Gran Canaria plaje

Plajele din Gran Canaria: top personal și mini ghid

Gran Canaria Insulele Canare Noutăți Spania

Gran Canaria are multe locuri minunate, este un mini continent, iar plajele… rar am văzut la un loc atâta diversitate. De la plaje întinse cu nisip auriu, la plaje izolate în rezervații naturale spectaculoase, plaje cu nisip negru, cu pietre, cu dune, cu de toate!

Unele plaje din Gran Canaria sunt amenajate, altele sălbatice și izolate, unele preferate de familii, altele de nudiști, altele de cei pasionați de sporturi de apă. În Gran Canaria se află și una dintre cele mai frumoase plaje urbane din Europa. Și peste toate o climă plăcută tot timpul anului și o infrastructură deosebită, ideală pentru a explora insula fără emoții.

Sunt multe parcări peste tot, străzi foarte bine întreținute, transport public cu autocare noi și foarte curate, taxiuri cu prețuri fixe, croaziere pentru admirat delfini, sau snorkeling, sau pescuit. Și multe trasee pietonale de-a lungul oceanului, pentru a accesa anumite plaje fără a merge pe șosea, ci direct peste stânci, între locuri de poveste. Ce mai, este un loc ideal de vacanță de relaxare, fără stres.

Am structurat articolul astfel încât să fie util și ca planificare a vacanței: cu atuuri pentru fiecare loc. Bonus: cele mai frumoase plaje pentru a privi răsăritul și apusul de soare pe mare

Gran Canaria a avut în 2021 17 plaje și marine cu Blue Flag. Pe plajele decorate cu Blue Flag ai siguranța că apa și nisipul sunt curate. Mai trebuie să aibă toalete, acces pentru persoanele cu dizabilități, informații despre protejarea mediului înconjurător, salvamari și apă potabilă. Sunt și alte criterii pe lângă acestea.

Cred că dacă nu ar fi toate aceste criterii legate de infrastructură, probabil că aproape toate plajele din Gran Canaria ar primi Blue Flag pentru apa curată și nisipul impecabil, curat fără gunoaie indiferent ce tip de nisip este. Toată insula Gran Canaria este de altfel foarte curată.

Plaje și marine cu Blue Flag în Gran Canaria:

Agate: plaja Las Nieves

Aguimes: plaja Arinaga

Arucas: plajele El Puertillo și plaja Los Charcones

Galdar: plaja Sardina

Ingenio: El Burrero

Las Palmas de Gran Canaria: plaja Las Canteras

San Bartolome de Tirajana: plaja Del Ingles, plaja Maspalomas, plaja Meloneras și plaja San Agostin

Telde: Hoya del Pozo, La Garita, Melenara, Salinetas

Marine: Porto de Mogan și Pasito Blanco

Plaja Amadores nu a mai primit Blue Flag în 2021, avea în trecut însă și este posibil ca anul acesta să recâștige faimosul steguleț. Sursa – aici puteți vedea toate cele 64 de plaje și 5 marine cu Blue Flag din toate insulele Canare.

Top plaje Gran Canaria – personal

 1. Playa del Ingles – Maspalomas – pentru unicitate, sporturi de apă, wind surfing, kite surfing, viață boemă

Plaje cu dune, dune de poveste, la malul oceanului Atlantic.Ce îți poți dori mai mult decât o întindere nesfârșită de nisip?

De ce pun aceste două plaje împreună? Pentru că formează o singură plajă, alături de alte două: Playa del Burras și Playa del Vernil. Știți cum este la Mamaia că este o singură bucată de plajă, dar fiecare are altă denumire: Cazino, Rex etc. Ei la fel este și aici. Te poți plimba de la un capăt la altul pe malul oceanului și aceasta este activitatea cea mai relaxantă pe care o poți face pe insulă. Părerea mea, care iubesc enorm plajele, viața la mare.

Mulți fac confuzia că dunele sunt numai la plaja Maspalomas, însă toată regiunea se numește Maspalomas. Din acest oraș fac parte și stațiunile Playa del Ingles, San Agustin și San Fernando.

Sunt dune și pe Playa del Ingles și pe Playa des Maspalomas

Vara ambele plaje au porțiuni amenajate, însă sunt și multe porțiuni ”sălbatice” chiar și zone mai izolate preferate de nudiși – în zona dunelor, între cele două plaje.

Datorită (nu pot spune din cauza) dunelor nu s-au putut construi peste tot magazine și restaurante de-a lungul plajei așa cum vedem în alte locuri, unde oricând ai chef poți să te duci la un restaurant sau bar cu terasă, la doar doi pași.

Însă pe toată întinderea de nisip sunt chioșcuri de unde se pot cumpăra răcoritoare, băuturi alcoolice și gustări, unele au și toalete. Însă nu sunt deschise tot timpul anului. Sunt în schimb utile pentru că… putem să căutăm zonele unde dorim să mergem.

În plus, Playa de Maspalomas este o zonă cu baruri și restaurante lângă far, la intrarea pe plajă, iar la Playa del Ingles la mijloc (chiar unde încep dunele) și la capătul din est. Barurile și restaurantele sunt mai frumoase la Playa del ingles, plus că sunt chiar la intrarea pe plajă. Și sunt multe beach baruri, restaurante, magazine cu suveniruri și produse de tot felul, ba chiar și un Hard Rock Cafe, un supermarket Spar și un Mc Donalds.

Dintre cele două plaje preferata mea este Playa del Ingles, deoarece aici găsim și golfuri pentru surf, kite surf, wind surf și locuri pentru familiile cu copii și locuri izolate

Chioșcuri: zona chioșcurilor 5 și 8 sunt foarte populare pentru nudiști, iar zona chioșcului nr. 7 în comunitatea gay. Zonele acestea sunt în regiunea dunelor, nu în porțiunile preferate de familii.

Playa del Veril: aici vezi cel mai frumos flux și reflux și un efect incredibil, țărmul este tot vălurit. De vis!

Playa de las Burras – un golf sublim, zonă preferată de adulți și de iubitorii de sporturi acvatice, sunt plaje cu vânt puternic. La capătul din est al plajei se află frumosul hotel Gregory by Dunas, un hotel Adults Only.

Gran Canaria plaje
Plaja El Veril Gran Canaria
Gran Canaria plaje 10
Plaja Las Burras Gran Canaria, vedere de la hotelul gregory By Dunas
Gran Canaria plaje 9
Plaje Gran Canaria. Las Burras
Gran Canaria plaje 8
Plaje Gran Canaria: Playa del ingles
Gran Canaria plaje 7
Playa del Ingles Gran Canaria
Gran Canaria plaje 5
Plaje Gran Canaria: apus la Maspalomas
Gran Canaria plaje 4
Plaja El Ingles – Maspalomas Gran Canaria
Gran Canaria plaje
Plaja El Burras Gran Canaria, vedere din hotelul Gregory by Dunas
Plaje Gran Canaria 3
Plaje Gran Canaria: el Veril
Plaje Gran Canaria
Plaje Gran Canaria: El Veril

Toate aceste minuni le puteți vedea la pas, sunt cam 7 kilometri de parcurs de la un capăt minunat la altul! Iar deasupra este o promenadă pietonală, de la Playa Las Burras până la mijlocul plajei El Ingles, promenadă care se întrerupe la un moment dat în dreptul dunelor 

 2. Plaja Las Canteras în capitala insulei Las Palmas – o plajă urbană de vis în Gran Canaria

Plaja Canteras din Gran Canaria a fost numită de multe ori cea mai bună plajă urbană din Spania și este inclusă în topul celor mai bune plaje urbane din Europa.

Nu este greu să ne dăm seama de ce: este mare, mare de tot, trei kilometri și jumătate! Are multe golfuri, zone mai animate și zone mai liniștite, fiind și plaja preferată a localnicilor. Aici ești și în capitală, dar sunt și zone unde ai impresia că ești într-o stațiune turistică.

Fiind situată într-o rezervație marină, este un loc ideal pentru snorkeling, reciful găzduind o mulțime de pești. Vedeți aici un ghid și o hartă cu locurile ideale pentru snorkellng,și peștii pe care îi puteți admira în plaja Las Canteras.

Dacă planificați să vizitați las Palmas (musai aș spune) rezervați o jumătate de zi pentru plajă, este o experiență în sine.

Se poate ajunge ușor și cu transportul public din orice parte a insulei. La finalul zilei puteți face o sesiune de cumpărături în , Mallul Las Arenas sau lua masa în zona cu restaurante din Mall, pentru a nu mai ajunge în zona veche a orașului.

Plaje Gran Canaria 7
Plaje Gran Canaria: Las Canteras: în zona aceasta se făceau scufundări
Gran Canaria plaje 6
Plaja Las Canteras Gran Canaria

 3. Plajele Puerto Rico, Amadores, Tauro – ideale pentru familii și pentru cei care preferă plaje minunate cu tot confortul la doi pași

Plaja Puerto Rico 

Plaja din stațiunea Puerto Rico este ideală pentru familii și pentru cei care caută să aibă tot confortul. Este parțial amenajată cu umbrele și șezlonguri, sunt multe baruri, magazine, restaurante, terase care mărginesc plaja. Multe de tot, de tot felul: de la locuri specializate în preparate locale, la cele specializate în preparate de pește și fructe de mare, sau la Irish Pub-uri, grill orice poți dori. Sunt și toalete publice, au și dușuri, este așadar tot confortul.

Nisipul este fin, fin de tot, apa calmă, dar evident cu valuri, este totuși ocean. Se poate face plajă și baie pe tot parcursul anului. Este o plajă animată în orice perioadă. Se pot practica tot felul de sporturi de apă iar din port – separat de golful în care se face plajă – se pot face excursii de admirat delfinii și balenele, de pescuit, de scufundări și alte croaziere de o zi.

Pont: mi-a plăcut mult aici că erau înșiruite șezlonguri de-a lungul digului. Aici ești tu și oceanul! Minunat loc pentru relaxare totală, dacă vă place să fiți învăluiți de sunetul valurilor.

Mulți înotători fac baie direct de aici, de pe stânci, deoarece sunt locuri cu trepte până la nivelul mării, însă spre mal nu spre larg din motive evidente – nu este recomandat să te scalzi acolo unde valurile se izbesc de diguri!

Plaje Gran Canaria 6
Plaja Puerto Rico Gran Canaria
Plaje Gran Canaria 5
Gran Canaria Puerto Rico
Plaje Gran Canaria 4
Plaje Gran Canaria Puerto Rico

Plaja Amadores

O plajă lungă de aproximativ 800 de metri, perfectă pentru familiile cu copii și nu numai. A fost construită în jurul anului 2002, cu nisip adus din Caraibe, nisip de corali măcinați (natural) de aici textura diferită față de alte plaje. Avantajul vinde din faptul că nisipul nu frige nici în perioadele cele mai călduroase, ceea ce se întâmplă pe plajele cu nisip din Sahara, sau cu nisip vulcanic. Este cea mai mare plajă artificială din Gran Canaria.

Apa este turcoaz, nisipul alb, golful magnific! Sunt multe restaurante, terase, baruri, toalete publice de-a lungul plajei și este parțial amenajată.

Nu ratați: Paseo Maritimo Puerto Rico – Amadores: un drum magnific, un traseu pietonal care conectează evident plaja Puerto Rico de plaja Amadores :). Plimbarea durează aproximativ 20 de minute pe care nu le veți simți, atât de frumos este peisajul oriunde te uiți. Erau și oameni cu bebeluși în cărucioare, drumul este asfaltat, sunt bariere, este ușor de parcurs.

Bonus: priveliștea de vis a golfului din Amadores

Gran Canaria plaje
Plaja Amadores Gran Canaria
Gran Canaria plaje
Plaje Gran Canaria: Amadores, o plaja de vis
Gran Canaria plaje
Paseo Maritimo Puerto Rico Amadores Gran Canaria

Playa de Tauro (a nu se confunda cu plaja Taurito)

Playa del Tauro este lângă Amadores. Sunt și aici hoteluri și baruri, mai puține decât la Puerto Rico sau la Amadores, fiind o plajă mai liniștită.

Plaje Gran Canaria 1
Plaje Gran Canaria Tauro

Anfi del Mar

Tot în apropiere de plaja Puerto Rico, dar nu spre vest (unde este Taurito) ci spre est, spre Maspalomas este plaja artificială Anfi del Mar. O regiune frumoasă pentru vacanță, cu multe baruri, palmieri, hoteluri, sporturi de apă și o plajă minunată, cu nisip adus din Caraibe. O zonă ideală pentru vacanțe alături de familie și copii.

Plajele Amadores, Puerto Rico, Anfi del Mar sunt ideale pentru familii! La fel și Plaja San Agostin, care este puțin la est de plaja Las Burras. 

 4. Plaja din Puerto Mogan

Portul Mogan este o stațiune bijuterie. Are un port uriaș, plin de ambarcațiuni de navigare dar și de vase de pescuit, are desigur și o plajă amenajată. Nu aș veni din altă regiune pentru plaja aceasta, însă pentru stațiune da și dacă tot aș fi aici mi-aș lua și cele necesare pentru plajă.

Este parțial amenajată, intrarea este lină în apă, care este foarte calmă. Potrivită pentru familii. Aș combina vizita în Puerto Mogan cu o sesiune de plajă, să nu pierd nici una nici alta. Unde mai pui că sunt nenumărate magazine, mini marketuri, supermarket, restaurante cu orice specific doriți, multe de tot!

Alte plaje frumoase lângă porturi de poveste: plaja de Las Nieves, plaja Sardina del Norte.

Gran Canaria plaje 2
Plaja Puerto Mogan Gran Canaria
Gran Canaria plaje 3
Plaje Gran Canaria: Puerto Mogan

 5. Plaja Taurito

O plajă minunată cu nisip vulcanic, închis la culoare, într-un golf mărginit de stânci spectaculoase. Este o plajă de vis! Cine stă la hotelurile din regiune – sunt câteva foarte apreciate, precum Princess Taurito sau Mogan Princess va fi plaja de lângă hotel (mai aproape de Princess Taurito. Dacă nu, se poate vizita ușor din Puerto Rico, Amadores, Puerto Mogan: sunt apropiate și există și transport public (foarte curat, foarte frumos) și taxiuri.

Și multe parcări gratuite peste tot – sunt și cu plată, dar și multe gratuite.

Plaje Gran Canaria 2
Plaje Gran Canaria Taurito

 6. Playa de Gui Gui

Plajele din Rezervația Naturală Gui Gui sunt nemaipomenite pentru amatorii de drumeții și peisaje spectaculoase! Se poate ajunge aici cu o ambarcațiune din unele porturi de pe insulă, sau după o mini drumeție. Sunt de fapt două plaje spectaculoase, mărginite de stânci înalte. Ce poate fi mai frumos decât o baie în ocean după o drumeție de trei ore?

Rezervația Gui Gui ar putea deveni primul Parc Național din Gran Canaria, sunt în derulare formalitățile pentru această acreditare.

Curios:

Plaja mare Gui Gui este de fapt mai mică: Gui Gui Grande are 350 de metri lungime, iar Gui Gui Chico 650 de metri. Denumirile nu vin de la lungimea plajelor (evident) ci de la mărimea stâncilor care le înconjoară.

Plajele sunt spectaculoase, puteți vedea aici multe fotografii și mai multe informații despre acest loc, iar mai jos un video cu drumeția spre una dintre plajele Gui Gui.

7. Faneroque: cea mai izolată plajă din Gran Canaria

Îmi pare foarte rău că nu am ajuns la această plajă! În primul rând nici măcar nu știam că există, în al doilea rând nici nu aș fi avut timp, pentru că am avut și program inclus de vizitat hoteluri. Oricum, nu se face totul într-o excursie de șapte zile, însă cei care își organizează bine vacanța din timp pot ajunge lejer și aici.

Este prima plajă unde aș merge acum dacă sau când mă voi întoarce în Gran Canaria!

Plaja este situată sub stânca Faneroque, înaltă de 1127 metri.

Unde? În municipalitatea Agaete, în vestul insulei Gran Canaria. Nu este un loc ușor accesibil și când fluxul este puternic este inundată, așa că trebuie să fiți atenți când vizitați acest loc. Mai mult, nu este recomandat să mergeți când plouă (foarte rar dar totuși) pentru că stâncile sunt alunecoase și pentru a ajunge pe plajă aveți de efectuat un mini traseu.

Bonus: apusuri de poveste când nu este flux puternic! Verificați aici, este în josul paginii ”coeficiente de mareas”. Azi de exemplu este un coeficient ridicat!

Cele mai bune plaje pentru a privi răsăritul:

Dacă aveți o mașină închiriată nu există loc mai frumos unde să vă începeți o dimineață de poveste la explorat insula decât pe coasta de est, pe o plajă de poveste, admirând răsăritul de soare. Se poate și cu transportul public, însă este necesar să vă documentați bine privind orarul autobuzelor.

Plajele El Cabron și Melenara sunt considerate cele mai frumoase plaje din Gran Canaria unde se poate admira răsăritul de soare.

Plaja El Cabron – o plajă sălbatică, preferată pentru scufundări, pentru snorkeling și pentru culoarea de vis a apei.

Plaja Melenara – o plajă preferată de localnicii din Telde, al doilea cel mai mare oraș din Gran Canaria. Este o plajă artificială, însă cu nisip negru. Zona este renumită pentru fructele de mare, în special pentru calamari.

Vă plac drumețiile? Ei bine, una de dimineață pentru a vedea mai multe plaje este pentru voi! La alegere:

Din plaja Garita spre Playa del Hombre (trecând pe lângă spectaculoasa El Bufadero blowhole (și aici puteți admira un răsărit de vis cu toată minunea aceasta naturală) și până la Playa de la Melanera. Pe drum veți găsi și câteva puncte de vedere frumoasă: Mirador Punta del Castellano – Taliarte și Mirador Paseo de Taliarte, care paseo este un traseu pietonal minunat care conectează Playa del hombre de Playa del Melanera.

https://www.youtube.com/watch?v=Kn9R7_rDRRw

Cele mai bune plaje pentru a admira apusul:

Pe aproape orice plajă între Las Palmas și San Felipe, inclusiv pe plaja Las Canteras de Las Palmas, sau pe plaja Alcaravaneras – cealaltă plajă din las Palmas. Da, capitala insulei Gran Canaria are două plaje minunate! Plus alte locuri de poveste:

am văzut două apusuri de soare minunate pe plaja din Maspalomas și pe dunele din Maspalomas, dar și în Puerto Mogan. Aici sunt mai multe locuri de admirat apusul, fiecare diferit: pe ape în zona plajei, între ambarcațiunile din port și în colțul de vest, pe câteva stânci izolate, este un mic traseu acolo și mulți vin să admire apusul de pe stânci.

Sunt multe, multe alte plaje de vis în Gran Canaria! Aș dori să scriu despre mai multe locuri, însă sunt mult prea multe minunate! Dar cred că v-ați făcut o idee: sunt plaje pentru toate preferințele. Și nu doar una sau două ci multe opțiuni pentru fiecare gust.

Dacă vă interesează ceva anume, să știți că sunt plaje ideale pentru scufundări și snorkeling, altele pentru surfing, altele pentru pescuit, altele pentru pasionații de drumeții și altele pentru toți cei care caută confort. Plus plaje în mici sate pescărești  unde pare că timpul s-a oprit în loc.

Gran Canaria plaje 1
Port Mogan Gran Canaria

Și cum să alegeți o plajă sau câteva?

Smplu: căutați un loc de cazare unde aveți și plajă dacă doriți o vacanță la plajă și explorați și alte locuri (dacă aveți dispoziție), în funcție de ce preferințe aveți. Uitați-vă pe hartă și alegeți locuri unde aveți mai multe opțiuni în jur și explorați-le în primul rând pe acelea. Nu are sens să stăm foarte mult pe drumuri în vacanțe că oricum tot nu vom vedea nici dacă alergăm încontinuu, ceea ce nu prea mai este o vacanță relaxată.

Contează să ne bucurăm de moment, de soare, de valuri și de câteva locuri de poveste în Gran Canaria. Nici nu trebuie să le vedem pe toate, decât dacă chiar nu avem deloc stare – cazul meu când merg singură pe undeva dar mă îndoiesc că aș fi putut vedea măcar o treime din toate locurile minunate din Gran Canaria, cu plaje incluse.

Alegeți după activitățile preferate, este cea mai bună soluție. Și faceți asta de preferință înainte de vacanță, să nu mai pierdeți la destinație timp cu planificatul – una dintre cele mai frumoase activități, că ne aduce multe endorfine, numai cu gândul la minunățiile de care ne vom bucura!

Alte articole despre Gran Canaria:

Zbor Gran Canaria: formalități și restricții (minime)

Notă: am fost în această excursie la invitația Christian Tour, agenție care are o ofertă mare de pachete pentru Gran Canaria. pachetele includ zbor, bagaj de cală de 20 de kilograme și bagaj de mână, transfer aeroport/hotel și oferte diferite la hoteluri: la unele cu Ai, sau pensiune completă, sau doar micul dejun și cazare, aici vedeți ofertele în ordine crescătoare.
Există și o reducere la pachetele cumpărate online sau telefonic de la Christian Tour, pentru excursii până pe data de 30 aprilie a.c. Folosiți codul: #GranCanaria30CHR – reducere de 30 de euro/persoana, 60 euro/camera de doua persoane.

2 thoughts on “Plajele din Gran Canaria: top personal și mini ghid

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.