certificat vaccinare finantare

Propunere Certificate Verzi UE, întrebări și răspunsuri și finanțarea proiectului: până în 2024?

Uncategorized

Astăzi, Comisia Europeană a înaintat propunerea pentru crearea unui certificat digital care va facilita libera circulație în condiții de siguranță în interiorul UE în timpul pandemiei COVID-19. Propunerea trebuie să fie validată și ulterior implementată.

Cum se va implementa? Prin construirea unei infrastructuri la nivel european, infrastructură care va fi funcțională până ce OMS declară terminată pandemia. Având în vedere că pentru implementarea acestui sistem este vehiculată perioada iunie-iulie ca cea mai optimistă, oare cât mai durează pandemia? Construiește cineva așa o infrastructură și sisteme pentru câteva luni de zile, sau mai stăm în stare de alertă încă câțiva ani de zile?

După ce am citit și proiectul de propunere, am aflat că de fapt se va implementa în cursul anului curent și în 2022, că este posibil să se întindă și pentru 2023 și 2024, că vor fi angajați mii de oameni și fondurile vor fi de ordinul sutelor de milioane, sau zecilor de miliarde de euro.

Strict prin prisma cuiva care este interesat de revenirea turismului fără restricții etc, tot proiectul arată că vom trăi mult și bine cu actuala stare de fapt și că aceasta va fi noua normalitate. Până când? Vom vedea.

Despre propunere în forma actuală, finanțare și alte întrebări și răspunsuri în articol.

Instrumente de finanțare

Acțiunile care urmează să fie finanțate pentru atingerea obiectivelor regulamentului vor fi extrase din ESI. Comisia va analiza, odată cu intrarea în vigoare a bazei legale a programului Europa digitală, cum ar putea fi finanțate unele cheltuieli în cadrul programului respectiv.
Comisia va utiliza subvențiile acordate statelor membre pentru a sprijini punerea lor în aplicare a infrastructurii tehnice necesare pentru a asigura interoperabilitatea în conformitate cu dispozițiile din Regulamentul financiar. – se vor extrage fondurile din cele de ajutor pe care le-a aprobat UE? Cam așa sună.

Informațiile despre finanțare sunt incluse în proiect, puteți să consultați aici integral documentul, în format pdf. De la pagina 28 încep declarațiile financiare.

Certificatul verde digital va fi o dovadă că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ al testului sau a fost recuperată de la COVID-19. Acesta va fi disponibil, gratuit, în format digital sau pe hârtie

Acesta va include un cod QR pentru a asigura securitatea și autenticitatea certificatului. Comisia va construi o poartă de acces pentru a se asigura că toate certificatele pot fi verificate în întreaga UE și va sprijini statele membre în implementarea tehnică a certificatelor. Statele membre rămân responsabile de a decide care restricții de sănătate publică pot fi scutite de călători, dar vor trebui să aplice astfel de derogări în același mod pentru călătorii care dețin un certificat verde digital.

Vicepreședinte pentru valori și transparență, Věra Jourová a spus: „Certificatul verde digital oferă o soluție la nivelul UE pentru a se asigura că cetățenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat pentru a sprijini libera circulație în UE. Obiectivele noastre cheie sunt să oferim un instrument ușor de utilizat, nediscriminatoriu și sigur, care să respecte pe deplin protecția datelor. Și continuăm să lucrăm în direcția convergenței internaționale cu alți parteneri. ”

Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat: „Cu certificatul verde digital, adoptăm o abordare europeană pentru a ne asigura că cetățenii UE și membrii familiei lor pot călători în siguranță și cu restricții minime în această vară. Certificatul verde digital nu va fi o condiție prealabilă pentru libera circulație și nu va discrimina în niciun fel. O abordare comună a UE nu numai că ne va ajuta să restabilim treptat libera circulație în interiorul UE și să evităm fragmentarea. Este, de asemenea, o șansă de a influența standardele globale și de a da un exemplu bazat pe valorile noastre europene, cum ar fi protecția datelor. ”

Elementele cheie ale regulamentului propus de Comisie astăzi:

Certificate accesibile și sigure pentru toți cetățenii UE:

Certificatul verde digital va acoperi trei tipuri de certificate – certificate de vaccinare, certificate de testare (test NAAT / RT-PCR sau test rapid de antigen) și certificate pentru persoanele care s-au recuperat de la COVID-19.

Certificatele vor fi eliberate sub formă digitală sau pe hârtie

Ambele certificate (digital sau pe hârtie) vor avea un cod QR care conține informațiile cheie necesare, precum și o semnătură digitală pentru a asigura că certificatul este autentic.

Comisia va construi o platformă, o poartă de acces* și va sprijini statele membre să dezvolte sisteme software pe care autoritățile le pot utiliza pentru a verifica toate semnăturile certificatelor în întreaga UE. Nici o dată cu caracter personal a deținătorilor de certificate nu trece prin platformă sau nu este păstrată de statul membru de verificare.
Certificatele vor fi disponibile gratuit și în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent și în engleză.

Nediscriminare:

Toate persoanele – vaccinate și nevaccinate – ar trebui să beneficieze de un certificat verde digital atunci când călătoresc în UE. Pentru a preveni discriminarea împotriva persoanelor care nu sunt vaccinate, Comisia propune crearea nu numai a unui certificat de vaccinare interoperabil, ci și a certificatelor de testare COVID-19 și a certificatelor pentru persoanele care s-au recuperat de la COVID-19.

Același drept pentru călătorii cu certificatul verde digital – în cazul în care statele membre acceptă dovada vaccinării pentru a renunța la anumite restricții de sănătate publică, cum ar fi testarea sau carantina, aceștia ar trebui să accepte, în aceleași condiții, certificatele de vaccinare emise în cadrul sistemului certificatului verde digital. Această obligație ar fi limitată la vaccinurile care au primit autorizația de introducere pe piață la nivelul UE, dar statele membre pot decide să accepte și alte vaccinuri.

Notificarea altor măsuri – dacă un stat membru continuă să solicite deținătorilor unui certificat verde digital să intre în carantină sau să se testeze, acesta trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să explice motivele acestor măsuri.

Numai informații esențiale și date personale sigure:

Certificatele vor include un set limitat de informații, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante despre vaccin / test / recuperare și un identificator unic al certificatului. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma și verifica autenticitatea și validitatea certificatelor.

Certificatul verde digital va fi valabil în toate statele membre ale UE și va fi deschis pentru Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Certificatul verde digital ar trebui să fie eliberat cetățenilor UE și membrilor familiei acestora, indiferent de naționalitatea lor. Ar trebui să fie eliberat și cetățenilor non-UE care au reședința în UE și vizitatorilor care au dreptul de a călători în alte state membre.

Sistemul Digital Green Certificate este o măsură temporară. Acesta va fi suspendat odată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul urgenței internaționale de sănătate COVID-19

Pasii urmatori

Pentru a fi gata înainte de vară, această propunere necesită o adoptare rapidă de către Parlamentul European și Consiliu.

În paralel, statele membre trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere și standardele tehnice, convenite în rețeaua e-sănătate, pentru a asigura implementarea la timp a certificatului verde digital, interoperabilitatea acestora și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal. Scopul este ca lucrările tehnice și propunerea să fie finalizate în lunile următoare.

Întrebări și răspunsuri:

Va exista o valabilitate minimă a certificatelor?

Perioada de relevanță a certificatelor depinde de dovezi științifice și va fi determinată de verificatori în conformitate cu normele lor naționale. Pe măsură ce apar noi dovezi științifice, perioadele pentru care certificatele sunt relevante pentru renunțarea la cerințele aplicabile de sănătate publică ar putea fi ajustate.

Regulamentul propus garantează că certificatele emise de alte state membre sunt acceptate în conformitate cu aceleași reguli ca cele aplicate certificatelor emise la nivel național. Regulamentul introduce, de asemenea, câteva principii de bază, de exemplu, stabilirea perioadei maxime de valabilitate a certificatului de recuperare la 180 de zile.

Aceste principii ar putea fi ajustate de Comisie prin acte delegate pentru a se alinia la noile dovezi științifice, odată ce acestea sunt disponibile.

Ce se va întâmpla cu acei oameni care au fost deja vaccinați?

Persoanele care au fost vaccinate înainte de introducerea certificatului verde digital ar trebui să aibă, de asemenea, posibilitatea de a obține certificatul de vaccinare necesar. În cazul în care au primit un certificat de vaccinare care nu îndeplinește standardele interoperabile cerute de regulament, pot solicita unul nou.

În același timp, statele membre pot continua să elibereze dovezi ale vaccinării în alte formate în alte scopuri, în special în scopuri medicale.

Ce teste COVID-19 vor fi acceptate?

Pentru a asigura fiabilitatea rezultatului testului, ar trebui să fie prezentate numai rezultatele așa-numitelor teste NAAT (inclusiv testele RT-PCR) și testele rapide ale antigenului, prezentate în lista stabilită pe baza Recomandării 2021 / C 24/01 a Consiliului. eligibil pentru un certificat de test emis pe baza regulamentului propus.

De ce nu vor fi incluse autotestele?

Autotestele nu se efectuează în condiții controlate și, deocamdată, sunt considerate a fi mai puțin fiabile. Certificatele ar trebui să fie eliberate de autoritățile sanitare, care nu pot totuși să controleze testele care se efectuează de exemplu la domiciliu și, prin urmare, nu pot elibera certificate fiabile pentru acestea.

Care va fi costul certificatelor digitale verzi?

Certificatele vor fi gratuite.

Statele membre trebuie să suporte costurile pentru instalarea infrastructurii la nivel național. Comisia va oferi finanțare pentru a sprijini statele membre în crearea infrastructurii necesare, dacă este necesar.

Comisia va plăti pentru înființarea gateway-ului la nivelul UE și va sprijini statele membre să dezvolte software care să fie utilizat prin verificarea persoanelor care scanează codul QR.

UPS: deci se vor aloca fonduri uriașe pentru realizare infrastructurii care să permită folosirea certificatelor. Cine va plăti? UE în principal, adică toate statele. Cine va construi infrastructura? Ce companie, ce firme? Nu se știe. Fonduri și eforturi atât de mari pentru ceva temporar? Cât de temporar? Oare cât se așteaptă oficialii să dureze pandemia actuală? Pentru că evident, pentru trei luni de zile nu face nimeni atâtea eforturi. 

Cum vă asigurați că persoanele nevaccinate nu sunt discriminate atunci când își exercită dreptul la liberă circulație?

Pentru a se asigura că dreptul la libera circulație în UE este respectat și că nu există discriminare împotriva persoanelor care nu sunt vaccinate, Comisia propune să creeze nu numai un certificat de vaccinare interoperabil, ci și certificate de testare COVID-19 și certificate pentru persoanele care nu sunt vaccinate, ori s-au recuperat de la COVID-19. În acest mod, cât mai multe persoane posibil ar trebui să poată beneficia de un certificat verde digital atunci când călătoresc.

Propunerea este clară că certificatul verde digital este de a facilita libera circulație în interiorul UE. Nu va fi o condiție prealabilă pentru libera circulație. Persoanele care nu sunt vaccinate trebuie să poată continua să-și exercite drepturile de liberă circulație, acolo unde este necesar, sub rezerva unor limitări precum testarea sau carantina / autoizolarea.

Același lucru se aplică drepturilor cetățenilor non-UE care stau sau au reședința în statele membre și care au dreptul de a călători în alte state membre.

Interoperabilitate – în interiorul și în afara UE

Cum este asigurată interoperabilitatea certificatelor verzi digitale?

Interoperabilitatea se realizează asigurându-vă că diferitele tipuri de certificate verzi digitale (starea vaccinării; rezultatele testelor; starea de recuperare) sunt standardizate în conformitate cu politicile, regulile și specificațiile convenite de comun acord. Aceasta înseamnă, în practică, că orice certificat emis într-un stat membru poate fi verificat într-un alt stat membru. Statele membre vor păstra flexibilitatea în modul în care își proiectează certificatele, atâta timp cât îndeplinesc aceste standarde comune.

Statele membre, cu sprijinul Comisiei, au convenit asupra unui cadru de încredere pentru a asigura implementarea la timp a certificatelor verzi digitale, interoperabilitatea acestora și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal. Aceasta se bazează pe liniile directoare privind elementele de interoperabilitate de bază, care au fost adoptate la 27 ianuarie și actualizate la 12 martie.

În termeni practici, Comisia va crea o poartă prin care semnăturile certificatelor pot fi schimbate între directoarele naționale, astfel încât acestea să poată fi verificate în întreaga UE. De asemenea, Comisia va sprijini statele membre să dezvolte software pe care autoritățile îl pot utiliza pentru scanarea și verificarea codurilor QR.

Certificatul Digital Verde va fi compatibil cu alte sisteme dezvoltate la nivel internațional?

Comisia lucrează pentru a se asigura că certificatele sunt compatibile cu sistemele din țările terțe din afara UE. Propunerea este deschisă inițiativelor globale și ia în considerare eforturile continue ale agențiilor specializate ale Națiunilor Unite, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI), pentru a stabili specificații și îndrumări pentru utilizarea tehnologiilor digitale pentru documentare starea de vaccinare. Țările terțe ar trebui încurajate să recunoască certificatul verde digital atunci când ridică restricțiile privind călătoriile neesențiale. Certificatele verzi digitale ale UE ar putea servi drept exemplu pentru alte certificate în curs de dezvoltare în întreaga lume.

Regulamentul ar fi încorporat în Acordul SEE, permițând țărilor SEE (Islanda, Liechtenstein și Norvegia) să aplice sistemul UE de certificate verzi digitale. În ceea ce privește Elveția, Comisia va putea decide să accepte certificatele elvețiene emise în conformitate cu proiectul de regulament al certificatului verde digital, pe baza reciprocității.

Propunerea  ar permite Comisiei să emită o decizie de recunoaștere a certificatelor emise de țări terțe cetățenilor UE și membrilor familiilor acestora, în cazul în care aceste certificate îndeplinesc standardele de calitate și sunt interoperabile cu cadrul de încredere al UE.

Vom vedea când se va aproba propunerea și când se va implementa sistemul. Dar cum scriam mai sus, tot acest efort îmi dă senzația că se așteaptă ca pandemia să dureze, sau, sistemul va fi folosit și în viitor, pentru a preveni alți viruși să se împrăștie. Precum știm, deja mulți oameni de știință au avertizat Guvernele că oricând ne putem confrunta cu o nouă pandemie/epidemie/virus. Un sistem deja implementat ar ușura ținerea sub control a unei epidemii viitoare. 

Sistemul, cu porți, cu informatică etc și toată infrastructura și oamenii care vor lucra pentru funcționarea schimbului de date și a siguranței etc este foarte costisitor. Nu se face un asemenea efort dacă nu se va amortiza cumva. Se vor crea probabil și multe locuri de muncă.

Precum vedem în anexa de la proiect (cel pdf pe care l-am inserat la începutul articolului – anexa este la final), datele care se vor solicita pentru a obține certificatul verde, câmpurile care trebuie să fie completate, lasă loc și altor tipuri de vaccinuri sau teste. Infrastructura poate fi folosită în viitor și pentru alți viruși cu care ne vom confrunta:

Seturi de date încluse în certificate

1. Câmpurile de date care trebuie incluse în certificatul de vaccinare:

(a) numele: prenumele și prenumele, în această ordine;
(b) data nașterii;
(c) boala sau agentul vizat;
(d) vaccin / profilaxie;
(e) produs medicamentos vaccinal;
(f) titularul sau producătorul autorizației de introducere pe piață pentru vaccin;
(g) numărul de serie de vaccinări / doze;
(h) data vaccinării, indicând data ultimei doze primite;
(i) statul membru de vaccinare;
(j) emitentul certificatului;
(k) un identificator unic al certificatului.

2. Câmpurile de date care trebuie incluse în certificatul de testare:

(a) numele: prenumele și prenumele, în această ordine;
(b) data nașterii;
(c) boala sau agentul vizat;
(d) tipul testului;
(e) numele testului (opțional pentru testul NAAT);
(f) producătorul testului (opțional pentru testul NAAT);
(g) data și ora colectării probei de testare;
(h) data și ora producerii rezultatelor testului (opțional pentru testul rapid al antigenului);
(i) rezultatul testului;
(j) centrul sau instalația de testare;
(k) statul membru de testare;
(l) emitentul certificatului;
(m) un identificator unic al certificatului.

3. Câmpurile de date care trebuie incluse în certificatul de recuperare:

(a) numele: prenumele și prenumele, în această ordine;
(b) data nașterii;
(c) boala sau agentul de care cetățeanul și-a revenit;
(d) data primului rezultat pozitiv al testului;
(e) statul membru de testare;
(f) emitentul certificatului;
(g) certificat valabil de la;
(h) certificat valabil până la (nu mai mult de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv al testului);
(i) un identificator unic al certificatului.

Surse articol: Comisia Europeană:

Propunere Cerificat Digital

Întrebări și răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.