lucruri de facut in Ubud Bali

Expații din Europa de Est sperie Bali

Uncategorized

Un bulgar tocmai ce a fost arestat pentru că fura din bancomate, o rusoiacă a fost deportată pentru că adăpostea un fugitiv internațional, un ceh pentru că avea afaceri ilegale, un român pentru clonare de carduri.

Știrile din Indonezia abundă de tot felul de lucruri ilegale făcute de expați, dar în timp ce expați din Australia sau Danemarca sunt amendați pentru că nu poartă mască, sau pentru că zbiară la oameni pe stradă, sau că lucrează fără să aibă viza potrivită, cei din Europa de Sud-Est și Rusia sunt arestați sau deportați și pentru vize depășite, sau pentru că au lucrat cu viză turistică (chiar și online) dar și pentru lucruri mult mai grave.

Și oamenii care locuiesc în Bali au început să aibă o percepție negativă față de expați din Europa de Est și față de Rusia.

bali est europeni
Sursa: comentarii The Bali Sun

Est Europenii sperie Bali

Ilias Danimil Saif (a.k.a Rehman) din Bulgaria a fost arestat și așteaptă să fie judecat după ce timp de o lună from a spart și a furat bani din mai multe bancomate din Bali. Era pe insulă de o lună de zile și fusese condamnat în țara natală pentru aceleași ofense. Sursa. 

Autoritățile din Bali au arestat și un danez, care țipa la oameni Bali. Nicholas din Danemarca a fost preluat și se investighează dacă suferă din cauza unei probleme legate de sănătatea mentală. Dar acesta nu a fost prezentat cu nume și prenume și există înțelegere pentru el.

Un alt bărbat de 34 de ani din Cehia, Jiri Hruska, a fost deportat pentru că derula mai multe afaceri fără aă aibă viza potrivită, deci ilegal. Afaceri foarte productive, nu un mic magazin online, sau blogging. Sursa

Ekatrina Trubkina, o rusoaică a fost deportată pentru că și-a adăpostit prietenul, Andrew Ayer, care era căutat de Interpolul rus. L-a ajutat să fugă din arest din Denpasar. Ambii au fost prinși două săptămâni mai târziu, arestați și deportați. 

Acestea sunt câteva cazuri recente. Însă știrile din indonezia și mai ales Bali sunt inundate cu relatări despre expați care fac tot felul de ilegalități

Anul acesta au fost deportați cam 20 de expați, vedeți aici și știrile despre deportările de anul acesta, ajungeți și la cea de anul trecut, cu 59 de expați. Sau alte știri de anul trecut, printre care:

6 turiști străini care rămăseseră fără bani și trăiau din cerșit pe străzi în Bali au fost ajutați de Guvern să contacteze consulatele, care să le sigure un zbor spre casă. Erau trei americani, 1 francez, un britanic și un român.

Iar acum 10 luni un român, Olar Madalin, a fost prins pentru clonare de carduri, a fost arestat și poate primi o pedeapsă de 10 ani de închisoare. 

Sunt mulți expați care sunt deportați pentru că nu au folosit viza potrivită. Adică aveau afaceri online în mare parte și nu aveau viză de lucru – pentru a plăti taxe în Indonezia. Bali pregătește o viză de cinci ani de zile, pe lângă vizele de afaceri existente, mai scurte. Vizele presupun costuri mari, de la 142 000 de dolari depozit pentru cinci ani. Sunt și alte vize mai scurte și mult mai ieftine care permit lucrul online sau offline, dar ceea ce era înainte: că se lucra online sau offline cu viză turistică: nu se mai poate.

Alți expați sunt prinși mereu că nu poartă mască însă acum, expații nu mai sunt amendați cu sumele mici (echivalent 5 dolari) amenda obișnuită. Ci cu 70 de dolari, pentru că s-a schimbat legea astfel încât străinii să aibă amenzi mai mari. De ce? Pentru că ei plăteau ușor 5 dolari când erau prinși și măsura nu era suficientă pentru ei. Totodată, dacă vor fi prinși de mai multe ori vor fi deportați. Se pare că la a treia amendă.

Mulți expați minunați și români printre ei

Sunt și mulți români cu care ne mândrim în Bali. De exemplu Cristina Surya, sau Mba Tina Bule, care are un canal de Youtube cu aproape 400 000 de abonați (în limba indoneziană). Ea lucrează cu Guvernul din Bali pentru promovarea turismului. Promovare către indonezieni, ea fiind stabilită de mult timp în Bali, căsătorită cu un balinez și mămica unui băiețel minunat.

Sunt mii de expați care au rămas în Bali și care iubesc să trăiască acolo, iubesc cultura și respectă regulile. Însă sunt și alții (puțin ca procent) care strică lucrurile. Anul trecut 59 de expați au fost deportați din Bali (aproape 1200 din toată Indonezia) cel mai des pentru lucruri legate de viză. Însă au fost și câțiva prinși cu altfel de ilegalități, pentru care ajung și la pușcărie.

Este clar: Indonezia nu mai dorește oameni care comit ilegalități. Da, vor să primească cu brațele deschise acei oameni care contribuie la bunăstarea țării și respectă regulile. Însă numai pe aceștia. Nu este loc în Bali (sau în Indonezia) decât pentru cei care se adaptează. În niciun caz nu vor accepta hoți de pe card și alte infracțiuni. Pandemia i-a ajutat să facă curat pe insulă și în continuare vor aplica reguli pentru a păstra acest trend. 

Ne putem aștepta la mai multă atenție din partea autorităților, având în vedere țara de proveniență. Și nu este o problemă pentru cei veniți ca turiști, dar pentru cei care lucrează online cu viză turistică da. Australia are câteva controale pentru cei care sunt bănuiți că lucrează online (inclusiv al laptopului), așa că dacă aveți afaceri online și vreți să mergeți în Bali (offline nici nu se mai pune problema trebuie viză de lucru), asigurați-vă că luați viza potrivită, sau alte mijloace să nu vă treziți deportați, sau să vi se refuze intrarea. Când se va deschide.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.