Pașaport de vaccinare

Vom călători liber cu ”pașaport de vaccinare” în 2021?

Noutăți Uncategorized

De câteva luni de zile, una dintre cele mai înflăcărate discuții printre călători și agenții de turism este: își vor reveni călătoriile, vor putea oamenii să călătorească liber ca înainte cu un fel de ”pașaport de vaccinare”? Părerea mea este că acest lucru nu se va întâmpla în 2021 și că va fi tot un an al restricțiilor, al testelor PCR și al întrebărilor și disputelor de tot felul. O mini analiză despre cauzele pentru care nu cred că vom circula prea curând ”liber ca înainte” cu dovada vaccinării.

Notă: aceasta NU este o postare pro sau contra vaccin. Și nu vreau să alunec în această dispută, nu vreau să dezbat acest subiect. Articolul este scris pentru a facilita decizia de călătorie, de planificare a călătoriilor. Cred că vom avea restricții mult timp, cu sau fără vaccin. Și cei care amână ceva, pe principiul că ”mai stau câteva luni și o să călătoresc fără restricții, cu dovada de vaccinare” pot să ajungă să regrete. Pot să ajungă să regrete că nu au făcut vaccinul când le-a venit rândul și cei care nu îl fac, dacă anul viitor se va implementa acest pașaport. Sau poate că va fi necesar încă un vaccin rapel anual, pentru ca pașaportul să fie ”la zi”. Nu știm. De aceea dezbaterea acestui articol este: cât de repede se poate implementa un asemenea instrument? Să amânăm ceva pentru momentul x?

Părerea mea este că trebuie să începem să ne facem planurile pe ce este acum în mână, nu pe ce sperăm că va fi, sau se discută că va fi, sau se speculează etc. Dacă este să se relaxeze lucrurile este senzațional, dacă nu, cel mai sigur este să trăim azi, cu ce este azi.

Vaccinul nu va elimina testele și carantina pentru călători,cel puțin nu mare parte din 2021 și nu în toate destinațiile. Este chiar posibil ca unele țări să ceară în viitor vaccin + test

Nu mă aștept ca țările care au stat închise să dea drumul la liber tuturor celor care au efectuat vaccinul. Cel puțin nu deocamdată. Poate vor lua acest lucru în considerare în toamnă. Așa a anunțat Thailanda, de exemplu. Că va lua acest lucru, de a permite accesul pe baza dovezii de vaccinare (fapt solicitat de operatorii din turism) în considerare cel mai devreme în toamnă.

Totodată, din Australia vine știrea că NU au de gând să permită accesul turiștilor în 2021. „Cred că în cea mai mare parte a anului (2021) noi vom mai avea încă importante restricţii la frontiere”….. „Chiar dacă o bună parte a populaţiei va fi vaccinată, nu ştim dacă aceasta va împiedica transmiterea virusului. Este posibil ca măsurile de carantină să mai dureze ceva timp”, a spus Brendan Murphy, secretar în Departamentul Sănătăţii. Sursa. 

De altfel, mulți australieni încă nu au reușit să ajungă acasă, pentru că există o limită de călători care pot ajunge în țară în fiecare săptămână, în funcție de locurile de carantină. Și o mare frustrare că se desfășoară turneul de tenis. Turneu unde mulți jucători nu se pot antrena, că sunt într-o carantină foarte strictă, neavând voie să părăsească camerele de hotel – 72 de jucători dintre cei prezenți. Și se plâng pe rețelele sociale că nu primesc mâncare suficientă. Mai avem de așteptat cu Australia, se anulează mereu zboruri și oricum, sunt prețuri fantastic de mari. Sper să nu ajungem să le considerăm normale.

Statele Unite au anunțat că vor cere test PCR negativ sau dovada că ați avut și v-ați recuperat după COVID-19. Știați acest lucru? Sursa aici. 

pasaport imunitate

Țările care au stat închise așteaptă să vadă rezultatele campaniei de vaccinare. Până atunci, cei care sunt primiți intră pe bază de teste, carantină, sau ambele. Situația va dura atâta timp cât nu vor fi clare efectele vaccinurilor:

Vor continua cei vaccinați să transmită boala? Cât timp vor avea anticorpi?

Pe lângă întrebarea: vor putea transmite mai departe, s-a anunțat deja că nu se știe cât timp vor fi activi anticorpii făcuți prin vaccinare.

S-a mai spus (OMS, oficiali din toate țările) că persoanele vaccinate vor putea transmite în continuare virusul și că vor trebui să poarte mască. La urma urmei este logic, la fel este și cu vaccinul anti-gripal. Îi ferește pe cei care îl fac să facă forme grave, dar nu să se infecteze și o parte dintre cei care se vaccinează anti-gripal tot fac gripă. Mai blândă decât fără vaccin, iar unii nu fac deloc, cu vaccin, față de anii în care nu făceau acest vaccin. Dar de infectat în continuare se infectează și cei care au simptome tot transmit.

Totodată, mai este întrebarea: cât va dura imunitatea? Acest lucru nu are cum să fie sigur mai devreme de 2022

Poate că cei vaccinați vor avea facilități de tipul: carantină mai scurtă. Sau un număr mai mic de teste PCR solicitate. Pe termen mediu, în cazul în care se vor afla rezultatele vaccinării, cum, cât durează imunitatea, evoluția pandemiei etc, da.

Dacă va exista o decizie la nivel european, care să impună obligativitatea vaccinării (nu prea curând), asigurările vor putea refuza să asigure clienții nevaccinați. Însă înainte nu prea că ar fi sinucidere din partea celui care va impune prima oară acest lucru. iar dacă fac acest lucru fără să fie o decizie luată la nivel oficial, pot să se trezească cu procese de înțelegere, procese anti-trust. Plus că la nivel european, există cardul gratuit de sănătate, CEAS, pe care îl pot accesa toți cetățenii, după părerea mea nici nu este nevoie de asigurare de sănătate în UE, dacă avem acest card. Și este foarte simplu de obținut.

În 2021 vom călători tot pe fond de incertitudine, nu vor fi mari diferențe față de 2020 

Posibil ca pe termen lung, în anumite destinații nu se va putea ajunge decât cu dovada vaccinului, așa cum este acum cu febra galbenă de exemplu. Dar până când nu se aduce sub control pandemia, nu. Și nu peste tot, însă aproape sigur în țările care au stat închise. Sau carantină și nu știu câte teste.

Oare vom avea un alt tip de test solicitat? Cel de anticorpi? – orice este posibil 

Dar COVID-19 nu este un virus de tipul hepatită, febră galbenă, anti-tetanos etc. care au o durată de protecție mare. Coronavirusurile fac mutații des și nu se știe cât va dura imunitatea, carnetul va reglementa în funcție de cât de des este necesară vaccinarea pentru a avea anticorpi.

În rest, țările care au avut relaxări vor impune restricții și vor relaxa în funcție de evoluția pandemiei. Și în 2021, vom călători în UE și în alte țări care au avut relaxări tot pe baza testului PCR, sau vaccin și test, sau alte variații.

Dovada de vaccinare actuală poate fi falsificată foarte ușor mai ales în țările unde există multă corupție. Pentru a se implementa ceva 100% sigur este necesar de timp pentru platforme. Sau o altă soluție, care să elimine posibilitatea de a se falsifica dovada de vaccinare. Fals poate să însemne și că cineva a dat ”șpagă” la un doctor, să îi dea hârtia. Și cu siguranță vor fi multe cazuri, dacă se va impune așa ceva. Poate se va implementa și un cip (nu cu japca, nu cred că există cipuri în vaccinuri, dar voluntar, cu acord, se poate), sau ceva care să poată fi depistat? PS: nu cred că asta, dacă va fi vreodată realitate, se va întâmpla mai devreme de câțiva ani, până atunci se pot întâmpla multe. Dar foaia aceea de vaccin nu este prea de încredere. Spunea cineva că de ce cu febra galbenă nu este problemă cu acte falsificate. Păi oamenii vor vaccinul de febră galbenă, în primul rând. Așa că poate ne întoarcem la un test al anticorpilor?

Deocamdată, se dezbate dacă ”pașapoartele de vaccinare” vor da anumite drepturi deținătorilor

Anumite țări doresc să permită liber accesul turiștilor pe baza dovezii de vaccinare. Ca cei care au făcut vaccinul să scape de teste, să circule liber. Iar ceilalți cu teste.

Islanda și Ungaria vor lăsa pe bază de anticorpi, fie că sunt făcuți pe bază de vaccinare, sau în urma imunizării naturale, după ce persoana nu mai prezintă risc să infecteze pe alții. India la fel, spune că nu este deocamdată prioritar să fie vaccinați cei care au deja anticorpi, prioritari fiind ceilalți, pentru că cei care au trecut prin boală sunt deja imuni. Știu că India nu este parte UE, dar exportă mulți turiști și este o mare economie mondială.

Da, mulți operatori din turism fac presiuni, deoarece doresc să se reia lucrurile. Doresc orice, se agață de orice speranță, numai să înceapă să meargă treburile. Însă atât OMS cât și alte autorități îndeamnă la prudență. Așa că, în acest moment sunt speranțe, dar nu certitudini. Sunt bune speranțele, însă nu trebuie să amânăm ceva din viața noastră pentru momentul ”fără restricții”.

De ce sunt rezervați șefii de stat din UE să facă anumite facilități pentru cei vaccinați? Sau să le facă repede, în câteva luni

Nu toată lumea are DEOCAMDATĂ acces la vaccin. Ar fi discriminare pentru cei care doresc dar nu au deocamdată acces la vaccin să se poată călători numai pe baza dovezii de vaccinare.

Copiii sub 12 ani, femeile care sunt însărcinate sau plănuiesc în scurt timp, oamenii cu anumite afecțiuni nu vor fi vaccinați. Ce se întâmplă cu ei?

Ce vaccin va fi acceptat? Oricare? Sunt mai multe variante de vaccin prezente pe piață și încă nu se cunosc rezultatele pentru ele. Brazilia tocmai ce a anunțat că vaccinul chinezesc Sinovac este eficient în proporție de 50,4 %. Cum vor fi aceste pașapoarte de vaccinare? Orice este acceptat, orice făcut în urmă cu cât timp etc? Toate aceste întrebări trebuie să își găsească răspuns înainte de a lansa un ”pașaport de vaccinare care să permită accesul liber”. Nu spun că este imposibil să se afle aceste răspunsuri, dar este nevoie de mai mult timp. Așa cum am scris, este vorba despre momentul ”când vom putea călători pe baza unui pașaport de vaccinare”. 

Posibil ca dacă se face ceva cu ”obligație”, statul să trebuiască să își asume despăgubiri în cazul unor efecte adverse. Care sunt destul de greu de stabilit, desigur. Acum, ai contraindicație să bei alcool după vaccin. Dar sunt oameni care au comorbidități, dar beau de sting. Văzusem un caz al cuiva care a băut ”numai” un litru de vin de buturugă și 150 ml țuică de țară după ce s-a vaccinat. Și a făcut un stop cardiac. Aș spune că acel stop cardiac putea să îl facă oricând, având în vedere că bea mult, fuma și avea și diferite boli. Dar.. a făcut vaccinul,  așa că în anumite circumstanțe ar putea da vina pe vaccin.

Și.. cum se stabilesc anumite lucruri, cine, ce cum, de ce? Plus alte persoane cu diferite afecțiuni care să spunem că s-ar simți mai rău după vaccin, dar fără legătură cu vaccinul. Oamenii cu diferite boli cronice cumulate, pot să aibă parte de o înrăutățire a stării de sănătate oricând, cu atât mai mult cu cât mulți diabetici tot mănâncă zahăr, sau beau alcool și mult altele. Dar… ar putea să deschidă proces pentru daune de la stat. Ei câtă bătaie de cap ar fi? Atâta timp cât vaccinarea este voluntară, aceste probleme se evită.

Testele: testarea aceasta aduce foarte mulți bani în multe țări. Dacă s-ar renunța la testele scumpe, pentru un vaccin gratuit, desigur că este o afacere bună pentru turiști. Dar este așa pentru toată lumea? Se fac foarte mulți bani cu aceste testări. Oare ce lobby fac companiile care oferă testare? Chiar la nivel european. Fac lobby să se renunțe la teste, să se circule pe bază de vaccin, liber sau să se continue cu testarea?  Lucru care este eficient și dpdv sănătate, atâta timp cât cei vaccinați tot pot transmite boala (din datele oficiale de până acum), nu se știe cât durează imunitatea și se vor pierde banii de testări, o adevărată industrie deja.

Toate aceste lucruri fac ca momentul în care vom călători liber pe baza pașaportului de vaccinare să nu vină prea curând, cel puțin nu la nivel de UE, sau Mondial. Fiecare țară poate impune anumite reguli, dar am văzut că acestea se schimbă des, mai ales în cazul țărilor care doresc turiști, cum este Grecia.

 Deși se lucrează la acest pașaport și este normal, trebuie să fie gata în cazul în care se va ajunge la un consens. Dar totodată, va dura și eliberarea lui pentru o mare parte a populației. Țineți minte cum a fost în trecut când s-a introdus un nou act? O perioadă s-a călătorit și cu cele vechi etc. S-a anunțat măsura din timp. Nu cred că vor spune: gata, mâine avem și pașapoartele și tot și platforma și de toate și la vară va fi implementat. Cred că cel mai sigur este să spunem că poate în 2022 o să avem acest pașaport, dacă se va implementa vreodată și asta depinde de multe lucruri: 

Alte amenințări care duc ca momentul ”fac vaccinul și călătoresc liber” să se mai amâne:

Noi tulpini ale virusului, noi mutații. Am văzut deja cum a fost izolată Marea Britanie peste noapte. Cum s-au anulat multe zboruri sau s-au pus restricții la zborurile din Brazilia. Din fericire, se pare că mutațiile de până acum, deși mai ușor transmisibile, nu sunt mai periculoase și se pare că răspund la vaccinurile puse pe piață. Nu se știe încă cu multația din Brazilia, sau nu am văzut confirmarea, dar se pare că se aseamănă cu mutațiile din Marea Britanie și din Africa de Sud. și este o mare posibilitate să răspundă la vaccin. Dar dacă mâine apare o mutație care nu răspunde la vaccin? O luăm de la capăt, nu? Coronavirusurile fac mutații.

Nu se știe cât durează imunizarea, cum am spus mai sus. Cât timp nu se cunosc aceste lucruri, pașaportul acela nu poate decât să ofere date despre statusul vaccinării, dar nu ne va da liber în țările care stau închise. În UE și cu pașaport și fără (dacă va fi implementat), anul acesta se va călători și cu test PCR. Sau numai cu test PCR, neținând cont de statusul vaccinării, cum doresc multe țări, să nu se facă diferență între vaccinați și nevaccinați. Cel puțin nu în 2021.

ACTUALIZARE: văd că la noi se dorește să se lase accesul liber după a doua doză de vaccin. Asta înseamnă că… este posibil să ”primim” și vreo nouă mutație care circulă în Marea Britanie și circulă și cea din Brazilia și cea din Africa de Sud acolo. Și să fie prăpăd cu sănătatea celor care nu au apucat să se vaccineze. Și în termeni de călătorie înseamnă că… putem deveni ciumații Europei, să nu ne mai primească nimeni nicăieri. Cred că este o idee foarte proastă să începem noi să aplicăm astfel de măsuri, înainte să avem multe răspunsuri. Nu că înainte respectau toți măsurile, dar mai era un filtru. Dar mai este ceva: este posibil ca noi să ne apropiem deja de imunitatea de turmă. Și atunci… să scăpăm chiar daca se transmite. Peste tot este aglomeratie la noi si cu toate acestea, nu mai avem multe cazuri. 

Pentru agenții economici din HORECA care dau facilități pentru cei cu vaccin: mă legitimează ospătarul? Îi arăt buletinul, fișa de vaccinare? Și cum certifică că este reală, nu un fals, o verifică în ce sistem? Și de unde știe că nu am doar hârtia, dar nu am făcut vaccinul?

Ce pregătire și cursuri trebuie să aibă cei care manipulează aceste date? Ce contracte de confidențialitate și pe baza a ce contract un operator poate avea acces la datele personale? Le stochează undeva, sau cum se face verificarea?

De la ei adică. În cazul în care STATUL face o platformă care să garanteze securitatea datelor este una. În cazul în care o companie aeriană solicită anumite acte, este alta. Însă dacă un operator care nu are de ce să aibă acces la datele personale ale populației le cere, este o mare problemă cu protecția datelor. Când ai cumpărat un bilet de avion ai practic un contract cu compania aeriană, pentru că oferirea serviciului (biletul de avion) necesită să aibă acces la date. La fel cu agențiile de turism de la care accesezi un serviciu. DAR: nu ai un contract cu x pizzerie sau teatru sau mai știu eu ce operator. Pentru ați vinde o pizza nu are nevoie de datele tale personale. Ei nu au dreptul să solicite datele tale personale, sau pot dar pot fi și dați în judecată ușor, dacă nu semnezi un fel de accept cu datele tale. Cel puțin așa cred că funcționează lucrurile. Și cei care vin cu oferte de tot felul, NU te legitimează. Tu pui datele, poți să le dai aiurea dacă vrei, nu sau promoterii de țigări de exemplu să verifice buletinul. NU AU VOIE.

Deci cum legitimează ospătarul? Are cădere? Pe ce temei legal? Există cadru legal? Cred că excesul de zel a stricat mult de-a lungul timpului. Cineva, din dorința de a face ceva bine, o poate da în bară rău de tot, să își vadă toată munca pe butuci. La nivel UE nu este glumă cu datele personale și dacă nu există cadru legal care să reglementeze aceste aspecte, operatorii economici sunt foarte expuși

Părerea mea este că deocamdată se stă în expectativă. Se va vedea ce și cum va evolua pandemia și numai dacă va fi imperios necesar, se vor lua anumite măsuri. Dar deocamdată, atâta timp cât încă nu sunt vaccinuri pentru toți cei care doresc, nu se vor impune anumite restricții, cel puțin nu de către stat. Viitorul nu știm ce ne va aduce. Poate chiar o nouă pandemie, că impresia mea este că această decadă este decada pandemiilor și că până ce nu restabilim cât de cât echilibrul naturii, tot așa o să o ținem. Cu pauze de respiro.

Ar fi și scenariul x: cu ”pașapoarte de sănătate” unde să apară statusul vaccinurilor, nivelul de anticorpi – ar fi necesar să ne testăm des – ultimul test PCR etc. Unde am călătorit în ultimul timp, pentru ca dacă apare nu știu ce tulpină nouă, să se poată izola rapid. Dar și acest lucru durează.

Precum vedeți, sunt foarte multe întrebări fără răspuns și foarte multe lucruri care trebuie rezolvate, pentru ca o măsură de tipul ”acces liber cu dovada vaccinului” să fie implementată. În primul rând, este un mare risc de a se transmite în continuare boala. Nu știm dacă cei vaccinați obțin imunitate, dacă vor transmite boala, cât durează imunitatea. În plus, vor fi multe fraude dacă ”o hârtie” va fi ”pașaportul spre libertate”. Până la urmă cu toții ne dorim să treacă pandemia. Poate vom avea o surpriză plăcută, să treacă mai repede decât credeam, de la sine. Este și aceasta o posibilitate, așa a fost cu epidemia de gripă porcină, gripa tip A(H1N1). Nu este imposibil. Ce ne-a învățat trecutul în privința epidemiilor, pandemiilor, este că putem avea tot timpul atât surprize plăcute, cât și neplăcute. Să ne rugăm pentru una plăcută? 

Și da, părerea mea este că anul acesta, o să călătorim în același climat de incertitudine ca anul trecut. Este foarte posibil ca anumite țări să impună dovada vaccinării, da. Dar nu cred că în 2021 va fi implementat la nivel mondial, ci doar de către anumite state. Care probabil vor cere anul acesta vaccin+test. 

2 thoughts on “Vom călători liber cu ”pașaport de vaccinare” în 2021?

 1. E corect cum vezi lucrurile, si anul asta vor fi o multime de restrictii la calatorii, ca anul trecut. Am doar cateva observatii:
  1. la fel ca anul trecut, vor fi destule state ce vor relaxa conditiile in timpul verii, dupa care le vor inaspri iar undeva prin toamna; interesul poarta fesul, totusi…
  2. statul nu isi va asuma niciun fel de despagubiri pentru efectele adverse ale vaccinurilor; asa ar fi intr-o lume ideala, dar nu suntem intr-o lume ideala; juridic vorbind ar fi mult prea riscanta asumarea de catre stat a oricaror consecinte, deci vor evita asta cu orice pret;
  3. cred ca majoritatea statelor nu vor impune vaccinul, ci vor conditiona obtinerea unor drepturi, facilitati si servicii de vaccinare; ceva de genul „noi nu te obligam sa te vaccinezi, e decizia ta, dar accesul in aeroport e permis doar cu dovada de vaccinare”.

  1. Mulțumesc, Ideea era că am adunat o serie de lucruri pentru care nu cred că acel pașaport de vaccinare va oferi accesul peste tot, fără test etc. Sunt încă multe neclarități pentru care există păreri opuse și se trage de o parte sau alta. Ce va fi vom vedea, dar multe diferențe în 2021 nu vor fi. Nu va fi acel”EL Dorado” cum spusese cineva, că în iulie va fi o mare ”fiesta sau ce spusese orgie”? Un personaj cunoscut, că gata, facem ce vrem. A, dacă va trece pandemia da 😀
   1. Da, vara vor fi restricții în destinațiile unde au fost și vara trecută, cel mai sigur. Despre cum vom călători în 2021 am un articol, cu ce presupun eu că va fi.
   2. statul da, nu dorește și nu are de unde și ar fi dificil de stabilit. Dar dacă va fi obligatoriu, este posibil să trebuiască să își asume, dacă ar fi putut scăpa de asta cred că ar fi fost deja obligatoriu 😀 Sau mă rog, era o mare șansă. Mai este și cu drepturile, dar și aici sunt portițe, cu sănătatea publică. Însă la despăgubiri… cât este voluntar, se evită. Și oricum, deocamdată nu sutn vaccinuri pentru toată lumea, așa că de ce s-ar grăbi cu ceva până ce nu vor fi suficiente? Și asta undeva în 2022?
   3. Atâta timp cât nu se cunosc încă efectele, în sensul dacă vor putea să oprească infectarea, transmiterea, dacă oferă anticorpi cât timp, nu se grăbește nimeni să impună nimic. Ba sunt țări care nu se grăbesc nici cu vaccinarea. Altele da. Așa că anul acesta așa văd, că tot va domni incertitudinea.
   Dar eu sper să treacă pandemia de la sine, printr-o mare minune <3 ce bine ar fi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *