Hotel istoric Sri Lanka St ANdrews 2

Am stat într-o casă în stil georgian în Sri Lanka: Hotelul istoric St. Andrews Nuwara Eliya – un obiectiv turistic în sine

Hoteluri Sri Lanka

Că tot îmi plac obiectivele turistice, la ultima vizită din Sri Lanka am dormit într-unul! Hotelul St. Andrews face parte din obiective turistice din Nuwara Eliya, alături de Casa Reginei, Casa Generalului, Grand Hotel, Hill Club și Oficiul Poștal. Unde?

În ”Mica Anglie” din Sri Lanka, cel mai răcoros loc din țară, unde s-au păstrat câteva clădiri care datează din perioada colonială. Pe când Lanka se numea Ceylon, în această stațiune verde cu aer foarte proaspăt și-au stabilit reședința britanicii detașați aici. Hotelul Jetwings St. Andrews este și acum un loc fantastic, un hotel muzeu. O ședere aici este ca o plimbare în trecut. Cu facilități moderne, desigur.

Această casă în stil georgian, atât de iubit de britanici, a fost construită în anul 1875 și renovată, lărgită de-a lungul vremii, însă a păstrat patina și specificul de la începuturi. Într-o oază de verdeață, este un loc magnific, unde puteți veni numai în vizită, pentru a lua masa, sau pentru o partidă de biliard, sau să savurați o băutură alcoolică, un ceai la pub-ul din incintă.

O să vă povestesc despre facilități, dar întâi vreau să vă spun câte ceva despre istoria acestui Hotelul St. Andrews

Curd & Treacle 14

Așa cum aminteam, casa a fost construită în anul 1875, ca locuință personală a unui oficial britanic. A devenit ulterior ”Clubul Scoțienilor”. Știți, acel loc unde se strângeau bărbații, beau tării sau bere sau punch sau ce aveau chef, fumau și puneau țara la cale. Era un loc convenabil, deoarece proprietatea este situată chiar lângă terenul de golf din Nuwara Eliya, care inițial ținea de proprietate.

St. Andrews a devenit Hotel din anul 1891. A fost cumpărat în 1918 de către un sindicat condus de Arthur Edward Ephraums. A fost trasnformat, fiind adăugate aripi noi, o bucătărie mare, sala de mese și alte facilități, fiind redeschis în 1919. A fost închis în 1930, fiind afectat în timpul marii depresiuni.

În 1933 a fost cumpărat de familia De Zylwa și redeschis, deși chiar și Biserica Catolică a dorit să achiziționeze proprietatea și să o transforme în mănăstire. Propunerea însă a fost refuzată de proprietari.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, hotelul a fost folosit de către Guvernul Britanic ca o casă de relaxare și recreere pentru soldați. Primii veniți au fost supraviețuitorii navei HMS Hermes* care a fost scufundată de japonezi în anul 1942.

*HMS Hermes a fost prima navă din lume care a fost construită ca portavion! Marea majoritate a personalului a fost salvat de o navă spital care se afla în zonă, numai că 307 oameni și-au pierdut viața: dispăruți sau înecați, nu se știe exact soarta lor. Însă supraviețuitorii au stat la St. Andrews.

Hermes – mesagerul zeilor în mitologia greacă și protectorul mesagerilor, al călătorilor, dar și al hoților! El putea călători ușor între lumea muritorilor și Divin, cu ajutorul sandalelor înaripate. Era și un ghid al sufletelor în lumea de apoi. La romani Zeul Mercur. 

După război hotelul a continuat să atragă vizitatori. La vremea respectivă St. Andrews avea și grajduri, iar în perioada în care se organizau curse de cai, aici era locul preferat de ședere al jocheilor, antrenorilor și a familiilor lor. Însă în anul 1956 Guvernul a pus stop curselor de cai și totul a fost iar redecorat.

După ce țara și-a cucerit independența de sub Imperiul Britanic (1948), hotelul a fost folosit parțial și pentru funcții administrative. 16 cemere erau folosite de oficiali, pentru a procesa cererile de cetățenie a lucrătorilor tamil aduși de britanici din India pentru a lucra la plantațiile de ceai. Am scris în articolele despre Sri Lanka cât de deprimați au devenit localnicii din cauza stăpânirii foarte grele, mulți refuzând să mai lucreze, astfel încât a fost adusă forță de muncă din exterior.

În anul 1976 familia Zilwa a vândut hotelul unei companii suedeze, iar din 1987 este proprietatea grupului Jetwings, un lanț renumit hotelier din Sri Lanka. A fost iar redecorat, mărit. Azi este un frumos hotel muzeu, o adevărată plăcere pentru vizitatori. 

Cum a fost șederea la Hotelul St. Andrews?

Cazarea

Ce pot spune, ne-am trezit în muzeu! De cum am intrat am primit limonadă și ceai, în timp ce am primit cheile de la camere. După ce am lăsat bagajele și am făcut un duș, am plecat imediat la explorarea hotelului, chiar înainte de cină.

Este mult lemn, sunt multe locuri pentru socializare, șemineuri, canapele de tot felul. În plus, este și un bar englezesc frumos și peste tot multe spații unde fiecare poate avea intimitate. Sunt și cărți cu informații despre istoria hotelului. Și cărți de impresii, le puteți răsfoi, multe, multe străvechi. Dacă aș fi avut timp aș fi răsfoit mult, pentru a afla ce impresii au lăsat aici vizitatorii de demult.

Curd & Treacle 20

Curd & Treacle 15

Curd & Treacle 13

Curd & Treacle 12

Curd & Treacle 11

Hotel istoric Sri Lanka St ANdrews 4

Hotel istoric Sri Lanka St ANdrews 3

Hotel istoric Sri Lanka St ANdrews 2

Hotel istoric Sri Lanka St ANdrews 6

Hotel istoric Sri Lanka St ANdrews 5

Hotel istoric Sri Lanka St ANdrews

Hotel istoric Sri Lanka St ANdrews 1
Orhidee peste tot: sunt naturale!

Camerele

Camerele sunt uriașe! Am avut și un o terasă frumoasă, deschisă, spre grădina botanică a hotelului. Se auzeau păsărele, iar aerul este foarte înmiresmat. Nu degeaba: hotelul are o rezervație naturală, care poate fi explorată de vizitatori, face parte din politica de sustenabilitate a hotelului, alături de alte măsuri.

Nu există plastic în Hotelul St. Andrews. Sau nu exista, înainte de COVID: Numai hârtie (reciclată). Inclusiv cosmeticele de la baie (de foarte bună calitate, înmiresmate, naturale) erau dispuse în ambalaje reciclabile, din sticlă. În baie erau seturi ”vanity” , dar toate în săculeți de pânză, inclusiv cel cu bețișoare pentru urechi. Apa din cameră la fel, era în sticle din sticlă, igienizate. Hotelul are și un sistem de curățare, reciclare a apei, totul este curat, proaspăt și ecologic.

Am dormit excelent, din nefericire a doua zi am plecat imediat după micul dejun și nu am explorat după pofta inimii acest loc.

Curd & Treacle 18

Curd & Treacle 17

Curd & Treacle 16

Masa

Cina și micul dejun au fost luate în eleganta sală de mese. Sunt mai multe separeuri, dar și locuri dgeneroase de luat masa afară. Totul cu patină englezească. Preparate diverse, toate excelente. În Sri Lanka am renunțat la carne, am mâncat numai produse vegetale (cu ouă și lactate) și totul a fost deosebit de gustos. Erau desigur și multe preparate tipice englezești, dar și singhaleze.

Curd & Treacle 11

Curd & Treacle 10

Curd & Treacle 9

Curd & Treacle 8

Hotel istoric Sri Lanka St ANdrews 7
Desert: puțin, bun, delicios: crem caramel și kurd cu melasă de cocos

St. Andrews are și o grădină mare, frumoasă, pe lângă mini rezervație. Nu are piscină, însă nu i-am dus dorul. Oricum, este frig în Nuwara Elyia, așa că acest loc a fost perfect.

Am mai stat într-un hotel aici, la Hotelul Araliya Green Hills – mai mare, o construcție nouă, modernă. Cu piscine, holuri mari. Mi-au plăcut amândouă, însă St. Andrews are ceva ”extra”. Are istorie.

Prețurile variază mult în funcție de sezon și de gradul de ocupare de la un moment dat. În luna februarie 2020 a fost un preț mic, deoarece au avut multe anulări și hotelul era jumătate gol.

Am scris despre Nuwara Elyia după prima excursie din Sri Lanka:

Nuwara Eliya, cascada Ravana Parcul Național Yala Hotel EKHO Safari 4* ziua 5 din Sri Lanka

Curd & Treacle 19

2 thoughts on “Am stat într-o casă în stil georgian în Sri Lanka: Hotelul istoric St. Andrews Nuwara Eliya – un obiectiv turistic în sine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.