Autoritățile vor să transforme Parisul în cel mai verde oraș din Europa! Doamna primar a orașului Paris, Anne Hidalgo, și-a făcut prima campanie electorală (cea din 2014) centrată în jurul politicilor ecologice. Și s-a și pus pe treabă de atunci, însă până în 2030, dorește ca jumătate din oraș să fie acoperit cu zone verzi, fie că este vorba despre parcuri, alei sau acoperișuri verzi. Acum doar 9,5% din Paris are spații publice verzi așa că este un drum lung de parcurs.
Parisul a intrat în transformări capitale de cinci ani de zile, de când Dna Hidalgo a ajuns la conducerea orașului:
Au fost create aproximativ 1450 de km de piste pentru biciclete în jurul orașului.
Multe drumuri din centru au fost închise circulației auto.
Au fost create aproximativ 30 de spații verzi – inclusiv 28 de ”oaze” în 28 de locuri de joacă din șacoli.
Renumitele piețe Madeleine, Nation și Bastille au fost reproiectate pentru a le face mai prietenoase pentru pietoni.
Iar din 2024, toate mașinile diesel vor fi interzise din oraș, iar până în 2030 vor fi interzise și mașinile pe benzină.
Au fost desigur și controverse legate de aceste măsuri: proteste din partea taximetriștilor, din partea companiilor care oferă servicii de transfer pentru hoteluri. Însă măsurile au continuat și perioada de lockdown a ajutat pentru a continua lucrările.
În timpul primului lockdown din 2020, orașul a transformat 64 de km de drum în piste pentru biciclete. Acestea au fost supranumite ”piste corona”. Totodată a fost interzisă circulația auto pe Rue de Rivoli, care se întinde până la Luvru la Place de la Bastille. Aceste inițiative ar putea fi făcute permanente și mai multe piste pentru biciclete sunt în lucru.
Noi proiecte: patru noi „păduri urbane”
Pe spațiul din spatele Operei Garnier vor fi plantați tei și cireși. Iar în piața din fața Hotelului de Ville va fi plantată o pădure de pini. O mică piață pavată din partea laterală a Gării de Lyon va deveni o zonă împădurită, iar o zonă pietonală de le cheiul Senei va avea arbuști și gazon.
Până în 2026, primarul Hidalgo s-a angajat să planteze peste 170.000 de copaci în întreaga capitală, pentru ținta de a avea 50% din oraș acoperit de suprafețe plantate până în 2030. Pentru a face acest lucru, a fost modificată legislația, astfel încât parizienii să planteze mult mai ușor copaci din cartierele lor.
Totul este în concordanță cu ceea ce Dna Primar Hidalgo a declarat pentru The New York Times că este unul dintre obiectivele ei majore: „construirea acestui oraș în jurul individului”. O modalitate simplă de a face acest lucru, a adăugat ea, a fost să readucă natura în viața urbană.
Parisul se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice din 2024, însă multe alte atracții vor avea un aspect verde până atunci
Zona din jurul Turnului Eiffel, de exemplu, urmează să fie transformată într-un „parc extraordinar” chiar la timp pentru jocuri. Place de la Concorde, cea mai mare piață din Paris și locul execuției Mariei-Antoinette, va fi, de asemenea, plantată cu noi „zone de parc”.
Citește și:
Turnul Eiffel va fi vopsit în auriu înaintea Jocurilor Olimpice din 2024
Suburbia Seine-Saint-Denis va găzdui în curând un nou sat olimpic „ecologic”, cu un Media City și un centru acvatic olimpic. Bazinele de pe malul râului, construite pentru jocuri și umplute cu apă curată din Sena, vor fi ulterior destinate uzului public.
Până în 2030, cea mai faimoasă stradă din Paris, Champs-Élysées, va fi transformată într-o „grădină extraordinară”, ca parte a unei transformări masive de 250 de milioane de euro
Planurile includ reducerea numărului de benzi auto de la patru la două, crearea de noi zone pietonale și verzi și plantarea „tunelurilor copacilor” care îmbunătățesc calitatea aerului de-a lungul bulevardului lung de 1,9 km.
Se dorește să se reducă numărul de mașini și să se încurajeze călătoriile pe jos și transportul public. Unul dintre consultanții lui Dnei Hidalgo este Carlos Moreno, profesor la Universitatea Sorbona din oraș și unul dintre susținătorii majori ai conceptului „oraș de 15 minute”.
În acest model de oraș, locuitorii ar avea acces la toate serviciile de bază (transport public, magazine, școli) în termen de un sfert de oră de la domiciliu. „Am văzut în pandemie că este posibil să funcționăm diferit, să creăm noi hub-uri”, a declarat Moreno pentru Time anul trecut. ‘Sunt optimist.’
În 2016 Parisul arăta destul de verde, sunt curioasă cum o să arate peste câțiva ani!
Îndrăgostește-te din nou de Paris, în 30 de fotografii
Vom vedea din ce în ce mai multe inițiative privind protecția mediului în anii viitori. Precum știm, în luna decembrie 2015, Parisul a găzduit Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice
Discuțiile au fost apreciate ca un punct de cotitură în lupta împotriva schimbărilor climatice, țările s-au angajat să limiteze încălzirea globală la cel mult 2 grade celsius peste nivelurile preindustriale.
Orașele, care produc 60 la sută din emisiile mondiale de carbon și folosesc 78 la sută din energia sa, vor trebui să joace un rol major în transformarea Acordului de la Paris din promisiune în realitate.
Țintele stabilite în 2015 pentru 2020 nu au fost atinse, în parte și din cauza faptului că nu toți liderii lumii erau de acord cu Tratatul de la Paris, privind țintele climatice. Donald Trump retrăsese SUA din acest tratat, lucru restabilit de către Președintele Biden aproape a doua zi după ce și-a preluat mandatul. Însă între timp au avut loc și alte summituri (precum cel din Sicilia din 2019) în care s-au pus la cale alte lucruri privind măsurile pentru limitarea poluării.
Iar în luna decembrie a anului trecut, Secretarul General al ONU a cerut tuturor statelor să declare stare de urgență climatică. Am fost absolut sigură din acel moment că vom auzi din ce în ce mai des despre măsuri privind protecția naturii. Și la pachet vor veni și măsuri pe care nu le vom îndrăgi. Cu restricții, cu limitări. Lucruri așteptate de unele persoane, contestate de altele. Însă este clar că dacă la nivel internațional s-au stabilit anumite ținte și repere, cu cît ne vom adapta mai repede și mai ușor cu atât ne vom simți mai bine. Voi mai reveni cu acest subiect într-un articol separat.
După o carieră de 8 ani ca Head of Media în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de retail din România, Mirela și-a luat lumea în cap. La propriu. Ulterior s-a dedicat freelancingului, călătoriilor și scrisului pe blogurile personale. Cu scopul declarat de a vizita toată lumea, dar încet, de patru ani de zile îi inspiră și pe alții să își urmeze visurile și totodată să se bucure de călătorii, aducând ponturi și sfaturi practice din toate destinațiile.