Porticurile din Bologna au fost incluse în patrimoniul UNESCO

Bologna Italia Noutăți

Porticurile extinse din Bologna, care datează din secolul al XIII-lea și încă fac parte din viața de zi cu zi a orașului, au fost adăugate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO, agenția de cultură a ONU, a anunțat acest lucru la o întâlnire din China, deoarece de-a lungul secolelor „porticurile au devenit o expresie și un element al identității urbane a orașului Bologna”.

În Bologna putem să ne lipsim de umbrelă, chiar dacă plouă: porticurile se întind pe o lungime de 62 de kilometri, dintre care 40 în centrul orașului. Peste tot sunt baruri, restaurante, terase, obiective turistice de tot felul, magazine. Bologna este orașul porticurilor, pe lângă cel al mâncării delicioase și al unei vieți de noapte agitate și foarte boeme, Bologna fiind un oraș universitar.

Citiți și:

5 lucruri de făcut în Bologna după lăsarea serii 

Câteva ”recorduri”:

Cel mai lat portic este cel cu patru laturi, al Basilicii Santa Maria dei Servi (sttr. Maggiore) realizat la sfârșitul secolului 14.

Cel mai înalt: în strada (sau Via) Altabella – porticul clădirii Arhiepiscopului: 10 metri înălțime.

Cel mai îngust portic: pe strada Sanzanome: 95 de centimetri.

Cel mai lung din lume și cel mai faimos din oraș: pornește de pe Via Saragozza și duce la Sanctuarul Madonei San Luca, care este alcătuit din 664 de arcade și măsoară aproape 4 km.

58 de situri UNESCO are Italia, dar nenumărate obiective pentru că… sunt orașe întregi trecute ca un singur obiectiv! 

Așadar, în momentul de față sunt 58 de situri italiene incluse pe lista UNESCO. Asta deoarece la începutul lunii iulie a.c. au fost adăugate alte obiective din Italia: orașul Padua, cunoscut pentru frescele Giotto din capela Scrovegni, care datează de la începutul secolului al XIV-lea și Montecatini Terme, un oraș balnear bine conservat din Toscana.

Însă când ne gândim la numere, nu este tocmai relevant: dacă în anumite țări un obiectiv de pe lista UNESCO este un palat, sau un edificiu de cult etc, în italia sunt orașe întregi trecute ca un singur obiectiv. De exemplu orașul Verona, sau centrul vechi din Florența (știm câte minuni sunt acolo, sunt un singur obiectiv!) toată insula Ortigia din Siracuza, Sicilia (plină de palate și de Basilici și o catedrală absolut minunată), sau cele 9 obiective din moștenirea Arab-Normandă (palate și catedrale, 9 la un loc).

Inclusiv centrul vechi din Roma este un singur obiectiv, la fel și centrul vechi din Napoli și tot așa. Au zis italienii să nu se încurce cu lucruri mărunte, au trecut multe la grămadă. Uitați aici pe wikipedia lista cu obiectivele UNESCO din Italia. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.