguranță virusul acesta nu va pleca prea curând. Sau chiar dacă da (mulți spun că deja pierde din forță, că se adaptează organismului nostru etc), deci chiar dacă va pleca, posibil să fie alții. Sau posibil să apară altceva. Oricum, cu virus sau fără virus, cu cât vom fi mai sănătoși și mai în formă, cu atât ne vom bucura mai mult de orice. Ne vom simți mai bine, vom avea mai multă putere să colindăm prin destinații. Ne vom bucura mai mult de ceea ce vedem, pentru că nu vom avea disconfort.
Nu trebuie să facem nimic radical. Doar să schimbăm un pic din obiceiurile noastre. Azi un pic, mâine un pic. Să ne propunem pași mici și să fim consistenți. În timp, efectele se vor vedea. Mai multe legume, mai puțin zahăr, un pic de mișcare (exerciții foarte ușoare, de încălzire), plimbat prin casă. Puțin câte puțin, lucrurile acestea vor aduce rezultate.
Pentru a putea face schimbările acestea, să nu ne mai premiem cu lucruri inutile, fie că sunt obiecte, mâncare, băutură etc, trebuie să ne găsim mulțumirea în altceva. Să ne ținem departe de toxicitate, sau să o luăm cu lingurița, nu cu polonicul. Să citim, să ne uităm la ceva frumos, să facem ceva ce ne ajută să fim bine. Să medităm, sau să ne rugăm. Să fim mai spirituali.
3. Să nu mai privim vacanța ca pe un premiu pentru ce îndurăm în viața de zi cu zi
Mulți călători își strică vacanțele pentru că zi de zi sunt stresați cu una, cu alta, sunt nemulțumiți de multe lucruri. Se enervează la serviciu, acasă și tot așa. Și văd vacanța ca pe premiul suprem. Dacă ceva merge prost, dacă nu este fix ca în filmul derulat în minte, gata, se stresează, se enervează. De fapt mulți oameni se stresează enorm în vacanțe, sau nu le savurează cu totul, din pricina nemulțumirilor de fond. Care există, nu le putem da deoparte. Ne irită una, alta.
Așa că trebuie să lucrăm ca fiecare zi să fie o zi frumoasă. Să găsim motive de a ne bucura în fiecare zi. Jurnalul recunoștinței este un bun pas pentru a începe să ne schimbăm viața în bine. Da, sunt necesare eforturi mari. Pentru că dorim să ne premiem pe loc, ca de exemplu prea mult stat pe Social Media, prea multe știri, prea multe telefoane, prea multe lucruri inutile, prăjituri, alcool etc.
Și toate acestea tot nu rezolvă nimic. Este greu să renunțăm la mici tentații de moment, pentru a urmări un scop mai mare. Dar dacă ne acordăm jumătate de oră pe zi pentru a sta noi cu gândurile noastre, pentru a reflecta la viața noastră, pentru a privi răsăritul sau apusul, vom vedea că ușor, ușor, totul devine mai roz.
Viața este făcută să ne bucurăm de ea, de zi, nu numai de o călătorie, sau trei săptămâni pe an, sau cât sunt vacanțele. Ci zi de zi. Trebuie să înțelegem ce ne dorim, cum ne putem face fiecare zi mai frumoasă. Cum putem aborda ceea ce ni se întâmplă, că lucrurile, evenimentele nu le putem schimba. Dar putem să schimbăm modul în care noi ne raportăm la ele, cum le privim.
Uneori ne înfundăm în faptul că ceva nu este drept și oricum nu schimbăm nimic. Dar ne pierdem liniștea, pierdem din vedere ce este mai important, ce avem, ce progrese facem. Ce avem frumos în viața noastră. Este ușor de spus și nu chiar ușor de făcut, dar pentru a ne putea bucura cu totul de o vacanță, nu trebuie ca ea să fie răsplata pentru ceea ce îndurăm. Nicio vacanță nu va rezolva nicio problemă. Și chiar dacă ne aduce o alinare pe moment, este la fel cu a cumpăra ceva inutil, care ne aduce o alinare pe moment. Nu vom avea viața mai frumoasă, nu vom fi mai fericiți, doar că vom avea altceva adunat acolo. Ceva care se spune că dacă ai în cantitate suficientă, vei fi fericit. Și suntem?
Vom savura călătoriile dacă plecăm fără prejudecăți, dacă nu ne așteptăm ca toți ceilalți să se comporte exact cum vrem noi, ca să intre în filmul nostru de cum ar trebui să fie perfect. Dacă ne bucurăm de orice, dacă ne dăm seama ce privilegiu deosebit este să putem intra în contact cu alte culturi, să vedem lucruri magnifice, să ne plimbăm pe străzi. Să admirăm o plajă cu nisip auriu, o mare cu apă turcoaz, o junglă tropicală, sau un paradis urban. Dacă ne conectăm cu lucrurile văzute, fiind 100% acolo, în momentul prezent. Dacă încercăm să vedem binele în oamenii întâlniți. Să învățăm ceva de la ei, nu să încercăm să le demonstrăm că știm noi mai bine diverse.
Dacă absorbim totul. Și putem face asta, dacă luăm călătoriile ca un dar, de care suntem deosebit de recunoscători, nu ca pe o răsplată pe care o merităm și nu este exact așa cum ar fi trebuit.
Să nu mai cerem prea mult de la vacanțe, ele nu pot rezolva tot ceea ce nu merge în viața noastră, așa că să le savurăm, total, fără așteptări uriașe de la ele
Ți-a plăcut acest articol? Alătură-te conversației aici, pe blog
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.
Bun articol.
Mulțumesc mult!
De ce avem nevoie de o vacanta in Thailanda? Pentru mine intra la cheltuieli inutile.
Depinde de prioritățile fiecăruia. Fiecare vede altfel ceea ce este esențial. Eu renunț la multe pentru călătorii, dar desigur nu trebuie să fie toată lumea așa. Iubitorii călătoriilor, însă, au altă părere 😀