muntenegru

Fără restricții în Muntenegru, iar statul oferă și teste gratuite pentru turiști dacă au nevoie la întoarcerea acasă

COVID muntenegru Noutăți

De câteva zile mi-am propus să descâlcesc situația cu Muntenegru. Pe siteul MAE așa am înțeles: că cetățenii care vin din România și alte state UE, precum și din alte state învecinate cu Muntenegru (le detaliez mai jos) nu trebuie să prezinte nicio dovadă la trecerea frontierei. Însă nu mi s-a părut chiar foarte clar, așa că am căutat mai multe surse oficiale din Muntenegru. Și așa este: nu sunt restricții la intrarea în Muntenegru din UE.

Așa că pe lângă sursele de la noi (MAE), am inclus în articol și linkuri către websiteurile guvernamentale din Muntenegru și către siteul IATA unde da, se confirmă ce am înțeles și din siteul MAE: că nu se cere nicio dovadă pentru a intra în Muntenegru, dacă se intră din țările exceptate.

Și siteul unde puteți face rezervare de test PCR, dacă veți avea nevoie pentru a vă întoarce acasă. Muntenegru este pe lista verde a României cu indice 0,6, însă dacă aveți domiciliul în alte state, poate aveți nevoie și de testul PCR, sau dacă Muntenegru nu se va menține pe lista verde a României. 

Nu înțeleg însă de ce informația este atât de alambicat prezentată în multe locuri. Ba azi am văzut un articol pe euronews care scrie greșit că este nevoie de test PCR, cu trimitere spre un site guvernamental din Muntenegru unde apare o eroare. Nu apare faptul că sunt exceptați cetățenii europeni. Am văzut și alte situații centralizate cu restricții și la fel, nu prezintă corect situația din Muntenegru. Articolul este scris pe data de 16 iunie, însă tot este un mini ”fake news”. Articolul se intitulează: Ultimele restricții, este pus pe pagina principală și nu este actualizat. Wbsiteul IATA este mereu actualizat și arată și data actualizării, la fel ca siteul MAE.

Muntenegru: fără restricții de călătorie

Românii pot intra prezentând un document valabil de călătorie (Carte de identitate sau pașaport).

Începând cu data de 5 iunie 2021, cetățenii tuturor statelor membre UE, Confederației Elvețiene, Republicii Moldova și ai Israelului care sosesc din aceste state, pot intra în Muntenegru doar în baza unui document de călătorie valabil. NU AU NEVOIE DE NICIO ALTĂ DOVADĂ. 

Cetățenii români, cetățenii muntenegreni și cetățenii străinii cu domiciliul/reședința în Republica Serbia/Kosovo, Bosnia și Herțegovina, Republica Albania, Macedonia de Nord, Croația, Rusia, Ucraina și Belarus pot intra în Muntenegru fără restricții dacă dovedesc că au avut domiciliul permanent sau reședința temporară în una din aceste state pentru o perioadă de cel puțin 15 zile înainte de intrarea în Muntenegru.

Toate celelalte persoane, inclusiv cetățenii români, care sosesc din alte state decât cele menționate mai sus pot să intre în Muntenegru, prin toate punctele de trecere a frontierei, dacă îndeplinesc una din următoarele condiții:

1) Testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 trebuie să fie eliberat într-o limbă de circulație internațională, de un laborator oficial înregistrat, cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în Muntenegru.

2) Rezultatul pozitiv al unui test serologic – anticorpi clasa IgG, eliberat de un laborator înregistrat, într-o limbă de circulație internațională, cu cel mult 30 de zile înainte de intrarea în Muntenegru.

3) Rezultatul negativ al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 – BAT, recunoscut reciproc de către Uniunea Europeană (poate fi găsit pe lista reciprocă de teste rapide antigenice publicată de Comisia Europeană), eliberat de un laborator autorizat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în Muntenegru.

4) Dovada privind administrarea completă a schemei de vaccin împotriva COVID-19 trebuie să fie eliberată de o instituție medicală oficial înregistrată, într-o limbă de circulație internațională, din care să rezulte că vaccinul a fost administrat cu cel puțin 14 zile înainte de intrarea în Muntenegru.

Aceste condiții nu se aplică copiilor cu vârsta mai mică de 5 ani.

Toate punctele de trecere a frontierelor Muntenegrului cu statele vecine rămân deschise. La intrare, turiștilor străini li se poate solicita la frontieră voucher-ul de la unitatea de cazare sau o altă dovadă (Potvrda), care să justifice deplasarea către o anumită destinație/localitate din zonele temporar supuse măsurilor specifice carantinei.

Atenție! La părăsirea țării, Poliția poate solicita dovada înregistrării turiștilor pe durata aflării lor în Muntenegru (în baza chitanțelor de achitare a taxei de sejur la unitatea de cazare), iar în lipsa acestei dovezi de înregistrare se aplică o amendă.

Surse:

MAE – websiteul Ministerului Afacerilor Externe din România aici. – puțin alambicată exprimarea, probabil că de aceea mulți au înțeles greșit. Așa că am căutat confirmarea pe:

Websiteul Oficiliului de Turism din Muntenegru, de unde se face trimitere la condițiile de aici.  Practic scrie că cetățenii muntenegreni și străinii care intră în Muntenegru cu excepția celor care vin din Republic of Serbia, Kosovo,Croatia, Bosnia și Herzegovina, Albania; Federația Rusă, Belarus, Ucraina, Norvegia, Kazakhstan, Macedonia de Nord, țările din Uniunea Europeana și Israel sau care au stat în aceste state 15 zine înainte de a intra în Muntenegru (și care NU au nevoie de test PCR), trebuie să prezinte test, sau dovadă vaccinare etc. Deci numai cei care nu vin din statele exceptate, nu este cazul la România, sau dacă facem de exemplu o excursie în Balcani!

Websiteul guvernamental din Muntenegru, de aici am accesat websiteul Oficiului pentru Turism, este mai simplu decât să citești toate hotărârile de acolo. Au însă un document interesant cu toate restricțiile care se aplică în țară, masca se poartă numai în interior sau la exterior excepțional dacă nu se poate păstra distanța.

Informația este prezentată și pe siteul IATA. Că exceptați de la dovezi sunt cei care au stat în ultimele 15 zine în țările menționate ca excepții.

muntenegru iata

Ce este deschis în Muntenegru?

Se călătorește între orașe, sunt deschise magazinele, cafenelele, restaurantele (cu maxim 4 persoane la masă), transportul public, taxi, porturile, croazierele, traficul maritim între insule, centrele de fitness, locuri de joacă pentru copii (cu câteva restricții pentru cele de la interior), parcurile naționale, saloanele de frumusețe, mallurile, parcurile de distracții. Evenimentele din exterior cu până la 100 de persoane, excursii de grup. Acestea fără restricții.

Pentru intrare în cluburi și alte evenimente în incinte trebuie ca organizatorii să le solicite participanților teste PCR; dovada că au trecut prin boală, dovada de vaccinare, un test serologic de depistare a anticorpilor.

Teste PCR gratuite pentru turisti

Pentru a beneficia de test PCR gratuit, trebuie să efectuați o rezervare la unul dintre centrele de testare. Se prezintă o listă xls aici, la informația despre testarea gratuită. 

muntenegru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *