BREXIT: oportunități pentru lucrătorii din turism, în special pentru tinerii vorbitori de limbă engleză

Noutăți

25 000 de britanici lucrau sezonier numai în sezonul de iarnă în stațiunile de schi din Uniunea Europeană, în special în Franța și Austria. Anul viitor turismul în UE se va relua, nu la nivelul din anii trecuți, dar oricum, turismul de schi nu era chiar ”de masă”, așa că nu va fi la fel de afectat precum turismul citadin. La turismul de schi se adaugă turismul din sezonul estival.

Printre perdanții Brexitului se numără lucrătorii britanici sezonieri din turism. De la instructori de schi, snowboard, la barmani, reprezentanți turism și alte locuri de muncă sezoniere, în sezonul de iarnă sau în cel estival.

Este cinic, dar pierderea unuia este mereu câștigul altuia. Așa că nu este deloc o idee rea ca cei care sunt interesați să obțină un loc de muncă bun și frumos, să se apuce să învețe limba engleză cât mai bine. Sau franceza, sau ambele. Cred că este o ide bună să mai lăsați rețelele sociale și să lucrați la visul vostru. Indiferent de ce ne va aduce viitorul, investim în noi și în viitorul nostru dacă învățăm. O limbă străină, sau luăm un atestat de orice fel care ne permite să adăugăm mai multe competențe. 

oportunitati brexit
Sursa: reddit, sunt nenumărate discuții despre acest subiect

Acum, că încă sunt restricții mari și nu și-a revenit turismul, nu va conta prea tare, dar odată ce lucrurile se vor mai relaxa, acele locuri de muncă ocupate de britanici, vor fi deschise către alți cetățeni ai Uniunii Europene. Dar pentru asta trebuie să fie vorbitori de limba engleză.

Înainte, companiile preferau să angajeze vorbitori nativi de limbă engleză în locurile unde mergeau în vacanță mulți britanici. Sau cetățeni de alte naționalități. Nu vom rămâne fără irlandezi în Irish Pub-uri (am văzut că multe Irish Puburi angajau cu precădere irlandezi) și probabil că aceștia vor ocupa și multe locuri de muncă lăsate vacante de britanici.

În special mulți tineri britanici lucrau sezonier ca barmani, reprezentanți ai unor agenții de turism, recepționeri, instructori de scufundare, sau instructori de schi. Am citit că peste 25 000 de britanici lucrau numai iarna ca instructori de schi în stațiunile din UE. Și sunt foarte nefericiți pentru că nu mai au acces la ”dream job”.

Este desigur trist pentru ei. Însă ceilalți britanici argumentează că să lucreze și ei ca ceilalți, la un loc de muncă stabil. În general am văzut că și la ei este ca la noi: oamenii sunt interesați de situația lor și atât.

Pașii care trebuie parcurși acum pentru angajarea în UE:

– O companie care dorește să angajeze britanici, va trebui să dea anunț timp de opt săptămâni în țara în care operează. Ulterior, cu dovada că nu au găsit un lucrător local, trebuie să se ducă la oficiile de muncă să obțină un permis de muncă (și asta durează 3-4 luni de zile).

– După ce compania a obținut permisul, angajatul respectiv trebuie să meargă la ambasada țării UE din Marea Britanie (a țării unde va lucra) și să solicite și el un permis de lucru, pe baza acestui permis să obțină o viză de lucru. Oricând pe parcursul acestui proces, candidatul poate fi respins.

 – Și mai este o problemă care este des trecută cu vederea: pentru a se acorda permisiunea de a lucra, este necesar un  anumite venit minim. Iar în turism, în general, mare parte din câștig era din ”tips”. Sau bonusuri de orice fel, oricum, nu venituri garantate în contractul de muncă. Acestea, în mod real, sunt sub acel barem minim, în cazul lucrătorilor sezonieri din turism.

Tinerii britanici sunt revoltați de noile restricții. ”Ne distrug toate oportunitățile de a merge unde vrem și să facem ce vrem” – spun dezamăgiți unii dintre cei vizați

Din păcate pentru ei, nu sunt suficient de mulți încât să reprezinte o prioritate. Peste 1,2 milioane de britanici lucrau în UE și încă din vara trecută, mulți au fost respinși la interviuri, din cauza faptului că se preconiza sfârșitul libertății de mișcare, de angajare. Britanicii vor trebui de exemplu și să echivaleze anumite diplome, cei care lucrează în domenii pentru care este nevoie de calificare.

În Spania și peste tot unde veneau mulți britanici în vacanță, era un număr mare de lucrători sezonieri. Dintre lucrătorii sezonieri britanici, mulți lucrau vara la mare (Grecia, Spania) și iarna la munte. Alții lucru numai într-un anume sezon. 

Afectați sunt și politicienii și birocrații britanici care lucrau în structurile UE. Pentru unii pierderea va fi treptată, de exemplu pentru parlamentari, care vor continua să ia jumătate din salariul lunar de €4,416 și vor putea aplica pentru  „General Expenditure Allowance,” bani pe care îi vor primi foștii parlamentari britanici pentru diferite cheltuieli, €8,611.31 pe lună timp de doi ani, în funcție de cât timp au petrecut în funcție. Dar nu sunt toți la fel de norocoși.

Să fim drepți, nu existau locuri de muncă ”aspiraționale” și frumoase, ”dream jobs” pentru alți europeni în UK. Mă refer la locurile de muncă sezoniere. Erau numai locuri de muncă unde britanicii nu se înghesuie deloc. Da, fermierii au nevoie de 70-80 000 de lucrători în agricultură, dar asta pentru că mulți britanici nu vor să audă de această muncă grea.

Și în general, în Marea Britanie erau locuri de muncă numai pentru cei de care era nevoie, la fel va continua. Sunt și doctori români acolo și ingineri și oameni care lucrează în marketing, desigur.

Însă situația era diferită pentru britanicii care lucrau în alte state UE: ei erau favorizați la angajare și știm cu toții că aplicau pentru locuri de muncă ”frumoase”, de manageri, sau plăcute, ușoare, nu veneau britanicii în UE să lucreze ca infirmieri în casele de îngrijire, de exemplu. Sau să pună marfă la raft în magazine. Înainte, britanicii aveau ce era mai bun din ambele lumi, acum se confruntă cu greutăți mari, efectiv multora li s-a dat viața peste cap cu totul. Și nu doar celor care munceau în UE. Ci și ”expaților” care trăiau în ambele lumi fără să aplice pentru rezidență.

Citește și:

26 Citate si motive pro invatarea unei limbi straine

Și sectorul HORECA va fi afectat, în primul rând în locurile unde trăiau mulți britanici în sezonul rece

Pentru turiștii din Marea Britanie lucrurile nu se vor schimba prea mult. Vor avea de parcurs câteva formalități și desigur, să se adapteze la reglementările din pandemie. Însă vor putea intra ușor pe teritoriul Uniunii.

Altfel stau lucrurile pentru cei care au cumpărat case de vacanță în Spania, Franța, Italia, Grecia etc. 

Case de vacanță este un fel de a spune. De fapt foarte mulți britanici stăteau majoritatea timpului în casa de vacanță, revenind periodic în Marea Britanie fie pentru controale medicale, fie pentru a aplica la subvențiile de combustibil pentru iarnă, fie pentru a mai pleca într-o croazieră de exemplu. Pentru aceștia lucrurile s-au schimbat, au apărut multe reglementări (valabile pentru toți cei care nu sunt cetățeni UE, mai puțin pentru statele care au diferite tratate. Restricții:

– Aplice pentru rezidență (mai dificil acum decât dacă ar fi făcut pasul până la 31 dec 2020), trebuie să aibă un anumit venit minim de exemplu. Nu este însă imposibil, dar s-a văzut deja o schimbare: vârsta expaților britanici din Spania, de exemplu, a scăzut. Totodată, nu au putut să meargă la casa lor de vacanță unde petreceau iarna, dacă nu erau deja acolo când au fost introduse restricții.

– Britanicii pot sta trei luni din șase pe teritoriul UE. Cum înainte stăteau și peste opt luni din 12, este o schimbare. Puteau merge când doreau în țară, fără restricții, fără vize. Acum, trei luni în UE, trei în afara ei. Nu șase luni legate, cum ar fi dorit mulți. Britanicii fără case de vacanță nu au simpatie pentru aceștia, pentru că mulți nu își permit casa de vacanță, au și ei probleme cu veniturile, cu șomajul. Însă cei care au case văd acest lucru ca pe o mare nedreptate, deși teoretic legile erau la fel și înainte, dar nu era control. Acum trebuie să aplice pentru rezidență dacă doresc să stea cât vor. Regula nu se aplică la noi și nici în Bulgaria, Croația și nu mai știu ce țară. Dar noi nu avem clima caldă din sudul Spaniei, sau din Creta. Probabil că mulți își vor vinde în timp casele de vacanță, ori către tineri britanici care pot lucra de la distanță, ori către alți cetățeni UE, se va face un fel de rocadă, probabil. Vom vedea.

– Nu mai pot să ia animalele de companie foarte ușor în UE. Pentru fiecare vizită este necesar pașaport, vaccinare, un fel de permis. Înainte puneau cățelul în mașină și asta este. Mulți britanici s-au declarat foarte supărați că nu mai pot călători la fel de liber ca înainte, alături de animalul de companie – valabil pentru toți britanicii, dar nu călătoreau cu animalele decât cei care stăteau mult timp pe continent, cu foarte mici excepții în rest. 

– Va trebui să aplice pentru permis de conducere internațional, alte reglementări pentru autoturisme – pentru toți britanicii, dar iar: afectați sunt cei care stăteau aici, care de multe ori veneau cu mașinile, ceilalți în general veneau cu avionul pentru o săptămână sau două de vacanță.

– Nu detaliez ce și cum pentru fiecare lucru de mai sus. Am inserat linkuri cu surse la finalul articolului, sunt precizate și toate schimbările referitoare la călătorii. Sunt anumite condiții, reglementări și am tot citit plângeri ale britanicilor pentru aceste lucruri. Ba și pentru că nu mai pot aduce un portbagaj plin de vin ieftin (și bun) din UE. Da, britanicii beau mai mult vin decât bere, mai ales cei în vârstă.

În principal, înainte de BREXIT, britanicii (mulți dintre ei), aveau parte de ce este mai bun din ambele lumi. Acum, câți pensionari români, greci, spanioli sau francezi își luau case de vacanță în Marea Britanie, că sunt ieftine și viața acolo este mai ieftină?

Probabil că un număr infim. Oamenii în vârstă de la noi se mai duc să aibă grijă de nepoți, să mai lucreze, dar nu să stea pe la baruri, să se relaxeze, să se bucure de soare și să nu facă nimic altceva. Nu este egalitate a veniturilor și deci nici șanse egale pentru cetățenii UE.

Mulți spanioli nu își mai permiteau să cumpere case, pentru că efectiv nu au bani, nici măcar tinerii, dar cei aflați la pensie? Pe de altă parte, multe stațiuni și regiuni beneficiau de pe urma expaților britanici, care cheltuiau mult în baruri și restaurante. O să vedem cum se va adapta fiecare și cât va zdruncina viața multora.

Dar cum între timp a venit și pandemia, nu a fost un șoc atât de mare BREXITUL, pentru europeni. Mă refer la turism. Pentru că a lovit pandemia atât de tare că a astupat orice altceva.

Însă nu m-aș mira deloc ca Marea Britanie să revină în UE în câțiva ani de zile. Și probabil că având în vedere această miză, UE nu o să facă divorțul prea ”ușor”.

 

Câteva surse articol: 

Everything That Changes for Brits Travelling to EU After December 31

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/job-interviews-british-citizens-europe-brexit-a9593066.html

https://newseu.cgtn.com/news/2020-01-14/Meet-one-of-73-British-MEPs-losing-their-jobs-to-Brexit-NespU42z16/index.html

Brits to Lose Their Seasonal Jobs at European Ski Resorts After December 31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.