filme seriale netflix

Filme și seriale Netflix ideale pentru iubitorii de călătorii

Noutăți

Pe măsură ce producțiile destinate televiziunii au bugete mai mari, devin din ce în ce mai spectaculoase. Am văzut filme și serii excepționale, multe dintre ele mult mai bune decât multe filme produse pentru Marele Ecran. Cu ”spoilers” și păreri, vedeți câteva serii și filme pe care vi le recomand călduros.

Călătorim să vedem lumea și să învățăm despre alte culturi, despre oameni, obiceiuri. Despre întâmplări, situații, despre viață. Însă putem folosi și timpul pe care îl petrecem urmărind file sau seriale, să călătorim de pe fotoliu, canapea sau pat în alte lumi, în alte universuri. Să descoperim noi culturi, să vedem peisaje minunate. Sunt câteva seriale și filme care ori m-au bucurat, amuzat, totul în cadre de vis, sau m-au făcut să caut informații, să aflu mai multe despre anumite țări, despre oameni, despre evenimente istorice. Despre anumite principii și teorii, lucruri care te pun pe gânduri. Și care m-au fascinat.

M-au făcut să râd, să plâng, să fiu uimită de frumusețea locurilor, să stau cu sufletul la gură, pe scurt să trăiesc. Așa că am devenit dependentă de acest tip de filme și seriale, adică simt că dacă tot pierd timpul să mă uit pe Netflix sau HBO Go, măcar să rămân cu ceva din toate aceste lucruri. Să și asimilez ceva, să iau alte idei, să cresc.

Încep cu filmele, după ele urmează artileria grea, serialele.

Filme Netflix călătorii:

The Physician (Ucenicul lui Avicenna)

Un film absolut minunat! Acțiunea se petrece în secolul 11, când un tânăr european se deghizează în evreu, pentru a putea studia medicina la o Universitate din Persia. Această Universitate nu accepta creștini, drept urmare tânărul Robert Cole face și circumcizie, pentru a putea să își urmeze visul, acela de a studia. Filmul este bazat pe romanul cu același nume scris de Noah Gordon.

În Europa Medievală (perioada pe care o numesc noaptea minții), Biserica lupta împotriva ”Magiei Negre”. De fapt se pare că mulți preoți și aristocrați o foloseau, dar maselor le era interzisă orice formă nu numai de magie, ci mai ales de cunoaștere. Orice dorință de a învăța, era taxat ca magie neagră și pedeapsa era moartea. Desigur că știința doctorilor greci se pierduse. În Anglia, cei care ”vindecau” oameni erau bărbierii, care făceau inclusiv mici operații, dar cu grijă. De exemplu, dacă cineva era declarat ”fără scăpare”, menit să plece de pe pământ și deja venise preotul, bărbierilor nu le mai era permis să intervină. S-ar fi considerat că au făcut un pact cu diavolul și că cel ”salvat” va fi slujitorul lui Satan.

Robert Cole, personajul principal, are darul de a simți atunci când cineva are o boală terminală dar are și o mare înclinare spre medicină. De aceea pornește pe drumul Orientului, în căutarea destinului. Și ajunge în frumoasul oraș Isfahan. Este și o poveste frumoasă de dragoste, scenariul, decorurile totul este minunat. Un film cu adevărat frumos.

The Boy Who Harnessed the Wind – Băiatul care a îmblânzit vântul

Un băiat de 13 ani din Malawi, pasionat de inginerie, a găsit o metodă neconvențională de a salva satul de foamete. Filmul are la bază povestea reală a lui William Kamkwamba, care a construit o turbină eoliană, pe care a realizat-o din ce avea prin casă și prin sat: arbori de gumă albastră, biciclete dezmembrate etc. În 2013, revista ”Time” l-a numit pe William Kamkwamba (născut în 1987) unul dintre ”cei 30 de tineri sub 30 de ani care schimbă lumea”. El continuă să inoveze și să îmbunătățească viața compatrioților săi. Film excepțional. 

Tsotsi

Un tânăr sud afican care trăiește într-o mahala din Johannesburg, fură o mașină în care ulterior găsește un bebeluș. Un film de Oscar (cel mai bun film într-o limbă străină, câștigător). Muzica din film este excepțională. Așa l-am descoperit pe nemaipomenitul artist Vusi Mahlasela, care cântă ceea ce se numește folk african. Este și poet, iar muzica lui este atât de liniștitoare! Am descoperit că pot lucra extraordinar de bine ascultându-l. Nu pot să scriu cu liniște absolută, că dacă nu îi dau o preocupare minții în afară de scris, se duce în alte părți. Îl mai auzim și pe Zola, tot un artist african, muzică kwaito – house african.

Vedem un tânăr abuzat, devenit infractor, că se regăsește, regăsește umanitatea și iubirea odată ce găsește bebelușul. Trist, după ce îi împușcă mama (spoiler: supraviețuiește). Însă odată ce trebuie să aibă grijă de cel mic, își regăsește umanitatea, bunătatea și hotărăște să facă ceea ce este corect. Filmul este excepțional de emoționant.

Filme: Nunta nigeriană 1 și 2

Două comedii spumoase, ușurele, dar pline de culoare. Mi-au plăcut amândouă, am râs cu poftă, ce mi-a rămas? Culorile, ritualurile și obiceiurile, superstițiile, costumele tradiționale ale participanților, decorurile fabuloase din Dubai.

Film: Holiday in the Wild / Crăciun în sălbăticie 

Un film Netflix care a fost lansat de Crăciun. Este plăcut, optimist, plin de clișee și stereotipuri, dar frumos. Mai ales că s-a filmat aproape exclusiv într-un orfelinat de elefanți. O găsim pe Kristin Davis, îndrăgita Miranda din ”Totul despre Sex” care joacă rolul unei bogate divorțate care se regăsește în Afica. Cu totul, găsește și iubirea. Și sensul, tot. Este un serial ușurel, enervant pe alocuri pentru unii. Mie mi-a plăcut, am luat ce mi-a plăcut din el. Și da, mulți elefănței rămân orfani și au nevoie de îngrijire, de iubire, sunt ființe atât de sociale!

The Red Sea Diving Resort

Acest film are la bază o poveste reală, respectiv două operațiuni desfășurate în perioada 1984-1985: ”Operațiunea Moses” și ”Operațiunea Joshua”. Mosadul a evacuat peste 15 000 de evrei etiopieni, folosind ca bază un resort abandonat Arous Village, pe malul Mării Roșii în Sudan.

Un grup de agenți israelieni s-au prefăcut că deschid un hotel, devenit centru de comandă. Cei mai mulți refugiațau scăpat pe mare, fiind preluați noaptea de trupe israeliene, care veneau la mal cu bărci de salvare, fiind ulterior preluați de către nave. Însă ultima operațiune a fost cu avionul, imaginile reale cu toți cei înghesuiți – s-au scos scaunele pentru a încăpea cât mai mulți în acel zbor, sunt cutremurătoare.

Sunt și voci care critică filmul. Motivul este că povestea pune accentul pe ”white saviour” și nu prezintă suficient efortul evreilor etiopieni, curajul lor. Mii de oameni au decedat pe drum, iar motivul pentru care au plecat din Etiopia nu a fost că nu aveau unde să stea, că nu aveau case, pământuri, ce mânca, sau că nu aveau siguranță.

Ci pentru că visul lor de 2000 de ani a fost să se reîntoarcă pe Pământul Sfânt. Nu au plecat de foame, ci pentru un vis căruia i-au sacrificat multe. De aceea notez acest aspect, însă filmul are la bază o poveste 100% reală. 20 000 de evreii etiopieni au călătorit pe jos 480 de kilometri, inclusiv în deșert, după care au stat în campuri în Sudan. 4000 dintre ei și-au pierdut viața, de foame, boli sau în atacurile bandiților.

Se știe că actualul regim din Etiopia a schimbat multe lucruri, inclusiv a eliberat toți deținuții politici și țara este dată de exemplu pozitiv în multe aspecte. Când am citit despre faptul că Etiopia este acum una dintre țările unde în ultimii ani nu mai fuseseră arestați jurnaliști am simțit că da, se poate, schimbarea poate să vină. Le doresc numai bine!  Sper să vizitez și să învăț mai multe despre această țară fascinantă, spre care îmi îndrept privirea de ceva timp.

Beast of no nation

O dramă de război, un film pe care neapărat trebuie să îl vedeți. Este povestea unui băiat devenit soldat. A fost filmat în Ghana, iar Idris Elba face un rol monumental. La fel Abraham Attah, eroul principal, copilul-soldat. Mulți au spus că dacă nu era un film produs de Netflix, ar fi fost un film nominalizat la Premiile Oscar. Mai ales tânărul Abraham Attah l-ar fi meritat, dar și Idris Elba. A fost ceva despre o regulă referitoare la cum a fost lansat, nu în cinematografe. Cred că am văzut o evoluție mare în televiziune și ar trebui schimbate regulile la Oscar.

În timpul unui război civil dintr-o țară nespecificată, un băiat, Agu, reușește să scape cu viață din satul său, dar este capturat în junglă de o trupă de gherilă și transformat în soldat. Povestea este fictivă, dar atât de comună în țările devastate de războaie civile, încât este absolut necesar să vedem și acestă realitate, pentru că ea există. Mulți au blamat filmul că nu este atât de ”drăguț” și idealist, dar realitatea nu este nici ea. Și trebuie să o cunoaștem.

Lost city of z – Z, orașul pierdut

În 1925, exploratorul britanic, maiorul Percy Fawcett a pornit într-o expediție pentru a găsi o civilizație pierdută în jungla amazoniană. Nu s-a mai întors din această călătorie, filmul are la bază bibliografia lui Fawcett, relatată de David Grann. Puteți găsi cartea și tradusă în limba română. Este povestea unui om consumat de un vis, devenit obsesie. Oare a găsit orașul pierdut? Ce aventuri a avut, alături de fiul său în jungla amazoniană, înainte să li se piardeă urma? Și ce speranță a rămas, că și-au găsit de fapt acolo locul, alături de populația băștinață? Mister. Un film frumos.

Filme Clasice, pe care sper că nu le-ai ratat: 7 ani in Tibet, Out of Africa, 12 ani de sclavie – Oscar, cel mai bun film al anului 2014 (poveste reală), Diamante însângerate. 

Seriale Netflix călătorii

Bonfire of Destiny – Le Bazar de la Charité: o serie, 8 episoade

Serialul este magnific. Este realizat după o poveste reală, un eveniment întâmplat în Paris în Costumele, decorurile și o scenă imposibil de realistă cu un incendiu aflat într-un loc public.

Incendiul a avut loc în Paris,  pe data de 4 mai 1897 și 126 oameni, în mare majoritate femei, și-au pierdut viața în această tragedie. S-a bănuit că efectiv bărbații le-au dat pe femei la o parte, să se salveze ei. Asta pentru că la respectivul eveniment de caritate, participanții erau aproximativ echilibrați din punct de vedere procentual pe sexe. Și mulți muncitori au ajutat femeile, aristocrații preferând să se salveze pe ei. 

După acest eveniment (care mi-a răscolit multe emoții, scena este așa cu:m v-am spus foarte realistă și efectiv ne zguduie), urmează o poveste cu o intrigă frumoasă. Însă ce vedem aici: modul în car femeia aristocrată era privită ca o marfă de către părinți și societate, modul în care un nevinovat este găsit țap ispășitor pentru că ”binele majorității” – a celor bogați desigur primează la fel și interesele economice. Însă totul se termină cu bine, după diferite transformări, oamenii găsesc pacea și liniștea făcând ceea ce trebuie. Actorii joacă extraordinar, totul este magnific. Efectiv am iubit acest serial, cred că o să îl mai văd o dată.

Nu va mai fi seria a doua. Sau dacă la un moment dat se va relua povestea, va fi cu totul și cu totul alta. Însă nu s-a anunțat nimic. Seria este o capodoperă așa cum este.

Serial, două serii: Sense 8

Sense 8 este un serial cu două sezoane (doar). Am adorat efectiv să îl privesc, fiind filmat în multe țări, în mulțime. Adică în India au filmat chiar în timpul unor festivaluri religioase. Este unul dintre acele seriale pe care după ce l-am terminat am privit ”making off”-ul. Au filmat în Chicago, Berlin, Londra, Paris (chiar în Turnul Eiffel printre alte locații), Mexico City, Mumbai, Nairobi, Seoul, Reykjavík și San Francisco primul sezon, iar în sezonul 2 au filmat și în Amsterdam, Argyll, Chippenham, Los Angeles, Malta, Positano, Redwoods și în São Paulo.

Efectiv locațiile au fost excepționale. Plus distribuția internațională, au fost actori din Coreea (de Sud desigur), India, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie pe lângă actorii americani. Tina Desai, actriță indiană este absolut uimitoare, mai ales că este foarte, foarte simpatică. Ne introduce ușor în lumea ei, în societatea indiană. De altfel, vedem și o nuntă indiană și ținute de vis. Actorii sunt de excepție, i-am îndrăgit pe toți.

Serialul explorează o idee inedită: respectiv,  ”homo sensorium” . Opt oameni din diferite țări descoperă că împărtășesc o conexiune psihică și că își pot împărtăși nu numai sentimentele, dar și abilitățile. Sunt multe alte grupuri de câte opt și există desigur o organizație care îi ”vânează”. Seria nu este pentru cei pudici, pentru că sunt abordate multe subiecte ”tabu”: două relații homosexuale (gay și lesbi) și accentul este pus pe iubire, iar alte relații devin ”poliamoroase”. Serialul nu este deloc deplasat, scenele nu sunt vulgare și accentul este pus pe conexiunea psihică. Mi-a plăcut mult ideea, este ceva inedit și desigur interesant. Ne place să ne lăsăm mintea să zboare, nu? Mai ales atunci când așa cum vă spuneam, decorurile sunt de vis! 

După două serii s-a anulat ”Sense 8”, în parte deoarece era extraordinar de scump iar subiectul nu chiar atât de popular, deși fanii serialului au făcut petiții semnate de zeci de mii de oameni în timp record, cerând să mai vadă o continuare. Ce doreau să mai vadă? Explorat acest univers fantastic. Poate totuși aici a fost problema, unde să se mai ducă? Oricum, superb serial. Și making off-ul mi-a plăcut!

Unorthodox: miniserie patru episoade

A ”devorat” miniseria ”Unorthodox” pe nerăsuflate. Cu tot cu ”making off-ul”. Este disponibil pe Netflix și acest mic documentar, despre cum au fost realizate filmările pentru miniserie. Mai mult, în documentar apare și Deborah Feldman, autoarea cărții după care a fost realizat serialul. Așa am aflat că partea referitoare la viața din New-York a eroinei, Esty, este autobiografia autoarei. Despre cum a fost viața ei ca parte a comunității ultraortodoxe Hasidice din New York. Și că partea cu viața din Berlin este ficțiune.

Coplotul pe scurt: o tânără evreică, Esty, fuge din cadrul comunității insulare din New York și ajunge în Berlin, unde se descoperă. Serialul este absolut fantastic, nu poți să te lași de el. Și este atât de real, atmosfera te teleportează efectiv în alt univers parcă, actorii joacă atât de bine, că ”trăiești” în el. Plângi, speri, râzi, te bucuri, te întristezi. Și o iei de la capăt.

După ce am vizionat serialul am căutat mai multe informații despre această comunitate. Am aflat și despre faptul că anual în jur de 150 de oameni fug din cadrul acesteia din New York, atât femei cât și bărbați. Lăsând în urmă tot (familia îi reneagă, îi plânge dar este ca și cum i-au pierdut cu totul), nu mai pot să își vadă copii.

Am aflat despre ”Footsteps” organizația care îi ajută pe cei fugiți să se integreze în societate, să aibă o familie. În cadrul comunității Hasidice, legăturile între membri sunt foarte strânse, este multă iubire și este greu ca cineva crescut în acest mod să se regăsească singur, singurel. Are nevoie de o comunitate. Este ceea ce a făcut și Etsy. A găsit o comunitate de artiști în Berlin, un grup de prieteni.

Am aflat și despre faptul că femeile, atunci când se căsătoresc, se rad în cap, urmând ca toată viața să poarte o perucă, sau un fel de turbane. De ce? Probabil că ei cred că femeile își pierd puterea dacă li se taie părul (povestea lui Samson). Eu nu cred asta, cred doar că dacă un act este forțat, impus, atunci te ”văduvește de puteri”, dar dacă este voluntar, este cu totul altceva. Una peste alta, acest serial vă va face să vă puneți foarte multe întrebări și da, intrați într-o altă comunitate.

Shtisel: serial, două serii, 24 de episoade

Shtisel este tot un serial care are ca temă viața într-o comunitate Hasidică, de data aceasta din Israel. Este un serial care arată o altă față a traiului din cadrul acestor comunități. Îi reprezintă într-un mod mai călduros, este pus accentul pe relațiile apropiate, pe iubirea din cadrul familiilor, nu pe constrângeri. Are și multe scene foarte amuzante.

Este un serial foarte frumos și urmărește viața unui tânăr rabbi în formare, care este pasionat de pictură. Akiva Shtisel este un tânăr visător în căutarea iubirii, care găsește și multă înțelegere din partea tatălui său. Este pus accentul pe iubire, pe încercarea lui Akiva de a-și găsi identitatea, dar a păstra totuși conceptele în care a crescut.

Sunt multe comunități Hasidice, unele care duc extremismul religios la extrem, altele mult mai moderate. Niciodată nicăieri nu este totul alb sau negru. Dacă ați văzut Unorthodox, vedeți și Shitsel, nu o să vă pară rău. Serialul este o bijuterie. Și o vedem iar pe Shira Haas, minunata actriță israeliană care a avut și rolul principal din Unorthodox, Esty. De data aceasta mai tânără, o puștoaică, dar la fel de talentată. Abia aștept să o văd și în alte proiecte. Însă toți actorii au jucat excepțional. Este un serial în care accentul este pus pe emoțiile personajelor și este minunat. 

Catedral del Mar: miniserie, opt episoade

Un serial frumos, frumos, frumos. Decorurile, jocul actorilor, totul este absolut magnific. Acest serial este o călătorie în Barcelona de acum câteva sute de ani. Efectiv nu trebuie ratat. Vedem și aici nedreptățile acelor vremuri, precum dreptul nobilului de a avea prima noapte cu o proaspătă soție a țăranilor de pe pământurile lui.  Vedem ce a însemnat de fapt feudalismul, câtă foamete, dar și câtă iubire și solidaritate.

Ce înseamnă puterea gloatei, dacă este unită. Ce înseamnă iubirea, tentația, vocația, dreptatea, curajul. Cum își justifică cei mari abuzurile și cât de îndreptățiți sunt să facă anumite lucruri. Și că da, libertatea și pacea o găsești atunci când faci ceea ce trebuie, în locul unde ești. O poveste de iubire magnifică, o luptă pentru supraviețuire și un final fericit. Aș dori un alt sezon, dar nu a fost lăsat loc de continuare. Poate o altă poveste, dar ar strica cred. Mai bine o poveste nouă. Acest serial chiar este o capodoperă.

Messiah

Un serial excepțional, din păcate nu va mai fi un sezon 2, pentru că s-au opus mai multe țări. Filmul exploatează ideea: ce ar fi dacă ar veni un nou Messiah? Oare am crede în el, oare am dori să auzim ce spune, nu cine este? Oare suntem pregătiți pentru un nou profet? Eroul nu pretinde că el este Messiah, deși spune că este fiul lui Dumnezeu. Așa a spus și Isus, dar de altfel, peste tot scrie că toți suntem copii lui Dumnezeu, că suntem contectați. Una peste alta, un serial excepțional, dar efectiv excepțional, mai marii zilei desigur că se tem mai mult să nu își piardă puterea decât pentru sufletele lor.

Unii cred, se schimbă, alții fac tot ce pot pentru a-l stârpi pe cel despre care  ulți spun că este un nou profet. De fapt nimic din ce nu știm că a fost și în trecut și care desigur că ar fi la fel dacă ar veni din nou orice profet. Este vorba desigur despre o parte a lumii, cea care urmează religiile avraamice (Iudaismul, Creștinismul și Islamul). Budiștii și hindușii cred în zeitățile lor dar spun că a existat și Isus și Mohamed și ceilalți profeți. Nu îi neagă pe niciunul ar fi fost interesant de explorat povestea și din punctul de vedere al lor, dar nu o să mai avem această șansă. Ceea ce știm însă este că Isus a fost considerat de marea majoritate a contemporanilor un șarlatan, un vrăjitor, orice dar numai profet nu. Au fost necesare secole întregi pentru ca el să fie considerat de către o parte a lumii Mântuitorul. Și de atunci, de când s-a instituționalizat Religia, s-a făcut oare voia lui? Ori voia celor de la putere, în numele lui? Oare mai marii zilei de azi ar dori să se reîntoarcă?

Oricum, o serie pe care nu o putem rata, pentru că nici nu mai este vorba despre ceea ce cred alții, ci ne pune câteva întrebări nouă întrebări la care trebuie să ne răspundem singuri, în gând: oare noi am crede? Oare noi am vrea? Oare suntem pregătiți? Oare vom fi vreodată?

O să mai văd o dată seria, de data aceasta concentrându-mă pe întrebările de mai sus. Pentru că inițial avem acel automatism de a ne concentra pe ceea ce fac cei din serial greșit, să ne poziționăm de partea și cu sufletul la protagoniști. Așa că dacă ați văzut serialul deja, ce ar fi să îl revedeți cu această temă în gând? Nu este despre ce fac alții, ci despre ce am face noi. Și ce am vrea să facem. Să medităm un pic la asta.

Serial: Caliphate, opt episoade

Caliphate este iar un serial cutremurător. Fără artificii, fără strălucire, dar ne poartă în locuri unde altfel nu am putea pătrunde. În universul fetelor care au fugit să fie mirese pentru soldați ISIS. Le vedem dramele, îndoielile, fricile. Știm că au fugit multe fete din Marea Britanie, Suedia, au renunțat la viețile lor aparent frumoase pentru a urma un vis care s-a dovedit un coșmar. Este un serial psihologic minunat și foarte interesant. Se dejoacă un complot pentru un atentat în Suedia.

Serial: Marco Polo

Am văzut acum mulți ani de zile acest serial. Mi-a plăcut povestea, decorurile, tot. Cred că o să îl revăd. Este desigur povestea exploratorului Marco Polo și mi-a plăcut pentru că este intrigă, decoruri fabuloase, costume frumoase, că efectiv pășim într-o altă lume.

Serial: Luna Nera, opt episoade

Luna Nera este un serial italian. Prima serie are opt episoade care ne țin cu sufletul la gură, nu este timp de plictiseală, sunt răsturnări de situație, totul se întâmplă rapid. Acțiunea se petrece în Italia secolului 17 și decorurile, costumele, sunt fabuloase. O tânără vindecătoare, află cu stupoare că este vrăjitoare fiind acuzată pe nedrept că a ucis bebelușul unei nobile. Bine, în perioada aceea, era destul de comun ca dacă un copil s-a născut mort, moașa să fie acuzată că l-a omorât, sau că este vrăjitoare etc.

Mai ales femeile singure, erau bănuite de practicarea vrăjitoriei și oricum, considerate periculoase. Vedem în serial la un moment dat cum toate femeile care nu aveau un însoțitor erau considerate periculoase. Și mai vedem ura gloatelor, îndreptată spre cine nu trebuie atunci când sunt dominați de frică, ținuți în sărăcie și manipulați de către cei avuți. Practic în trecut, oamenii erau foarte săraci, abuzați de nobili și vina era dată pe vrăjitoare, pe Satan etc. Ura îndreptată aiura, ca cei de la putere să își păstreze mereu dezmățul și stilul de viață extravagant, de zei.

Mai arată o temă destul de discutată: faptul că în sânul bisericii erau prelați care practicau magia neagră. Au fost bănuiți mulți de-a lungul timpului, mai ales că Vaticanul ține în arhive atâtea grimoare. (Grimoire original, grimoar în limba română). Sunt multe speculații pe acest subiect, habar nu am care este adevărul.

Dar sunt sigură că majoritatea celor acuzate de vrăjitorie nu făceau mai mult decât să folosească plante în scop medicinal, pentru a vindeca. Și mai știu că ura împotriva lor a fost din dorința de a controla populația, a le da un motiv de ură, a le îndrepta frustrările în alt loc, pentru a nu vedea bârna acolo unde era. Este deci un serial de urmărit, pentru toți cei fascinați de istorie, de povești și de legende.

Așteptăm și sezonul doi, însă va fi o altă speță/poveste, chiar dacă îi va urmări tot pe protagoniști. Adică finalul seriei nu ne-a lăsat cu povestea neterminată. Va fi o altă poveste, în continuare.

Witches, a century of murder – Vrăjitoarele, un secol de crime

Este un documentar din două episoade, în care istoricul Suzannah Lipscomb investighează cum s-a ajuns la vânătoare de vrăjitoare din Britania secolului 17. Examinează originile (ideile unor toreticieni priviți inițial ca nebuni până ce s-a văzut că din ce debitează se poate scoate ceva util), miturile etc. Cum era cineva acuzat, cum erau torturate femeile. Vă dați seama că decât să fie torturate zile, săptămâni în șir, multe preferau să mărturisească orice și să scape mai repede (să fie omorâte repede și să scape de suferință). Este fenomenal documentarul.

Serial: Baby

Când ne gândim la Roma vedem piețe frumoase, Vaticanul, ruine din perioada romană, Biserici spectaculoase, muzee, sculpturi. Înghețată, bogăția arhitecturală și culturală, artele, istorie. În serialul Baby vedem viața adolescenților bogați din cetatea eternă. Și dramele lor. Serialul este realizat după o întâmplare adevărată, respectiv două fete din familii foarte înstărite, care studiau la o școală particulară de prestigiu, practicau și prostituția. În film protagonistele au 16 ani, dar în povestea reală puștoaicele aveau 14. Ele cheltuiau banii pe haine de lux și distracții, a fost un scandal uriaș în momentul în care a fost descoperită rețeaua. Un serial italian interesant, actorii sunt de excepție.

Rise of the Empires Constantinopole: miniserie

O mini serie impresionantă, producție turcă. M-a fascinat instoria Constantinopolelui și doresc să învăț despre evenimente din toate punctele de vedere. Una dintre cărțile mele favorite este ”Căderea Constantinopolelui” de Vintilă Corbu. Am mai citit diferite scrieri, dar simt că pierd multe aspecte. Acest serial mi-a redeșteptat curiozitatea în această privință. Cred că o încep prin a reciti cele două volume ale cărții scrise de Vintilă Corbu și voi căuta și scrieri grecești, dar și turce.

Ce am învățat însă despre istoria Constantinopolelui, este că atunci când au venit cruciații, au făcut mai multe omoruri și au distrus orașul mai mult decât atunci când a fost preluat de otomani. Cruciada a IV-a a fost cea care a pus capac acestui oraș. De atunci, niciodată nu ști-a mai regăsit puterea și a fost lesne să fie cucerit. Asta nu înseamnă că nu au fost mari războinici, sau că Sultanul Mehmed al II-lea nu a fost un mare cuceritor, nu asta doresc să spun. Poate ar fi cucerit orașul și dacă îl găsea în culmea puterii. Și chiar slăbit cum a fost, tot a fost o provocare. De la aproape jumătate de milion de locuitori în perioada de maximă înflorire, după mulți istorici, la momentul în care a fost cucerit (într-un asediu de doar două luni), orașul avea 50 000 de locuitori. Și asta după ce se mai refăcuse un pic după ce au scăpat de cruciați.

Multe civilizații s-au distrus ori prin lupte interne, nemaiavând forța de a înfrunta un dușman puternic atunci când a apărut. Sau au fost distruși și slăbiți de alții. Problema principală a Constantinopolelui (după părerea mea, nu susțin că spun adevărul absolut, de aceea voi mai cerceta) a fost reprezentată de Cruciade. Citiți despre jefuirea Constantinopolelui în timpul celei de-a 4-a cruciade pe wikipedia, aici.  Cred de altfel că Vestul efectiv dorea supremația și a dorit distrugerea Imperiului Bizantin.

Este deci un serial foarte interesant, punerea în scenă este de excepție, merită văzut.

Castle and Castle

Un serial fenomen. cu un rating de 8,8 pe IMDB. Nu l-aș fi inclus în articolul acesta, dacă nu ar fi în antiteză cu preconcepțiile pe care au mulți despre Africa. Aici, despre Nigeria. Multe țări africane sunt și foarte dezvoltate în același timp. În Nigeria, la fel ca în multe alte țări. este și multă bogăție, există clasă de mijloc, există clasă foarte bogată. Serial cu și despre avocați, un serial palpitant. Doi avocați, soț și soție, ajung să reprezinte interese opuse. O să găsească un numitor comun?

A și deja v-am vorbit despre două seriale frumoase, sper că nu le-ați ratat: (Djin – serialul iordanian filmat în Petra și Grand Hotel, varianta egipteană).

Voi actualiza articolul pe măsură ce îmi amintesc și multe alte titluri pe care le-am îndrăgit. Să fiu mai moderată cu spoilerele la recomandări? Ce părere aveți? 

4 thoughts on “Filme și seriale Netflix ideale pentru iubitorii de călătorii

  1. Mirela, multumim!
    Daca ti-au placut „Unorthodox” si „Shtisel”, iti recomand (daca ai timp) si serialul „Fauda” (trei sezoane).
    Shira Haas a jucat extraordinar in „Unorthodox”. Este talentata, aduce un suflu nou in cinematografie si cred ca vom mai auzi de ea. Candva, sper ca va primi un Oscar.

  2. Mulţumesc pentru recomandări. Eu am şi Netflix şi HBOGo şi am vizionat cu plăcere serialul “The Durrells” care este bazat pe îndrăgita trilogie de romane a lui Gerald Durrell, “Corfu”. Este un serial amuzant, care îţi induce o stare de relaxare, despre aventurile membrilor unei familii pe o superbă insulă grecească, asta după ce și-au lăsat în urmă casa din Anglia în speranța că vor avea parte de o viață mai bună.
    Zi frumoasă! Multă sănătate!

    1. Am uitat de ”The Surrels” cum am putut face asta? Mulțumesc mult. Am stat în Corfu 7 luni (în două veri) am și văzut echipa și câteva locații de filmare. Însă serialul ba. Atunci am spus să îl urmăresc, dar mi-a scăpat. Mulțumesc mult pentru recomandare, îmi este mereu dor de Corfu! O zi extraordinară și multă sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.