Cum facem dovada că venim dintr-o țară ”verde” și nu este nevoie să stăm în carantină

Utile

Este posibil ca formalitățile de intrare în țară să fie mai stricte, să fie mai mult control. În Europa, deja se cer ”dovezi”  în unele aeroporturi. De la întrebarea de unde veniți, la declarația pe propria răspundere, în unele cazuri se cere și să faceți dovada că veniți de unde spuneți că veniți. Și este posibil ca în viitorul apropiat aceste situații să fie mai dese. Cum ne-am învățat în călătorii, dar și cu pandemia, trebuie să ne informăm în cazul în care au apărut anume cerințe: ce dovadă se dorește. În unele locuri sunt și aplicații pe care le instalăm în telefon și astfel, putem face ”dovada” că am fost în locul respectiv.  Însă acestea nu sunt peste tot, poate în viitor vor fi mai multe, dar până atunci, sunt câteva modalități foarte simple.

În cazul călătoriilor de grup efectuate cu agenții de turism, este simplu. Însă la călătoriile individuale, sunt și alte instrumente. Așa că este util în această perioadă să păstrăm unele ”dovezi” pe care în trecut le aruncam la coșul de gunoi, ca de exemplu bonul fiscal de la cafenea.

Cum putem face dovada că am fost într-o țară ”verde” și nu în una de pe lista ”galbenă”? Cu factura de la hotel, de exemplu, dar putem avea și alte lucruri în vedere:

Rezidența

Cei care au rezidența în unele țări ”verzi” la un moment dat, pot arăta această dovadă, mai ales dacă au și loc de muncă etc.

Plățile: facturi, bonuri, tichete

Biletul de avion, tren, autobuz, factura de cazare, bonuri fiscale de la magazine, restaurante, atracții turistice. Se poate eaccepta de exemplu și un desfășurător de plăți, pentru cine obișnuiește să plătească cu cardul.

Poze

Da, foarte simplu, putem face dovada cu ajutorul fotografiilor din telefon. Este posibil ca nu oricine să fie receptiv la a se uita în telefon, dar la fel de posibil este ca în unele cazuri să se ceară telefonul dacă este nevoie de o verificare mai ”atentă”.

Wifi

În cazul în care am folosit mai multe rețele wifi, acestea rămân înregistrate în istoric. Trebuie însă să știm cum/unde găsim această informație în telefon.

Desigur, toate acestea funcționează în cazul în care nu sunt anumite reglementări stricte, care să stipuleze ce anume tip de dovadă se cere, cum este această aplicație din China. În cazul în care apar aceste specificații, trebuie desigur să ne conformăm. 

Sunt multe persoane tentate să ”fenteze”. Nu recomand niciodată aceste abordări ilegale, chiar dacă mai sunt oameni care spun cu ușurință că ei au făcut ceva și au scăpat. În primul rând nu este corect, iar ulterior, deși unora le merge, nu știi niciodată dacă nu vei fi chiar tu cel care o pățește. În cazul în care am dat declarație pe propria răspundere că venim de undeva și noi de fapt am fost în altă parte, este foarte grav.

De obicei cei care o pățesc în perioada aceasta sunt cei care ori ajung infectați și se studiază mai bine ce de unde ai venit. Sau prin denunț de la vecini, sau chiar colegi, care știu că vii dintr-o regiune ”roșie” și sunt deranjați că nu stai în izolare. Au fost cazuri. Și atunci, dacă se fac cercetări, este super simplu să se demonstreze unde ai fost, chiar dacă plătești numai în numerar. Se poate vedea pe unde te-ai conectat, la ce servicii de date, dacă nu schimbi cartela când ieși din țară. Dar chiar și așa, sunt multe moduri în care se poate afla ceva, dacă se dorește neapărat și nu știm ce noi dimensiuni va mai căpăta această pandemie și cum vor reacționa oamenii din jur, care de teama de a nu se infecta, sau din frustrarea că cineva nu respectă regulile, pot informa autoritățile.

Logic că sunt cei care fac diverse și ei se specializează și cum să evite (dar și ei mai sunt prinși), însă niciun concediu nu merită să ne trezim cu un dosar penal că nu am declarat cinstit de unde venim, pentru a evita carantina. Și totodată, nu dorim nici să stăm mult în vamă să începem atunci să căutăm dovezi.

Așa că este mai bine să fim pregătiți, ”just in case” vom fi puși în situația să ni se ceară ”dovada” și să nu pierdem prea mult timp. Eu aș păstra la îndemână toate aceste lucruri (chitanțe în primul rând și factura de la hotel).

Nu știm cum va mai evolua această pandemie, însă cu sau fără vaccin, vor fi tot felul de provocări tot anul viitor. Ne vom adapta pe parcurs, iar formalitățile care acum ni se par complicate, le vom percepe ca pe o nouă normalitate. Până când? Nu se știe. Până la urmă, normalul de anul trecut nu era același cu normalul de acum 20 de ani. Lucrurile se schimbă, normalitatea se schimbă și noi ne adaptăm treptat. Nu știm cu exactitate ce va fi peste doi sau trei ani, știm ce este azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *