Peste 100 de români care au ajuns pe 2 februarie în Cancun au fost sechestrați în aeroport

Uncategorized

Românii care au ajuns ieri noapte în Cancun au fost sechestrați imediat ce au ajuns pe aeroport. Este vorba despre peste 100 de români, plecați în marea lor majoritate cu pachete turistice cumpărate de la tur operatori, prin agențiile partenere.

Scriam acum câteva zile despre situația românilor ajunși în Mexic pe data de 30 ianuarie. Inițial nici nu știam că situația est atât de gravă: că peste 120 de turiști veniți cu trei curse au fost ori expulzați, ori sechestrați în aeroport. Însă între timp au apărut toate informațiile și s-a aflat că au fost 13 turiști în cursa British Airways, alții într-o cursă Air France, iar majoritatea – 86 într-o cursă Lufthansa.

Autoritățile au încercat să îi expulzeze pe cei reținuți cu aceeași aeronavă cu care au venit. Nu au fost locuri pentru toți, așa că majoritatea au rămas pe aeroport, să aștepte loc în avioane. Dacă la cursele British Airways și la cea Air France s-au găsit câteva locuri, nu același lucru s-a întâmplat cu Lufthansa.

Cursa Lufthansa din data de 30.01 a fost plină și la întoarcere, din moment ce nu s-au găsit locuri pentru toți turiștii români. Pentru că nu, nu li se întâmplă și altor turiști așa ceva, sau dacă se întâmplă este accidental și foarte izolat. Voi scrie un articol și despre acest subiect.

Cursa următoare Cancun-București Lufthansa a fost cea din data de 2.02, L515 decolare la ora 18:40

Ieri mai rămăseseră încă 50 de turiști în aeroportul din Cancun, în așteptarea unei curse spre casă. Din păcate și pe cursa Lufthansa din data de 2.02 au fost reținuți peste 100 de români. O mică parte dintre cei sosiți pe data de 30 au fost alocați pe cursa din data de 2.02. Ceilalți, alături de cei care au ajuns pe data de 2, sunt în continuare sechestrați pe aeroport.

”Suntem sechestrați în aeroport. Ne-au luat telefoanele și ne-au închis într-un terminal cu armata pe noi… așteptăm să se găsească locuri la avion și să ne trimită pe rând spre casă 1,2,3, 4 zile nu se știe când. Am ascuns un telefon și stau ascuns în WC să scriu…” – povestește un turist ajuns în Cancun pe data de 2 februarie, cu zborul Lufthansa LH 514, aterizat la ora locală 16:34. 

Oare când vor fi locuri pentru ei? Când s-ar fi terminat sejururile lor? Vor sta cât timp, o săptămână în aeroport? Aștept orice detalii despre situația românilor care sunt acum în aeroportul din Cancun, voi actualiza articolul pe parcurs.

Când am scris duminică articolul despre românii expulzați, mi s-a spus de către multe persoane că mint, că inventez. Între timp subiectul a fost relatat de multe alte publicații, de vloggeri, de majoritatea mass-mediei din România. Turiștii veniți în data de 2.02 au avut aceeași soartă, sunt blocați în aeroport.

Ce vor face cei care au plecare spre Cancun peste câteva zile?

Sunt alți turiști care au bilete de vacanță pentru plecări din data de 12 februarie. Agențiile spun că nu pot anula biletele fără să piardă tot, pentru că nu s-a dat o scrisoare oficială de către autorități, din care să reiasă că românii nu sunt primiți în Mexic.

În lipsa acestei scrisori și pentru că în Cancun se operează multe curse, turiști din multe țări fiind acolo în vacanță, nu se pot anula pachetele din motiv de pandemie, asigurările nu acoperă aceste pierderi cât timp cursele sunt operate. Și cât timp unitățile hoteliere din Cancun sunt deschise, chiar dacă la capacitate redusă, de maxim 50% – măsură impusă de autoritățile mexicane prin prisma situației epidemiologice.

Recomand tuturor celor care au vacanțe programate în perioada următoare să încerce să le reprogrameze. Până când situația se va remedia

Inițial, celor care aveau programate zboruri pe data de 2 le-am recomandat să nu renunțe la vacanță dacă nu își pot recupera banii, dar să ia decizia după ce vorbesc cu agențiile lor. Să vadă ce recomandări primesc de la agenții. Să caute să aibă un plan B. Însă la momentul respectiv multe voci spuneau că este o situație izolată, că unii turiști au intrat, că ”unii trec, alții nu”, că se întâmplă dar rar. Situația s-a schimbat radical față de lunile trecute. Se pare că într-adevăr este vorba de motive grave pentru care românii nu sunt primiți în Mexic. Și nu este vorba doar despre pandemie. Este nevoie de mai multă transparență, dar deocamdată, riscul de a nu fi primit nu este de 5, sau 10%. Ci mult mai mare.

Datorită faptului că au fost atâtea relatări, mărturii ale celor cărora li s-a refuzat intrarea pe teritoriul mexican, au fost turiști care aveau bilete cumpărate prin agenții care au reușit să reprogrameze vacanțele. Alții, individuali, au reușit să schimbe biletele și cazarea, optând pentru un hotel în Republica Dominicană:

”Astăzi, 3 februarie aveam zbor spre Paris și apoi spre Mexic, cu Air France (bilete luate de pe site-ul lor). Cazarea o aveam cu un voucher cumpărat de anul trecut la Bahia Principe. Ieri dimineață am sunat și-am anulat zborul și-n 10 minute aveam voucherul primit. Am sunat la Bahia Principe și-am explicat de ce nu mai pot merge în Mexic și mi-au oferit același hotel în Dominicană, de pe 13 pana în 25 februarie. Am cumpărat bilete cu voucherul primit de la Air France și acum sper sa nu introducă restricții la tranzit prin Franța. Biletele au fost mai ieftine și mi-au mai rămas 700 de euro, sub forma de voucher”. Mesaj postat de un călător pe un grup de Facebook dedicat vacanțelor.

Am făcut și eu câteva demersuri pentru a se putea rezolva problema vacanțelor deja achitate. Mă voi adresa și tur operatorilor din Germania, în cazul în care companiile din România nu vor reuși să facă niciun demers în acest sens. Însă sunt agenții de la noi care au comunicat transparent situația, sau au renunțat la a mai vinde momentan această destinație. Aceste companii merită toată încrederea turiștilor lor. 

Românii blocați în Mexic intra în greva foamei, MAE face demersuri să trimită un avion să îi repatrieze urgent

4 thoughts on “Peste 100 de români care au ajuns pe 2 februarie în Cancun au fost sechestrați în aeroport

  1. Mulțumim! AI putea sa afli dacă și alți turiști de alte naționalități s-au confruntat cu această situație?
    Irina

    1. Turistii britancii, francezi nemti NU. Nici multi altii. Asa ceva, cu atat de multi retinuti… nu am auzit, am cautat si nu am gasit. Voi scrie un articol si dedicat acestui subiect ca vad ca multi spun ca este pandemie etc… covid… dar nu este asa. Era covid si acum o saptamana si multi turisti romani au ajuns si au avut o vacanta de vis. Totodata, acum sunt respinsi romanii, ceilalti din avioanele in care sunt si romani isi vad de vacante frumos, nestingheriti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *