Impresii Iordania 17

Iordania se deschide pentru călători începând cu 20 ianuarie – fără carantină

Noutăți

Tocmai ce am primit o veste fantastică: Iordania își va deschide granițele terestre și aeroporturile pe data de 20 ianuarie. Până acum era deschis numai aeroportul Internațional QAIA din Amman și o procedură de înregistrare, plus efectuarea a câtorva teste și carantină. Mai mult, Iordania este pe lista verde, nu este necesară carantina la întoarcerea în țară.

De cum am primit vestea de la oameni care lucrează acolo în turism, am pornit la verificare. Să văd și confirmarea oficială. Și da, se confirmă. Iordania nu a mai transmis notificări din 17 septembrie, notificări privind situația turismului, așa că ne putem aștepta la o perioadă de stabilitate a noilor reguli. Care vor fi noile condiții:

Iordania se deschide pentru turiști. Condiții:

Test negativ PCR făcut în țara de origine, cu cel mult 72 de ore înainte de sosirea în Regatul Hașemit al Iordaniei.

Copii mai mici de 5 ani nu trebuie să efectueze niciun test.

Formularul care este postat pe pagina www.gateway2jordan.gov.jo  nu va mai fi folosit începând cu data de 20 ianuarie a.c.

Un alt test care se va efectua în aeroport, pe cheltuiala fiecărui vizitator. Acesta va trebui să fie achitat în avans, costă 28 de dinari iordanieni – aproximativ 40 de dolari americani.

Rezultatul testului va sosi în 2-5 ore maxim. În caz de rezultat negativ, se poate continua călătoria liber.

În caz de rezultat pozitiv, călătorul va fi trimis către biroul Ministerului Sănătății din aeroport, unde se va aranja plecarea sigură de la aeroport și transportarea la un spital dedicat COVID. Tratamentul călătorilor (care nu sunt cetățeni iordanieni) se face pe cheltuiala fiecăruia. Sau trebuie acoperit de asigurări. Ca o paranteză, Iordania are spitale excelente, mulți pacienți vin din diferite țări din regiune pentru a se trata în Iordania. Sunt multe spitale noi, sunt și Universități bune acum. Arată fantastic spitalele, am văzut câteva din afară, dar de exemplu Institutul pentru bolnavii de cancer este foarte renumit internațional. Cum fostul Rege a decedat în urma acestei maladii (în SUA), actualul Rege a alocat foarte multe fonduri pentru a putea fi tratați bine toți cei care au nevoie.

Iordania nu va solicita prezența unui test negativ pentru a părăsi țara, dar dacă acesta este solicitat pentru alte situații (de exemplu este necesar la întoarcerea în țara fiecăruia), sunt numeroase laboratoare unde poate fi efectuat. Și liste cu acestea.

Desigur, eu sper să nu se infecteze nimeni de la un test la altul și depinde de fiecare să se ferească, de exemplu să nu meargă cu mijloace de transport în comun spre aeroport. Deși simptomele nu apar chiar imediat, dar oricum, ar fi de preferat să nu ne expunem. Purtatul măștii, distanța, igiena impecabilă a mâinilor, ne ajută. Plus suplimentarea cu vitamine, asta pentru imunitate, desigur.

Merită să ne asumăm riscul să fim depistați pozitiv în Iordania?

La această întrebare desigur trebuie să își răspundă fiecare. Depinde și de vulnerabilități.

Cu riscul: cred că da. Părerea mea este că nu ne vom reveni prea curând (ani de zile) la ”normalul” dinainte. O să mai scriu despre acest subiect, nu am dorit să postez în perioada Anului Nou, sau al Sărbătorilor, dar știu ceva: ce este în mână nu este minciună.

Deocamdată putem călători, chiar cu anumite restricții. Nu știm ce va fi în câțiva ani. Nu știm dacă nu va veni o nouă mutație a SARS CoV-19, sau un nou virus, cum avertizează din ce în ce mai insistent și oamenii de știință, dar și OMS, Bill Gates etc. Toți spun că oricând putem confrunta alți viruși, ba că o să avem altul nou în 2025-2028. Adică după ce scăpăm de acesta, cum se preconizează. Sper să nu fie așa.

Și dacă scăpăm în 2 sau 3 ani și se vor relua călătoriile fără restricții, să fie primită relaxarea cât mai mare. Dar dacă nu va veni prea curând? Regret nespus că nu am văzut la timpul lor anumite destinații, le-aș vedea și acum, de exemplu și nu aș amâna nimic, dacă îmi stă în putință să o fac.

Da, sunt țări unde se intră cu un singur test, sau fără test. Însă acestea pot intra oricând pe lista galbenă, să avem carantină la întoarcerea în țară. Și în aceste țări este mai mare riscul să ne infectăm în vacanță. Până la urmă fiecare hotărăște ce riscuri dorește să își asume. Și unde doreșt să călătorească. Prefer de exemplu să fie o mai mare predictibilitate cu unele destinații, cu riscul unui test suplimentar. 

Cine a reluat zborurile spre Iordania:

Zboruri directe: Ryanair (din București din data de 30 martie) , Tarom din 29 martie.

Ryanair a reluat deja zborurile, însă nu directe de la noi. Sunt și alte companii internaționale care au reluat zborurile, inclusiv Qatar și Turkish Airlines, găsiți aici lista completă.

Sursa oficială aici și aici. 

Articole despre Iordania:

Impresii Iordania: informații de călătorie #minighid

Jordan Pass – viză gratuită în Iordania și 40 de obiective turistice incluse

Wadi Rum Iordania: un deșert bijuterie, mini ghid

TOP 14 atracții Aqaba Iordania și mini ghid

Toate articolele despre Iordania le puteți urmări în categoria dedicată aici. O să continui cu poveștile, am încă multe de spus!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *