Burgas Bulgaria 13

10 Motive pentru a vizita orașul Burgas: are foarte multe atracții

Bulgaria Litoral Bulgaria

Știați că lacul Burgas este cel mai mare lac din Bulgaria? Și că sunt foarte multe lucruri de făcut aici și locuri de vizitat? Nu știam de ce eram atât de atrasă (de mult timp) să ajung aici. Cam toată lumea îmi spunea că nu ai ce vedea în Burgas. Am reușit în sfârșit să ajung și am văzut că da, sunt o mulțime de motive pentru a alege să petreci câteva zile aici. Deși are o plajă mare foarte interesantă, Burgas nu este destinația de vis pentru iubitorii relaxării la malul mării, pentru că este un oraș mare.

Da, un oraș mare, care are tot ceea ce oferă un oraș mare curat, frumos, plus foarte multe obiective turistice de vizitat la foarte mică distanță. Să nu încep să povestesc despre lacuri sau despre insula Sfânta Anastasia că deja dau din casă prea mult așa, la început de articol. Veți fi încântați de o ședere de câteva zile aici? Nu pot răspunde la întrebare, dar cu siguranță o să vă faceți o idee dacă aruncați un ochi pe articol.

Burgas mi-a adus aminte de Oradea. Arhitectură Art Nouveau, parcuri, curățenie, un mare centru pietonal. Are și Burgas card, înc are sunt incluse intrări la multe atracții și în plus are și plajă. Dar și spa, însă cu nămol. Una peste alta îmi place și Oradea și Burgasul, aici doream să ajung. Sunt desigur diferite (he, he, cadru natural este cel mai evident), însă au multe lucruri în comun. În primul rând, ambele sunt două orașe foarte curate, îngrijite cu dragoste și asta se vede în detalii.

Desigur că sunt și multe blocuri din perioada comunistă în Burgas, însă centrul este foarte mare și chiar și printre blocurile monotone există multe restaurante și terase minunate. Bașca că sunt mai ieftine decât cele ”cu vad”.

Burgas este al doilea cel mai mare oraș bulgăresc de la Marea Neagră și cel de-al patrulea din toată Bulgaria, după Sofia, Plovdiv și Varna. Totodată, aici este cel mai mare port din Bulgaria dar și cea mai mare rafinărie Lukoil din sud estul Europei. Aeroportul din Burgas este cel de-al doilea cel mai important din Bulgaria. Orașul este și centrul industriei de pescuit și de prelucrare a peștelui din Bulgaria. Este deci un oraș bogat, iar oficialii au avut grijă să investească bani în tot felul de proiecte minunate pentru locuitori dr și pentru turiști.

1.Lacurile din Burgas: știați că cel mai mare lac din Bulgaria este lacul Burgas?

Burgas este o regiune cu o mare importanță pentru biodiversitate. Lacul Burgas este cel mai mare lac din Bulgaria, chiar în mijlocul orașului, fiind foarte important pentru păsările migratoare: aici pot fi observate 250 de specii de păsări, dintre care 61 sunt în pericol de dispariție în Bulgaria și 9 pe plan global! Și fauna acvatică este foarte diversificată. Iar în timpul migrației, pot fi observate între 20 000 – 100 000 de păsări de apă.

Sunt multe zone protejate în Burgas: lacul Burgas, lacul Atanasovo, lacul Mandra, zonele Poda, Usungeren, Chengene Skele și parcul național Strandzha.

Lacul Atanasovsko – cel mai mare număr de pelicani albi migratori din Europa și… este roz!

Aici sunt multe trasee de drumeții și pentru ciclism, sau alergare. Îți plac vacanțele active? Aici nu numai că te va încânta natura, dar totodată poți admira multe păsări. Este și un observator, dar și două trasee noi, unul printr-o fostă mină de sare. Sunt și multe specii de plante rare.

60 000 de păsări răpitoare, 240 000 de berze, pelicani și cocori populează lacul (în anumite perioade) și deseori pot fi observați pe ape, în număr mare. Frecvent sunt observați: vânturelul de seară (Falco vespertinus), pelicanii creți (Pelecanus crispus) și eretele de stuf (Circus aeruginosus). 

În lac se poate face și baie iar lacul este… roz! Nu mereu un roz puternic, dar totuși…

Ecoparcul Vaya

Da, un adevărat sanctuar la doar 15 minute (cu mașina) de centrul orașului. Ecoparcul Vaya este renumit pentru biodiversitate, o oază pentru iubitorii naturii.

2. Sistem pentru biciclete În municipalitatea Burgas

Burgas este cel mai prietenos oraș din Bulgaria, pentru bicicliști. Sunt peste 20 de kilometri de piste pentru biciclete și se tot extind. Traficul este oricum destul de calm în oraș și se poate merge peste tot cu bicicleta, chiar și în unele parcuri, sau în jurul lacurilor.

”Velo Burgas” oferă spre închiriere biciclete în 9 stații. Sunt și 3 centre de informare cu acces unde se poate verifica și ajusta presiunea din roți. Aici găsiți toate informațiile, vedeți coloana din dreapta.

3. Plaja și plimbarea pe dig

Știu, știu că am spus că plaja nu este atuul principal al orașului. Însă mereu este o idee bună să avem și marea aproape. Pentru o plajă, o baie, sau o plimbare să ne bucurăm de briza minunată. Marea este absolut divină în orice anotimp. Deși, uneori, Marea Neagră, marea copilăriei mele, este atât de sălbatică. Și cu atât mai fermecătoare.

Vara, plaja este plină de terase și de restaurante și este în mare parte neamenajată cu șezlonguri și umbrele, fiecare vine cu ce accesorii  dorește. Accesul nu este încă tocmai facil, trebuie să urcăm și să coborâm ceva trepte.

Digul din Burgas este un loc de promenadă foarte iubit. Și foarte renumit, face parte dintre atracțiile orașului. Este uriaș, are aproape 300 de metri lungime. De pe dig se poate admira și farul orașului, vechi de peste 100 de ani!

În Burgas se pot practica tot felul de sporturi de apă!

Burgas Bulgaria 14

Burgas Bulgaria 15

4. Sunt multe muzee și atracții turistice

Muzeul Aviației

Muzeul Aviației din Burgas este situat la intrarea în aeroportul din Burgas a fost deschis în anul 2017. Aici poți admira avioane militare și civile și desigur poți și intra în multe avioane (nouă). Și da, poți șo pilota un avion, în realitatea virtuală.

Aquae Calidae

Acum aproape 2000 de ani, aici era orașul roman Thermopolis, din care se mai păstrează o parte din ziduri. În secolul I DC erau piscine cu apă rece și caldă, iar în secolul 15 sultanul Suleiman Magnificul a dispus construirea unor băi aici, care azi este renovată complet. Multe artefacte pot fi admirate în muzeu: monede de aur, argint și de bronz din diferite perioade, bijuterii, accesorii de baie, tot felul de decorațiuni. Mai multe detalii despre program pe websiteul complexului, aici. 

Alte muzee în oraș: Muzeul Etnografic, Muzeul de Istorie, Muzeul de Arheologie, Muzeul de Istorie Naturală.

Burgas Bulgaria 4
Serată cu desene animate la Muzeul de Istorie Naturală

Castelul Ravadinovo

Un castel de poveste. Am mai scris despre el în articolul despre Sozopol. Castelul se află între Sozopol și Burgas (distanța dintre cele două orașe este de numai 35 de kilometri) și este fantastic.

Fortăreața Markeli

Situată la 60 de kilometri de Burgas, pe vechea autostradă Burgas-Sofia. Se poate ajunge desigur și de pe noua autostradă, Waze și Google Maps funcționează bine în Bulgaria. Fortăreața arată ca un loc de poveste, misterios și desigur că aici a

Construită de romani, fortăreața stătea mândră pe un deal, la granița dintre imperiul Bizantin și Bulgaria. Aici au avut loc multe bătălii, s-au semnat tratate. Dealul este și loc de pelerinaj, în secolul IV au fost martirizați foarte mulți creștini. Ulterior aici a fost construită și o biserică bizantină. În anul 729, aici a avut loc o bătălie memorabilă, fiind una dintre cele mai mari înfrângeri suferite în istoria Bizanțului. Armatele lui Constantin al VI-lea au fost spulberate de către armatele conduse de hanul Kardam. Sunt multe de spus și de descoperit în acest loc!

DiVes Estate – vinărie cu poveste

La 30 de minute de Burgas, pe un deal cu vedere frumoasă și istorie zbuciumată, vinăria DiVes Estate vă așteaptă cu degustări și un tur prin istorie. Deja ne-am obișnuit: meleagurile acestea au fost atât de disputate, încât fiecare loc are o poveste, însă nu toate sunt încă cunoscute. În anul 917 DC, aici a avut loc o mare bătălie, în care a triumfat țarul bulgar Simeon cel Mare. Degustări și istorie.

5. Insula Sfânta Anastasia 

Situată chiar în golful Burgas, insula Sfânta Anastasia este o insulă vulcanică, misterioasă, despre care circulă multe legende. Legate de pirați, vikingi, comori, peșteri subterane. Pe insulă se află mânăstirea Sfânta Anastasia, care datează din secolul 15. A fost distrusă și reconstruită de mai multe ori de-a lungul istoriei. La începutul secolului 20 biserica a fost transformată în închisoare pentru o perioadă de timp, iar în anii ’60 a devenit raiul artiștilor, al boemilor. Din 2001 insula a devenit un sanctuar, o rezervație naturală și arheologică.

Farul de pe insulă datează din secolul 19, fiind construit de către o companie franceză.

Azi se poate vizita mănăstirea medievală, unde se poate și înnopta. Este și un restaurant cu preparate autentice, gătite după rețete străvechi din zona golfului Burgas. Sunt bărci cu care se poate ajunge ușor din oraș. Este și un muzeu foarte interesant acolo!

6. Seaside Park – Grădinile de lângă mare

Fabuloase! Cu fântâni arteziene, statui, flori, un teatru de vară și Cazinoul. Parcul este efectiv uriaș, un loc de promenadă pentru toată familia. Copii și adulții îl adoră deopotrivă! Tot în grădini este și Centrul Expozițional Flora, unde de două ori pe an sunt expoziții de … flori desigur.

Parcul lacului

Se află în prelungirea parcului de lângă mare. Un loc de relaxare, ciclism, alergare. Sunt aici și terenuri de tenis, un centru de călărie. Tot aici se ține Festivalul Sculpturilor în Nisip, care se desfășoară an de an, vrme de două luni, din 2008. Și da, s-a ”ținut” și anul acesta. 

Burgas Bulgaria 9

7. Centrul vechi pietonal și gramofonul

Centrul vechi din Burgas este foarte animat. Și desigur în mare parte pietonal. M-am plimbat pe aici într-o zi de vineri și era plin ochi. terasele toate deschise, multă lume peste tot. La Muzeul de Istorie era și o proiecție de desene animate. Afară, desigur.

Am admirat și Gramofonul înalt de doi metri! Este și o legendă legată de acest obiectiv: dacă întorci manivela și asculți cu atenție, o să auzi numele persoanei care te iubește!

Centrul vechi este curat, sunt multe clădiri frumoase, alei cu arbori înalți, mici piețe, fântâni.

Burgas Bulgaria 23

Burgas Bulgaria 19

Burgas Bulgaria 8

Burgas Bulgaria 2

Burgas Bulgaria 7

Burgas Bulgaria 5

8. Evenimente de tot felul

Festivalul sculpturilor de nisip nu este singurul festival din Burgas. Sunt multe, precum: Festivalul de ”sailing”,  de Operă și Muzică Clasică (iulie), maraton de înot, Regatta de Kiteboarding, festivalul ”Spirit of Burgas”, Festivalul de Folk (august) și multe altele. Pe data de 6 decembrie este sărbătorit protectorul orașului, dar și a pescarilor, Sfântul Nicolae.

Multe alte evenimente, le puteți urmări pe pagina GoToBurgas, alături de multe alte informații utile despre obiective și despre oraș.

Orașul are desigur și Operă, așa că …. deja se adună prea multe lucruri de văzut și făcut în Burgas, nu?

9. Cumpărături

Fiind un oraș mare, în Burgas sunt și câteva Malluri, care au desigur și reduceri sezoniere: Burgas Plaza, Mall Galeria, Tria City Centre. Pe lângă marile centre de cumpărături, sunt și multe magazine stradale, cu suveniruri, haine sau… cristale.

Burgas Bulgaria 21

Cardul Burgas

Dacă luați cardul Burgas, aveți acces la foarte multe atracții și este inclusă inclusiv o călătorie pe insula Sfânta Anastasia. Aici poți vedea ce este inclus și cum puteți cumpăra cardul.

Cazare Burgas

Sunt multe hoteluri în Burgas, avem de unde alege. Am stat la Hotelul Chiplakoff deoarece era un preț foarte bun și avea și parcare, recenziile erau extraordinare și doream să văd cum arată clădirea aceasta Art Nouveau. Clădirea arată fantastic, la fel restaurantul de la parter. Camerele curate, micuțe, nu toate au balcon. Gazdele foarte simpatice. Totul îngrijit, curat.

Burgas hotel

Însă mi-ar plăcea să stau și la Hotel Bulgaria o dată mâcar. La un etaj superior, într-o cameră cu vedere la mare. Hotelul are un ”rating” uriaș pe Booking, a fost recent renovat și se pare că este… de neratat!

Burgas Bulgaria 3

10. Mâncare Burgas

Nu în ultimul rând, în Burgas sunt foarte multe locuri unde vei mânca foarte bine și nu vei plăti o avere pentru asta. Cine a mai fost prin Bulgaria știe despre lanțul de restaurante Happy! Este unul chiar pe principala stradă pietonală din Burgas, Aleko Bogoridi și desigur era plin ochi!

Pe această stradă sunt de altfel foarte multe alt restaurante și cafenele. Însă să știți că și mai departe de centru veți găsi restaurante bune, frumoase, curate, cu prețuri mai mici.

Sunt multe restaurante cu terasă pe malul mării și cu siguranță sunt câteva deschise tot timpul anului pentru că Burgas este oraș mare, nu doar stațiune.

Cum am stat la hotelul Chiplakoff am luat cina la restaurant acolo, deoarece auzisem că au un restaurant foarte bun și văzusem că veneau mulți bulgari, special pentru a lua cina. Se pare că acest restaurant este renumit printre localnicii, în special pentru preparatele din carne. Și da, se cam așteaptă, ți se spune de la început cât, însă ideea este că totul se prepară pe loc.  Am stat 45 de minute pentru cină, am știut timpul de așteptare de la început și a fost foarte bun totul. Aș fi preferat să iau vin nu bere, am văzut că toată lumea bea vin (este specializat pe vin restaurantul).

Am luat și micul dejun aici și mi-a plăcut că este ”A la carte” nu bufet. Cafeaua este foarte, foarte bună și apa din partea casei.

Burgas Bulgaria 16

Burgas Bulgaria 17

Burgas Bulgaria 1

Burgas Bulgaria

Să mai menționez că oamenii sunt toți binevoitori, calmi. Mi-a plăcut mult în Burgas. Este un oraș care pare simplu și nu foarte spectaculos la prima vedere, însă are atât de multe locuri fantastice în jur, încât cu siguranță avem ce face aici. Fiind un oraș desigur că atmosfera nu este de stațiune, însă ușor, ușor devine un oraș turistic foarte interesant, animat, plăcut.

Notă: am fost în Burgas independent, fără nicio colaborare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *