insula Cayo Levisa Cuba 18

26 Citate si motive pro invatarea unei limbi straine

Dezvoltare

Doriți să călătoriți mai bine, să aveți mai mult succes în carieră, în afaceri și un creier mai sănătos? Ei bine, puteți face toate aceste lucruri învățând o limbă străină. Sau mai multe. În articolul de mai jos sunt prezentate 18 citate și 8 motive care să vă motiveze să vă puneți pe treabă.

1. ”Dacă vorbim o altă limbă, putem percepe cumva o lume diferită” ‒ Ludwig Wittgenstein, filozof austriac.

26 Citate si motive pro invatarea unei limbi straine

Primul motiv: veți călători mai bine dacă cunoașteți o limbă străină

În primul rând, vă veți descurca cu ușurință în multe destinații din străinătate.

Vă veți face mult mai ușor noi prieteni. Mulți prieteni.

Veți înțelege mai bine o destinație, deoarece veți avea acces la mai multe informații. Sunt zeci de locuri unde nu sunt audio-ghiduri în limba română.

Veți avea multe oportunități diverse, unele surprinzătoare.

În general, toată experiența de călătorie va fi mai frumoasă.

2. ”Vorbesc în Spaniolă cu Dumnezeu, în Italiană cu femeile, în Franceză cu bărbații și în Germană cu câinele meu.”
– Sfântul Împărat Carol Quintul

Ce limbă este bine să învățați?

Aș spune că în primul rând engleza, care este de altfel și limba universală în afaceri. Dar în rest oricare altă limbă, în funcție de locul unde mergeți sau activați. Adică, altfel vă veți bucura de o călătorie în Cuba dacă puteți sta la povești cu localnicii, în tihnă. Vorbitorii limbii spaniole vor avea o experiență minunată în toate țările unde limba oficială este spaniola. Și așa mai departe. Oriunde veți merge, să cunoașteți limba locală vă va aduce foarte multe satisfacții. Chineza, franceza, araba, italiana, portugheza….

3. ”O limbă te va plasa pe un coridor pentru toată viața ta. Două limbi îți vor deschide toate ușile întâlnite” ‒ Frank Smith, psiholingvist contemporan faimos.

4. ”Învață tot ce poți, de fiecare dată când poți, de la oricine poți; mereu va veni o vreme când vei fi recunoscător că ai făcut lucrul acesta” ‒ Sarah Caldwell, directoare americană de operă.

5. ”Nu vei înțelege niciodată o limbă până când nu vei înțelege cel puțin două”‒ Geoffrey Willans, scriitor britanic.

6. ”Să cunoști o altă limbă este ca și cum ai avea încă un suflet” ‒ Charlemagne – Carol cel Mare.

7. ‘‘Cei care nu știu nicio limbă străină nu știu nimic nici despre propria limbă” ‒ Johann Wolfgang von Goethe, faimos poet, gânditor și om de știință german.

8. ‘‘Limba este sângele sufletului, unde gândurile curg și unde acestea cresc” ‒ Oliver Wendell Holmes, faimos doctor, scriitor, poet, profesor american din secolul – XIX. 

9. ”Învățând o limbă străină nu învățăm numai cum gândesc și cum simt alte societăți, ceea ce au experimentat, valorile și cum se exprimă, ci avem totodată o oglindă culturală în care putem să vedem mai clar propria noastră societate ‒ Cancelarul Edward Lee Gorsuch.

10. ”Limitele limbajului meu sunt limitele universului meu”
‒ Ludwig Wittgenstein – filozof austriac.

Citate pentru învățarea unei limbi străine:

11. ”Un om care cunoaște două limbi valorează cât doi oameni” ‒ proverb franțuzesc.

’12. ‘Trăiești o nouă viață cu fiecare nouă limbă pe care o cunoști. Dacă cunoști o singură limbă, trăiești doar o dată”‒ proverb ceh.

13. ”Cineva care cunoaște o singură limbă este o singură persoană, dar cineva care cunoaște două limbi reprezintă două persoane” ‒ proverb turcesc.

14. ”Cunoașterea unei limbi este ușa către cunoaștere” ‒ Roger Bacon „Doctor mirabilis”, unul dintre cei mai mari filozofi ai evului mediu.

Paranteză Roger Bacon (1214 – d. 1294): într-o epocă bazată pe dictonul ”crede și nu cerceta” el a condamnat Cruciadele susținând că este păcat să fie masacrați necredincioșii, în loc să le fie predicată Evanghelia. S-a întrebat de ce nimeni nu a studiat sistematic limba și obiceiurile popoarelor cu care vin in contact cruciații.

A scris cărți de matematică, a studiat lentila, anticipând desoperirea telescopului și a lunetei. Totodată, a anticipat că vor fi mașini de zbor, mașini hidraulice, mașini cu aburi. Acum 700 de ani.

A studiat limba ebraică și a corectat multe dintre erorile apărute în Biblie. A studiat chimia, alchimia. Toate acestea i-au adus, desigur, prigoana fraților franciscani. Și aprecierea posterității.

15. ” Schimbă limba și îți vei schimba gândurile” ‒ Karl Albrecht, antreprenor german, fondatorul lanțului de comerț Aldi.

16. ”A învăța o altă limbă nu înseamnă doar a învăța noi cuvinte, ci totodată a învăța un nou mod de a te gândi la lucruri”‒ Flora Lewis, jurnalistă americană.

17. ” Limbajul nu este un dar genetic. A învăța o nouă limbă înseamnă să devii un membru al unui club – comunitatea celor care vorbesc acea limbă ‒ Frank Smith, psiholingvist contemporan faimos.

Celelalte motive pentru a învăța o limbă străină

Motivul nr. 2: Îți îmbunătățești capacitea de memorare

De multe ori creierul este comparat cu un mușchi, deoarece își îmbunătățește funcțiile odată cu exercitiul. Învățând o limbă străină vei reuși să reții mai bine nume, liste etc, deoarece se îmbunătățesc funcțiile memoriei.

Motivul nr. 3: Te ajută în carieră 

Te poți angaja mult mai ușor și vei promova mai ușor în cadrul companiilor unde directorii sunt expați, dacă vorbești bine o limbă străină. Cu siguranță atunci când competențele sunt similare, sau chiar ușor dezechilibrate, promovați vor fi colegii care care reușesc să se și înțeleagă cu managerii.

De ce? Păi cum poți lucra bine dacă nu comunici ușor cu directorul tău? În timp ce engleza este universal acceptată în România, puncte în plus vor primi cei care vorbesc limba expatului. Se știe că francezii sunt foarte atașați de limba lor. Și rușii. Și italienii. Și toți ceilalți într-o măsură mai mare sau mai mică.

18. ”Dacă îi vorbești unui om în limba pe care o înțelege, vei ajunge la mintea lui. Dacă îi vorbești în limba sa, vei ajunge la inima lui”
‒Nelson Mandela

Motivul nr. 4: Devii un observator mai bun 

Oamenii care vorbesc mai multe limbi străine sunt mult mai buni observatori: Sunt mai capabili să se concentreze pe informațiile relevante și să le conspecteze pe cele irelevante. Reușesc de asemenea să descopere informațiile înșelătoare cu ușurință.

Motivul nr. 5: Îți îmbunătățești abilitatea de a lua decizii

Oamenii care vorbesc o a doua limbă străină au o mai mare putere de a rezista tendinței de frică de risc, mult discutata ”loss aversion”, de aceea tind să ia decizii mai bune, în special decizii financiare. 

Motivul nr. 6: Capeți noi abilități

Învățând o limbă străină devii un mai bun negociator, rezolvi problemele mai ușor.

Motivul nr. 7: Funcționarea creierului este îmbunătățită

A învăța o nouă limbă străină are același impact asupra materiei cenușii precum exercițiile fizice asupra musculaturii. Cei care cunosc mai multe limbi străine au rezultate mai bune la teste diverse: matematică, citire, vocabular.

Motivul nr. 8: Amâni primele semne ale bolii Alzheimer și ale demenței

Diferite studii au arătat că la persoanele care vorbesc mai multe limbi străine primele semne ale demenței apar mai târziu  decât  la cei care nu vorbesc decât una singură: 75,5 ani, versus 71,4.

Ce limbă străină ați alege să cunoașteți, dacă prin minune ați putea primi acest dar? 

Kunnathur Guruvayur (48)

4 thoughts on “26 Citate si motive pro invatarea unei limbi straine

 1. Eu engleza si franceza. Desi pe ambele le cunosc la nivel B2 (ca urmare a mai multor teste care sa ma ajute sa imi descopăr nivelul) consider ca nu este suficient.
  Cel mai mare regret este că tocmai acest nivel de engleza m-a împiedicat in trecut să mă mut în țara mea preferată:(

  1. Dar ce este frumos este că niciodată nu este prea târziu. Poate fi mai greu, dar cumva, apreciem mai mult lucrurile când ne zbatem pentru ele. Însă dacă în UK se strică lucrurile, putem spune că nimic nu este întâmplător. Sau că am pierdut o oportunitate, că dacă aveai câțiva ani frumoși în țara preferată, tot era minunat. Cred că în viață putem fi mulțumiți cu momente, cu perioade, nu este niciodată totul roz.
   Îți țin pumnii. Da, cu cât știm mai bine și mai multe limbi străine, cu atât vom avea mai multe oportunități. Am observat că pierd mult timp citind aiurea tot felul de lucruri de pe urma cărora nu rămân cu nimic. Nu mă inspiră să fac ceva mai bun pentru mine, informația nu este relevantă, este doar pierdere de timp. Din fericire am pus multe filtre la fb și văd lucruri interesante acum, 70% cel puțin lucruri interesante. Măcar dacă ajung la vreun articol, este ceva interesant, ceva ce îmi place să învăț. SAu să îmi dea încredere, să mă bucure. Să aflu ceva util.
   Cu schiul, cred că acest tip de turism o să își revină, dacă se vor mai relaxa lucrurile. Și cred că putem găsi oportunități. Și în alte domenii și locuri de muncă din Uniune, ocupate înainte cu precădere de britanici.Îmi pare rău pentru ei, dar oricum, nu este ca și cum eu am ceva de spus în privința regulilor din UE 😀
   Spor cu engleza și franceza. Eu vreau acum să învăț și rusa și araba 😀 Asta pentru că vreau să călătoresc și în anumite locuri este mai ușor dacă cunoști limba, pentru că în regiunile izolate unde doresc să ajung, nu prea cunosc engleza. Franceza da, în Maroc, sau Tunisia de ex, dar nu în deșert 😀
   Mi-a rămas sufletul și la Edinburgh, m-aș vedea locuind acolo. Aș vrea să văd și Inverness…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *