Condusul masinii insulele Grecia 5

Noul sistem semafor, condiții de intrare în țară: fără carantină din Grecia, Bulgaria și multe alte destinații

LISTA SEMAFOR Noutăți

România a introdus un sistem semafor, clasificând țările în funcție de trei clase de risc. Alături de clasificări au intervenit și multe modificări referitoare la excepții.

Vestea bună este că multe destinații căutate sunt ori în lista verde ori în cea galbenă și totă lumea poate evita carantina. Cine pleacă la drum?

Comitetul Național pentru Situații de urgență a publicat HOTĂRÂREA nr. 28 din 14.05.2021. Hotărârea de azi abrogă art. 2 din HCNSU nr. 36 din data de 21.07.2020, cu modificările şi completările ulterioare (este vorba despre modul în care se stabilește rata de incidență după care se impun restricții pentru că s-a făcut un nou sistem de clasificare) precum și HCNSU nr. 9 din 11.02.2021 (excepții privind copii cu vârsta sub 3 ani și persoanele care au fost infectate cu covid în ultimele 90 de zile). – s-a schimbat schimbarea, vedeți mai jos

Pe scurt noua hotărâre clasificări semafor: verde, galben, roșu

Prin noua Hotărâre se schimbă modul în care sunt clasificate zonele de risc și restricțiile în funcție de zonă.

Zona Verde – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5;

Zona Galbenă – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 și 3 la 1.000 de locuitori;

Zona Roșie – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3 la 1.000 de locuitori.

Încadrarea din zona galbenă sau verde în zona roșie, precum și încadrarea din zona verde în zona galbenă, intră în vigoare în termen de 24 de ore de la data aprobării Listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Se va actualiza deci lista la fel ca înainte, urmând să intre în vigoare la 24 de ore după ce este publicată o nouă listă. 

Restricții pentru călători, în funcție de zona din care ajung în țară:

Zona verde – nicio restricție.

Zona galbenă  – se intră în carantină pentru 14 zile, dar sunt exceptate persoanele care nu prezintă simptome de COVID 19 și care:

Prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii). (punctul w).

sau

Au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile până la intrarea în România (punctul x).

sau

Alte persoane exceptate, de la a la v: transportatori, sportivi, parlamentari, diplomați, alte deplasări de serviciu, presă și multe alte excepții, sunt toate prezentate în hotărâre, pun linkul un pic mai jos.

Nu mai apare însă excepția referitoare la persoanele care au trecut prin boală și au anticorpi (sau au avut test pozitiv în ultimele 90 de zile) și nici copii de nicio vârstă, până acum erau exceptați copii de până la trei ani. Toți copii au practic același statut ca un adult, nu sunt exceptați de la teste. Nu știu dacă nu vor fi actualizări ale Hotărârii în acest sens, dar deocamdată nu este specificat. A fost reintrodusă excepția, vedei mai jos în actualizare. 

Zona roșie – se intră în carantină pentru 14 zile, dar sunt exceptate persoanele care nu prezintă simptome de COVID 19 și care:

persoanele care vin în România din țările/teritoriile de risc epidemiologic dar care, înaintea sosirii în România au petrecut ultimele 14 zile anterioare, consecutive, într-una sau mai multe țări/zone/teritorii fără risc epidemiologic;

sau

persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile până la intrarea în România

sau

Alte excepții, multe categorii, aceleași ca la zona galbenă, de la a la v.

Alte excepții

Exceptarea de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplică pentru persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la data administrării dozei/celei de a 2-a doze, contactului direct.

Dovada administrării vaccinului, inclusiv data administrării dozei/celei de a 2-a doze, necesară pentru aplicarea excepțiilor prevăzute în prezenta hotărâre, se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării.

Persoanele care vin din țări aflate în Zona Galbenă, dacă nu prezintă la intrarea în țară rezultatul negativ al unui test RT-PCR, pot ieși din carantină după a 10 a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică. Cu ce vă ajută lucrul acesta: dacă nu ați putut să faceți test înainte de a ajunge în țară, puteți să scurtați carantina.

Persoanele care vin din Zona Roșie pot ieși din carantină după a 10 a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică. Ce este în plus? Dacă la lista galbenă se poate scăpa de carantină cu test la intrare în țară, la cea roșie nu se scapă de carantină, dar poate fi scurtată carantina. Totuși, este posibil ca unele companii aeriene să ceară test și trebuie să fiți vigilenți.

Excepțiile de la măsura carantinei prevăzute pentru călătorii din Zona galbenă și Zona Roșie nu se aplică pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din India. Toți cei care vin din India, indiferent de statutul de vaccinare vor intra în carantină 14 zile și nu pot scăpa nici cu test, însă este posibil să poată efectua în a 8-a zi un test și să iasă din carantină după 10 zile, nu este specificat în hotărâre, deci posibil să se poată, trebuie să întrebați când ajungeți în țară la graniță. 

Citiți aici integral HOTĂRÂREA nr. 28 din 14.05.2021.

Lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii nr. 28 din 14.05.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență – Anexă

Pentru țările din Zona Roșie și din Zona Galbenă am lăsat toată lista inclusiv ordinea pentru a vedea cum stau destinațiile conform gradului de infectare. Schimbări pot apărea cel mai probabil între pozițiile aflate la marginile listelor. la Zona Verde am lăsat numai câteva destinații, pentru că evident toate cele care nu sunt incluse la primele două categorii sunt exceptate.

Zona roșie:

Seychelles, Maldive, Bahrain, Uruguay, Cipru, Capul Verde, Argentina, Lituania, Costa Rica, Olanda, Suedia, Croația, Turcia, Letonia, Columbia, Andorra, Georgia, Puerto Rico, Mongolia, Slovenia, Paraguay, Kuweit, Chile, India, Brazilia, Estonia, Belgia, Luxemburg, Nepal, Serbia, Africa de Sud. 

Zona Galbenă

Iran, Canada, Qatar, Germania, Grecia, Muntenegru, Elveția, Peru, Emiratele Arabe Unite, Trinidad si Tobago, Italia, Austria, Anguilla, Cehia, Bahamas, Oman, Ungaria, Ucraina, Kazahstan, Guyana, Aruba, Danemarca, Armenia, Spania, Polonia, Palestina, Irak, Liechtenstein, Bulgaria, Suriname, Bolivia, Statele Unite ale Americii, Liban, Tunisia, Macedonia de Nord, Bosnia si Herțegovina, Belarus.

Zona Verde

Toate celelalte țări, inclusiv România este trecută, avem un indice foarte bun. Amintesc câteva destinații verzi: Iordania, Kosovo, Cuba, Irlanda, Monaco, Sri Lanka, Norvegia, Slovacia, Filipine, Namibia, Republica Moldova, Rusia, Republica Dominicană, Japonia, Cambodgia, Finlanda, Malta, Portugalia, Marea Britanie, Albania, Mexic, Islanda, Egipt, Kenya, Maroc, Israel, China, Vatican, Tanzania. 

Vedeți aici lista completă în format pdf. 

Actualizare:

Sunt iar exceptați de la carantină cei care au trecut prin boală (vreme de 90 de zile)și pentru Lista Galbenă și pentru cea Roșie. Sunt scutiți de la tets PCR și copii de până la 3 ani. Aici noile excepții:

Noua Lista cu clasificarea țarilor Hotararea 33/27.05 / Scutiți de carantină și care au avut COVID

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *