Statiunea Albena 8

7 motive pentru un sejur la Albena: o stațiune ecologică, ideală pentru vacanțe liniștite în familie

Bulgaria Noutăți Varna

Deși am călătorit des în Bulgaria, nu ajunsesem niciodată în Albena. Și m-a surprins foarte, foarte plăcut. Este o staține aerisită, cu multă verdeață, plajă minunată, spații largi, curățenie, aflată într-o rezervație naturală. Este o stațiune ”ecologică”, unde accentul se pune pe igienă, pe siguranță și pe gestionarea eficientă a resurselor naturale, unde nu s-a construit haotic, fiind același număr de hoteluri câte erau și acum câteva decade.

Având în vedere că stațiunea se află și foarte aproape de România, este ideală pentru o escapadă liniștită la mare, mai ales pentru familiile cu copii mici sau mai mari (până când mai vor să meargă cu familia). Este liniște, nu este trafic de mașini, copii sunt în siguranță și în interiorul stațiunii dar și la mare, având în vedere că pe o distanță de 50 de metri apa este foarte mică. Piscinele se curăță în fiecare seară cu roboți, jumătate dintre produsele care se regăsesc la mesele din hoteluri și nu numai sunt de proveniență proprie, organice.

Albena se poate vizita și de către cei care nu stau în stațiune, este un sistem de parcare, nu se ajunge cu mașinile pe faleză.

Am ales șapte motive pentru care Albena este o stațiune minunată pentru un sejur estival la plajă, cu familia:

Ajungi imediat din România

Albena este situață lângă Balcic, în nordul litoralului bulgăresc, la doar 81 de kilometri de Vama Veche. Altfel, se ajunge  în Varna pe autostradă și de acolo sunt 21 de kilometri până în Albena. De la Giurgiu la Varna sunt 205 kilometri.

Stațiunea Albena are un plan, nu este haotică și este o stațiune verde, aerisită

Statiunea Albena 11
Prin Albena
Statiunea Albena 6
Albena este foarte verde!

”Valea izvoarelor” așa se numea stațiunea de către triburile tracice. Romanii o numeau”Geranium – sănătate.

Aerul este foarte curat aici, datorită mării în primul rând dar și a faptului că stațiunea se află într-o rezervație naturală, că este foarte verde și nu este trafic de mașini. Parcările sunt pe zone, deplasarea în stațiune fiind ”la picior” sau folosind scările rulante din aer liber, sau autobuze expres, autobuze electrice – toate gratuite.

Stațiunea a obținut multe premii, printre care Green Oscar: pentru contribuțiile aduse mediului înconjurător. De exemplu, toată zona verde din jurul scărilor rulante a fost plantată prin anii 60.

Albena investește în energie reutilizabilă, reciclare si utilizarea inteligentă a resurselor naturale. Compania a construit un spațiu circular local cu biogaz, producție agricolă (multe dintre legumele, fructele și alte produse care se regăsesc la restaurantele hotelurilor din Albena fiind produse aici) și utilizarea deșeurilor. Au și multe alte premii și recunoașteri pentru faptul că sunt o stațiune ”ecologică”.

Am început să apreciez din ce în ce mai mult natura, poluarea redusă. Cu adevărat ne odihnim în vacanțe când avem și aceste două ingrediente.

Plaja este minunată, apa curată și cu intrare lină în mare

Statiunea Albena 10
Copii adora plaja din Albena
Statiunea Albena 7
Zonele cu sezlonguri alterneaza cu cele publice
Statiunea Albena 1
Pe inserat in Albena

Statiunea Albena 4 

Plaja de peste 6 kilometri este în parte amenajată și în parte publică. Zonele amenajate alternează cu cele ”libere pentru cearceafuri”.

Majoritatea hotelurilor le oferă oaspeților și seturi de plajă (șezlonguri și umbrelă) în prețul camerei, iar cei care vin din alte localități pot închiria cu 1 leva/zi un șezlong. Autoritățile bulgare au subvenționat în anii de pandemie prețul șezlongurilor.

Plaja din Albena are Premiul Internațional Blue Flag Award pentru standarde ridicate de curățenie în stațiune de peste 20 de ani și se menține.

Se analizează calitatea apei în fiecare zi. De ce? Pentru a nu avea e-coli și alte bacterii. Scrisese cineva într-un comentariu pe Facebook că ce este asta, e-coli în mare, ce prostie. Nu este deloc o prostie. Acum câțiva ani s-au închis mai multe plaje din Italia pentru că apa avea un conținut mult peste cel admis de bacterii periculoase, iar anul acesta două plaje din Dublin. Și au fost multe alte cazuri, să nu mai vorbim că nu peste tot se analizează calitatea apei mării!

De ce se ajunge aici? În parte de la deversările canalizărilor, aproape de mal în unele locuri, în parte pentru că unele nave de croazieră deversau apa din canalizările de la bord tot aproape de mal. Multe companii au fost amendate în repetate rânduri pentru crime împotriva mediului, iar într-un singur an un raport spune că 14 companii care operează nave de croazieră au deversat peste un miliard de galoane de apă de closet în Oceanele lumii. Dacă deversau și în apropiere de porturi, de coastă…

Așadar da, în multe locuri din lume apa este infectată cu diferite bacterii periculoase, însă plajele care au Blue Flag nu, condiție necesară pentru a menține standardul. Toată plaja din Albena are Blue Blag și intrarea lină în apă.

Restaurantele și terasele sunt frumoase, plăcute

Este liniște la Albena, vara desigur mult mai animat, însă muzica este în surdină la terasele de pe plajă. În stațiune sunt multe locuri plăcute pentru a lua masa. Nu moare nimeni de foame, dimpotrivă. Și au implementat standarde ISO pentru calitate în toată stațiunea, unitățile trebuie să respecte anumite criterii și să ofere prospețime a produselor.

Divertisment pentru copii și adulți

Tenis, Fotbal, Bowling, echitație, parc acvatic. Sunt multe activități care se pot face în Albena. Plus desigur multe sporturi acvatice în apele liniștite ale mării.

Aqua Parcul Aquamania din Albena s-a deschis pe 19 iunie și va funcționa anul acesta până pe data de 15 septembrie. Pe siteul lor regăsiți și prețurile de intrare, un adult va plăti în jur de 100 de lei pentru o zi întreagă, însă sunt multe pachete.

Hoteluri bune

Hotelurile ori au fost renovate complet, ori reconstruite, dar tot pe locul unde erau în trecut alte hoteluri. Nu sunt decât 39 în toată stațiunea, vor fi deschise 18 vara aceasta. Se renovează câte un hotel o dată la doi ani, dar probabil că hotelurile care sunt deschise acum sunt toate dintre cele renovate.

Multe hoteluri de 3 și de 4 stele au regim All Inclussive, dar sunt și hoteluri care oferă demi-pensiune. Cel mai bun hotel este considerat Maritim Paradise Blue, care are 5 stele. 5 stele mai are și Hotelul Flamingo Grand Hotel & Spa, însă acest hotel are și o aripă de 4 stele. Este diferență între ele!

Hotelurile de 5 stele au toate demi-pensiune, nu sunt All Inclussive. Au mesele în regim de bufet, dar și restaurante A La Carte, unde se poate lua masa contra-cost. Unul dintre acestea este Longeul de la Hotel Internațional.

Mi-a plăcut sala de fitness de la Maritim, piscinele, faptul că sunt și camere cu piscină, fie proprie, fie ”shared” între câteva camere, dar tot separată de piscinele la care are toată lumea acces.

Toate hotelurile oferă un raport calitate/preț excelent, nu știu ce oferă fiecare, însă trebuie bineînțeles să verificați la fiecare și recenziile, în anii trecuți unele hoteluri nerenovate au mai dezamăgit, însă erau și ridicol de ieftine. Să fie 100 de lei o cameră dublă cu demi-pensiune, este clar că nu se poate să ofere și o calitate excepțională.

Bulgarii au schimbat strategia și nu mai vor să se poziționeze ca ”cel mai mic preț” pentru că nu pot oferi și calitate, sau nu pot oferi asta ani de-a rândul, dau faliment, ceea ce s-a întâmplat cu mulți hotelieri din Bulgaria, care au cedat unitățile spre alți proprietari.

Statiunea Albena 9
Camera dcu vedere in Maritim

Statiunea Albena 8

Excursii de o zi:

Pentru cei care nu doresc să stea numai la plajă, sunt multe activități care se pot face în jurul stațiunii Albena. Singurul inconvenient este cu parcarea, că se mai plătește odată intrarea, din câte știu, dacă nu aveți abonament acolo pe toată durata sejurului.

Se pot face drumeții în rezervația naturală Baltata, care are o lungime de 203.2 hectare in jurul văi râului Batovska, în Albena.

Puteți vizita Balcicul, aflat în imediata apropiere. Nu numai Castelul Reginei Maria, ci și orașul în sine este frumos, cu multe clădiri istorice, cu o Marină frumoasă, cu o promenadă plăcută pietonală!

Capul Kaliakra – pentru un apus de poveste.

Plaja Bolata: o oprire pentru a admira panorama superbă de sus (pentru că de plajă efectiv nu aveți nevoie dacă stați în Albena), urmată de o oprire la Dalboka la scoici. Însă să știți că la Ariciu în Balcic, lângă intrarea în Castelul Reginei Maria, am mâncat o ciorbă de pește și o porție mare de midii în sos, ambele absolut delicioase și era și foarte ieftin și terasa plăcută. În Balcic însă au midii la multe terase, de altfel pe tot litoralul Bulgăresc.

Puteți vizita Varna și alte atracții frumoase din regiune.

Alte câteva articole din această regiune a Bulgariei:

7 Motive pentru o vacanță la Balcic: atracții turistice și alte idei

Bulgaria la cald: despre vamă, formalități, plaje, schimb valutar cum este situatia acum

Recenzie plaja Bolata Bulgaria: unde este, ce oferă, merită să facem un ocol?

Toamna se numără trandafirii la Castelul Reginei Maria de la Balcic: un colț de rai la malul Mării Negre

Ora de aur la Capul Kaliakra, Bulgaria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *