canabis

Malta devine prima țară europeană care legalizează consumul de canabis

Canabis Noutăți

Malta a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a legalizat canabisul pentru uz personal, acasă. Parlamentarii au aprobat marți o reformă care le permite cetățenilor să cultive și să dețină cantități limitate de marijuana.

Conform noii legi, cetățenilor cu vârsta de 18 ani și peste li se va permite să dețină până la șapte grame de canabis și să cultive până la patru plante de canabis acasă.

Parlamentul Maltei era de așteptat să adopte proiectul de lege, care a fost susținut de prim-ministrul Robert Abela.

Dar partidul naționalist de opoziție a criticat reforma, spunând că aceasta va „normaliza și crește consumul de droguri” în țară.

Proiectul de lege a fost aprobat cu majoritate de voturi în parlament și va fi semnat în vigoare la sfârșitul acestei săptămâni de președintele Maltei, George Vella.

Premierul Abela a reiterat că traficul de droguri va rămâne ilegal

„Legistim pentru a aborda o problemă, cu o abordare de reducere a riscurilor prin reglementarea sectorului, astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să recurgă la piața neagră”, a argumentat el în parlament luna trecută.

Cetățenii maltezi vor fi în continuare amendați cu până la 100 de euro dacă sunt prinși în posesia între 7 și 28 de grame de canabis.

Pedeapsa crește la 235 de euro dacă consumă drogul în public și între 300 și 500 de euro dacă vor consuma drogul în fața copiilor.

Dar organizațiilor non-profit li se va permite să producă plante de canabis pentru a le vinde către cel mult 500 de membri, atâta timp cât acestea nu sunt situate în apropierea școlilor sau cluburilor de tineret.

Ce alte țări mai au în plan să legalizeze consumul de canabis?

Legea va fi supravegheată și aplicată de un nou organism public din Malta — Autoritatea pentru Utilizarea responsabilă a Canabisului.

În octombrie, Luxemburg a anunțat planuri de a permite cultivarea acasă și consumul privat de marijuana, în timp ce noul guvern german ia în considerare și legalizarea utilizării sale recreative.

În Olanda, deținerea, consumul și vânzarea cu amănuntul a până la cinci grame de canabis sunt tolerate din 1976 în așa-numitele „coffee shops”.

Între timp, în Spania, producția de canabis este permisă pentru consumul personal, dar nu pentru comerț și uz public.

Malta — cel mai mic stat membru al UE — a permis deja posesia mică de canabis în 2015 și a permis producerea drogului pentru uz medical în 2018.

Puteți urmări un interviu pe această temă pe articolul sursă aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *