TOP obiective turistice din Peloponez plaje 1

10 feluri în care turiștii români își strică vacanțele

Sfaturi de călătorie Utile

Oare cât timp din an vă gândiți la vacanțe? Sau cât visați la ele, înainte de a porni la drum? Și în câte vacanțe reușiți cu adevărat să vă bucurați de fiecare moment? Pentru a avea o vacanță reușită, este nevoie de un mix echilibrat între evitarea unor lucruri care pot strica vacanța, dar și de adaptare la specificul destinației. Am făcut o listă cu 10 lucruri care vă pot strica vacanța și sugestii de cum să le evitați.

10 feluri în care turiștii români își strică vacanțele

1. Mulți români nu lasă grijile și problemele acasă și

se enervează din lucruri mărunte

Știu că nu este neapărat ușor, însă grijile, problemele, acele lucruri urgente de la serviciu le vom regăsi pe toate intacte când ne vom întoarce acasă. Odată porniți la drum, trebuie să trăim numai momentul prezent. Este nevoie de puțin exercițiu, dar este posibil. Vacanța înseamnă vacanță și de la grijile cotidiene. Lăsați creierul să se odihnească, să facă pauză de la grijile obișnuite și veți vedea că soluțiile vor veni mult mai ușor.

Mai mult, vă veți îmbunătăți starea de sănătate. Avem nevoie de pauză! De o pauză adevărată. Iar pentru ca acest lcuru să fie posibil, trebuie să ne promitem nouă că vom încerca să facem tot pentru a nu lăsa lucrurile mărunte să ne strice vacanța. Problemele, neplăcerile sunt aceleași, nu le putem schimba. Putem schimba însă modul în care ne raportăm noi la ele, modul în care lăsăm uneori un fleac să ne strice vacanța.

Da, trebuie să avem grijă la acte, la lucrurile organizatorice, dar nu trebuie să dăm fiecărui aspect al vacanței o importanță capitală. Mai mult dacă abordați cu umor orice aspect neplăcut, o să aveți o vacanță mult mai frumoasă. Am văzut adevărate crize cu țipete și lacrimi pentru faptul că nu are camera vedere la mare. Halucinant.

2. Nu își verifică actele înainte și/sau nu au grijă de ele la destinație

Da, pare neverosimil, dar se întâmplă des. Să vezi că pașaportul expiră în perioada în care tu trebuie să vizitezi locul și că pentru a rezerva biletul de avion trebuie numărul de pașaport, schimbarea lui necesitând uneori taxe pentru bilet.

Unii turiști ajung să plece cu pașaport temporar și să stea cu emoții iar de multe ori să nu poată intra într-o țară.

Se mai întâmplă să expire carnetul de șofer și să nu fie valabil când ajungi undeva și vrei să închiriezi mașina. Sau multe altele legate de acte. Sau de viză. Neapărat trebuie să verificăm periodic actele noastre și să le ținem într-un loc sigur, să nu ne trezim că cei mici măzgălesc pe ele (se mai întâmplă).

Totodată, este indicat să aveți câteva copii după acte și să țineți o poză și în telefon și trimisă pe mail unui prieten, sau cuiva din familie. În anumite cazuri aceste lucruri s-au dovedit extrem de utile.

Alte neplăceri care pot fi evitate: 

Nu funcționează telefonul, sau cărțile de credit

Informați-vă mereu înainte de călătorie, dacă cardurile vor merge într-o țară anume, dacă da ce bancomate puteți folosi. Dacă vreți să închiriați o mașină, interesați-vă dacă cardurile vor funcționa.

Vorbiți cu operatorul mobil în legătură cu planul de roaming. Sau și mai bine: cumpărați la fața locului o cartelă cu internet, chiar în aeroport și nu vă mai faceți griji că depășiți costurile, că nu aveți sau că vă treziți cu o factură astronomică.

Vă apucă durerea de măsea în călătorie

În general este bine să ne facem controale medicale periodice. Cu atât mai mult, să ne tratăm o carie înainte de vacanță. Sunt mulți turiști care își trică vacanța din cauza durerilor dentare care puteau fi evitate! Neapărat trebuie să mergem la stomatolog înainte de vacanță și în general să avem analizele la zi.

Să pierdeți avionul pentru că vă calculați timpul la fix

Dacă mereu o să calculați timpul minim sau mediu pentru a ajunge la aeroport, la un moment dat veți pierde un avion. Mai bine stați în aeroport câteva ore.

Țepele din anumite țări 

În fiecare destinație sunt diferite ”țepe”. În general aici cei care o pățesc sunt turiștii care merg independent. Așa că atunci când vă documentați despre o destinație, căutați pe google și ”destinația x scams” și citiți ce găsiți acolo. Sunt foarte multe ponturi utile.

3. Nu se interesează și nu respectă legea unei țări

Pentru a avea o vacanță fără griji, trebuie să evităm toate lucrurile care ar putea genera mari neplăceri și să lăsăm restul pe seama providenței. Însă nu lucrurile care sunt în afara legii.

Înainte de a călători într-o țară, trebuie să vizităm siteul MAE și să citim recomandările. Da, uneori sunt prea alarmiste în unele destinații, dar mereu sunt descrise situații concrete care trebuie evitate. Ca de exemplu, că în Grecia transportul de benzină, în orice recipient intră sub incidența legii de transport substanțe inflamabile și amenzile sunt uriașe. Și s-au dat amenzi de 7000 de euro, de 2000 de euro, au fost confiscate mașini pentru neplata amenzii pe loc. Am scris mai multe aici despre situație, între timp am ajuns la peste 10 000 de km conduși în insulele din Grecia, singură, FĂRĂ niciun incident.

Condusul masinii in insulele din Grecia: situația după 3300 de km într-o lună de zile

Sunt turiști care știu legile dar le încalcă. Aaa, nu avem voie cu droguri în Asia de Sud Est? Ba chiar primim mesaj de la MAE că este pedeapsă cu moartea? Nu-i nimic, dăm o șpagă dacă suntem prinși, sau poate nici nu suntem prinși.

Lucrul acesta l-am auzit când am scris un articol despre faptul că pe anumite plaje din Thailanda se va interzice fumatul. Au apărut comentarii că în Thailanda dai o șpagă și se rezolvă. Total greșit. Poți ajunge și la pușcărie. Poți scăpa cu o șpagă. Dar niciodată nu voi recomanda această soluție.

Așa că interesați-vă mereu de legislația dintr-o țară și oricât de absurdă vi se pare, sau incomodă, respactați întocmai legea. Dacă nu doriți ca la un moment dat să vă stricați vacanța, sau chiar viața.

4. Lasă starea vremii să le influențeze vacanța

În ziua de azi devine din ce în ce mai greu să fie estimată starea vremii. Este foarte schimbătoare. Așa că trebuie să verificăm prognoza înainte de vacanță, să ne luăm hainele potrivite și să ne bucurăm de vacanță.

A, va ploua și doream să vedem x oraș cu soare. Asta înseamnă că dorim să ne mai încercăm șansa o dată? Să îl vizităm din nou? Sau o să fim mai fericiți dacă o să stăm nemulțumiți în hotel și nu o să vizităm nimic? Cred că nu.

Dacă vremea nu este așa cum speram, atâta timp cât nu este cod roșu, portocaliu etc ci doar o ploaie, cel mai bine este să ne luăm pelerina de ploaie, o umbrelă și încălțăminte adecvată și să vizităm toate locurile pe care doream să le vedem. Da, a plouat, dar poate avem și amintiri frumoase, mult mai vii decât dacă ar fi fost un soare orbitor. Poate ne refugiem într-un bar și cunoaștem alți călători simpatici. Poate avem ocazia să facem poze într-o destinație foarte aglomerată și să nu fim decât noi în cadru. Sunt multe lucruri frumoase pe care le putem face oriunde.

5. Au așteptările nerealiste

Cei mai fericiți turiști sunt cei care se informează asupra vacanței, a pachetului cumpărat, asupra hotelului și a altor servicii. Care știu exact ceea ce au cumpărat, și-au asumat care sunt punctele pozitive și care aspecte lasă de dorit. Și se bucură de vacanță.

Indiferent dacă cineva și-a organizat vacanța independent sau printr-o agenție, în general cei care sunt nemulțumiți ori nu se informează corect asupra pachetului/camerei achiziționate, sau au așteptări nerealiste de la vacanța sau destinația respectivă.

Mai mult, mulți turiști se așteaptă cumva ca destinația să fie așa cum le place lor și se enervează excesiv pentru orice aspect care nu le convine. De exemplu, faptul că în Italia se plătește cover dacă stai la masă, sau că în unele destinații nu este aerul condiționat gratuit, sau că în altele nu merge WiFi-ul. Așa sunt destinațiile respective. Nu are rost să comparăm un loc cu altul, ci să ne adaptăm la fiecare destinație. Să ne interesăm bine asupra a ceea ce am cumpărat și să fim fericiți cu alegerea făcută. Sau să cumpărăm altceva.

6.  Cel mai ieftin

Sunt atâtea moduri în care ”cel mai ieftin” strică vacanțele multor turiști, încât voi publica un articol dedicat acestui aspect. Mulți turiști îți strică vacanțele din cauza lui ”cel mai ieftin” sau ”acolo este mai ieftin”. În general, totul are un preț. De fiecare dată prețul cel mai mic vine la pachet cu ceva.

”Cel mai ieftin” poate fi o țeapă totală (am auzit de curând cazul unor turiști care plătiseră vacanțe în Israel unei Doamne și au pierdut banii, efectiv a fost țeapă totală), țeapă întâmplată (agenții cu sau fără licență care au scos vacanțe foarte ieftine și la un moment dat au dat faliment nemaiputând să meargă pe pierdere), țeapă legată de promisiuni versus așteptări (vacanța nu merită: cazări proaste, obiectivele vizitate foarte pe fugă etc) și tot felul de alte neplăceri. Care pornesc de la ”cel mai ieftin”.

Și în cazul vacanțelor independente de multe ori cel mai ieftin ne bagă în belea, când nu ne corelăm așteptările corect. Sunt călători care se bucură de orice aventură și întâmplare, alții care se așteaptă ca ”cel mai ieftin” să fie și deosebit de confortabil. Nu se poate.

Asta pentru că nu există lucrul acesta, nu se poate și ieftin și foarte confortabil. Bineînțeles, sunt multe destinații din lume unde raportul calitate/preț este absolut senzațional, însă de multe ori în aceste locuri nu se ajunge ușor sau ieftin. Sunt mii de scenarii pentru fiecare loc.

Mi-au spus anumiți cititori că au fost în circuite ieftine și erau mereu discuții de la bani: că se mai plătește ceva în unele locuri, că de ce excursia aceea costă atât, de ce nu este mai ieftină, de ce x de ce y. Discuții. Și mă întrebau cum să își organizeze singuri că s-au săturat de scandaluri în vacanțe. Ei bine, aceste scandaluri nu apar atunci când circuitul este mai scump. Este trist, dar este adevărat. Dacă veți achiziționa un circuit care promite marea cu sarea și este ieftin, posibil să apară probleme de toate felurile.

Când mergem singuri undeva: altfel vedem o destinație cu transport privat, sau când ne cazăm în locuri superbe, iar oamenii ne tratează toți foarte frumos și altfel când mergem cu transportul local. Atunci avem parte de multe experiențe de tot felul, unele fabuloase, altele neplăcute. Am auzit că unii călători spun că x sau y destinație este urâtă, că atracțiile nu merită (chiar dacă nu le-au vizitat pentru că sunt scumpe dar știu ei că nu merită), că localnicii nu sunt atât de simpatici și că unele atracții sunt ”numai pentru turiști” dar nu sunt reale. Sunt toate reale, numai că în funcție de tipul de excursie ales și de preț, poți avea ce este mai frumos, sau experimenta absolut tot.

Personal îmi plac ambele tipuri de experiențe, însă atunci când călătoresc independent și cu buget mic (când este independent cu buget mare este altceva) îmi asum că voi avea experiențe de tot felul și îmbrățișez cu totul destinația, dar nu spun că este urâtă pentru că am mers eu într-un autocar economic cu găini și în care oamenii fumau înăuntru, sau că a întârziat trenul 6 ore, dacă am ales să iau cele mai ieftine mijloace de transport. Același loc poate fi fabulos cu un transport privat. Ambele experiențe sunt reale. Dar diferite. În funcție de tipul de excursie pe care îl facem și de buget, fiecare loc arată altfel.

Deci cum putem evita ca ”cel mai ieftin” să ne strice vacanța? Dacă ne informăm corect asupra a ceea ce am cumpărat și cum va arăta vacanța noastră și ne asumăm lucrurile mai puțin confortabile. Adică poate că pentru noi este mai important să ne cumpărăm ceva, sau să facm mai multe vacanțe, decât să dăm mulți bani pe o cazare sau pe transport într-o destinație. Atunci nu trebuie să ne supărăm că nu ne place ce am primit. Dacă acceptăm asta, indiferent de cum alegem să vedem o destinație, vom avea o vacanță frumoasă!

7. Nu se hotărăsc înainte ce doresc să facă în vacanțe

Aveți câteva zile de vacanță. 6, 7 sau câte sunt, în cazul în care nu este limitare. Și unii turiști pierd câte o zi sau două din timpul de vacanță, pentru a căuta ce să facă acolo.

Desigur, sunt turiști cărora le place să se lase purtați de val. Ce înseamnă asta: că vacanța pentru ei este toată o aventură, că au câteva repere dar nu doresc neapărat să vadă multe locuri într-o destinație. Că se bucură de fiecare clipă. Asta este bine.

În general însă, dacă dorim să facem anumite lucruri la fața locului și avem un timp limitat, ideal este să ne facem temele dinainte. Să venim cu câteva informații, idei, să știm cât de cât ce traseu dorim să facem, unde să mergem. Dar dacă acolo începem să citim, să căutăm informații, efectiv pierdem timpul, în loc să ne bucurăm de destinație.

În fiecare destinație sunt excursii opționale care se pot face la fața locului. Unele mai ieftine, altele mai scumpe. Ori le aranjăm dinainte de a ajunge la destinație, căutând online informații, ori intrăm în primul loc pe care îl vedem în cale și cumpărăm de acolo, sau de la agenția cu care am venit și gata. În rest ne bucurăm de vacanță. Atunci când am ales repede am avut mereu numai experiențe plăcute. Când am stat și am căutat, nu am nimerit bine și am mai și pierdut timpul.

Dacă vizitați independent un mare oraș, căutați dinainte informații despre un card care să vă ajute să scutiți timp și bani și să vă planificați timpul eficient.

8. Sunt influențați de părerea altora despre vacanța lor sau se enervează că alții nu călătoresc ”corect” așa, ca ei

Am primit de-a lungul timpului multe mesaje de la cititori, care începeau cu: ”din păcate suntem genul de turiști care mergem de 10 ori în aceeași destinație” ”nu avem ce să facem, chiar ne place locul acesta” etc. Felicitări: aveți curajul de a face ceea ce simțiți și aveți o vacanță de milioane, chiar dacă se pare că mulți doresc să descurajeze lucrul acesta.

Sunt turiști care se consideră ”călători” și se uită de sus la cei care nu sunt decât ”turiști” sau care aleg să călătorească des în același loc, sau care preferă alt tip de vacanță decât aleg ei.

Sau citesc lucruri precum ”nu înțeleg cum pot unii oameni ca în vacanță să facă x sau y lucru”, acel lucru fiind luat într-un fel în badjocură. Indiferent că este vorba despre shopping, stat la plajă etc. Lucrul acesta nu denotă decât faptul că unii îi judecă pe alții, la fel cum o fac probabil cu toate celelalte aspecte și alegeri de viață ale altora, deoarece nu se poate să judecăm numai vacanța.

Dacă programul vostru de vacanță, indiferent care este acela vă face fericiți, efectiv nu mai luați în considerare părerea celorlalți.

Nu există mod greșit de a călători! Nu există că unii călătoresc ”bine” și alții ”prost”. Desigur, atâta timp cât nu implică acte de huliganism, fărădelegi etc. Însă avem nevoi diferite. Vacanța este făcută pentru a ne bucura, a ne premia, a ne realxa. Nu toată lumea dorește să vadă toate locurile de pe planeta aceasta. Nu toată lumea vrea să vadă mizeria și ”realitatea” dintr-o destinație, sunt oameni care vor să vadă numai frumosul, sau numai locurile frumoase. Asta nu înseamnă că nu văd realitatea, ci că aleg ce parte a realității să viziteze. Nu toată lumea dorește să vadă locurile neplăcute, ci caută dimpotrivă, să le evite.

Și asta nu înseamnă că ei sunt turiști și ceilalți călători. Toți suntem turiști și toți suntem călători, indiferent unde ne ducem. Nu mai există căi nebătătorite, s-a descoperit aproape tot, iar în orice trib izolat de pe planeta aceasta ajungem, toți suntem turiști. Nu călători.

Singura diferență pe care o fac localnicii este că unii turiști au bani și alții sunt fără bani, sau cu bani foarte puțini. Atât. Aaa, de acord, sunt oameni care se duc în triburi izolate și stau luni de zile, învață, trăiesc într-o comunitate, asta este altceva.

Dar atâta timp cât avem o experiență de tipul ”touch and go” într-o destinație, adică venit, văzut, plecat, suntem cu toții turiști, fie că am ajuns acolo cu transportul privat sau cu autobuzul local. Dacă mergem cu autobuzul local suntem etichetați ca ”turist fără banii” nu ca și călător, de către localnici.

Dar faptul că ați ajuns cu transportul local nu vă dă niciun drept să vă uitați de sus la ceilalți turiști. De fapt, cred că de fapt mulți (nu toți ci cei care sunt peste măsură de porniți) ar dori să aibă experiențele confortabile, dar ori nu vor să dea banii ori nu au de unde și preferă să îi atace pe alții pentru a se simți mai bine că alegerea lor este cea corectă. Poate fără să își dea seama, pentru că altfel nu înțeleg înverșunarea unora de a le demonstra altora că greșesc. Când aceștia alții sunt fericiți și se simt bine, pe banii lor.

Adică da, una este să călătorești independent și să împărtășești expereințele tale, să le dai și altora sfaturi, dar alta să faci o adevărată cruciadă împotriva unui mod de călătorie diferit de al tău, etichetând oamenii ca ”fraieri”și așa mai departe. Nu este vorba aici de bunul samaritean, este ceva cu mult mai personal. Mereu este.

Așa că nu vă mai stricați vacanțele judecându-i pe ceilalți în legătură cu modul în care aleg să călătorească. Și nu vă mai enervați că nu sunt ca voi. Nu suntem la fel și este important să ne simțim bine, fiecare în felul nostru. Și să ne bucurăm de vacanțe.

Lucrul acesta, să nu ne lăsăm influențați de părerea celorlalți și să facem cum simțim trebuie să fie aplicat în fiecare aspect al vieții noastre. Nu avem nevoie de aprobarea altora, dacă noi simțim că un lucru ne face fericiți.

9. Nu călătoresc cu persoana potrivită

Nu întotdeauna prietenii cei mai apropiați, sau chiar partenerul de viață sunt cei mai buni parteneri de vacanță, sau de toate vacanțele. Dacă știți că nu vă înțelegeți cu cineva în vacanțe, nu mai insistați și mai bine mergeți singuri. Sau luați o excursie de la o agenție singuri, de foarte multe ori veți întâlni noi prieteni. Fie că sunteți singuri în vacanță, sau doar cuplul vostru, cu siguranță cunoscând mai multe persoane cresc șansele să găsiți și parteneri perfecți de vacanță, asta dacă nu călătoriți pe cont propriu și îi întâlniți undeva pe drum.

Cunosc atât de mulți oameni care și-au stricat vacanța pentru că nu au mers cu persoanele potrivite încât am scris chiar un articol separat despre partenerul perfect de călătorii. Însă greșeala cea mai mare este că nouă, românilor, ne este greu să le spunem prietenilor, sau rudelor, că nu dorim să mai mergem în vacanțe cu ei. Și continuăm să ne stricăm vacanțele, de teama de ce o să spună, ce o să gândească. Însă vacanța nu este totul, contează cum ne înțelegem și ne sprijinim tot timpul, nu că petrecem o săptămână sau două separat.

Partenerul ideal de călătorii: cum îl găsim și când știm că este ”the one”

10. Nu își cumpără asigurare

Cineva a zis și a zis bine: dacă nu îți permiți să plătești asigurarea, nu îți permiți să călătorești. Punct. Da, trebuie să știți că peste tot în lume (sau aproape peste tot, dar sigur în toate țările din UE de exemplu și în aprope toate celelalte) serviciile medicale de urgență sunt gratuite. Totodată, există cardul european de sănătate, care este gratuit.

Și că este posibil chiar cu două asigurări, anumite cheltuieli să nu fie acoperite și am citit cazuri în presa britanică despre costuri de zeci de mii de euro pentru accidente de scuter de exemplu. Companiile au găsit chichițe să nu plătească, fiind considerate sporturi de risc.

Există asigurarea storno (de luat neapărat) și asigurarea medicală. Puteți lua ce asigurare doriți, însă dacă practicați ”sporturi extreme” și aici pot fi: scuba diving, rafting, închiriat scuter, schi asigurările obișnuite nu vor acoperi costurile.Este bine să studiați ce cumpărați și să comparați cu ce doriți să faceți într-o destinație.

Deci dacă aveți de gând să aveți o călătorie mai aventuroasă, cea mai bună asigurare din lume este World Nomads. Nu există ceva mai bun, este special concepută pentru cei mai aventuroși călători și acoperă toate situațiile posibile în care te-ai putea afla. Iar ajutorul primit oriunde te-ai afla este imediat, fiind special concepută pentru situații extreme de orice fel. Este scumpă, dar merită.

Verificați mereu ca permisul dvs. să fie valabil în țara respectivă, iar dacă este cazul să luați actele care vă trebuie. Nu riscați. Nu este vorba de amendă, dar dacă Doamne Ferește faceți un accident, asigurările nu vă vor acoperi costurile. Și se întâmplă.

În concluzie?

Pentru a avea o vacanță frumoasă trebuie să ne documentăm înainte bine, să știm ce călătorie facem și să ne asumăm atât lucrurile plăcute cât și celelalte. Și să plecăm cu hotărârea că totul va fi frumos, că ne vom distra și vom avea o vacanță minunată, nelăsând ca mici neplăceri să stea în calea fericirii noastre. Măcar în vacanță.

6 thoughts on “10 feluri în care turiștii români își strică vacanțele

 1. Mă bucur că ai abordat subiectul. Am scris și eu mai demult un articol despre n modalități să ne stricăm vacanța în Grecia și mulți s-au supărat pentru că am spus că mare parte din vină ne aparține.
  Din păcate, mulți își fac un titlu de glorie din a încălca reguli, legi. Se simt cool, sunt șmecheri, iar când sunt prinși și pedepsiți se dau victime. Cel mai rău este că se găsesc și suficienți cretinoizi care să le plângă de milă și să le cânte în strună.

  1. Mulțumesc! Lol, hai că o să caut articolul, sunt curioasă, mai ales că Gecia mă pasionează! De ce să se supere, se simte cineva cu musca pe căciulă? Că numai atunci este supărare, pentru că unii au impresia că nu își dă seama nimeni de ce fac ei greșit și atunci când se vede este nasol.
   Da, știu cu titlul de glorie pentru încălcarea legii și cu ”șmecheria”. Părerea mea este că uite unde sunt japonezii care sunt corecți și ”fraieri” în multe lcururi îmn concepția unora și uite unde suntem noi cu ”șmecheria”. ”Șmecheria” nu este niciodată productivă pe termen lung. Da, fiecare are dreptul să aleagă, însă sunt consecințe pentru fiecare alegere.
   Eu scriu pentru cei care vor să facă corect, sau îndemn la asta. Ce alege fiecare este responsabilitatea proprie, dar eu știu că nu voi fi vinovată de faptul că cineva a pățit ceva neplăcut că l-am îndemnat eu să facă incorect, pentru că ”merge și așa”.

 2. Multumesc pentru sfaturi, Mirela! Sunt foarte utile si binevenite pentru noi, cei amatori intr-ale calatoriilor.. Citind azi (cand te-am „descoperit”), cateva din multele tale articole de interes pentru mine, am simtit sa-ti scriu si sa-ti impartasesc dorinta de a intra in legatura cu tine si speranta mea intr-o „colaborare” de azi inainte! Sanatate, ganduri de bine si felicitari pentru planurile tale, modul de a trai, de a te dezvolta, de a impartasi si ajuta semenii!

  1. Mulțumesc mult de tot, am trăit printre turiști, am copilărit printre turiști și am observat ce fac diferit cei care sunt fericiți, sau veseli, care se bucură de viață: se concentrează în principal pe cele bune, pe ce fac ei, pe ce pot face, nu pe celelalte 😀 Călătorii minunate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *